Huizenbubbel: Prijzen in Amsterdam stijgen 23%

3

Het lijkt erop alsof de nieuwe huizenbubbel weer in de maak is. De huizenprijzen mogen dan weer fors in de lift zitten, het aantal verkochte woningen is dalende. Ondanks de grote vraag naar huizen daalde in Amsterdam het aantal verkochte huizen het afgelopen jaar met zo’n 17%. De huizenprijzen in Amsterdam stegen met 23% op jaarbasis.

We halen nog even een stukje aan uit een eerder geschreven artikel, want de huidige prijsstijging is alles behalve een zekere factor. Kan zomaar weer omslaan, zoals we thans in 2008 hebben gezien en meegemaakt. De huizenprijzen in Nederland liggen overigens nog altijd onder het niveau van voor de kredietcrisis.

 1. Hoogconjunctuur bestaat niet meer; of deze terug komt in de vorm zoals we hebben gekend zal wel een illusie zijn gezien de enorme schuldenberg en de rente- en aflossingsverplichtingen.
 2. De hypotheekrente-discussie; geeft nog geen duidelijkheid, alleen maar onzekerheid.
 3. De begrotingstekorten leiden tot verder dalende inkomens door bezuinigings- en belastingmaatregelen van onze regering.
 4. De afnemende bevolkingsgroei
 5. De toenemende emigratie; van vooral jongeren, potentiële huizenkopers dus, geeft minder vraag. Hoe langer de neergaande spiraal aanhoudt, hoe meer effect dit sorteert.
 6. Banken blijven nog jarenlang op hun geld zitten vanwege hun kapitaalratio en zijn daardoor uiterst voorzichtig met uitlenen. Dat geldt voor zowel ondernemerskredieten als mede de persoonlijke leningen en hypotheken.
 7. Pas nadat de werkloosheid is gedaald, zal de vraag naar woonhuizen toenemen.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Gekke Henkie

  De pleuro is straks niks meer waard. Dus de mensen met geld kopen een (te duur) Amsterdams huis. Als die straks crashen met 25%, geen probleem. Beter dan al je geld weg.

 • carthago

  Mijn fles champagne is ook een en al bubbel,en die wordt door de deflatie steeds goedkoper, proost. ?

 • josef kuijpers

  De vraag naar koophuizen blijft onverminderd hoog. Wonen is een van de basisbehoeftes van de mens, hij wil een eigen plekje in de grote boze wereld. Door ingrijpen van de overheid (vnl om Europa en Griekenland te pleasen) heeft men de kredietfaciliteiten ernstig verkort, waardoor de vraag naar huizen natuurlijk onverkort hoog bleef, maar slechts bereikbaar voor de happy few met een leuke spaarrekening. Gedwongen verkopen (kwam voor die tijd niet of nauwelijks voor) waren aan de orde van de dag, de bouw viel stil, en vervolgens werden huurders aangepakt. En nu op weg naar de verkiezingen is opeens alles opgelost???
  Welnee als de rente naar een gerechtvaardigd niveau komt, valt alles wéér stil, of we moeten de hypotheeknormen weer terugbrengen naar het oude peil.