Ruim 80% export goud uit Zwitserland bestemd voor Azië

21

Zwitserland heeft in maart bruto ruim 223  ton goud geëxporteerd, zo blijkt uit de nieuwste handelsgegevens van de douane. Van die export ging verreweg het grootste gedeelte richting Azië, want als we alle landen uit deze regio samenvoegen komen we op een totaal van ruim 180 ton goud.

De grootste afnemers van goud in Azië waren India (72,48 ton), China (46,4 ton), Hong Kong (29,8 ton), Singapore (27,63 ton), Thailand (8,58 ton) en Maleisië (2,7 ton). Deze landen importeren vrijwel iedere maand goud uit Zwitserland, zoals de volgende grafiek van Lighthouse Asset Management op baiss van de Zwitserse exportgegevens laat zien.

zwitserland

Zwitserland exporteerde in maart ruim 220 ton goud, waarvan een groot deel naar Azië
(Bron: Swiss Customs Administration, Lighthouse Asset Management)

Exportlanden kopen goud

Zoals deze grafiek laat zien heeft de export van goud richting Azië na de zomer weer een grote vlucht genomen. Meer dan vier op de vijf goudstaven die de kluizen in Zwitserland verlaat gaat richting het Midden-Oosten of het Verre Oosten. Export richting andere werelddelen vertegenwoordigt maar een klein gedeelte van de totale export. Rusland haalt weinig goud uit Zwitserland, want dit land koopt vooral de binnenlandse goudproductie op.

Waar komt dat goud vandaan?

Misschien vraagt u zich af waar al dat goud vandaan komt. Zwitserland fungeert als een belangrijk knooppunt voor de wereldwijde goudmarkt en kent dus ook tal van leveranciers die iedere maand goudstaven aanleveren. Normaal gesproken zijn dat vooral de goud producerende landen, maar de laatste jaren komt er eveneens veel goud uit het Verenigd Koninkrijk. En met veel bedoelen we tientallen tonnen per maand. Dit goud komt waarschijnlijk uit de grote kluizen in het financiële hart van Londen. De volgende grafiek laat zien waar het goud vandaan komt dat Zwitserland richting het Verre Oosten exporteert.

In maart waren de grootste leveranciers van goud aan Zwitserland het Verenigd Koninkrijk (96,9 ton), Argentinië (54,6 ton), de Verenigde Staten (16,78 ton), Chili (18,29 ton), Turkije (15,6 ton), Oezbekistan (10 ton), Peru (7,98 ton) en Zuid-Afrika (7,95 ton). Het feit dat het Verenigd Koninkrijk het meeste goud aanlevert geeft aan de productie van goud producerende landen nu al niet meer voldoende is om de vraag naar het edelmetaal te stillen.

swiss-gold

Leveranciers van goud aan Zwitserland zijn meer verspreid
(Bron: Swiss Customs Administration, Lighthouse Asset Management)

Frank Knopers – Marketupdate.nl

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter8Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Berichten van externe websites en andere bronnen.

 • Dick S

  Als ik het even snel lees dan zie ik in de laatste kolommen van de grafieken: Import ca. 275 ton en export 223 ton in maart. Wat gebeurde er met de rest? Is die nog niet verwerkt of zo, of is dat in Zwitserland blijven hangen? Behalve dat Zwitserland inderdaad een knooppunt is voor de raffinage van goud, zegt het me niet zoveel.
  Als ik over de duim de grafiekenperiode totaal bekijk dan kom ik op zo’n 600 ton die totaal in Zwitserland is achtergebleven. Zelfs als ik een foutmarge zou hebben van 25% – wat erg veel zou zijn – dan nog praten we over zo’n 450 ton. Is er een logische verklaring voor dit toch wel behoorlijke verschil te geven? De BIS misschien?

  • Dre

   Die BIS is echt niet zuiver met goud. http://news.goldseek.com/GoldSeek/1430661951.php

   • Nowtoomuch

    Pràchtig toch, al die extra jobs en overuren in de zwitserse zilver- en goudsmelterijen ?!?
    .
    Bekijk ’t toch van de positieve kant !
    .
    WA-HAA-HAAAA ! ! !
    .

 • bertus

  Waarom zou dit toch zo zijn?

 • Martin K.

  Is het niet raar, dat er zo’n grote vraag is naar goud vanuit het Oosten? Waarom heeft men daar zo’n belangstelling in goud. Daarbij moet je ook de vraag stellen, waarom het Westen zo weinig geeft om goud.
  Een ding uit de cijfers is duidelijk, goud verschuift uit Westerse handen naar Oosterse handen.
  Wat weten de Oosterse mensen over goud, wat Westerse mensen niet weten………
  Juist, een overheid kun je NOOIT VERTROUWEN! De goedgelovige burgers in de Westerse democratie gaan blind op de overheid en denken nog steeds dat er geen vuiltje in de lucht hangt!
  Mooie woorden, daar droomt men van….niemand wil de waarheid zien…..mega schulden, die nooit meer te innen zijn, industrie die verdwijnt (naar het Oosten), miljoenen gelukzoekers overspoelen het contigent, werkloosheid tot de hemelpoort, vergrijzing, toenemende corruptie en ga maar verder.
  Er is dus een ding heel duidelijk, de Oosterse wereld ziet dat de Westerse wereld ten onder gaat……….DAT IS DE ECHTE REDEN, DAT ONS GOUD VERDWIJNT.

  • Cale

   De Aziatische landen vertrouwen onze westerse currencies niet meer. Goud is van oudsher echt geld, tegenover “fiat toilet papier” wat wij hier in omloop hebben: euros en dollars worden bijgeprint, de rente gemanipuleerd, etc. Het westen manipuleert ook de (papieren) goud prijs. Vandaar de export naar deze landen, die veelvuldig goud inkopen omdat de (door het westen gemaipuleerde) goudprijs kunstmatig laag gehouden is.
   Tevens zijn Aziaten, als individu, dol op goud, dit integenstelling tot de westerse bevolking. Goud heeft in Azie een veel hogere status dan in het westen.

  • bertus

   De westerse wereld wil nooit alleen ten onder gaan.
   Zullen de oude geschriften dan toch op waarheid berusten?

 • goudwatcher

  Interessant

 • Simon

  Leuk dat goud, maar wat echt interessant is, is natuurlijk zilver. Kijk eens naar deze grafiek. http://www.goldcore.com/us/market-data/#!graph_id=gold_silver_ratio&time_scale=5year&currency=EUR&metal=gold

  Ik verwacht dat deze ratio zeker richting de 40 kan, beetje het 10 jaars gemiddelde. Ik blijf gewoon elk kwartaal wat zilver kopen. Want van een pensioen moet je het toch niet meer hebben over 15 tot 20 jaar.

 • jaren tachtig

  al eerder vermeld op biflatie, het westen vs/eu samen zijn ongeveer 1 miljard mensen, de rest van de wereld iets van 4 a 5 miljard, de rest van de wereld kent goud een grote waarde toe, de westerse elite kan heel hard roepen dat goud geen waarde heeft, maar de rest van de wereld ziet het heel anders, de rest van de wereld is in grote meerderheid. maw goud heeft waarde en dat zal zo blijven, het heeft zelfs een grotere waarde want bevolking van de rest van de wereld groeit en de blanke westerling sterft langzaam uit, kijkende naar het blanke/westerse geboortecijfer. de mening tav goud van het westen doet er niet toe, het gaat om de mening van de wereldbevolking. doe mij maar een kilo goud in het handje en laat het digitale geld maar voor wat het is.

 • bertus

  Chinezen zijn geen dom volkje.
  Met 1,2 miljard mensen,is er altijd wel 0,5% slimmen bij die het systeem doorzien en de capaciteiten hebben om de juiste route voor de toekomst uit te stippelen.
  De toekomst zal het uitwijzen.

 • jaren tachtig

  waar komt al het goud vandaan, bijvoorbeeld hiervandaan: http://beurs.com/2015/04/27/venezuela-en-el-salvador-verkopen-goudreserves/61078 , gek dat Venezuela zijn goudreserves verkoopt, en waarom aan westerse banken en niet aan china/iran/Turkije/rusland?

  • bertus

   Interessante gegevens,als ze op waarheid berusten.

  • Hendrik1730

   Omdat ze bankroet zijn en westerse munten nodig hebben ( petrodollars ) om olie IN te voeren. Een klassiek voorbeeld van hoe socialisme een land kapotmaakt – een voormalige olieproducent ZO verkloten dat ze zelf olie moeten invoeren …

   • bertus

    Uw naam deed me al vermoeden,maar uw reactie verklaard dat u weinig kennis van zaken heeft en behoorlijk geïndoctrineerd bent.
    Ik wens u succes in uw toekomstig bewustzijn.

    • Hendrik1730

     Wat mijn naam U zou kunnen doen vermoeden is me onbekend, maar ik kijk wel naar de feiten. Het socialistisch paradijs van wijlen Chavez wordt nu geconfronteerd met lege winkelrekken, een bankroete staat en het feit dat een potentieel rijk olieproducerend land olie moet INVOEREN. En kijk naar andere socialistische paradijzen of ex-kolonies die het nu zelf moeten rooien: Nigeria, heel centraal en west Afrika, Zimbabwe …. armoede, geen infrastructuur, epidemies, burgeroorlog, corruptie, hongersnood, ongeletterdheid, ALLES wat gecompliceerder is dan een fiets moeten ze invoeren … you name it, you got it. En West Europa is dat “model” aan het kopiëren : een moddervette corrupte staat, geen geld voor de pensioenen/infrastructuur/scholing, een staat die belastingsgeld verkwanselt en idiote “investeringen” doet voor de vriendjes. Ik geïndoctrineerd? Zoals gezegd, kijk naar de feiten.

    • Pappasan

     Leer eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands schrijven voor je de guru uit gaat lopen hangen. Met je reactie verklaard.

     • Pappasan

      Dat was voor wanna-be guru bertus bedoeld.

     • bertus

      Wat wilt u mij nu echt vertellen pappasan ( san )?
      Ik kan geen chocolade maken van uw simpele inhoudelijke reactie.
      Probeer het nogmaals.

     • Pappasan

      Ik schrijf dus naar jouw eigen zeggen een simpele, inhoudelijke reactie, en je snapt er niks van. Wat wauwel je toch raar voor iemand die bij elke reactie anderen probeert neer te sabelen en zichzelf als verlichtte voor te doen. Maar het is wel goed hoor, als je daar blij van wordt, moet je dat maar doen. Succes met je universele superbewustzijn. Dat we der toch allemaal maar een vonkje van mogen oppikken.

     • bertus

      Het blijft een simpele dierlijke reactie.
      Wat wilt u nu werkelijk zelf inhoudelijk toevoegen aan het geposte artikel?
      Ik sabel een ander niet neer,maar probeer een gezonde dialoog in gang te houden.
      Niemand is volmaakt en moet terechte kritiek kunnen incasseren.
      Dit geeft ruimte voor bezinning en groei.
      Economische groei is verleden tijd,dus krijgt iets anders weer lucht.