Worden pensioenfondsen de nieuwe banken?

4

pensioenfondsenHet is geen nieuws dat het MKB hard wordt getroffen word door de bankencrisis. Bedrijven die jarenlang eenvoudig kredieten verkregen van banken worden plotseling zonder verdere verklaring  afgesloten van kredieten. Voor menig bedrijf heeft dit tot gevolg gehad dat ze hun deuren moesten sluiten. Zoals bijvoorbeeld het bedrijf van Alfonds Borm. Deze ondernemer was hemaal klaar met de ABN Amro, die kort daarvoor zijn bedrijf failliet had verklaard en gaf al zijn bezittingen weg. Gezonde, winstgevende bedrijven krijgen tegenwoordig van de bank nul op het rekest als het gaat om kredieten en bankgaranties (= een contract waarin een bank onvoorwaardelijk garandeert om een bedrag aan de begunstigde te betalen). Omdat deze ontwikkeling natuurlijk een negatief effect heeft op de economische groei, doet de politiek hard haar best om oplossingen te vinden voor de afname van de kredietverstrekking van banken.

Pensioenfondsen als kredietverstrekkers?

Het kabinet is nu op het lumineuze idee gekomen om de pensioenfondsen te gaan gebruiken om kredieten aan het Midden- en Kleinbedrijf te verstrekken. We hebben het hier over dezelfde pensioenfondsen die eind 2012 in de problemen kwamen omdat de waarde van de beleggingen zo drastisch waren gedaald, dat ze niet meer konden voldoen aan alle toegezegde pensioenen en onder de benodigde dekkingsgraad kwamen. Dit heeft tot gevolg gehad dat de pensioenen moesten worden verlaagd en de premie moesten worden verhoogd om de toekomstige pensioenuitkeringen te kunnen blijven garanderen. Tevens heeft de overheid in de tussentijd ook nog even de rekenrente aangepast. Nu wil men dus gaan bekijken of de pensioenfondsen diensten van geldverstrekking van de banken kan gaan overnemen. Kredieten en leningen voor het Midden- en Kleinbedrijf. Het pensioengeld zal dus wellicht uitgeleend worden aan ondernemers.

Pensioenfondsen ook als hypotheekverstrekkers?

Ons kabinet had eerder al een topman op het gebied van oplichting en bedrog in de arm genomen om de pensioenfondsen warm te maken voor nieuwe diensten. Deze Kees van Dijkhuizen van de NIBC-bank kreeg de opdracht om de pensioenfondsen aan te sporen tot het “beleggen” in hypotheken. Beleggen uhm verstrekken? Kees van Dijkhuizen zelf zegt daarover: “Wel is het zo dat deze oplossing niet het hele financieringsprobleem van banken oplost” . Onder het mom van ‘de hypotheekmarkt een positieve impuls geven’ worden de financiële tekorten van banken op slinkse wijze rond gemanoeuvreerd. Het is de burger die op elke denkbare en mogelijke wijze wordt bestolen van haar opgespaarde gelden.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

 • jaren tachtig

  alle trucjes die de overheid doet, het rekt nog wat tijd en niet meer dan dat.

  chris martenson legt de ellende van het huidige tijdperk perfect uit http://www.peakprosperity.com/page/crash-course-one-year-anniversary
  vooral het gedeelte van exponentiele groei

  eigenlijk maakt het allemaal geen verschil, als je bovenstaande link bekijkt, dan besef je dat het hele systeem aan zijn einde is, het is het einde van een exponentieel groeimodel, zeg de banken, de pensioenfondsen ect vaarwel, het wordt de komende 30 jaar tijd voor iets nieuws en een stuk soberder

 • Madman
 • sickworld

  Feuten als Rutte en Samsom gaan die glinsterende ducaten met grote kans meermaals uitgeven aan kansloze maar “prachtig-geformuleerde” integratieprojecten en quasi werkgelegenheid om over 10 jaar tot de conclusie te komen dat we nog meer schulden hebben gecreeerd. En dat dan niet alleen omdat pensioentegoeden nauwelijks liquide te maken zijn (alles zit gevangen in vastgoed, derivaten etc) maar vooral omdat -volgens het spreekwoord- het goed riemen snijden is uit andermans leder.

 • Rinus de nadenker

  Hoe laag kan een overheid zakken om pure diefstal uit te oefenen op ons zuur verdiende opbouw van pensioenen .
  Het gekke is , als men bestolen word op straat dan slaan we het liefst de dader als we in staat zijn hem te pakken hartstikke lens en als het even kan geven wij hem aan , liefst met een paar maanden of jaren van opsluiting achter de dikke deur.
  Via de voorgekauwde propaganda media komen wij erachter dat de pensioenfondsen niet veilig meer zijn bij een graaiende en rovende overheid die pensioenfondsen als kredietverstrekkers gaan zien .
  Waar blijven die knokploegen dan ???? om deze plunderaars ook een kopje kleiner te maken en opsluiten als witte boordencriminelen wegens diefstal van gemeenschapsgeld .