De holle economische belofte van het TTIP verdrag

22

Pas op voor de holle economische belofte van het TAFTA/TTIP verdrag tussen de VS en de EU. De claims over de economische impact van TTIP, zijn niet alleen zeer bescheiden, ze zijn fundamenteel misleidend. De in opdracht van de Europese Commissie gebruikte economische modellen, zijn van de soort die bekend staan als Computable General Equilibrium (CGE) modelling, en zijn berucht om hun vooringenomenheid. Ze kunnen gemakkelijk worden gemanipuleerd om de soort van de resultaten op te leveren die de onderzoeker wil verkrijgen. Ze overdrijven het potentiële voordeel van TTIP en bagatelliseren de mogelijke kosten.

Zelfs de meest optimistische prognoses voorspellen slechts 0.48% groei t/m 2027. Dit is dus maximaal 0,05% per jaar. Dat is onvoldoende voor groei van de werkgelegenheid. In meer realistische scenario’s is er sprake van 0% groei, of zelfs negatieve groei, wat zeker niet goed zal zijn voor de werkgelegenheid. Daarnaast brengt TTIP ook nog kosten met zich mee. Deze kosten worden in het OFSE rapport geraamd op 47 miljard.

Een miljoen banen staan op de tocht

De modellen doen ook schattingen over “job displacement” – variërend van 400.000 tot 1,1 miljoen in de EU. Een miljoen banen staan op de tocht. Het CEPR schat de verwachte arbeidsverplaatsing door TTIP in Europa op zo’n 0,6 procent. Dit komt neer op 6 van de 1000 werknemers, of tussen de 430.000 en 1,1 miljoen mensen die (tijdelijk) werkloos zullen zijn.

Het arbitrage tribunaal – ISDS

De overeenkomst zal waarschijnlijk ook een arbitrage procedure bevatten, genaamd ISDS – het Investor to State Dispute Settlement. Dit stelt bedrijven in staat om een regering aan te klagen voor misgelopen inkomsten, ten koste van de de belastingbetaler. Soortgelijke bepalingen in andere handelsovereenkomsten hebben enkele opmerkelijke veroordelingen ten gunste van vennootschappen (zie grafiek) opgeleverd.

Intellectuele Monopoly’s

Beide verdragen CETA en TTIP gaan veel verder dan het afschaffen van de handelstarieven. Ze proberen markten te harmoniseren door tal van regels en voorschriften gelijk te trekken. Met deze akkoorden willen lobbyisten van grote multinationale bedrijven ook zogenaamde “intellectual property”, zoals patenten en copyright, welke in feite gewoon monopolies zijn, onder de noemer “investeringen” deze verdragen binnen rommelen. Dat heeft niets met vrijhandel te maken. De bedoeling van grote gevestigde stagnerende corporaties is om de markt af te schermen tegen kleine en middelgrote nieuwkomers, startups en die met innovatieve technieken waarde creeren voor de economie, en voor groei van de werkgelegenheid zorgen.

En natuurlijk zijn Intellectuele Monopoly’s het vehikel om belasting te ontwijken, voorbeelden zijn Apple, Google en Starbucks. De Europese Commissie vindt deze constructie een vorm van staatssteun. De commissie vindt het té toevallig dat de hoogte van de royalties zo sterk samenhangt met de winst. De Commissie vraagt zich af of het roosterrecept voor koffiebonen echt miljoenen euro’s waard is.

TTIP infographic

Hervorm copyright en patenten

Al in de jaren 1860 kwam het octrooisysteem onder vuur, met inbegrip van The Economist. Patenten, betoogden critici, verstikken toekomstige creativiteit doordat uitvinders op hun lauweren rusten. Recent economisch onderzoek ondersteunt dit. Een uitgelekt hoofdstuk over Intellectual Property van de tegenhanger van TTIP, het TPP verdrag – het Trans-Pacific Partnership, bevestigd dat veel van de meest extreme bepalingen copyright er nog steeds in staan, en in sommige gevallen zelfs erger zijn geworden.

We roepen de nieuwe Eurocommissarissen Cecilia Malmström en Günther Oettinger op, om te zorgen dat er in geen miljoen jaar weer zoiets komt als CETA, TAFTA/TTIP en TISA. En ISDS en Intellectual Property uit TAFTA/TTIP en CETA te halen.

Wietze Brandsma via Piratenpartij.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter10Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Berichten van externe websites en andere bronnen.

 • carthago

  Ttip is nogmaals, geen initiatief van “de”consument maar van een groepje bevoorrechte bandieten, gedreven door het principe van uitbuiten, afhankelijk maken en slavenernij.Aan de top van de piramide zitten straks nog maar een paar oligarchen, de gehele rest zit eronder met junkstatus,Griekenland, Spanje, Portugal bijvoorbeel, maar weldra ook onze “eigen “bananenrepubliek.

  • madman

   Klopt helemaal, net als in de hungergames. Superrijk topje daarna heel lang niks en dan een grijze massa opgedeeld in districten. Met geen nagel op aan kun kont te krauwen.

 • houtskool

  Multinationals zijn de sprinkhanen van het systeem. Het koopt op, splitst, zuigt en vreet kaal. Waar de p/e ratio, koers/winst ratio twijfelachtig wordt kruipt men in bed bij haar politieke lakijen om de kringspier des volks verder op te rekken.

  Mijd multinationals als de builenpest; produceer en consumeer lokaal.

  • Bladman

   Waar de p/e ratio, koers/winst ratio twijfelachtig wordt kruipt men in bed bij haar politieke lakijen om de kringspier des volks verder op te rekken.

   Haha wat ben je toch een poeet hihi

 • Richard Groen

  De Franse onderzoeker Jacques Berthelot zet
  in een recent artikel de gevaren voor de landbouw op een rijtje:

  Het zou dwaasheid zijn om te liberaliseren want we zouden worden overstroomd met Amerikaans varkensvleees. We zouden dus Chinees varkensvlees (onder Amerikaanse vlag) moeten importeren.

  de ‘most favored nation’ regel binnen het oudere GATT akkoord

  Voor het volledige artikel van Berthelot zie: The sheer madness to integrate agriculture into a transatlantic FTA
  http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/vrijhandel-met-de-vs-zeer-nadelige-gevolgen-voor-de-landbouw.html

  http://www.refdag.nl/nieuws/economie/ttip_legalisering_van_oneerlijke_concurrentie_1_905552

  Een groep van 120 vooraanstaande wetenschappers heeft hierover de noodklok geluid. Ze stellen dat de huidige CETA tekst “Fails to protect the ‘right to regulate’
  het TTIP is in werkelijkheid de economische arm van de NAVO
  http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/tpp-en-ttip-de-woede-van-de-bevolking-mobiliseren.html

  Niet voor niets
  waarschuwde Joseph Stiglitz bij de WRR-lezing voor de ‘race to the bottom’,
  volgens hem een onvermijdelijke uitkomst van TTIP [5].

  Tijdens de onderhandelingen hebben leden van het Europees Parlement toegang
  tot een ‘reading room’, waar ze een aantal documenten rond de onderhandelingen kunnen inzien.
  Omdat die documenten geheim zijn, kan over de inhoud niet gediscussieerd
  worden.

  Waarschijnlijk wordt, net als bij CETA de tekst pas openbaar wanneer de onderhandelingen zijn
  afgesloten.

  http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/ttip-waarom-het-geen-goed-idee-is.html

  Documentaire: TTIP, EU propaganda draait op volle toeren.

  Duitstalig, Monitor.de, Umweltinstitut: https://www.youtube.com/watch?v=7ySQ5ff857g

  Zie het interview met de auteur van het IFO-institut dat TTIP voor de Europese Commissie doorrekende, en waarop de EC de propaganda-strategie heeft gebouwd. De man, Gabriel Feldermaier, zie vanaf 4min17, zegt dat het IFO rapport juist mininieme economisch voordeel, en nauwelijks of geen groei van werkgelegenheid vond.!!

  Documentaire van http://www.staatenlos.info/ : Das Vierte Reich – Unterwerfung der Völker durch die Europäische Union

  https://www.youtube.com/watch?v=cUSazICuBiM

  En toch is de overgrote meerderheid van de volks-?vertegenwoordiging voor.
  Feitenvrij pleiten hiervoor te tekenen.
  Gezien dit feit, is de enige strategie die kan voorkomen dat we dit moeras worden ingeduwd:

  De betrokken onderhandelaars cq. volksverraders dwingendeze geheime coup AF TE KAPPEN.

  5 Mei: Vieren onze vrijheid, dat fascisme is verslagen – denken we – en onze vrijheid niet laten afpakken?
  Het is 5 voor 12.
  Alles wijst erop dat de EC het zomerreces wil benutten om het pact met de duivel te tekenen.

 • bertus

  Welk weldenkend bewuste mens zal meegaan in dit eenzijdig overheersende,onderdrukkende,primitief Amer denkende simpele verzinsel?
  Ze hebben bijna al hun troeven uitgespeeld.
  Het uur van de waarheid is in aantocht.
  Je kan op aardse wijze lang manipuleren,maar dan is het op zeker moment afgelopen.

 • bertus

  Is/wordt Biflatie.nl half of helemaal over genomen door een Angelsächsische belager?
  Het schijnt niet meer te volstaan,om in de Landstaal een artikel te kunnen posten.
  Dit is vaak het begin van het einde.
  Er zijn wat vreemde,wazige zaken gaande bij Biflatie zegt mijn gevoel,achter de coulissen.
  Het zou jammer zijn als mijn gevoel op waarheid berust,dit zou betekenen,dat we met elkaar het moeras in dreigen te lopen,of geleid worden.
  Het maakt op termijn niet zo veel uit,alles zal uiteindelijk toch op z’n plek vallen.
  Reken maar zo,geen reactie,slecht bericht.

  • Dick S

   Wil je er over praten Bertus? Zeg gewoon wat je op je lever hebt. Bijvoorbeeld: Wat voor vreemde wazige zaken bij Biflatie bedoel je nu eigenlijk?
   Het moeras zoals jij dat beschrijft wordt in kaart gebracht, dat is toch een goede zaak? Het is alleen zo dat de verschillende kaartenmakers er verschillende grondbeginselen op na houden. En dat geeft nogal eens wat verwarring, ook in de landstaal.

   • bertus

    Hallo Dick S,

    Op voorhand wil ik mijn waardering uitspreken voor de vele goede artikelen van jouw hand.
    Ik moet toegeven,dat mijn reactie enigszins overtrokken lijkt.
    Zal het moment van en gevoel zijn geweest,excuus als mijn conclusie verkeerd was.
    Vind het wel jammer en onwenselijk,dat onze taal,identiteit,cultuur,zelfrespect steeds meer dreigt te worden verdrukt en vernietigd door overheersende krachten,niet in het minst door Brussel.
    Wat tegenwoordig maatschappelijk bewust volgens plan wordt afgebroken,zal niet meer hersteld worden of terug komen.
    Te weinig mensen zijn zich voldoende bewust waar deze afbraak/vernietiging op termijn toe zal leiden ( het is simpel,net als 10-6=4 ).
    Vanavond nog weer eens duidelijk in schema op 2 vandaag over de plaatsing van oude hulpbehoevende mensen,die niet doorgeplaatst kunnen worden vanuit het ziekenhuis naar een verpleeghuis,omdat deze mensen niet meer geplaatst kunnen worden door de “noodzakelijke”kabinetsbezuinigingen.
    En zo treedt automatisch overal stagnatie op in het traject, voor,in en na het ziekenhuis.
    Maar ach,degenen met 3-4 x modaal kopen zelf wel een plekkie in een particulier verpleeghuis,de rest mag zich zelf thuis wel redden.

    • bertus

     Sorry,uitzending was s’avonds in Nieuwsuur.

    • bertus

     Dick S lijkt plots voor een lange vakantie van het toneel verdwenen te zijn en niet meer in de gelegenheid,in dit volledige digitale tijdperk,om nog behoorlijk te reageren op reacties.
     Het begint nu echt moeilijke vormen aan te nemen.

     • Dick S

      Ha die Bertus. Ik heb deze reactie van jou maar even genomen uit jouw vele reacties van de laatste tijd om te reageren. Wat ik daar goed aan vind is dat je de moeite te neemt oude, eerdere besproken zaken er nog eens op door te lezen. Een loffelijk streven want dat betekent m.i. dat je in ieder geval over de zaken nadenkt. Het feit dat je op zoveel verschillende artikelen alsnog reageert geeft ook aan – zo denk ik maar – dat het met die vreemde wazige zaken bij Biflatie nogal meevalt.
      Zoals je misschien is opgevallen reageer ik lang niet op alle artikelen. En dat geldt natuurlijk echt niet alleen voor mijzelf. Ik neem aan dat dit voor anderen net zo ligt als bij mij, het ene onderwerp of reactie spreekt je aan en het andere totaal niet, dus je reageert of niet.
      Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jou zit, maar over vele zaken heb ik geen vastomlijnde ideeën. Wel geef ik af en toe wel eens een 1e reactie, zoals dat zo mooi heet en dan merk je vanzelf wel of er iemand in geïnteresseerd is en of het voor die persoon en jijzelf zinvol is om daar verder op in te gaan.
      Het artikel waaronder we hier nu reageren gaat bijv. over TTIP, een zaak waarvan ik zelf aanneem dat ik vrij weinig weet. (Vaak blijk je meer over een onderwerp te weten dan je denkt, maar daarvoor moet je dan moeite doen.) Dus verkies ik niet op TTIP uitspraken te reageren, maar wel op die opmerking van jou over wazige vreemde zaken, want zo zie ik TTIP helemaal niet.
      Ik zou haast zeggen, Bertus, ga zo door en gooi die knuppel maar in het hoenderhok, maar pas wel op voor de bloedspatten.
      En ja, ik heb groot verlof, maar ben echt niet van het toneel verdwenen, d.w.z. nog niet.

     • Known as R

      Ik weet ’t niet Dick…

      Prima dat Bertus oudere artikelen aanhaalt en daar alsnog op reageert maar ’t is wel een beetje doods op biflatie.nl de laatste tijd vind ik. Ik volg oa. ook andere Nederlandstalige websites met een kritische noot die volgens mij later van de grond zijn gekomen dan biflatie.nl maar daar lijkt het mij levendiger op het moment dan biflatie.nl. Mensen nemen ook nog eens nauwelijks de moeite om te plussen of te minnen op bepaalde reacties.

     • Dr. Doelittle

      Gij hebt waarlijk goed aanschouwd, o, man wiens naam veelal bekend is als R! Biflatie is er an. Begon met dien halve gare die niet genoemd mag worden,wiens naam aanvangt met een w. En dan nog even de geweldige nieuwe layout erachteraan, en het is voor elkaar hoor!
      Nou, gefeliciteerd dan maar,of zo, biflatie. Gaat zo verder.

     • Known as R

      Deze is cryptisch naar ik mag vernemen ?

      En ehhh… een W ?

      …wiens naam aanvangt met een W ???

      Koen (W)il ?
      (W)anttoomuch ?
      (W)adman ?

      Ik ga vandaag nog even wakker worden en ga je reactie later nog eens nalezen. Maar enige toelichting zou wenselijk zijn.

      Oh wacht even… Wiens. Wiens is een naam ? De W van Wiens ???

     • Ferry van de Saande

      werner, slimme

     • Known as R

      Ja stom…

      Dat had ik moeten weten. Maar ‘…Begon met dien halve gare die niet genoemd mag worden,wiens naam aanvangt met een w…’

      Maar W is mijn inziens niet iemand die vanaf het begin bij biflatie.nl heeft geschreven. W was een betrekkelijke nieuwkomer.

     • Bompa Berevel

      Nieuwkomer of niet, sinds die tijd is t wel naar de Kl… en of dat nou zijn bedoeling was wat ik vaak vermoedde, eu-trol, het is wel gelukt. En daarna de nieuwe layout en toen was t helemaal verpest. Och ja, zo gaat dat zeker..t was overigens toch een constante herhaling van allemaal bekende feiten dus echt veel is er niet verloren gegaan, behalve wat slap gezever onderling en een beetje stom doen.

     • money as debt

      Het is heeel jammer dat dit een aflopende zaak is geworden. Ik had heel graag prive contact gehad met een aantal mensen hier maar helaas , zo heb je wat en zo bezoek je weer eens deze site en dan is alles en iedereen gewoon weg.. “pagina niet gevonden..” Ik heb echt altijd de illusie gehad dat we iets konden bereiken hier met een “die hard” ploeg die het net als ik spuug en spuugzat zijn om te leven in een wereld waar alles omgedraaid word ten koste van alles wat goed is voor ons.

     • Fatlip

      thats life zeker?

  • Bona Fatius

   Bertus, jij bent gewoon zo spiritueel en hoogbegaafd, jij hebt dat allemaal door, de hele conspiracy achter biflatie. Hadden wij toch allemaal zo een ontwikkeld bewustzijn als jij.
   Maar dat is slechts weinigen gegeven. Leidt ons o, grote ziener , Bertus Almighty, door het moeras naar de verlossing.

   • bertus

    Beste Bona Fatius,

    Ik heb een grote afkeer van persoonsverheerlijking,welke mens het ook moge zijn.
    U kunt net als ieder ander op uw manier een positieve bijdrage proberen te leveren in z’n algemeenheid.
    Verheerlijking heeft al te lang geleidt tot machtsmisbruik,domheid,onderdrukking,misleiding en bewust verknoeien van veel tijd om de mens gemiddeld naar een hoger niveau en dimensie te kunnen leiden,wel veel lijden.
    Geen verheerlijking,maar persoonlijke inzet en goede intenties kunnen een betere,duurzame aardse samenleving creëren.
    Het tijdperk vissen is beëindigd,dus wat houdt u nog tegen,als u nog niet begonnen was?