Goud in 2016 al 12% gestegen

93

Goud is in de eerste 6 weken van 2016 flink in prijs gestegen. In 2015 sloot de goudprijs op iets meer dan $1061 per troy ounce. Inmiddels staat de goudprijs zo’n $129 per troy ounce hoger op $1190. Dat is ruim $7 hoger dan de goudprijs op de laatste handelsdag van 2014.

De stijging van de goudprijs dit jaar komt in Dollars uit op 12,16%. De stijging in Euro’s is minder sterk geweest omdat de Dollar terrein heeft verloren ten opzichte van de Euro. De stijging in Euro’s komt uit op 8,16%. Zilver steeg tevens fors in prijs maar deed het minder goed dan de goudprijs.

Goud in verschillende valuta

In de negen meest gebruikte valuta’s is goud dit jaar tussen 8,3% en 16,3% gestegen. In de Japanse Yen steeg goud 8,3%. De goudprijs steeg het hardst in de Australische Dollar. Deze stijging komt uit op 16,3%.

Lees meer op Goudvergelijken.nl

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • De bankrun kan beginnen, voor de prijzen nog meer stijgen en er geen geld meer is om ander geld te kopen. 🙂

  • bertus

   Wat wil je nu eigenlijk gaan kopen met je geld, Jan Klaasen.
   Als ik jou was, zou ik een flinke shot gezonde hersencellen kopen.

 • Eerlijk is eerlijk, een pluim voor wie het allemaal in stand weet te houden.

  “Socialisme werkt tot het geld van de anderen op is.” het is een gezegde dat nog maar eens gaat bewezen worden in Venezuela. Hun laatste assets vliegen nu de deur uit: de goudvoorraad van het land. Zelfs de Venezolaanse die-hard communisten als Chavez en Maduro lijken het belang in te zien van goud. Chavez liet de goudvoorraad repatriëren om het veilig in eigen land te bewaren. Maduro op zijn beurt bewaarde het tot de allerlaatste moment, maar ziet zich nu genoodzaakt om het toch te verkopen. Daarmee lijkt het einde in zicht voor het socialistische regime in Venezuela. Het land heeft namelijk alle andere valuta, zijn dollars en euro’s al uitgegeven. De enige internationale vorm van geld waarmee ze nog hun schulden kunnen betalen is goud.

  http://beurs.com/2016/02/08/venezuela-liquideert-zijn-goudvoorraad/96167

  • Bartje

   Helaas maar socialisme is een bestuursvorm voor een land.
   Feitelijk is dat goedkoper dan kapitalisme omdat bij kapitalisme het geld voor 99% in prive handen verdwijnt maar er zal toch altijd een belangrijk deel van de bevolking moet worden onderhouden middels voeding.
   Dus u stelling slaat nergens op en het vreemde is ook dat tijdens het sociaal kapitalisme in EEG en tot 1981 in de VS de economie top draaide.
   Crisis komt juiist zoals heden dat weinige veel hebben en vele weinig waardoor de wereld economie verstoort raakt wat soms gewenst door het groot kapitaal uitmond in een wereld oorlog en waarom nou simpel door oorlog verdwijnen vele overeenkomsten en afspraken.

   • Sociale innovaties betekenen in grote mate ‘creatieve destructie’, dat is correct. Het betekent niet halsstarrig vasthouden aan achterhaalde overtuigingen die nu net de spanning opdrijven, angst vertroebelt dan ook het zicht op wat zich evolutionair spontaan aanbiedt. De tirannie van de meerderheid doet er een schepje bovenop, alsof men het verlengstuk is van een elite waarover men zegt deze te willen bestrijden. Het lijkt niet enkel op een tragische grap, het is het ook. Vandaar, een pluim voor wie dit alles in stand weet te houden.

   • bertus

    Kabinetten de Uijl en de anderen erna hebben de rijkdom van het Nederlandse volk onevenredig verkwanseld

    kijk maar naar Wim Kok, met z’n 5 commissariaten naast het premierschap, hoeveel geeft hij er van weg aan bijstand moeders met 2 of 3 kinderen?
    Hypocryte oplichter en zakkenvuller.

    Iedere vergaarde €, mag 1 levenslange zenuwpijn kosten.

    Drees sr, in eenvoud levend en gestorven met z’n zuivere verstandige idealen en bereikte resultaten, zal zich omdraaien in z’n graf en op dit nakomende stelletje onbenullen, verkwansellaars en tuig neerkijken.

    Aardgas uit Slochteren verkopen met contract voor 30 jaar aan Italie voor 3 cent gulden, terwijl wij er 35 cent voor moesten betalen door den Uijl ( de onbenul, met slechte rekenmeesters ).

    De Italianen hebben zich rot gelachen om die domme Hollanders ( bestuurders ).

    En nu raakt de Ned bevolking in rap tempo in verval en armoede, het begint nu in een versnellingsfase te geraken.

  • bertus

   Weer zo’n leugenachtige reactie en natuurlijk weer met een link.

   Ik zou zeggen, ga terug naar waar je vandaan gekomen bent en je zal worden
   geëlimineerd door je soortgenoten.

   Je was van een te domme, doorzichtige soort.
   Laten ze maar iets beters sturen, wij zijn niet bang.

   • Voor diegenen die niet weten wat onder gaslighting of mindfucking wordt verstaan, het zijn gedragingen van de narcist, bedoeld om ONS het gevoel te geven dat we gek aan het worden zijn of ons eigen geheugen niet meer kunnen vertrouwen, door dingen te doen en te zeggen die ons laten twijfelen aan onze herinneringen, onze kennis en onze eigen grenzen, normen en waarden en overtuigingen.

    http://antipsychopaat.simpsite.nl/GasLighting

 • harold

  Ik kon het niet meer aanzien en heb vandaag alles maar van de bank gehaald, alle seinen staat op rood en onze MSM zwijgt in alle toonaarden.

  • Karl

   Niet helemaal waar. Ik lees nog wel eens teletekst en kijk het NOS journaal, niet omdat ik het zo’n geweldige nieuwsbron vind, maar juist omdat ik dan weet wat de MSM zegt en vervolgens vergelijk ik het met de “altermedia”. Vandaag had ik wel gelezen over de malaise van vandaag op tt pagina 127; “Weer flink verlies op de beurzen”.

   Maar inderdaad Harold, beter een paar maanden of zelfs een paar jaar te vroeg dan een dag te laat. Maar zeg tegen NIEMAND dat je het hebt gedaan. Ik kan me nog een aflevering herinneren van Opsporing Verzocht; kluis met 80.000 euro gestolen toen mevrouw even naar de winkel moest. Ze was 20 minuten weg. Ook zij vertrouwde het bankensysteem niet waardoor ze alles eraf had gehaald. Tijdens het programma zeiden ze niks over de oorzaak, maar het is niet zo moeilijk te raden hoe dit kan; mevrouw heeft het natuurlijk aan een “betrouwbare” “vriend” of “vriendin” doorgeluld.

 • hillbilly

  Wordt goud de topper van t jaar? Gaat de bullmarkt beginnen? Moet t nog zien…strax worden er weer papieren contracten gedumpt…

  • Karl

   Dat denk ik ook hillbilly, zolang de COMEX bestaat zal elke bullmarkt spoedig de kop worden ingedrukt. Omdat de grafiek er toch realistisch uit moet zien om nog meer achterdocht te voorkomen, moeten er ups en downs inzitten met af en toe een uitschietertje naar boven.

   Tijdens de volgende crisis zullen er wel echt uit-zon-der-lijk veel contracten gedumpt moeten worden, maar de natuur wint het uiteindelijk dus dan knalt de COMEX uit elkaar en dan gaan we hyperinflatie-achtige levels zien.

   Wel benieuwd als een paar procent tijdens de volgende crisis om uitlevering zal vragen, ze zullen er immers alles aan doen om de COMEX overeind te houden.

   Kijk niet gek op als de COMEX dan een paar maanden wordt gehacked of lam gelegd door cyberaanvallen (*kuch*) in de hoop dat de uitleveringsvragen worden ingetrokken.

 • Piet Pineut

  Volkomen normaal dat in tijden van onzekerheid de prijs van edele metalen de lucht inschiet. Onzekerheid en weggevallen vertrouwen in beleidsmakers is een optelsom van narigheden. Het wordt weer spannend op dit discussieplatvorm.

  • Dick S

   Het 1e feit heeft zich op dat punt al laten zien Piet. ‘Normaal’ gezien zou onder oorlogsdreiging in het Midden Oosten de olieprijs omhoog schieten. Het omgekeerde is nu het geval. Een doorbraak van gezond verstand? Of zou het toch zijn dat de USA met zijn petrodollar hegemonie nu aan de beurt is. Daling van de dollar t.o.v. andere munten zou kunnen inhouden dat de goudprijs in die andere munten ook lager wordt. En 5% verschil bij Euro/Dollar in een maand tijd vind ik een hoop. Hoe dan ook zijn het spannende tijden.
   Ik wil hiermee geen voorspelling afgeven, maar wij hebben met de goudprijs in dollars nu net gisteren het langjarig gemiddelde (iets wat ik graag hanteer) voor het eerst sinds lange tijd opwaarts doorbroken, zij het heel bescheiden, 1% of zo. Vandaag dalen we alweer in dollars dus zeg het me maar. In euro’s was dat langjarig gemiddelde al begin 2015 overtuigend doorbroken, maar is in augustus weer teruggevallen tot daaronder en pas sinds een paar dagen is ook die weer opwaarts doorbroken. Er zijn natuurlijk meer factoren die de goudprijs beïnvloeden dan alleen euro/dollar.
   Dit allemaal los van het feit dat ik goud niet graag in fiatvaluta zou willen uitdrukken. Dat gewicht in goud verandert niet.

   • DrM

    Of is de olie nu zo goedkoop geworden om daarmee de Derde Wereldoorlog te financieren? Kan maar zo.

    • Karl

     Of juist omdat landen als Saoedi-Arabië en Iran de dollar willen ondermijnen, want lagere prijzen voor olie en grondstoffen betekent dus lager dollarverkeer dus minder vraag naar dollars.

     • bertus

      Sorry Karl, had deze reactie van jou nog niet gezien, heb ook een soortgelijke reactie geplaatst.

   • Hier zeg je het Dick, het gewicht van goud verandert niet maar de prijs wel. Of het een doorbraak van gezond verstand induceert, weten we niet. Het potentieel is er wel, het is duidelijk geen garantie. Binnen de context van het monopolyspel gaat alls perfect, met alle neveneffecten die daar traditioneel bijhoren.

    • Dick S

     Prijs in fiatvaluta Werner. Als het ‘sound money’ was zou die redelijk stabiel blijven, met nauwelijks of geen biflatie. Zo moeilijk is dat toch niet?

     • Helemaal niet moeilijk, heb je ook geen gram goud voor nodig. Maar doe rustig verder, het is amusant.

     • Dick S

      Blijkbaar toch te moeilijk voor jou.

     • Het is niet enkel amusant maar ook pijnlijk om je bezig te zien Dick, je pre-occupatie met goud laat niet vermoeden dat gezond verstand voor morgen is. Wat biflatie betreft, oefening ‘just for fun’:

      (1) we decimeren (cfr deflatie) wereldwijd alle prijzen en waarden
      (2) hoeveel zou dan de goudprijs moeten bedragen volgens het ‘sound money’ verhaal?

      Het enige dat je kan zeggen is dat een goudstandaard gezien kan worden als een trigger om een losgeslagen schip terug aan de anker te krijgen. En dat gaat over de manier denken en systemen, niet over het fysieke aspect als dusdanig. Maar ok, postkoetsen met sjoemelsoftware bestaan ook, we zijn benieuwd hoe lang men dit alles kan blijven volhouden.

     • Dick S

      In wil niet vervelend overkomen, maar het blijft blijkbaar toch te moeilijk voor je. Jammer, maar helaas.

     • Allemaal niet zo erg Dick, (1) sprokkel eerst fysiek goud, (2) leg het daarna in een kluis en vervang het door papier, dan (3) komt de computer waardoor papier kan vervangen worden door electronisch geld. Zoals we allemaal weten komt geld uit het niets, het is een abstract idee dat we omzetten in een handelbare vorm. En als het spel uit de hand loopt dan kan je terug bij (1) beginnen in de absurde veronderstelling dat je fysiek goud nodig hebt om dogmatische inprentingen te doorbreken. We leven inmiddels in het jaar 2016, het blijkt inderdaad moeilijk om te bevatten. Maar we zullen wachten tot de goudklompjes eerlijk verdeeld werden, de show must go on. Men zal ons beheren als een goede huisvader, een voorbeeld dat velen volgen waardoor het altijd crisis blijkt. Het is een wonder.

     • Dick S

      Toch maar wat vervelender dan. Sjonge, jonge Werner, wat weet jij toch een hoop onzin te spuien in een paar zinnen. Alsof je nooit commentaren van anderen gelezen hebt. En om vervuiling van discussie te voorkomen en mededogen met anderen op dit forum is dit mijn laatste commentaar aan jou hier.

     • Doe rustig verder Dick, we zullen wel zien hoe die goud- en valutaoorlog gaat uitpakken. Alvast veel succes.

     • bertus

      Je had al tig waarschuwingen aan je adres ontvangen.
      Maar je wilde, zoals het een achterlijke, egoïstische dictator betaamd alles naar je hand zetten.

      Ga eerst eens goed in de spiegel kijken.
      Van mij, zal je op termijn geen vertrouwen meer krijgen, omdat foute mensen niet zo maar veranderen zonder anderen opnieuw te blijven bedriegen.

   • bertus

    De laatste zin klopt helemaal Dick.

    Voor de US, is de prijs van goud in $ helemaal niet interessant.
    Deze kunnen ze nog steeds voldoende manipuleren.

    Een heel ander verhaal wordt het met de petro en graan dollar.
    Doordat de olieprijs in elkaar is geklapt, door imperialistisch toedoen van de US zelf, lijken ze zich zelf genadig in de eigen voet te hebben geschoten.

    Door de sterk gedaalde olieprijs zijn er minder dollars nodig om olie te kopen en slaat een flink gat in de romp van de petrodollar tanker en niet alleen hiervan.

    Ik las 2 dagen terug, dat Rusland dit jaar 2x zoveel graan op de wereldmarkt zet dan het jaar er voor en het voor een flink lagere markt prijs aan India aanbied.

    Er lijkt iemand in de mangel genomen te worden.

    Hoezo, wordt er hoog spel poker gespeeld tussen de grootmachten.
    Als dit alles maar goed afloopt!!

 • DrM

  Op http://theeconomiccollapseblog.com/archives/day-of-reckoning-the-collapse-of-the-too-big-“to-fail-banks-in-europe-is-here “Day Of Reckoning: The Collapse Of The Too Big To Fail Banks In Europe Is Here” lees ik dat banken in Europa al aan het omvallen zijn en bankaandelen fors minder waard zijn geworden. Betekent alleen alleen al een forse waardedaling van bankaandelen dat banken daardoor veel minder geld in kas hebben en dus kunnen omvallen met alle catastrofale gevolgen voor ons allemaal?

  In dat artikel staat dit:

  There is so much chaos going on that I don’t even know where to start. For a very long time I have been warning my readers that a major banking collapse was coming to Europe, and now it is finally unfolding. Let’s start with Deutsche Bank. The stock of the most important bank in the “strongest economy in Europe” plunged another 8 percent on Monday, and it is now hovering just above the all-time record low that was set during the last financial crisis. Overall, the stock price is now down a staggering 36 percent since 2016 began, and Deutsche Bank credit default swaps are going parabolic. Of course my readers were alerted to major problems at Deutsche Bank all the way back in September, and now the endgame is playing out. In addition to Deutsche Bank, the list of other “too big to fail” banks in Europe that appear to be in very serious trouble includes Commerzbank, Credit Suisse, HSBC and BNP Paribas. Just about every major bank in Italy could fall on that list as well, and Greek bank stocks lost close to a quarter of their value on Monday alone. Financial Armageddon has come to Europe, and the entire planet is going to feel the pain.

  • Piet Pineut

   Let op, de rente op de kapitaalmarkten, http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/kapitaalmarktrente.asp , heeft weer een snelle daling ingezet. Zoals altijd in afwachting op een persconferentie van Draaki. Ook bankaandelen lijken zo ongeveer te crashen.
   Draaki gaat misschien weer voor medicijnman spelen en de markten een flinke injectie geven d.m.v. een renteverlaging of versnelling van z’n opkoopbeleid van schuldpapier. In ieder geval daalt voorafgaand aan z’n peptalk de rente weer in een stroomversnelling. Voorlopig komt de eindconclusie in mijn column: https://biflatie.nl/artikelen/inflatie-deflatie/gaan-we-naar-negatieve-spaarrente/ gevaarlijk dichtbij…

   • Karl

    Draaki zal blijven printen en Yellen zal blijven nullijnen net zolang totdat er een grote bank omflikkert, zodat ze kunnen zeggen “niet onze schuld. Wij als centrale banken hebben er alles aan gedaan om de economie vooruit te helpen”.

    • DrM

     En wanneer banken omvallen en de economie weer krimpt, zijn alle middelen om de economie aan te zwengelen dan helemaal uitgewerkt en zal de economie daardoor in een uitzichtloze spiraal van krimp terechtkomen?

 • DrM

  Op http://beurs.com/2016/02/09/monsterschulden-zorgen-voor-lagere-olieprijs/96443 lees ik dat Peak Oil weer terug komt, nadat de energieschuldenbubbel is geknapt.

 • Money as debt

  Klinkt allemaal bijzonder.. een bepaalde stijging in bepaalde valuta die inmiddels een bepaalde waarde vertegenwoordigd.. Dit plaatje zegt meer dan al die woorden.. Een kleine stijging meer niet.. op de langere termijn bekeken helemaal niets.. https://www.doijerkalff.nl/nl/particulier/koers/
  De stijging of werkelijke waarde toekenning waar biflaten naar kijken ( op wachten ) begint pas te lopen op het moment dat de boel werkelijk ineen stort en al het geldverkeer op slot gaat.
  Bij die problemen die daardoor ontstaan is het maar afwachten of je edelmetaal positief of negatief voor je gaan werken.. prijs onbetaalbaar maar bezit waardeloos.. ?

  • Money as debt

   De link laat jammer genoeg toch de 6 uur chart zien en voor wat ik bedoel moet je hem ff op een jaar zetten..

   • bertus

    Laat je nooit sentimenteel of brutaal murw maken door dit soort mutanten.

    Je zal nooit op een eerlijke, gelijkwaardige, respectvolle aardse manier met ze kunnen communiceren, omdat ze geprogrammeerd zijn.

    Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
    Ik heb er genoeg signalen van binnen gekregen.

    Als het hem niet lukt, zal zich weer een nieuwe aanbieden.

    Sinds decennia, hebben zich al vele goede en slechte mutanten gevestigd op onze planeet.

    Ik ben volgens sommige op mentaal niveau niet in orde, maar mijn signalen, gevoel en intuïtie hebben vaak de doorslag bij mij gegeven en dat is voor mij het belangrijkste.

    Ik zal deze site binnenkort actief nog maar af en toe blijven bezoeken, omdat ik het gevoel heb, dat ik hier mijn eerlijke menselijke bijdrage heb geleverd en er ergens anders ( misschien een ander vlak ) weer nieuwe uitdagingen en goede bijdragen te leveren zijn voor de toekomst van de goede aardse mens.

  • Zinnige praat MaD, enig punt van discussie is of biflaten hierop zitten te wachten. Je geeft zelf al aan waarom dat niet het geval is, die laten zich immers niet zo snel misleiden door het spel van de elite.

 • Ter stimulatie van de goudhypnose, vanwege een gewezen hoofdeconoom van de BIS. Aan waarschuwingen ontbreekt het niet, de bolide slaat op hol en sommigen blijven het halsstarrig ‘economie’ noemen.

  De financiële situatie van de wereld is zo wankel geworden dat snel een grote golf van faillissementen mag worden verwacht. Dat zegt William White, voorzitter van een evaluatiecommissie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en gewezen hoofdeconoom van de Bank for International Settlements (BIS).

  De situatie is volgens White erger dan negen jaar geleden, voor het uitbreken van de financiële crisis. Bovendien werpt de econoom op dat de macro-economische munitie om crisissen te bestrijden, nagenoeg volledig uitgeput is geraakt. William White was ook negen jaar geleden ook één van de weinige bankiers die waarschuwde voor de bedreiging van het westerse financiële systeem.

  http://nl.express.live/2016/02/09/een-tsunami-van-faillissementen-bedreigt-de-wereld/

 • Bartje

  Er word door experts een recessie in VS en daarop volgend de EU en dat deze ernstiger zal zijn als de grote depressie 1929.
  Indien deze lieden het juiste voorspellen dan gaat de goudprijs als een speer omhoog naar mogelijk wel + 2000 dollar en zeer wel mogelijk word de dollar vermelding wel vervangen door Yuen van China.
  China heeft feitelijk evenals Rusland een zeer lage staatsschuld wel bezit het 320 biljart aan dollar schuld papier die elke maand met 100 miljard verminderd word.
  Rusland is over 2 jaar van het nog door Lenin getekende overeenkomst tussen de staat bank en de FED en Rusland laat zich met fysiek goud betalen v.a. 2014 voor geleverde goederen aan VS/EU
  Als de schijn niet bedriegt dan is de overheersing van Europa en Noord Amerika over de rest van de wereld v.a. 1879 ten einde gekomen en zal vooral Rusland nog enkele pittige verrekeningen plaats vinden.
  En dat alles zonder de zo gewenste wereldoorlog van VS/EU met Rusland maar ook China.
  Dit doordat Rusland een vijftal wapensystemen heeft ontwikkeld die in feite het gehele wapenarsenaal van de NATO degradeert tot systeem 1900.
  En het zijn ook nog simpel opgezet want alleen het radar en gps signaal word verstoort waardoor het precisie wapen een waardeloze prul word die elke kant opgaat behalve de goede.
  Ook nog vermeldenswaardig dat Rusland gisteren bekent maakte dat de kosten van de operatie Syrië tot heden 155 dagen 3,5 miljard dollar had gekost t.ov. VS 55 miljard.

  • Een minderheid lacht zich een breuk met al deze toestanden, tot ze beseffen dat een aantal het nog menen ook. Realisme is daarom een bijzonder subjectief gegeven, zeker gezien de alternatieven die kant en klaar op de tafel liggen, doch niets nieuws onder de zon.

   https://youtu.be/rGkmgnprrIU

 • hillbilly
  • Dank, zout en peper …

   Enkele jaren geleden veroorzaakte president Barack Hussein Obama de nodige ophef toen hij voorafgaande aan een toespraak in een katholieke universiteit alle christelijke symbolen met zwarte doeken liet bedekken, zogenaamd omdat hij andersdenkenden niet voor het hoofd wilde stoten. Maar nu Obama voor het eerst in een als radicaal bekend staand islamitisch centrum een toespraak heeft gehouden, liet hij de vele enorme symbolen van Allah volledig onbedekt, waarmee hij volgens velen opnieuw bevestigde in werkelijkheid geen christen, maar een moslim te zijn.

   http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=10317:iran-in-de-aanval-tegen-de-petro-dollar&catid=37:wereld&Itemid=50

   • bertus

    je begint je hoe langer hoe meer te openbaren als de verbeterde termeneter in de aflevering 2.

    Je weet wel, hoe het hem vergaan is in de film.

 • Ferry

  Eens even een vrolijke noot in de nood.

  https://www.youtube.com/watch?v=4mWiC_MK6jA

 • Bijzonder aan onderstaande verhaal, men stelt dat de redmiddelen uitgeput zijn. Net alsof er geen boek geschreven werd? En het gaat maar door …

  Het grootste gevaar schuilt erin dat dit alles het begin is van een veel grotere crisis waarbij de vorige crisis van 2008 zal verbleken. In tegenstelling tot de vorige crisissen zijn de wereldwijde schulden vele malen groter en zijn de financiële redmiddelen van de grote centrale banken eenvoudigweg uitgeput. Deze crisis zal dan ook moeten uitgezweet worden zonder reddingsboeien of kunstmatige ingrepen om de economie terug te reanimeren (in zoverre dit vorige keer wel gelukt is). De kans dat niet gevoeld zal worden door de bevolking is echter nihil aangezien de besparingen deze maal wel zullen moeten doorgevoerd worden en niet gecamoufleerd kunnen worden door QE-programma’s of het “even” verhogen van de schulden. Het beloven alvast harde tijden te worden indien deze realiteit daadwerkelijk begonnen is…

  http://beurs.com/2016/02/09/nieuwe-wereldwijde-crisis-officieel-gestart-nieuwe-bankencrisis-alvast-een-feit/96536

 • Bijzonder aan onderstaande verhaal, men stelt dat de redmiddelen uitgeput zijn. Net alsof er geen boek geschreven werd? En het gaat maar door …

  Het grootste gevaar schuilt erin dat dit alles het begin is van een veel grotere crisis waarbij de vorige crisis van 2008 zal verbleken. In tegenstelling tot de vorige crisissen zijn de wereldwijde schulden vele malen groter en zijn de financiële redmiddelen van de grote centrale banken eenvoudigweg uitgeput. Deze crisis zal dan ook moeten uitgezweet worden zonder reddingsboeien of kunstmatige ingrepen om de economie terug te reanimeren (in zoverre dit vorige keer wel gelukt is). De kans dat niet gevoeld zal worden door de bevolking is echter nihil aangezien de besparingen deze maal wel zullen moeten doorgevoerd worden en niet gecamoufleerd kunnen worden door QE-programma’s of het “even” verhogen van de schulden. Het beloven alvast harde tijden te worden indien deze realiteit daadwerkelijk begonnen is…

  http://beurs.com/2016/02/09/nieuwe-wereldwijde-crisis-officieel-gestart-nieuwe-bankencrisis-alvast-een-feit/96536

 • Zolang de alternatieven buitenspel gezet worden, kan je best alles omzetten in goud. Nieuwe regeling vanaf 1 januari.

  Maarten Verheyen tenslotte verwijst in zijn dagelijkse nieuwsbrief nog eens naar de nieuwe bankenregeling, die sinds 1 januari in alle EU-landen van kracht is: “Sinds 1 januari zijn de nieuwe bail-in regels van toepassing. In heel Europa zullen bankfalingen op de Cypriotische manier opgelost worden. De schuldeisers van een bank worden zo het kind van de rekening. Slecht nieuws voor spaarders, want ook zij zijn juridisch gewoon schuldeisers. […] Ondanks de vele signalen, zullen de meeste spaarders alsnog verrast worden. Zij zullen op een maandag ontwaken en vernemen dat hun spaargeld is weggestreept en geruild voor waardeloze aandelen. Zo ging het in Cyprus, en zo zal het vanaf nu overal in Europa gaan als een bank in de knoei zit.”

  http://nl.express.live/2016/02/09/92029/

  • Karl

   Dat zegt ook iets. Als er nu in een keer bail-ins moeten komen dan zou het wel erg toevallig zijn amper een maand na de nieuwe wetgeving. Als het bijvoorbeeld eind dit jaar gebeurt, zal de massa sowieso geen verband zien.

   Inruilen voor waardeloze aandelen is eigenlijk best een slimme actie van ze, want de gemiddelde spaarder heeft dan toch het gevoel dat hij er iets voor terug krijgt. Zo houden ze de spaarmassa toch nog mooi even onder de duim.

   • Het is als wachten tot de toren van Babylon in elkaar stuikt, en net omwille van al deze turbulentie zal er weinig aandacht zijn voor de alternatieven. En sterker, ook de alternatieven zullen geïnterpreteerd worden als behorend tot het snode plan van een elite die als de duivel gezien worden. Alsof we nog steeds in een magisch-mythische wereld leven, alle kennis ten spijt.

    • bertus

     Dit is niet iets, waar jij serieus op zit te wachten.
     Als de eerste zin waarheid wordt, zul jij er onder bedolven worden, huichelaar.

  • DrM

   Het probleem is dat wanneer in Europa een bank dreigt om te vallen en spaarders daarvoor moeten opdraaien om een bank te redden, dat veel spaarders, ook van andere banken, zich genoodzaakt voelen om al hun spaargeld van de bank te halen. Het gevolg daarvan is dat er dan een kettingreactie ontstaat van omvallende banken met alle gevolgen van dien.

   • Dat scenario is inderdaad mogelijk, iets dat men ten allen tijde zal willen vermijden en dat is maar goed ook. Daarentegen, wanneer we een andere denkpiste volgen dan blijkt die bankrun totaal onnodig, het vereist wel dat we de spreekwoordelijke knop omdraaien. En dat is wat begrepen wordt onder ‘biflatie’, het geeft ons een heel andere kijk op de situatie, quasi onvergelijkbaar anders maar niettemin hoopgevend.

   • Laat ons temidden van dit alles ook het ‘Verloren paradijs van Keynes’ niet vergeten, ook iets dat we al tachtig jaar weten maar geen aandacht krijgt. Economisch herstel uit zich eenvoudig in ‘arbeidsdeling’, ter getuigenis:

    Twee jaar geleden publiceerden onderzoekers van de Oxford University de resultaten van een onderzoek naar de robotisering van arbeid. De resultaten waren ontluisterend. Volgens Carl Frey en Michael Osborne zouden in het komende decennium steeds meer robots worden ingezet om menselijke arbeid te vervangen. Van chauffeurs en soldaten over schoonmakers en vertalers tot barmannen en fabrieksarbeiders: alle komen ze in het vizier van intelligente robotwerknemers. 47% van alle jobs zou er aan moeten geloven. Ze publiceerden daarbij een interessante tabel, waarin iedereen zijn job kon terugvinden en de kans kon berekenen op het definitieve verdwijnen ervan.

    http://nl.express.live/2016/02/10/92191/

 • houtskool

  De vuilspuiterij van centrale banken krijgt steeds meer neven effecten. Wat neem je mee naar de andere kant? Het duurt m.i. niet zo gek lang meer of de banken en beurzen geraken in een comateuze toestand.

  Baltic dry op laagste punt ooit
  DB op rand van afgrond
  Roep om suspentie van Schengen
  Olieprijs daalt verder
  Olie opslag dreigt vol te raken
  NIRP
  40% uitgifte bonds tegen negatieve rente
  Roep om bannen cash
  Japan blaast op
  Etc etc

  • Die comateuze toestand zou als een godsgeschenk zijn, het zou betekenen dat ook allerhande stuiptrekkingen achterwege blijven. Op dat moment kunnen een aantal die monetaire reset doorvoeren, om dan wakker te worden met het idee dat het allemaal maar een akelige droom was. Maar zover zijn we nog niet, we gaan eerst nog wat goudklompjes sprokkelen.

   • Money as debt

    Hou toch op over die reset.. Ben jij nou een boekhouder ? Zodra het niet meer klopt met inkomsten , kosten en schulden gaan we de boel resetten.. ? Doe je zo je boodschappen ook ? Met 25 euro 2 volle karren gaan halen en iedere keer als je er bij de kassa niet uit komt gewoon de kassa resetten en over nieuw beginnen. Waar ben je zo bang voor man ? waarom niet het absurde hebzucht gedrag van de lui die aan het roer staan bestraffen en die mensen verantwoordelijk houden voor de situatie.. het zou te triest voor woorden zijn als we er met een of andere reset waarbij alle gemaakte schulden ineens verdwijnen uit deze problemen gaan komen.. Dan weer verder als voor 2007 ? We moeten door het stof en afzien omdat we teveel van de toekomst hebben geleend. En daarbij moeten bepaalde figuren zich voor een rechter verantwoorden.
    Het plaatje van Houts zegt toch genoeg ? geen boek of schema kan voorkomen dat het ontstane onbalans met gigantische gevolgen richting een evenwicht gaat bewegen..

    • harold

     Monetaire reset …. amehoela. Kijk eens naar de geschiedenis, ELKE grote crisis is “opgelost” door een smerige oorlog, het enige dat de FED, ECB, BOJ etc. sinds 2008 hebben bewerkstelligt is uitstel van executie. Enkel daarvoor mogen wij ze wel dankbaar zijn, alhoewel daar ook eigenbelang achter zit aangezien deze oorlog ook hen zal treffen. Deze oorlog zal door het huidige wapentuig geen ver van mijn bed show worden zoals in het verleden, waardoor het voor de ECHTE beleidsmakers eenvoudiger was te beslissen om te resetten.

     • Waarom zou dat nu moeilijker zijn? Gezien de technische mogelijkheden zou dat nu net veel eenvoudiger en sneller kunnen.

    • Wellicht heb je het over het Nash-evenwicht? Het zijn gewoon allemaal schema’s achter elkaar inderdaad, een reset betekent nog geen structurele hervorming maar het geeft je ademruimte om eens rustig na te denken over hoe dat mondiale evenwicht best kan hersteld worden. Blijkbaar werk je liever andersom, het is maar een keuze natuurlijk.

     http://i.imgur.com/gVeStxd.png

     • bertus

      Had je me nog iets zinnigs te melden half-bakken mens.
      Elke melding zal ik serieus beoordelen.

    • bertus

     Mensen waar een zwaar luchtje aan zit, verbergen zich altijd achter moeilijk praten, denken, uitleggen en proberen anderen meestal om de tuin te leiden met quasi interessante babbels en krabbel tekeningen, omdat ze niet zuiver zijn op de graat ( om in vissers wijsheid te spreken ).

     Ze menen andere mensen voor gek te verslijten met hun arrogante, brutale onzin verhaaltjes.

     Maar goed dat er nog verscheidene echte mensen zijn, die dit soort half mensen door heeft en hier kritisch notitie van blijven nemen.

     Een eerlijke en bewuste mens laat zich nooit door deze soort in de maling nemen.

 • houtskool
  • Money as debt

   Supervet ! is die in poster-formaat verkrijgbaar ?

   • houtskool

    Merkel heeft ‘m laten tatoeeren op haar dijbeen.

    $64.000.000.000.000 blootstelling aan derivaten. 5x Europees bbp. Ze vatte de term blootstelling helemaal verkeerd op.

    • Serieuze dijbeentjes heeft ze 🙂

     • bertus

      Er zit een raar luchtje aan je doen en denken.

 • Anonymous

  In het ledige leven, op de rand van gevaar, is het volle, ten volle, te begrijpen.

  Alsof er nog nooit een boek geschreven werd 🙂

 • DrM

  Op http://www.nu.nl/z24/4212608/kan-george-soros-yuan-kapot-speculeren.html lees ik dat superbelegger Soros de Chinese Yuan kapot zou willen speculeren.

  • Een aantal dachten misschien dat het over een ‘economische’ crisis ging?

   De sluwe vos wist tijdens de chaotische Zwarte Woensdag op 16 september 1992 in een recordtijd miljarden bij elkaar te krijgen en de Britse overheid te dwingen om uit het zogenoemde Europese Monetaire Systeem (EMS), het stelsel van vrijwel vaste wisselkoersen, te stappen en het Britse pond te devalueren. Soros hield zelf naar schatting 1 miljard dollar aan over aan de grootste financiële gok van de twintigste eeuw. Tijdens de Aziëcrisis in 1997 wist Soros met een vergelijkbare inzet de Maleisische munteenheid ten val te brengen. Ook de depreciatie van de Russische roebel in 1998 wordt toegeschreven aan de grote speculant.

   http://www.nu.nl/z24/4212608/kan-george-soros-yuan-kapot-speculeren.html

   • bertus

    Waarom zou dit belangrijk zijn om te melden?

  • Karl

   Het wordt eens tijd dat die gast z’n graf in gaat. Maar iemand die zo lang in z’n “vak” zit en ook nog op z’n ouwe dag kan het toch nog lang volhouden. Macht macht macht is het om, want geld heeft ie genoeg.

   Alan Greenspan, die op 6 maart 90 wordt, zegt nog wel iets nuttigs.
   Hij was de FED-voorzitter vanaf zomer ’87 – januari 2006, hopelijk haalt hij de volgende crash levend zodat hij daarop zijn visie kan delen.

   http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23266005/__Alan_Greenspan__QE_werkte_alleen_voor_de_beurs__.html

 • Anonymous

  Ok dan, weet je wat het eerste is wat je gaat doen wanneer je schuldvrij bent en andere mensen het beste gunt? Dan ga je anderen vertellen, hoe je dat gedaan hebt, En het maakt niet eens uit of ze je volgen, maar het maakt uit dat ze snappen dat afhankelijkheid van het kapitalistisch/satanistisch systeem hen tot slaaf maakt. Dat is eigenlijk alles. Vrijheid moet je voor jezelf verwerven.

  Het is in principe eenvoudig… OF je denkt voor jezelf wat je met je leven gaat doen… OF een ander doet het voor je. Maak uw keuze.

  Vergeet alles wat je bent geleerd.

  https://www.youtube.com/watch?v=-DLvEseTZbo

  • Anonymous

   Oh ja, nog 1 ding, Wernerke is een Troll.
   Zoals velen al gemerkt hebben en na te lezen op een van zijn vele “alsof er nog nooit een boek werd geschreven” verwijzings-sites.
   Bekijk het even vanuit economisch analfabetisme, hihi 🙂

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_%28internet%29

   Ben weer benieuwd naar “The Lure of the Troll”
   Beetje vergelijkbaar met ” The Eye of the Beholder” maar dan anders,
   Kom er maar in Trolleke Werner. ZUIGEN MAAARRRRRRRRR!!!!

   • Interessant alweer, trollen zijn er enkel op uit om hun medemensen in diskrediet te brengen, er wordt een wezenlijk verschil gemaakt met de ‘wrijvingen’ zoals deze traditioneel ontstaan bij cognitieve dissonantie. Voor trollen gelden andere regels, de getuigenissen zijn legio en een plaag voor wie sociale media wel ernstig neemt. Alsof er nog nooit een boek geschreven werd? Dit even off topic maar goed …

    Slechts 5,6 procent van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan trollen plezierig te vinden, tegenover 41,3 procent van de respondenten die het liefst helemaal geen online discussies wilde aangaan. Opmerkelijk was dat er een significant verband werd gevonden tussen trollengedrag en narcistische, manipulatieve, psychopatische en sadistische eigenschappen. Over het geheel genomen was de correlatie tussen sadisme en trollinggedrag het sterkst.

    http://www.joop.nl/media/detail/artikel/25543/

    • bertus

     Wat is jouw trol naam of status in die groep Werner?

 • Martin K.

  Vreemd dat uitgesproken als de Chinese markt de hele week is gesloten, goud een opwaartse beweging maakt? Het zullen toch niet de Chinese zijn die de prijs laag houden? Of wel, om zelf goedkoop in te slaan? Zeg, maar US Dollars omruilen voor Goud. De Chinese bouwen in hoog tempo hun overschotten aan buitenlandse valuta af.

  Maandag as zullen we het zien, dan gaat China weer open, kan de kat terug in de zak of is de situatie onhoudbaar en klap de Chinese beurs inelkaar.

  • Karl

   Dat in elkaar klappen gebeurt in China sowieso eerder dan in EU & VS.
   Typ eens op google “Shanghai Composite” in en druk dan op MAX. Je ziet dat de stijging tot 2006-2007 gigantisch hard was en de daling vanaf toen ook, net als de stijging 2014-2015 en de daling die we sinds 12 juni 2015 hebben (halvering tot nu toe) gigantische daling die nog voor een groot deel moet komen, want in totaal ging er in 2007-2008 van top naar bodem 70% af. Dus de Shanghaiaanse beurs kan nog doordalen tot 1550 punten, t.o.v. 2800 punten nu.

   Met andere woorden: het patroon van de Chinese beurs heeft een zeer grote voorspellende waarde, aangezien die belachelijke Shanghaiaanse stijging van 2006-2007 vergelijkbaar is met die van 2014-2015. Zeker in combinatie met het Shemitah/Jubeljaar gebeuren is 2016 dus hét crisisjaar bij uitstek.

   Oh ja, biflaten, om jullie gerust te stellen:

   2016:
   “Deutsche Bank is rock-solid”
   – CEO John Cryan, Deutsche Bank, 9 februari 2016

   2008:
   “The worst is behind us”
   – CEO Richard Fuld, Lehman Brothers, april 2008

 • Dick S

  Ik had zo het idee van ik wacht eens een aantal dagen voordat ik reageer op de verkoop van de Canadese goudreserves. Het heeft de diverse ‘sensatie’ mensen bereikt zonder dat iemand ook maar de moeite heeft genomen om te zien waarover het nu feitelijk gaat.
  Canada had in 1992 – volgens opgave WGC (IMF) – ca. 309 ton aan goudreserves. In 2000 was dat geslonken tot zo’n slordige 37 ton. Vanaf 2013 was daar nog zeg maar 3 ton van over. En nu hebben ze van die laatste 3 ton de helft verkocht. Nou dat is nog eens sensatienieuws!!! Geen woord gelogen, maar waar hebben we het over. Implicaties als in Canada ziet men goud helemaal niet zitten vliegen om je oren. Zelfs een man als Armstrong heeft niet eens de moeite genomen om te zien hoe het in werkelijkheid zat. Nou verbaas ik me daar niet zo erg over, want hij is een van de weinigen die de dollar blijft zien als de zaligmakende wereldreservemunt. Nu is dat nog zo, maar je kan me niet wijsmaken dat er onderhand niet door vele landen flink aan de poten van die wereldreservemunt gezaagd wordt. En in feite ook helemaal geen nieuwe situatie, door de geschiedenis heen hebben we dit al zo vaak gezien. There can be only one. Wat een nonsens.
  Het systeem, voor zover het er al was, is totaal uit het lood geslagen en van willekeur afhankelijk. En onze absurd evoluerende mens schijnt zijn nare habitudes en attitudes maar niet te kunnen onderdrukken. Dat eindigt natuurlijk in waanzinnige platitudes, maar dit terzijde. 🙂
  Op naar de robots, want ook de mens is niet eens noodzakelijk om een roboteconomie aan de gang te houden.

  • Karl

   De juiste conclusie, Dick. En Armstrong begint zijn glans toch wat te verliezen. Nu zegt hij dat we op 13/14 maart de instorting van de euro kunnen verwachten… eerst was het een sovereign debt crisis vanaf 2015.75 en nu de instorting van de euro op 2016.202.

   https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/foreign-exchange/euro/is-the-pending-euro-collapse-on-target-from-our-2011-forecast-of-2016-202/

   Zoals u al zegt, Armstrong neemt niet eens alle signalen serieus, maar vertrouwt blind op zijn eigen model. Ook heb ik de laatste weken geen berichten op zijn site gezien waar ook maar één keer de twee Duitse woorden “Deutsche Bank” in voorkwamen.

   • Karl

    Correctie; hij heeft wel voor zijn doen een kort bericht geplaatst op 10 februari over DB, maar vervolgens koppelt hij dat niet aan de val van de euro op 2016.202 of een ander punt van zijn ECM.

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/european-banking-crisis/

    Hij zegt ook, het bericht weet ik niet meer, maar daarin zegt hij zoiets als “zodra mensen beginnen in te zien dat overheidsschuld een bodemloze put is gaan de beurzen gigantisch stijgen.” – Hoe wil zo’n bewustzijn komen zonder goede trigger?

    Misschien weet Armstrong het ook niet meer precies, en gaat hij net zoals velen allerlei scenario’s roepen, eerst roept hij sovereign debt crisis, dan weer instorting van de Europese banken (oh, Martin, alleen de Europese, dus als DB omflikkert gaan Amerikaanse banken daar weinig van merken?) en nu weer de instorting van de euro. Waarna er logischerwijs eentje uitkomt, en dan is het weer “zie je wel!”

    Dollar blijft goed volgens hem, de Amerikaanse banken zijn goed… beter dan in Europa ja, maar als Deutsche omvalt gaan ze daar dan in de VS niks van merken, Martin?

    Naar mijn mening lijkt het nu alsof zijn objectiviteit beschadigt begint te raken door zijn yankee-fetish.

   • Dick S

    Misschien vreemd om uit mijn mond te horen, Karl, maar ik beschouw Armstrong nog altijd als één van de betere technisch analisten. Doe ik echt al jarenlang. Hij heeft er best wel goede boeken over geschreven met aparte invalshoeken. En denk erom dat technische analyse niets te maken heeft met voorspellingen in de trant van morgen gaat die koers dat punt bereiken. TA geeft hooguit mogelijke koersdoelen, afhankelijk van de tijdsperiode. Wat mij nou bezighoudt bij Armstrong is zijn visie op tijd. Het cruciale element in TA, waar ik eigenlijk nog nooit een afdoende antwoord op gevonden of gelezen heb. En dat is nou precies waarvan Armstrong beweert de sleutel gevonden te hebben met of zonder Socrates. En ik moet bekennen dat hij af en toe best wel gelijk heeft gehad, maar dat geldt ook voor vele anderen, die of fundamenteel of op een andere manier technisch te werk gingen. Dat was ook de reden waarom ik het stukje over Putin schreef. Nogmaals hij is een goede technische analist, maar om als waarzegger (ziener) te kunnen fungeren, gaat me voorlopig nog een brug te ver. Als ik het goed heb heeft zijn range voor de goudprijs in US$ onlangs opgetrokken naar tussen $ 750 en $ 5000, zonder overigens tijden te noemen. Zoals ik er tegenaan kijk een beetje ruime marge en ik heb dan zo het idee dat wel meer mensen zoiets zouden kunnen zeggen.

    • Karl

     Van alle technische analisten is hij zeker de beste, dat bewijst zijn verleden duidelijk. Maar volgens mij heeft hij weinig kritiek op de US$, terwijl daar fundamenteel ook niet alles mee in orde is. Die socrates/pi-code is inderdaad geweldig en uniek, maar het interpreteren daarvan wordt steeds moeilijker, doordat het financiële systeem te veel wordt gemanipuleerd met zaken als QE. En dus is het op de korte termijn moeilijker voor Armstrong, omdat de krachten van de natuurkunde nu door kunstmatige ingrepen wordt uitgesteld.

     Zonder het geld printen had bijvoorbeeld de crash wél rond 2015.75 kunnen plaatsvinden, wat Armstrong dacht in 2009. Nu kan het bijvoorbeeld rond het volgende draaipunt pas zijn (2016.825 = 28 okt) of misschien zelfs nog daarna (2017.9 = 25 nov)

     Martin Armstrong beschrijft 2017 als het jaar van politieke ‘hel’, en dat is natuurlijk erg realistisch aangezien volgend jaar vol verkiezingen zit, vanaf dan de nieuwe Amerikaanse president (hopelijk Trump) er zit, en aangezien de burgerlijke sentimenten draaien waardoor er een politieke revolutie kan plaatsvinden.

     2016.825 is een paar weken na het einde van het de SuperShemitah (Jubeljaar), dus dat kan wel eens voor een economische/financiële omwenteling zorgen, wat in 2017 gevolgd kan worden door een politieke omwenteling, aangezien de bevolkingen dan massaal tegen de gevestigde orde gaan stemmen omdat ze jarenlang zijn voorgelogen over de werkelijke financieel-economische situatie.

     • Dick S

      Hij heeft inderdaad weinig kritiek op de US$ omdat dit de enige munt is met zgn. diepe liquide markten (o.a. bond- en derivatenmarkt). Maar daar zit hem nou precies het probleem. Ik ga er nog steeds vanuit dat China dit wel eens helemaal niet zou willen. Je ziet het o.a. aan de inrichting van hun goudmarkt. En dan zou het systeem zich kunnen wijzigen van schuld naar bezit. En dat lijkt me nog steeds één van de basisvoorwaarden voor een goed draaiende duurzame economie. Het gaat allemaal wel iets langzamer waarschijnlijk, maar misallocaties met alle nare gevolgen vandien zouden dan meteen afgestraft worden en niet dooremmeren door meer en meer weer daarvan afgeleide producten.

    • Dat is correct Dick, heel veel mensen kunnen allerhande scenario’s en alternatieven aanbieden, pas dan wordt duidelijk waar het ware probleem zich bevindt. Het is ook op deze manier dat die tragische absurditeit helder wordt, het is een zwaar ethische kwestie die we mainstream liever ontkennen dan (h)erkennen. En ook dat is begrijpelijk, naar de realiteit (cfr het menselijke lijden) kijken is nu niet bepaald een aangename bezigheid, het tart het geweten waardoor tal van emoties beroerd worden. Technisch gezien is er helemaal geen probleem, het gebruik van beschikbare technische middelen is nog een andere zaak. De vraag stelt zich of we alle opties wel kennen, en wat is het doel waarop we onze keuzes afstemmen?

  • Aan platitudes is geen schaarste, het is als een wereld die het spoor bijster is. Het is als stuiptrekken om toch maar niet naar de alternatieven te moeten zien. Alvast benieuwd wat het nog worden zal, vrezen het ergste.

 • Best zo snel mogelijk aankopen, volgens ABN AMRO.

  ABN Amro heeft officieel haar verwachtingen bijgesteld voor de goudprijs en dat geeft een belangrijke verschuiving aan in eerdere voorspellingen. In haar vooruitzichten voor 2016, gepubliceerd in december, zei de bank te verwachten dat goud zal dalen tot $900 per ounce. Nu, minder dan 3 maanden later, verwacht de bank dat goud tegen het einde van het jaar de $1300 dollar per ounce aan zal doen. Die verwachting komt overeen met een stijging in goudprijs van 44,44 procent ten opzichte van de vorige voorspelling in december.

  http://beurs.com/2016/02/18/abn-amro-voorspelt-44-procent-hogere-goudprijs/98991

  • Karl

   Zoals je ziet voorspellen ze mee met de trend en houden ze er geen rekening mee dat er bijvoorbeeld ooit een crisis kan uitbreken.

   Alle verwachtingen die we door de banken en de overheid krijgen voorgespiegeld, kunnen dus linea directa de prullenbak in, want ze zijn nooit contrair.

   • Ze houden dat graag in stand Karl, hoe meer ‘bokkesprongen’ hoe beter, iemand plukt daar de vruchten van. Dit gaat niet langer over economie.

 • Dick S

  Nou heb ik al vaker een lans gebroken voor goud om als legal tender (wettig betaalmiddel) aanvaard te worden. Nu komt Arizona dus ook in de rij en moeten we nu nog alleen maar afwachten of het getekend gaat worden.
  http://www.reuters.com/article/us-usa-arizona-gold-idUSBRE94002320130501

  Er wordt dus achter de schermen best wel het e.e.a. in bereidheid gebracht. Jammer voor de tegenstanders.

  • Dick S

   Ik vergat te vermelden dat de senaatscommissie nu volop bezig is met de amendments zoals o.a. voorgesteld door Keith Weiner.

   https://snbchf.com/gold-standard/i-testified-before-the-az-senate/

  • Niets dan goed nieuws Dick, gezond geld komt samen met gezond economisch verstand. In voorkomend geval zullen we nog wel dat fiat-systeem goed kunnen gebruiken om een en ander te resetten. Het werkt als ‘heb je vijand lief’, je hebt het malafide systeem nog wel nodig om het herstel in te luiden, pas dan kan het de evolutionaire archieven in. Bizar genoeg kom je dan ook tot de ontdekking dat we er geen gram goud voor nodig hebben, dat is slechts de ‘trigger’ die dit denk- en herstelproces activeert. Het is een prachtige – bijna wonderbaarlijke – dynamiek, zoveel mag wel duidelijk zijn. Kind, badwater …