Gouden munten zijn in trek

41

De verkoop van gouden munten is vanaf juli 2015 sterk aangetrokken. De US Mint zag de verkoop stijgen naar volumes die rond de grote prijsdaling in 2013 werden behaald. De verkoop van de Gouden American Eagle in sinds juni van dit jaar al zeer sterk. De maand juli was een van de beste maanden ooit. De verkoop in augustus lag ruim 300% hoger dan in augustus van 2014.

Stijging van 70% op jaarbasis

De verkoop over de eerste acht maanden van dit jaar stegen met 70% ten opzichte van de verkoop in de eerste 8 maanden vorig jaar. De vraag vanuit beleggers is ongekend hoog en de verkoop in september wijst erop dat het sentiment goed blijft. Mocht de goudprijs nog een keer een tik naar beneden krijgen dan kan 2015 een zeer sterk jaar worden qua verkoop. De afgelopen 3 jaar is de verkoop van gouden munten bij de US Mint afgezwakt.

Vraag naar gouden munten

Een prijsdaling in combinatie met geopolitieke spanningen of monetaire onrust geeft een enorme boost in de vraag naar gouden munten. Ook het Oostenrijkse munthuis zag de verkoop van de gouden Wiener Philharmoniker met factor 3 stijgen in de maanden juli en augustus ten opzichte van 2014. Ook de Royal Mint (UK) zag de verkoop rondom juli van dit jaar sterk aantrekken.

Goudprijs

De versnelling in de vraag naar gouden munten is in het verleden in een aantal gevallen een voorbode geweest van een stijgende goudprijs. Dat klinkt logisch maar zolang de goudprijs door de papieren markt wordt bepaald betekent meer vraag bij gelijkblijvend aanbod niet altijd een hogere goudprijs. De premies van de dealers zijn de laatste weken wel gestegen. De prijs van fysiek goud wijkt hierdoor verder af van de papieren prijs.

De verkoop van zilveren munten was tevens zeer sterk in juli en in augustus. De US Mint heeft problemen om de vraag te beantwoorden en in de laatste weken is dat duidelijk zichtbaar in de verkoop. Via Goudvergelijken.nl

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter3Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • bertus

  Meestal,als het grote publiek gouden/zilveren munten gaat kopen,dan komen er weer een paar kleunen achteraan.
  Rente en dollar stijgen op termijn,slecht voor de prijs van edelmetalen.

  • appie

   Je kunt er naar mijn mening niets zinnigs over zeggen. Het is gewoon afwachten…

   • Karl

    Heel biflatie wacht nu af. Van een artikel “gouden munten zijn in trek” worden wij natuurlijk niet wijzer. We zitten nu tussen het einde van de Shemitah (Eloel 29) en de allerlaatste bloedmaan van de tetrad op 28 september, dus iets zegt in mij dat de beurzen volgende week (21-25) gaan crashen.

    En dan wordt er weer een artikel daarover geplaatst, met 80+ reacties net als op 24 augustus. Nog ff doormodderen dus.

    • Money as debt

     Follow the money of Market Update blijven wel allerlei artikels met feitelijke updates publiceren.. hier blijft het waarachtig rustig..

     • Known as R

      Geheel eens…

     • Dick S

      Wie of wat houd je tegen om dat zelf te doen MaD? Persoonlijk geef ik meer om opiniestukken, die eens een andere kijk op de dingen geven, in plaats van te proberen als 1e met één of ander nieuwsitem te komen. Daarvoor bestaan er al genoeg ‘journalisten’ in zowel de MSM als de alternatieve. En trouwens wat is nog ‘feitelijk’? Vandaag is het dit en morgen weer wat anders. Ik heb van Koen in een onlangs gevoerd kort telefoongesprek begrepen dat Biflatie enorme maandelijkse aantallen lezers krijgt. Daar ben ik blij om. En kijk hier dan eens naar die paar mensen die af en toe eens reageren.

     • money as debt

      Wat zou ik moeten doen dan ? Meneer Teun en Ben horen we ook niets meer van. FTM heeft meerdere schrijvers die goede artikelen schrijven zodat er altijd wel weer een update is op een bepaald gebied.
      Off topic , Ik zit sinds maandag zonder werk… 8 jaar vast dienstverband weg… Zoekt iemand nog een harde woarker ?

     • Karl

      Sterkte MaD! Een lichte ‘troost’; jij hebt nét je baan verloren terwijl de grote crash nog moet komen, dus er gaan nog tienduizenden, zo niet enkele honderden duizenden banen verloren de komende jaren. Haal dus maar je spaargeld van de bank, want een groot deel van het spaargeld en de sociale zekerheid gaat samen met de economie het ravijn in.

     • Madman

      Youve got mail MaD

     • bertus

      “Wat zou ik moeten doen dan ? Meneer Teun en Ben horen we ook niets meer
      van. FTM heeft meerdere schrijvers die goede artikelen schrijven zodat
      er altijd wel weer een update is op een bepaald gebied.”

      Beste man,wat verwacht jij van bovenstaande mensen voor jou persoonlijk?
      Zou het niet beter zijn, om eens bij jezelf te luisteren te gaan.

      “Off topic , Ik zit sinds maandag zonder werk… 8 jaar vast dienstverband weg… Zoekt iemand nog een harde woarker ?”

      Inderdaad, er worden nog veel zeer hard werkende domme mensen gevraagd, liefst onder het minimum loon, overuren worden niet uitbetaald en moet je vergeten.

      Als je zou leren naar je bewustzijn te luisteren,zal je waarschijnlijk de wereld om je heen in een heel ander licht gaan zien.

      Het is moeilijk die knop om te zetten, maar niet onmogelijk.

     • Dre

      Beter kijken Bertus, want ik heb net een heel artikel van Teun gelezen: https://biflatie.nl/artikelen/geopolitiek-artikelen/de-rol-van-rusland-in-de-wereld-geenpeil/

     • Madman

      Ik ben het helemaal met je eens Dick, zelf DOEN.
      En dan bedoel ik niet alleen een stukje schrijven op biflatie, maar zelf je energie en creativiteit gebruiken om verandering teweeg te brengen hoe klein ook. Te beseffen dat wij mensen, slaven hedentendage van de wetiko-lijjers, elk onze inbreng hebben op verandering.

      Blij wel dat er zoveel mensen Biflatie lezen!

      Kwam Biflatie ook tegen op deze site, een verzameling van alternatieve nieuwsgaring (via die alternatieve prinsjesdag uitzending die ik postte, die ook echt de moeite van het kijken waardis overigens, mensen! Dat soort initiatieven hebben we nodig!!) :

      http://hoezithetnuecht.nl/nieuws

      Voor de liefhebbers hier nog een leuke:

      http://www.nieuwemedianieuws.nl/

      Kijk, ik zet dat hier neer, niet omdat het de waarheid is. Iedereen die schrijft , schrijft vanuit een bepaald bewustzijn. Maar een bewustzijn hoort open te zijn ipv geprogrammeerd gesloten.
      Onderzoek alles en behoud het goede. Een bijbelse waarheid.
      Helaas voor hun, was het vaticaan dat nog vergeten te wijzigen toen ze de “moderne” versie van de 10 geboden aan u aanboden 🙂

      Ze hadden teveel beelden in hun kerkjes. Dus ja, wa moejje dan???

      http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9745:paus-verandert-de-tien-geboden&catid=20:het-complot&Itemid=33

      Groetjes vanuit de blokhut 🙂

      Ps, ik mis ktm wel. Is er geen amnestie als hij zich weer beloofd te gedragen? Koeoeoeoheoeooeooeoen!!??!?!?
      .
      over en uit

     • houtskool

      Jah, Koen, amnestie voor die Franse tranentrekker. “Whiskas macht Frei”, ken je hem niet aanrekenen. Biflaties ‘early adopter’.

      Vrijheid van meningsuiting enzo.

 • Dick S

  Off topic. Ik had deze al eerder gezien, maar weet niet meer of dat nou hier op Biflatie was of ergens anders. https://cassandraclub.wordpress.com/2015/09/08/nicole-foss-over-grenzen-aan-de-groei-en-de-komende-financiele-crisis/#comment-4874
  Volgens mij de moeite waard om het bijna 2 uur durende interview toch te gaan kijken. Voor mij werd het pas echt interessant na 1 uur als er naar alternatieven wordt gekeken en er wat verbanden worden geplaatst. Hoe dan ook haar conclusie kan ik delen en dat is dat globalisatie niet de oplossing is om zeer voor de hand liggende redenen.

  • houtskool

   Cassandraclub is interessant Dick. Veel doom, maar ook veel kennis, peak growth uiteengezet.

   • Dick S

    Veel doom, maar ook veel kennis. Daarom heet het ook Cassandra houtskool. Ik weet niet of je het verhaal van Cassandra en Apollo kent, maar het is een prachtverhaal en doet precies uit de doeken waarom zij nooit geloofd werd. Zo ongeveer zoals de meeste mensen nu de ‘Elite’ zien (Apollo) en degene(n) die we dan maar Cassandra zullen noemen. Overigens liep het niet echt goed met haar af, als ik het me goed herinner.
    Persoonlijk vond ik de uitleg van die mevrouw Foss heel goed en best to-the-point. En wat zij volgens mij heel goed ziet, zijn alle verschillende aspecten met hun eigen wedervaren, die soms op enig (toevallig) moment kunnen samenvallen en dan grote omwentelingen veroorzaken.

    • houtskool

     Bedankt Dick, ken het verhaal niet. Check ook ourfiniteworld.com. Interconnected met Cassandraclub. Fundamentele denkers. WikiDickS.

 • Karl

  Aangezien het papieren karakter van de goud- en zilvermarkt zullen de prijzen daarvan dus hard dalen vanaf de crash in de week van 21 september. Maar op termijn zullen ze net zo hard weer herstellen, dus misschien is een paar weken wachten om dan volop in te slaan toch voordeliger.

  • Karl

   FED houdt de rente onveranderd op een veel te laag niveau. Opkomende markten zijn daar niet blij mee. Het is niet uit te sluiten dat zij nu de dollar de laatste genadeklap gaan geven en de FED gedwongen wordt om de rente in een snel tempo te verhogen, wat voor een 24-augustus 2.0 crash gaat zorgen.

   Of het nu in de week van 21 september of 28 september gaat gebeuren of toch dieper in oktober, de crash komt steeds dichterbij en het gewone volk is de lul, zeker nu de islamitische invasie (want dat is het gewoon) iedere week weer in de volgende versnelling wordt gezet.

   Het wordt met de dag spannender!

   • Dick S

    De FED weet het verschil niet meer tussen discount en rente in een reële economie, net als de meeste mensen. En van die reële economie moeten we het hebben. De rest is welhaast een achterkamertjes casino en daarvan zul je zo goed als bijna nooit weten wat daar precies speelt. Alleen worden er zo af en toe lijken buiten de deur gezet in de vorm van bubbles. En dat is altijd achteraf.
    En 21 of 28 september of dieper in oktober is voor mij meer iets van de astrologiepagina. Je kunt er uit lezen wat je wilt, net zo goed als er van alles en nog wat bijslepen. De tijd is pas daar als die tijd er is. Niet eerder, niet later. Maar die tijd komt er, heus.
    @ MaD, erg vervelend wat je is overkomen en ik kan je daar eigenlijk maar één ding over zeggen: laat je er niet onder krijgen, door niets of niemand.

    • Money as debt

     Thanx jongens.., Ik doe mn best maar het is gewoon te gek voor woorden.

     • houtskool

      He who defaults first, defaults best.

     • bertus

      Beste, waar doe je je best voor?
      Heb je ontlasting problemen?

    • Karl

     Niks astrologie. Inmiddels heb je deze toch wel gelezen? :

     http://www.wimjongman.nl/nieuws/2015/bijbels-patroon.html

     http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/12/Topeconoom-Armstrong-Financile-big-bang-in-najaar-2015

     Eloel 29 zijn we al voorbij, 2015.75 moet nog komen.

     Het Bijbelse patroon + de onderbouwing van een topeconoom als Armstrong + 12 non-mainstream experts die en instorting dit jaar voorspellen is reden genoeg lijkt me om om eind september of in oktober een megabeurscrash te verwachten.

     Als je die artikelen eens aandachtig zal lezen trek je zeker dezelfde conclusie, mits je objectief de feiten bestudeerd.

     De tijd zal het bewijzen, kwestie van een aantal weken afwachten dus.

     • Karl

      En bestudeer eens de grafiek van de Dow Jones. Een grote crash komt niet historisch gezien nooit ineens, eerst komt er een afzwakking (Dow-Jones hoogtepunt lag op 19 mei en is sindsdien nagenoeg onveranderd gebleven, licht gedaald zelfs), waarna er een lichte crash komt (24 augustus), vervolgens een licht herstel (25 augustus-heden) en daarna komt pas de echte klap.

      “Wie niet leert van het verleden is gedoemd de fouten te herhalen.”

      Maar ik heb wel begrip voor uw reactie, want “resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.”

      Maar met alle onderliggende redenen denk ik dat de eerste quote zich op z’n laatst in oktober zal herhalen in het geval van de richting van de beurs. Waar de reële economie uiteindelijk op z’n zachtst gezegd flink last van zal krijgen.

     • houtskool

      Eloel 29 voorbij, net als halal 800.000. Volgens Merkel althans.

    • houtskool
   • Nico

    de DOLLAR als reserve-
    valuta, staat NIET op het spel, nog lang niet, nog DECENNIA niet.
    Hoelang hebben we dat refrein al moeten aanhoren? Vooral nu
    potentieele concurrenten, zoals de Euro en de Yuan, wankeler
    worden dan ooit!

    Mee eens, dat de DOLLAR-HAUSSE nog jarenlang kan aanhouden
    en dat dit bijzonder zuur is voor de Dollarschuldenaren. Gewoon
    verkeerd gegokt en dat is niet zonder gevolgen.

    Mijn mening is, dat Amerika en de Dollar het internationale kapitaal
    zal blijven aantrekken, zeker na de rampenbeleggingen in de
    Opkomende Markten (die door sommige ‘experts’ nog steeds
    worden aanbevolen!). The NEW American ERA, ondanks alle
    populisten, zoals Corbyn (Labour) en Russian Television (RT).

    Het beroerde voor Europa is, dat het Europese bankwezen
    $ 9000 miljard leende van het Amerikaanse bankwezen om die
    tegelijkertijd weer uit te lenen aan de failliete Opkomende
    Markten! En dan zijn er nog ‘experts’, die positief durven te
    zijn op Europa? Azielzoekers zijn pas het begin van het probleem.
    Straks moeten de Europese defensie-uitgaven met sprongen omhoog
    (Amerika weigert nog langer de defensie-paraplu), komt de
    dienstplicht terug en is Europa gedwongen om troepen te
    sturen naar het Midden-Oosten. Wat een vooruitzicht!
    DS.

    • houtskool

     Hm hm hm Nico. De fed verhoogde niet omdat EMFX door het putje gaat. Nu al; zonder rente verhoging. Verhoogt de fed de rente leidt dit tot exponentieel toenemende ‘abandonment’ van de dollar. De dollar ondermijnt het systeem op dit moment, ze heeft zichzelf overstretched. Bewust of niet. Vooral dat laatste; bewust of niet. Daar komen we pas achter als het zover is, en dan nog…. The dollar is long overdue, and they know it….

  • Nico

   De dollar zal niet verdwijnen,de euro echter wel degelijk.

   • Karl

    De dollar wordt steeds wankeler omdat China en vooral Rusland aan het “de-dollariseren” zijn, daarnaast zorgt QE ook niet bepaald voor meer vertrouwen en wat dacht u van de staatsschuld van $ 20.000.000.000.000 (20 BILJOEN) !!!

    De dollar is wel degelijk het kwetsbaarst sinds begin jaren 70, waarom denkt u dat Khadaffi en Sadam Hussein weg moesten? Khadaffi wilde een aan olie gekoppelde munt (gouden dinar) invoeren, en Sadam wilde euro’s voor zijn olie. Dat waren al de voortekenen dat de dollar wel degelijk kwetsbaar is.

    De Russische minister van BiZa heeft al opgeroepen om de dollar te dumpen. Rusland is inmiddels van al zijn Treasury’s verlost en China is fors aan het afbouwen.

    De dollar zal misschien niet verdwijnen, maar zijn status als wereldreservemunt zal zeker verdwijnen. Een scenario als begin jaren ’70 waarbij de dollar de helft van zijn waarde verloor is op korte termijn zeker niet uit te sluiten.

  • houtskool

   Karl, Comex verhouding eigenaren per ounce goud is 252:1 as we speak.

   De papieren vertegenwoordiging van goud is een dwaalspoor; VERGEET de prijs van goud & zilver.

   Accumuleer met passende stapjes, ongeacht de ‘prijs’.

   • Karl

    Ongelofelijk houts, dat de hele Comex instort als bijvoorbeeld slechts een 0,5 % om uitlevering vraagt!

    Wat ook vreemd is, is dat de ‘prijs’ van edelmetaal wederom zwaar onderdrukt zal worden de komende tijd, net zoals in 2008, terwijl het systeem gek genoeg zwakker zal worden…. Goldman S. heeft al jarenlange ervaring hiermee. Komt er weer zo’n half excuus zoals “door de depressie is er minder industrie, dus daalt ook de vraag naar zilver” – maar dan weten wij dat we moeten hamsteren!

    Zilver kostte $19 op 14 juli 2008 toen de beurzen nog redelijk hoog stonden en $9 op 20 november 2008 toen de beurzen rond het dieptepunt van 2008 bungelden, en in april 2011 zagen we de $47.

    En nu staan we rond $ 15 dus extreem laag is dat niet. maar dat de vraag staat wel bijna op een a.t.h. Gek genoeg kunnen we dus nog voor een veel lagere fiat-prijs kunnen aankopen, ondanks de hogere vraag, die misschien wel nog hoger gaat worden, maar we moten dan wel een aantal weken langer wachten op uitlevering.

    Lijkt me inderdaad een slimme zet houtskool, om in rustige stapjes op te bouwen, en zodra de prijs daalt de stapjes wat te vergroten.
    Onder de $ 15 is in ieder geval een koopsignaal, onder de $ 10 zoals in november 2008 betekent hamsteren.

    Na al ons belastinggeld dat naar het verrotte banksysteem is gegaan, zorgen diezelfde banken (zonder de intentie) er paradoxaal genoeg voor dat wij nu en zeker straks nog spotgoedkoop kunnen inslaan.

    Kansen zijn er om te grijpen.

    • houtskool

     Je snapt ‘m. Men zal niet om uitlevering vragen bij de comex, maar men maakt zichzelf belachelijk met verhoudingen als 250:1.

     Net zoals men zichzelf belachelijk maakt met staatsschulden in verhoudingen van >200% debt/gdp.

     Totdat men zichzelf zo belachelijk heeft gemaakt dat het publiek het circus verlaat terwijl de voorstelling nog in volle gang is. €50 zilver is mijns insziens ook ‘goedkoop’; hoewel ik er moeite mee heb om edelmetaal uberhaupt uit te drukken in fiat.

 • Madman

  Voor wie het heeft gemist : de alternatieve media uitzending van “prinsjesdag” (alleen de naam al haha).

  https://www.youtube.com/watch?v=aiMU20xDkWI

  • Karl

   Nondeju, 6 uur! De massa kan beter in 3 etappes naar dit kijken in plaats van K3 zoekt K3, en zeker degenen die op het punt staan een huis te gaan kopen!

   • Madman

    Ja het was echt goed. Het was jammer dat het zo weinig bekijks had, dit initiatief, maar ze gaan dit vaker doen naar ze zeiden. Hulde aan deze mensen.

 • Madman

  Mensen, iedereen hier weet dat we in een soort van afwachting zitten hoe het allemaal verder gaat.
  Zoals Dick al zei, niks is meer wat t lijkt en alles wat de msm brengt is propaganda.

  Dat het een ongekende bende is is een feit, zelfs mijn moedertje die normaal zich niet druk maakt om zaken van polletiek en het nieuws zegt me nu bijna dagelijks dat dit fout gaat lopen.

  Iedereen wil ik sterkte wensen en daarbij zeggen dat je er voor moet hoeden om angst en haat niet toe te staan in je leven., hoe moeilijk dat soms ook is.
  Proberen in goede intentie te leven en terug te gaan naar menselijk contact om alternatieven te speuren buiten dit zieke systeem om op welke wijze dan maar ook.
  Klinkt misschien hippie-achtig, maar ik denk dat dat de enige manier is , want we hoeven op niemand anders te rekenen om verandering te bewerkstelligen.

  Het wordt serieus nu. En when the going gets tough, the tough get going.

 • Madman

  We can easily forgive a child who is afraid of the dark; the real tragedy of life is when men are afraid of the light.

  Plato

 • Madman

  As off topic as it can be….maar toch on topic. Raar he ?

  https://www.youtube.com/watch?v=rpRp4WTg9J8

 • bertus

  Ja,gouden en zilveren munten zijn leuk om naar te kijken of ze vast te houden,poetsen,maar het gaat uiteindelijk toch om het echte waardevolle aardse leven.

  Dit lijkt me vele malen belangrijker dan de materiële/vergarende zaken.
  Degenen die hier overtuigd werk van maken kunnen doorgroeien, de rest verzuipt in hun hebzucht en aardse materiële zaken.