Alles wat je moet weten over de nieuwe BKR-regels

22

Per 1 december aanstaande gaat het Bureau Krediet Registratie (BKR) eerder kredieten registreren. De reden waarom het BKR het een en ander aanpast, heeft te maken met een onlangs aangepaste wetgeving en het BKR wil door het aanscherpen van de registratieregels beter aansluiten bij deze nieuwe wetgeving.

Wat houden de nieuwe regels in?

Vanaf 1 december gaan alle kredieten en leningen eerder geregistreerd worden. Voorheen werden kredieten vanaf 500 euro of hoger geregistreerd. Per 1 december geldt dit al voor kredieten van meer dan 250 euro met een looptijd langer dan 1 maand. Deze vallen nu nog onder de Wet financieel toezicht (Wft).

Wat voor gevolgen hebben de nieuwe regels?

De nieuwe regels hebben een aantal gevolgen voor iedereen die een lening of krediet wil afsluiten.

Minder lenen – hypotheek

Rood staan boven de 250 euro wordt vanaf 1 december al geregistreerd bij het BKR. Dit betekent niet meteen dat je als wanbetaler te boek komt staan, echter kan dit invloed hebben op het afsluiten van een hypotheek. Dit kan tot wel duizenden euro’s schelen. Stel, je kunt 500 euro rood staan, dan kan je vanaf 1 december al 2.800 euro minder hypotheek krijgen. Kan je 1.500 euro rood staan dan kan dit oplopen tot maar liefst 8.400 euro minder hypotheek.

Moeilijker lenen – lening

Iedere instantie waar je geld kunt lenen in de vorm van bijvoorbeeld een consumptief krediet, is verplicht een aanvraag voor een nieuwe lening te toetsen bij het BKR. Zo kan de instantie je leengedrag toetsen. Ze willen daarmee het krediet- en betalingsrisico beperken voor henzelf maar ook voor de consument. Als je meerdere registraties hebt bij het BKR, bijvoorbeeld door je creditcard, hypotheek en nu dus ook het rood staan boven de 250 euro, loop je het risico dat bijvoorbeeld het aanvragen van een persoonlijke lening lastiger wordt.

Niet bewust van lening

Daar komt nog is bij dat veel mensen niet op de hoogte zijn van hun huidige situatie. Meer dan helft van de Nederlanders geeft aan geen lening te hebben, terwijl dit achteraf toch anders blijkt te zijn. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen een hypotheek, persoonlijke lening, doorlopend krediet of rood staan niet direct als een lening zien. Met de nieuwe BKR-regels kan dit voor onaangename verassingen zorgen.

Wil je in de toekomst geen eventuele risico’s lopen, zorg dan dat je bewust bent van je financiële situatie en mogelijkheden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • A. Nus

  Wat een schitterend stuk!!!

  • carthago

   Schitterend hè dit postbus 52 huzarenstukje! Ik ging eigenlijk nooit meer naar de bank, maar nu durf ik weer.

 • Goof

  Wanneer komt er een BKR voor banken die niet deugen of frauderen ?
  Die nieuwe BKR regels zijn er niet voor de bevolking maar om de willekeur van de banken te dekken.

  • bertus

   Dit vind ik wel een hele leuke en frisse redenatie.

  • Dre

   Zeker een goede gedachtengang Goof!! Deze invalshoeken hebben we nodig!

   Gewoon een blacklist op een website met een overzicht hoeveel bailout money’s, hoeveel boetes, hoeveel schandalen er allemaal zijn geweest. Zodat de burger ook weet waar ze niet moeten zijn!! Wel zo eerlijk!

 • Madman

  Alle regels en wetten zijn gemaakt door de heersers en voor de heersers, ter onderdrukking van de massa. Buiten de basisregels van het menselijk bestaan , samengevat in de 10 geboden.

  Wanneer je bedenkt dat heel de westerse samenleving slechts 100 jaar bestaat , ontstaan uit de industriele revolutie en je vergelijkt het met de voorgaande ‘beschavingen’ hun opkomst en verval, dan kun je best zeggen dat de ontwikkelingen zich lijken te versnellen.
  Dit mede door globalisatie en technische ontwikkeling.
  Gebaseerd op consumptie en concurrentie, hebzucht en verzamelwoede van prullaria gaat heel de shithouse weer up in flames.

  Is er wel bewustzijnsontwikkeling gaande , is een vraag die je jezelf kunt stellen…of is t ijdele hoop?

 • goof

  Voor wie is de BKR eigenlijk in het leven geroepen ?
  Is dat om de mensen te beschermen tegen teveel schulden ?
  Is dat om de banken informatie te verstrekken hoe jan met de pet ervoor staat die een nieuwe lening wil hebben van die bank ?
  Is het om een veiliger bankensysteem te maken ?
  Is het om de schuldenbergen langzaam naar aanvaardbare niveaus terug te brengen?
  Mogen we dan onderhand niet vaststellen dat geen van die doelen erg goed is geslaagd !
  De privé schulden zijn hoger als ooit .
  De banken lenen aan vrijwel niemand geld meer uit .
  Het banksysteem staat op imploderen ondanks de 80 Miljard aan shots maandelijks van Draghi.
  En de schuldenbergen wereldwijd stapelen zich verder op tot totaal onhoudbare niveaus bij een rentevoet van 3% wat normaal zou zijn .
  We zijn de crisis voorbij hoor ik onze Pinoccio steeds harder roepen hoe dichter we bij de verkiezingen komen en hij klopt zichzelf steeds harder op zijn enge kippeborstje.
  De feiten zijn echter ,
  In zijn regeerperiode heeft hij de staatsschuld gebracht van 245 miljard naar 470 miljard.
  De ( echte ) werkeloosheid is gestegen van 5 % naar 15 %
  De rijen voor de voedselbanken zijn vervijfvoudigd .
  De mensen onder de armoede grens zijn vertienvoudigd .
  De mensen met onoverbrugbare schulden zijn vertienvoudigd .
  Zeg eens Rutte , met wie gaat het dan zo goed , die paar hoge pieten bij de multinationals of die paar frauderende bankdirecteuren , of die plucheklevers die zich politici durven te noemen.
  Markie met je enge kippenborstje , ik zou niet zo hoog van de toren blazen en jezelf al teveel krediets toedichten want je bent niet meer dan een omgevallen ex personeelschef van Unilever die een goede babbel heeft om de domme massa steeds maar weer voor de gek te houden en veel meer capaciteiten heb je niet .
  De feiten zijn dat je een grote prutser bent en een ramp voor de Nederlandse economie en je hebt ons mooie landje verkwanseld aan een mislukt EU project die ons aan de bedelstaf heeft gebracht waar straks de sharia wordt ingevoerd met dank aan jou en je grote vriend Samsom.

  • Madman

   Goed dat je wakker bent , Goof!

   Eindelijk weer eens een echte erbij hier op the Bif.
   Maar verkijk je niet op de gevolgen, focus je op de oorzaak.

   T gaat niet om de poppen, t gaat om de achterliggende gedachten, en de achterliggende entiteiten.

  • carthago

   Heel goed goof! Aan Mark prutser rutte zou ik mijn fiets nog niet eens uitlenen zonder bkr registratie.

  • bertus

   Elke burger is verantwoordelijk voor z’n eigen aangegane schulden.
   Waarom jezelf opzadelen met een hypotheek of een schuld als persoonlijke lening?

   Vroeger spaarde je om zaken te kopen, of kocht je een huis als de prijzen laag waren.
   Tegenwoordig zijn er steeds minder mensen, die weloverwogen besluiten kunnen nemen en persoonlijk helder inzicht hebben op zaken.

   Ze hangen tegenwoordig steeds meer aan de jas van de ‘ adviseurs ‘.
   Zelf niet meer doordenken, maar je een oor aan laten naaien door adviseurs.

   Het is net hetzelfde als met rekenen, de meesten kunnen alleen nog maar net rekenen met een rekenmachine.

   En de adviseurs zijn doorgaans zeer goed voorbereid op de heden ten dage nogal domme naïeve klanten.

   Misschien ook wel goed voor hun karma dat ze er worden ingeluisd, ze zijn vaak arrogant en slaan goede raad in de wind.

   • goof

    Dat de schulden werknemers aan banden gelegd moet worden is duidelijk want die schulden kun je luxe schulden noemen en op de pof gemaakt en per definitie niet wenselijk en gevaarlijk.
    MKBérs maken schulden om een bedrijf mee op te bouwen en dat noem ik goede schulden waar je rendement mee maakt en totaal ongevaarlijk mits de solvabiliteit rond de minimaal 50% blijft

   • goof

    En een goede adviseur is voor een dode adviseur want alle adviseurs noem ik parasieten met meestal een dubbele agenda .
    Een MKBér weet meestal wel het beste hoe een toko te runnen en een adviseur die heel goed is geeft iemand geen advies maar is een MKB’er.
    Daarom , per definitie is een adviseur onbekwaam is mijn stelling.

    • bertus

     Ben ik wel geheel met je eens, een goede MKB er, krijgt de juiste info vanuit zichzelf.
     Maar er zijn ook nog wel een aantal onafhankelijke, zelfstandige in dit land.

     Volledig wantrouwen lijdt tot angst en paranoia, maar je moet wel zelf de vinger aan de pols blijven houden.

     Een solvabiliteit van 50%, vind ik zelf nogal aan de hoge kant.

     • bertus

      “Een solvabiliteit van 50%, vind ik zelf nogal aan de hoge kant.”

      Ik bedoel aan de lage kant, in de zin van solvabiliteit.

 • Poppenkast

  De politiek/BKR registratie is het zoveelste bewijs dat de informatie over de burgers steeds verder doorgevoerd word. Het is onzinnig om de mogelijkheid voor rood staan t.b.v. €250,- geregistreerd wordt Kennelijk zit de angst, doordat Draghi/ECB met haar print exercitie van €80 miljard per maand,diep. Dat is met de insolvabele Italiaanse, Griekse en Portugese banken welke aan hun Centrale Banken infuus hangen wel begrijpelijk. Schulden wegstrepen of looptijden verder verlengen met verlaging van rente vergoeding kan tot bankenruns leiden. Met het eigen banken vermogen van 4% van het banken kapitaal zit de ECB/E.U. dan ook moeilijk. De door de banken te garanderen €100.000,- per spaarder via credit garantie, is door een als dan te verwachten domino effect, waarbij banken onderling voor hun schulden moeten opkomen, een farce. Dat weten de €urocraten in Brussel heel goed. Als de €. in elkaar dondert is op een vunzige wijze de politiek van haar mega schulden af, via ECB/€. geld met fors wat nullen op het print-papier.

  • Madman

   Nogmaals, focus niet op de gevolgen, maar onderzoek de oorzaak.

 • Money as Debt

  Vandaag zo’n berichtje over Kees van der Pijl (nooit van die man gehoord… ) die zegt dat de MH17 word misbruikt om de spanningen met Rusland op te voeren.. Eindelijk iemand in de media met een ander geluid .. Wat die man hier op RT te vertellen hebt zou hier mainstream moeten zijn..https://www.youtube.com/watch?v=2gBzL6Sg5tA

 • Bartje

  Een maatregel die niets van doen heeft, beter zou zijn dat een ieder zijn gedrag inzake rekeningen betalen etc. etc.

 • bertus

  Ban met elkaar de schulden uit de samenleving en u maakt degene brodeloos die van het rendement op schulden leven.

  Geef ratten te eten en je komt er niet van af, of het wordt een plaag.

 • carthago

  Mijn reactie is gisteren niet geplaatst.Nog nooit gebeurd bij bif. Apart zeg!