Rondom Asielzoekers – Wir schaffen das!

13

Sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 is meer dan duidelijk geworden dat in de politiek en speciaal t.a.v. onderwerpen waarmee politici zich nauw hebben verbonden, alles maar dan ook alles mogelijk is geworden. Schulden van de één worden, door geniepig manipuleren en draaien, simpel op de schouders van anderen gelegd. Overeenkomsten en afspraken krijgen desgewenst een aangepaste of nieuwe uitleg. Door enkele simpele spreuken wordt water tot wijn en azijn tot een goddelijke drank.

merkel

Nu er in Europa “opeens” sprake is van een vluchtelingenprobleem is het hek helemaal van de dam. De politici worstelen meer dan ooit met de tweekoppige draak in zichzelf. De ene kop spreekt van medemenselijkheid, van mededogen en empathie, de andere kop is voortdurend bezig met de gedachte hoe het eigen vege lijf gered kan worden. Tassen vol wollige woorden worden beschermend voor zich gehouden. Praktische realisatie blijkt veel moeilijker dan ooit gedacht. De tijd vliegt en elke dag wordt de weerstand van de oorspronkelijke bevolking groter en groter. Ideologie en utopie vechten  met de realiteit.

Merkel en het zinnetje “Wir schaffen das!”

De tot voor kort nog zeer populaire Duitse Bundeskanzler heeft voor zich, haar land en Europa, door een zinnetje van drie woorden, de zevenkoppige draak wakker gemaakt. Wir schaffen das! Vertaald: Wij krijgen het voor elkaar! Ze vertelde er niet bij wie ze met “Wir” bedoelde. Duitsland, Europa, de westelijke wereld? Ook gaf ze geen uitleg over wat met “das!” bedoeld werd. Opvang, integratie, huisvesting, scholing, medische zorg, werkgelegenheid, gezinshereniging, bijstandsuitkeringen, inbedding van de islam en de sharia, veiligheidszorg?

De grondwet en de werkelijkheid

De eerste euforie over de welkomstcultuur, bleek al snel te vervagen. Als er niet één knuffelkind maar honderd van testosteron overlopende jonge mannen in je tuin staan en er poepen en piesen, dan is het geluksgevoel snel over. De roep om halt!, stop!, “Wir können so nicht weiter“ en “wie zorgt voor de belangen van ons Duitsers?”, begon dan ook al snel en steeds luider te klinken. Voor de idealisten, precies in de leer, was dit koren op de molen. De grondwet kent geen stop of halt. Ieder die zich vervolgd voelt moet asiel aan kunnen vragen. Praktische realisatie komt op het tweede plan. Sommige Duitse! politici gingen zelfs zo ver dat ze stelden dat Duitsers die het er niet mee eens waren maar uit het land moesten vertrekken.

De druk loopt op en de duimschroeven worden aangedraaid

Merkel kreeg te maken met steeds sterkere tegenwind, zelfs vanuit haar eigen partij. Ze riep in wanhoop uit dat er binnen Europa toch geen grenzen meer waren. Dat Duitsland onmogelijk 3000 kilometer aan eigen grens zou kunnen bewaken. Met name Minister President van het Bundesland Bayern, Seehoofer riep op tot revolte. Bayern werd overstroomd. Er moesten oplossingen komen en wel nu. Grensbewaking, een bovengrens wat de binnen te laten asielzoekers betreft, en meer.

Inmiddels is de paniek groot. Mutti Merkel staat in de volle storm. De asielwetgeving is met een sneltreinvaart aangepast. Er komen zogenaamde Tranzitzonen, zeg maar opvangplekken, waar een eerste selectie gemaakt zal moeten gaan worden in wie wel of niet kans op asiel heeft. Opvang in de overige EU landen en de regio moeten hoge prioriteit krijgen en er wordt zelfs onderhandeld met president Erdogan van Turkije

Onder druk wordt alles vloeibaar. “Hulp van Erdogan”

De stroom asielzoekers die naar Duitsland komt moet worden gestopt en daar zou Turkije een belangrijke rol in kunnen spelen. Wie immers in Turkije blijft (wordt opgehouden) kan niet naar Duitsland komen. Om dat te bereiken moet de autoritaire president Erdogan, die lange tijd niet werd beschouwd als iemand waarbij je op de koffie ging, gepaaid worden om te helpen. Voor Erdogan, net zo slim als hij op macht belust is, lonkt er een grote kans. Schepen met geld, zicht op het lidmaatschap van de EU, visa-vrij reizen voor de Turken in de EU, nooit meer hoeven praten over de Armeense genocide, en toch gewoon kunnen blijven doen wat je zelf wilt. Het kan niet mooier. Voor Merkel een enorme barst in haar imago. De slogan “Wir schaffen das!” is zijn eigen leven gaan leiden en de gevolgen zijn niet te overzien.

asielzoekers

Bron grafiek: CBS

En dan Nederland

In ons land zijn er officieel meer dan zestigduizend asielzoekers binnengekomen. Hoeveel de dagelijkse toestroom is, blijft onbekend, evenals het aantal ongeregistreerden. De regering praat er niet graag over. Openheid is ver te zoeken. Dat zou de bevolking maar ongerust maken. We krijgen wat algemene woorden en zinnen. Zeker is dat naarmate Duitsland meer barrières opwerpt de stroom naar Nederland zal toenemen.

Voorbeeld van zo’n nietszeggend, wollig stukje is de onderstaande persverklaring:

De komende zes maanden moeten 10.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning vanuit asielzoekerscentra worden overgeplaatst naar vaste woningen. Dat is de belangrijkste uitkomst van het ‘asieloverleg’ dat Rijk, provincies en gemeenten vanochtend voerden op het ministerie van Algemene Zaken.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) sprak na afloop van een “erg goed overleg” waarin bleek dat alle partijen het probleem gezamenlijk willen oplossen. De gemeenten gaan zich de komende maanden inspannen om voor de 10.000 asielzoekers een woning te vinden, zodat de asielzoekerscentra weer gebruikt kunnen worden voor vluchtelingen die het land net zijn binnengekomen. Nu zitten er in de azc’s veel asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben, maar nog geen woonruimte hebben gevonden.

Ten slotte

Hulp geven moet. Zonder zeer strenge selecties en duidelijke limieten zullen we er echter zelf aan ten ondergaan. Wie in een ziekenhuis met tien bedden en twee dokters duizend mensen laat instromen maakt dat het ziekenhuis en de dokters hun functie niet meer kunnen vervullen. Ieder wil als eerste. Het recht van de sterkste zal binnen korte tijd worden opgeëist. Zo is het ook met landen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Bestuurders die zeggen dat ze de landgrenzen niet meer kunnen beschermen, moeten onmiddellijk hun mandaat teruggeven. Zonder openheid over alles wat de asielproblematiek met zich meebrengt en wat wij Nederlanders willen bereiken, dus de mogelijke scenario’s, gaan we er zeker niet komen en wordt ons land als het ziekenhuis uit het voorbeeld.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Carthago

  De asielindustrie wist allang dat deze tsunami op komst was, big business! En big business hou je hoe dan ook in stand, no matter what it takes.De zgn medemenselijkheid zal de autochtone medemens alhier de nek gaan omdraaien, dat gebeurt reeds in de sociale sector, pensioenen, woningtekort, zorgpenoze, carriereuitholling, arbeidsvoorziening, belastingherhogingen tesamen met afschaffen van compensatieregeling. Terug naar de middeleeuwen, met gelijksoortige religiefanaten, megalomane politici met geveinsde compassie en met drie andere agenda’s, ambtelijke corruptie, kortom een nieuw feodaal tijdperk gebaseerd op machtsmisbruik en inhaligheid, de nieuwe Eussr!

 • Dre

  ER kwamen afgelopen maand 8400 asielzoekers bij. Dat is toch alweer 100.000 personen per jaar. En het worden er steeds meer. Zodra de massa wakker wordt dat we in een fata morgana leven en dat enkel de media en politici ons voorhouden dat de crisis over is, en er echt een nieuwe crisis ontstaat zal de frictie toenemen in de samenleving.

  Met de komende feestdagen is iedereen nog lief voor elkander. Maar er hoeft maar iets te gebeuren of je bom barst. Economische, maatschappelijk, geo-politiek. Allemaal vonkjes die kunne uitmonden in een grote vuurzee.

  Sorry voor mijn negatieve blik, maar ik zie het nu eenmaal niet anders. We leven in een illusie. In een vorm en gedachte dat iets is, wat het eigenlijk niet is. De huidige systemen hebben hun langste tijd gehad.

  • Carthago

   Voor de negatieve blik hoef je geen sorry te zeggen, daar is de penoze in Den Haag 100 procent voor verantwoordelijk. Erger is dat het nooit meer beter wordt!

 • Dre

  De grafiek van Ben spreekt boekdelen. Uiteindelijk loopt het uit de hand. Inmiddels wordt het leger al ingezet in sommige landen. http://www.theguardian.com/world/2015/oct/21/slovenia-calls-in-army-refugee-crisis-borders-europe

  Hoe meer vluchtelingen uiteindelijk zonder kleerscheuren in de westerse wereld belanden, hoe meer er gaan volgen. Begrijp me goed, ik ben niet tegen vluchtelingen, want ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan in hun situatie, maar er is nu geen duidelijke limiet meer. Het hek is letterlijk van de dam.

 • Dre
 • Bartje

  2014 en 2015 neemt Rusland 2,5 miljoen mensen op uit de Oekraïne waarvan in zomer 2015 ca 250000 Bandera leden Nazi dus die in kampen aan de grens worden opgevangen.
  En dat word wel door alle westerse media DOOD gezwegen.
  Overigs in Wit Rusland zit ook nog ca. 1 miljoen uit de Oekraïne.
  En alle vluchtelingen komen uiteraard uit Syrie een land met 17 milj. inwoners waarvan 35% christen of Alewiet is die in de streken aan de middellandse zee wonen.
  Zoals N.Farage duidelijk stelt 80% komt in het geheel niet uit Syrië maar uit midden Afrika en vooral Albanië.
  En dan word het een chaos in de EU met muts Merkel die allang het spoor bijster is met alles wat we heden allen aanschouwen.

 • sickworld

  Degeneratie, degradatie en desintegratie. Onthoud deze drie woorden maar. Voor zeker het lopende en komende decennium, maar houd ook rekening met twee misschien wel drie decennia “entropie” van een beschaving. Het zoveelste verval van een hoog-cultuur zoals dit al zich al vaker heeft voorgedaan. De jaren 60-70 zullen -ondanks de milieuvervuiling uit die tijd- toch de beste van de moderne mensheid blijken te zijn geweest. Op bijna alle fronten: beeldende kunst, design, architectuur, onderwijs, tech-products etc etc maar vooral de geestelijke en sexuele vrijheid. Ontplooing op basis van intrinsieke motivatie. Kijk om je heen en zie mensen nu eens bezig met de leegheid van hun bestaan. Obsolence by design. Aanschouw vooral ook de hordes ongeinteresseerden, de kanslozen en de klaplopers die allemaal hun geluk en plek in het grote geheel opeisen. Maar alleen omdat het kan. Binnenkort 8 miljard bewoners op deze aarde. De bijna exponentiele groeicurve van het Afrikaanse continent is onheilspellend. Nog geen trendbreuk te herkennen. Niet het besef dat er ook nog een overmorgen is maar blijven doorf*kken in het moment. Het risico bestaat hier voor racist te worden uitgemaakt, maar de verstandigsten op deze aarde roeien zichzelf uit. Het zijn de schapen en de varkens die geen weet hebben. Begrijpelijk ook dat de elite haar handen vanaf trekt en inmiddels bezig is de eigen toekomst veilig te stellen.

 • sickworld

  Op Xander: Tsjechische
  oud-president Klaus: ‘EU gebruikt immigratie om afzonderlijke landen op
  te lossen en één groot Europees imperium te creëren… Een bizarre maar juiste analyse. In het grote geopolitieke spel is dit de enige weg om de afzonderlijke lidstaten binnen de EU de “mergen”. We zitten in een grote blender van het groot-kapitaal om via een extruder in piepkleine pasklare cupjes vormgegoten te worden. Welvaart kunnen ze van me afnemen maar mijn vrije geest nooit! Film ga ik vanavond kijken. Dank voor de tip!

 • bertus

  Er is weinig zo veranderlijk als een mens,het lijken net Kameleons.

 • myriam

  Tijdens een uitzending van Pauw kwam een eigenaar van een vakantiedorp in Oranje met een capaciteit van 2000 bedden aan het woord en die kerel versprak zich “een beetje” : hij had namelijk 1 jaar geleden ( dus is 2014 ! ) reeds een contract afgesloten met de Nederlandse regering voor 2 jaar en een optie voor NOG eens 2 jaar om zijn hele gedoe af te huren voor de opvang van asielzoekers. Dus, er was reeds in 2014 voorzien dat de vluchtelingentsunami op gang ging komen. En nu komen ze ons vertellen dat ze dat allemaal niet hadden kunnen voorzien !!! LEUGENAARS van de eerste tot de laatste daar bij de EU en de diverse regeringen. Het is allemaal al lang INGEPLAND maar het loopt gewoonweg uit de hand. De vraag is : wie wordt hier beter van en op welke manier? De autochtone west-europeaan alvast NIET!! Volksopstand, dat moeten we hebben en te beginnen met het opknopen van de politici die NU aan de macht zijn.

 • sickworld

  We zijn er maar druk mee. De “kuch” vluchtelingen. Het beheerst het nieuws, het debat, de politieke agenda en vooral ook de balans. De een loopt nog harder dan de ander. Een politiek wit voetje halen schat ik zo in. Of gewoon om nog een paar pegels te verdienen. Alsof er geen belangrijker zaken zijn. Alsof vluchtelingenopvang DE gouden kip is waarmee alle economische rampspoed van de afgelopen jaren voorgoed kan worden geneutraliseerd… Man-man-man wat een bende. Ik zeg: de EU wordt erin geluisd. Van binnenuit. Een verborgen agenda, een vijfde kolonne. De USA is namelijk als de dood dat een economische as ontstaat tussen een sterk EU en een groot Wit Rusland. Daar middenin een productief en ontwikkeld land als Duistland. Daar kan de schuld-dollar niet tegenop. Kijk bv eens naar TTIP, de expansie van de NATO richting oosten, de wederopbouw van wapens aan het oostfront. Stel je voor dat de EU zich na 70 jaar blind en onderdanig te richten op een verre “vriend” en zich omkeert richting de goede buur die over land te bereiken is…

  • sickworld

   Vergeet ik nog te schrijven: John Perkins, Confessions of an Economic Hit Man. Niets nieuws dus, ander continent en ander gereedschap.