Goud opnieuw aan de vooravond van een grote gebeurtenis

11

De meeste van ons die de goudprijs volgen zullen dat voornamelijk doen in euro’s of in dollars. Zo nu en dan kunnen we in deze valuta’s een uitschieter naar boven of een diepe duikeling naar beneden waarnemen, maar het echte spektakel blijft helaas uit. Nog minder spectaculair wordt het voor diegene die de goudprijs volgt in SDR – de Special Drawing Right. Wie de goudprijs volgt in SDR krijgt daarentegen een ‘reëler’ zicht op de ontwikkeling van de goudprijs. De SDR is een mandje van valuta’s te weten de euro, de Amerikaanse dollar, yen, het Britse pond en sins kort ook de yuan.

Opvallend is dat de goudprijs eigenlijk al vanaf begin 2013 binnen een saaie bandbreedte beweegt tussen de SDR 800 en SDR 950. Daarbij is de goudprijs tevens nog steeds ver verwijderd van de ‘all-time-heigh’ uit september 2011 toen de goudprijs voor bijna SDR 1200 te boek stond.

goudprijs

Goudprijs en fundamenten

Dat de goudprijs niet meer van zijn plek lijkt te komen is opvallend daar de fundamenten doen vermoeden dat een hogere goudprijs gerechtvaardigd is. Geopolitieke spanningen nemen toe, de geldcreatie was de afgelopen 8 jaar nog nooit zo groot in omvang sinds het ontstaan ervan en neemt de vraag naar goud onder beleggers enkel maar toe. Ook centrale banken, voornamelijk die in China en Rusland hamsteren goud in een tempo dat doet vermoeden dat stellig een goudstandaard aanstaande is. Goeroes als Jim Rickards, Marc Faber, Willem Middelkoop, Peter Schiff en Gerald Celente onderbouwen deze theorie al jaren.

De meeste economische veranderingen ontwikkelen zich geleidelijk, maar wanneer het op goud aankomt, kunnen economische veranderingen een stuk drastischer zijn en vaak ook onvoorspelbaarder. Voorbeelden zijn het Bretton Woods verdrag uit 1944 en de loskoppeling van goud van de dollar door de toenmalige president Nixon in 1971. Wellicht staan we opnieuw aan de vooravond van een wereldomvattende gebeurtenis in economisch opzicht. Het is niet zozeer de vraag óf dit zal plaatsvinden, maar wel ‘wanneer’ het zal plaatsvinden.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Richard is altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van de macro-economie, geopolitiek en de goud- en zilvermarkt. Technisch directeur van Goud-Portal & Goudvergelijken.nl.

 • harrynac

  De goudprijs wordt bepaald door de papieren futures markt en wordt gemanipuleerd als een gek. Door alle geldcreatie had het al veeeel hoger moeten zijn. Mensen mogen geen fysiek goud kopen want dat zou een afkeer zijn tegen fiatgeld en alles wat daarmee gemoeid is( aandelen, deposito,s, spaarrekening) . De enige reden wanneer de goudprijs echt stijgt is door chaos door bijv. uiteenvallen EU, olie niet meer betalen met petrodollar, geen vertrouwen in geldsysteem/economie ,oorlog. Zolang de corrupte elite (FED) de macht heeft en het schapenvolk in fiatgeld blijft geloven veranderd er nikx. Waarom zal anders de goudprijs om onverklaarbare reden dalen?

 • carthago

  Nu even iets belangrijkers.
  De verdere verloedering heeft in nederigland definitief wortel geschoten, massaal is gestemd voor de leugenpremier met zijn henchmen partijtjes. De islamgeiten ook drie zetels gekregen. Biertje? De slavenmarkt kan weer open, hup en nu weer aan het werk olie domme nederiglandertjes, domme koeien!!

  • Bartje

   Elk volk krijgt de regeerders die zij zelf kiezen en verdienen.
   Wat opvallend is dat er met geen woord en beeld over de pinaire situatie in Frankrijk word geschreven of vertoond omdat het zo is dat dit land op de rand van een burgeroorlog staat of een 2e revolutie.
   En de situatie in Duitsland is als ik zo mijn vrienden hoor ook erg gespannen.
   Overigs zolang de EU bestaat zal er welke regering er ook komt het beleid altijd hetzelfde zijn.
   Namelijk wat Brussel kliek uitstippelt.

   • carthago

    Mee eens. Nederland heeft gekozen voor een feodale staat, geen zeggenschap en nog sneller afdragen . De deepstate heeft gezegevierd en de euro weer voor een half jaar gered. Het valt me al jaren op dat na een verkiezing nederlanders altijd 4 jaar lang kankeren, tot de eerst volgende verkiezingen.Alleen met kankeren presteren ze pas optimaal in hun werkkamp,ideale slaven. Een zweep mag niet volgens de arbowet wegens kans op arbeidsongeschiktheid, want een kostbare uitkering als gevolg, maar de nederlander zou een zweep niet schelen,want dan kun je nog harder kankeren,heerlijk vinden ze dat. Kankervolk.

    • Bartje

     Heb in mijn arbeidzame leven vele jaren mij ingezet voor mijn collega`s inzake vakbond en OR.
     En inderdaad er werd altijd heel veel gekankerd door lieden die geen lid van welke vakbond dan ook waren nooit ergens op stemde maar altijd jou en je maten die inzetten om een betere arbeid voorwaarden te verkrijgen voor rotte vis uit te maken.
     Heb eens een groepje van wat hogere functies uitgesloten van de bereikte resultaten door er een bijlage aan te hangen voor hen.
     Nou het was om te lachen niet te kort want ze zaten zo bij de directie die na overleg met ons er ook aan mee werkte.
     Moet er nog om gieren van de lach maar het werkte wel omdat hun gekanker ophield.

     • bertus

      Precies Bartje, dat is wat ik ook bedoel.

      Al die egoïsten, domme elementen, zwartgallige figuren, denken allemaal een punt en dictaat te hebben, maar we zullen uiteindelijk in een democratisch berekende uitkomst tot een slotsom dienen te komen.

      En dit is de algemene wil en dient gerespecteerd te worden vanuit natuurlijk perspectief.

    • bertus

     U zou zich momenteel gelukkig mogen prijzen, dat u in Nederland woonachtig bent.

     U bezigt zeer anarchistische taal, maar hoeveel heeft u bijgedragen in uw huidige leven om dergelijke zwarte denk wijzen te bezigen.

     Er kunnen nog echt slechte perioden op uw pad gaan komen.
     Heeft u het zo slecht momenteel?

     • carthago

      Eerst een aanname, dan de conseclusie, en daarna de vraag of het wel zo is. Vreemd.

     • bertus

      De aanname en conclusie was meer dan duidelijk, helaas geen antwoord hierop.

      Daarna een vraag die los staat van het eerste, maar u durft daar geen antwoord op te geven, poppenkast mens.

  • bertus

   Waarom bent u zo negatief gestemd na deze verkiezingen?
   De uitslag heeft niet beantwoord aan uw verwachtingen.

   Dit is in Nationaal opzicht 1 van de beste uitslagen geweest van de afgelopen 40 jaar.

 • Bartje

  Zolang dat China en Rusland hun belang geen oorlog maar economie bedrijven zal de goudstandaard niet worden ingevoerd.
  Op het moment dat de VS echt oorlogszuchtige handelingen gaat verrichten naar deze 2 landen trekt eerst China via zijn schuldbewijzen de stekker uit de dollar en zullen de standaard invoeren.
  Resultaat er komt geen oorlog maar ook is de macht defectief van west naar oost gegaan.
  Ook dit is een machtsevenwicht gelijk hetzelfde als tijdens koude oorlog tussen 1947 en 1991.
  Alleen zijn de hoofdrolspelers iets anders en de machtige ook iets anders.