Mooipraterij en de vraag om positief nieuws

22

Een goede vriend met wie ik al vele tientallen jaren gedachten en ervaringen deel, laten we hem maar Teun noemen, leest al mijn artikelen. Hij wordt er eerlijk gezegd niet blij van. Hoewel hij erkent dat mijn schrijven vanuit de realiteit gevoed wordt, stemt het hem treurig en wordt hij er onzeker van wat de toekomst betreft. Om zijn onrust te stillen wil hij positief nieuws. Houdt hij zich zelf daarmee een beetje voor de gek?

Helpt positief nieuws?

Er valt natuurlijk genoeg positiefs te berichten als je het wilt zien, horen of voelen. Wij Nederlanders kunnen ons, op misschien enkele uitzondering na, nog elke dag de buik vol eten. We kunnen wonen, velen zelfs in behoorlijke luxe, hebben verwarming, stromend warm en koud water, internet, tv , radio en een enorme berg aan apparatuur, waaronder computers, tablets en smartphones. Velen rijden in een eigen auto en wie die niet heeft kan uitwijken naar nog steeds een behoorlijk openbaar vervoer. Als we ziek of gewond zijn staan er dokters en ziekenhuizen ter beschikking. We kunnen internetten, lezen, naar de film, vrij onze gedachten en meningen spuien. We mogen en kunnen als we dat willen in vrijheid bidden tot elke god, kiezen voor geloof of atheïsme en nog zo heel veel meer.

En toch voelen we dat het niet goed zit

Van nature is de mens er op gebouwd om op zijn hoede te zijn, alle systemen hebben een ingebouwd noodsignaal. Zo valt er in een oerwoud veel te genieten maar achter elke boom of struik, onder elk hoopje bladeren, kan een gevaar verscholen zijn. Wegrationaliseren van mogelijke gevaren en problemen helpt niet omdat het onderbewustzijn net zo hard terugdrukt als de ratio het verdringt. Voor het puur positieve is er in een wereld van dualiteiten geen plaats. Er is geen krant of tijdschrift voor positivo’s. Niemand die elke dag tegen zich zelf of de ander zegt “Wat zijn we toch lekker gezond” of “heerlijk dat de verwarming het doet”. Wie in de wereld wil staan, er aan deel wil nemen, die wordt onherroepelijk geconfronteerd met het goede én de schaduwzijde er van. Én laten we eerlijk zijn de belangstelling voor dat wat misgaat is groot.

Schrijven voor Biflatie.nl

In mijn schrijfwerk voor Biflatie wordt er best vaak aandacht gegeven aan het mooie en inspirerende in onze samenleving. Mens, dier, planten, de aarde, het universum en meer. Het is soms onvatbaar mooi en vaak niet in woorden uit te drukken. Een zonsopkomst is net zo natuurlijk als een aardbeving en een orkaan. Eten vinden gelijk aan verhongeren. Geboren worden één eenheid met sterven. De natuur oordeelt niet, maakt het niet uit of je kunt zwemmen, eenzaam bent of angstig, gelukkig of ongelukkig.

Terug naar de werkelijkheid van alledag

De Nederlanders zijn somberder dan ooit. Frankrijk is zijn AAA-status kwijtgeraakt.merkel De altijd zo positieve Rabobank voorziet voor 2013 een prijsdaling van woningen met gemiddeld 7%. Der Spiegel heeft een onderzoek gedaan naar de uitspraken van Kanzler Merkel en Minister Schäuble in relatie tot het euro-gebeuren sinds 2010. Ze openen het artikel met de titel “Die Schönredner” ofwel -De mooipraters-. Hun conclusie is simpel. Of beiden liegen het Duitse volk willens en wetens voor, hebben dus gewoon keihard de onwaarheid gesproken, of ze hebben geen idee van wat ze aan het doen zijn.

Het gevaar ligt op de loer

Beursgoeroe Marc Faber is van mening dat de beurzen en het hele financiële systeem op instorten staat en Lagarde vindt dat de EU nog deze week een groot deel van de Griekse schulden moet kwijtschelden. Dit is slechts een kleine opsomming uit de onheilsberichten. Daar kan geen positief nieuws tegenop. Het blijft als in het oerwoud, achter elke boom kan gevaar schuilgaan. Beter goed voorbereid zijn dan je opeens in de bek bevinden van een akelig grote alligator.

Dus tot slot Teun. Met het goede nieuws van vandaag zul je het waarschijnlijk een hele tijd moeten doen. Gelet op de naderende economische winter zou het nog wel eens koud kunnen worden in de komende jaren.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Nico

  1 ding is zeker de negatieve berichten houden wel spanning in het leven,het wordt daardoor niet saai,maar het is maar hoe er tegenaan kijkt,er zijn er ook die er depri van worden,zelf hoor ik daar niet bij,er zijn altijd lichtpuntjes,tot slot TEL JE ZEGENINGEN.

 • Hugo

  Sommige mensen willen aangesloten blijven op de Matrix, dat is nu eenmaal een feit.

  Om de vriendschap te behouden is het vaak wijzer om niet de rode pil aan te blijven bieden. Zodra het tijd is komen ze vanzelf wel om meer informatie.

 • Harski

  Wordt nie depressief positief van al dat geklungel.
  Maar boos!
  Boos omdat de belasting betalende mensen worden leeg gezogen door door het overheids monster met z,n maffia praktijken.
  Er is geen visie.
  Kreten als hervormen beteken niks anders dan de mensen meer ontnemen en meer telaten betalen.
  Ik weet vrijwel zeker waar dit gaat eindigen.
  Daar hoef je geen geleerde voor tezijn.
  De macht ligt bij een kline groep die een grote grope uibuit.
  Dit is vroeg of laat het recpt voor ecsalatie!

 • Verontruste burger

  Ik heb nu even de behoefte iets duidelijk te maken, ik weet niet of het nodig is, maar doe het toch maar even.
  Ik realiseer me dat ik op dit forum soms een hele grote bek opzet, en ga er dikwijls met een gestrekt been in.
  Moet ik me daarvoor schamen?
  Nee, natuurlijk niet.
  Waarom is er zoveel slecht nieuws?
  Dat is heel simpel, zoals Ben al duidelijk heeft gemaakt, er is simpelweg behoefte aan. Slecht nieuws heeft van oudsher een overlevingsfunctie. Probleem is wel een beetje dat de biologische evolutie veer trager verloopt dan de culturele revolutie. Anders gezegd, onze hersenen zijn niet veel veranderd sinds de mens de Afrikaanse savannen verliet, zo’ n zestigduizend jaar geleden, terwijl de door de mens zelf gecreëerde omgeving razendsnel is veranderd. Zie daar de oorzaak wellicht van veel hedendaagse gedrachtsproblemen, angststoornissen etc ( off topic sorry
  Ik moet mezelf inhouden want ik ga geloof ik weer teveel uitwijden.
  In ieder geval zou een goed nieuwsshow geen enkele functie hebben en bovendien zeer saai en geestdodend zijn. Het is gewoon leuk en nuttig om af te reageren. Over de nuttige functie van al dat ( vaak inhoudelijke ) gekanker kunnen deskundigen zo een boek over vol schfijven. We moeten dus niet denigrerend doen over het heersende negativisme op Biflatie en andere forums. Gooi het er maar lekker uit zou ik zeggen. Het heeft een signaalfunctie en het lucht nog op ook.
  Oh ja, daar wou ik mee beginnen, men zou een verkeerd beeld kunnen krijgen van mij ( en andere biflatisten, maar ik moet voor mezelf spreken en me mezelf daartoe beperken ).
  Alhoewel ik inderdaad denk dat de wereld nu snel zal veranderen, en economisch niet ten goede ga ik ongestoord door met genieten van het leven, van de kleine dingen, blijf me als kind verbazen over de schoonheid en het ingenieuse van de natuur.
  Dat zijn dingen waar je in stilte van kunt en moet genieten, daar moet je geen show van maken.

 • Gaengphed

  Als we het toch over slecht nieuws hebben dan kan dit er ook nog wel bij…

  http://www.express.be/business/nl/economy/oorlog-wenkt-aldus-vijf-verschillende-beursgoeroes/181273.htm

  Schuilkelders al gereed?

 • Knowtoomuch

  Vooruit dan, speciaal voor Teun :

  http://www.peakprosperity.com/blog/80069/europe-now-sinking-fast

  ( inclusief grafiekje ‘Target 2’ !!! )

 • MASH

  Zie je half Nederland al naar de supermarkt rennen voor dat blikvoer, op dat apartementje in de binnenstad van Amsterdam met in een straal van 500 meter 2 Albert Heyns zien ze je al aankomen.
  Moet toch een verbazend interesant plaatje zijn, dat moment dat de pleuris uitbreekt en iedereen het door krijgt dat hij niets in huis heeft.

  Geef mij maar zo,n fijn houten huisje in Zweden, wat blijkbaar niet erg in trek is ( € 25000 ) met alle voorzieningen om een oorlogs winter door te komen.
  Voor jaren hout onder dak, genoeg bossen om de boel aan te vullen.
  Genoeg grond voor een flinke moestuin.
  Met een jachtgeweer in huis wat daar volledig geaccepteerd is zal die Eland ook prima smaken.

  Ik ben er van overtuigd dat je vrijwel nergens in Nederland je kunt onttrekken aan het aanstormend geweld wat er aan staat te komen, afgezien van j huidige status die je hebt opgebouwd met het op internet verspreiden van je opstandige, mogelijk potentieel ongewenste mening.

 • MASH

  je kunt natuurlijk ook naar Frankrijk afreizen, en die ouwe Knowtoomuch uit zijn huis trappen, maar ehh daar is ie te anti Khazaar voor, dus een van ons…..geintje….. vriend….hehehe

 • Opa
 • moon

  Ik heb de tijden meegemaakt dat het heel normaal was als je met je zusjes op 1 slaapkamer sliep en dat je kleding kreeg van je nichtje en dat witte bolletjes alleen op zondag werden gegeten evenals chips en frisdrank. Een droger hadden we niet en internet ook niet evenals mobiele telefoons die niet bestonden. De eerste spelcomputer sloot je aan op tv. Vroeger speelde we buiten knikkertje. Als je suiker nodig had dan vroeg je dat aan de buren. Zulke hoge bekeuringen zoals nu bestonden er niet en de tandarts kwam met z’n bus langs school. Je had toen nog de ziekenfonds en er werd niet geklaagd over de zorg zoals nu. Het lijkt of we het nu beter hebben maar in feite zijn we een stuk armer geworden. We zijn minder dankbaar met wat we hebben en alles moet groter en mooier. En JA daar moet je een prijs voor betalen!
  Vroeger was het heel wat als je een huis kon kopen en uit eten ging je alleen met een jubileum. Het is maar net wat je gewend bent en waar je mee opgegroeid bent. Echte rijkdom zit van binnen, pakt niemand van je af en klagers hebben geen nood.

 • Verontruste burger

  @15, Moon, je moet de gesublimeerder zwartgalligheid niet verwarren met een soort depressieve negativiteit.
  Is allemaal vorm.

 • R

  @Madman
  Ja, zeg ehhh… zeikwijf, muts. Zo lees ik nog een plechtige belofte op een ander draadje en zo lees ik de teksten van ene Herman van Veen (Was ’t ?) Ok, de boodschap ‘Je kop in ’t zand steken’ is tot op zekere hoogte on topic, maar toch. Wat wil je dat ik nou ga schrijven ? Blijf ! Blijf ! Blijf ! (?) Ik mis m’n C64 maatje ? Wat dat betreft sluit ik me bij VB aan (#12 20-11-2012 23:02)
  Drama Queen !

  @artikel
  1e Alinea
  Het antwoord is: Ja. Teun houdt zichzelf voor de gek. Een gesticht gaat me [i]net[/i] even te ver.

  2e Alinea (Helpt positief nieuws ?)
  Een dak boven me hoofd, eten, zorgpremie, en internet kost geld en ‘trekt’ me dus ‘The Matrix’ in.

  3e Alinea (En toch voelt het dat het niet goed zit)
  Ik heb me vanavond toch weer laten verleiden om naar ‘Earthflight’ te kijken. Hartstikke mooi allemaal om te zien. Maar de planeet waarop we door ‘Here God’ op gepleurd zijn, de kern van deze planeet is toch ‘Eten of gegeten worden’ of ‘Schieten of beschoten worden’ (huidige nieuws, wat modernere wereld inderdaad) Het zit in de aard van ’t beestje, zeg maar.

  Volgende alinea’s
  Hehe, eindelijk. We zitten gelukkig weer op Biflatie niveau.

 • moon

  17@vb ja de wereld zit moeilijk in elkaar 🙂

 • Knowtoomuch

  @M&M : Zeg dan tenminste éven ‘welterusten’ aan VB, anders slapen er twéé vannacht onrustig 😉

 • papaloe

  Who the f…, is nu de echte madman? Met punt erachter of juist niet?
  Die nep madman moet wel een echte kansloze aap zijn zeg.

  Hee echte madman…? Laat je niet opnaaien door een kansloze baviaan. Je staat hier echt ver boven….toch?

 • Madman

  -Edit- Reactie verwijderd

 • papaloe

  -Edit- Reactie verwijderd

 • papaloe

  -Edit- Reactie verwijderd // off topic berichten worden verwijderd.

 • MASH

  -Edit- Reactie verwijderd //offtopic

 • R

  Een -min- op reactie #12 R (20-11-2012 23:33) ???
  Dat verdient een verklaring !

  @VB
  Er is helemaal geen [u]behoefte[/u] aan slecht nieuws. Het slechte nieuws *IS* er gewoon. En als er goed nieuws *IS* dan lees ik het graag !

 • Verontruste burger

  @20 R, Misschien ben ik niet helemaal duidelijk geweest. We hebben er behoefte aan slecht nieuws te horen als het er is. Ik denk ( ik filosofeer er ook maar op los hoor ) dat dat evolutionair biologische oorzaken heeft. Het voert misschien wat ver er hier heel ver op in te gaan.
  Any way, er is nu eenmaal altijd slecht nieuws en dus willen we het horen.
  Kijk, ik denk dat dit ‘instinct’ , deze gerichtheid op slecht nieuws ( gevaar ) heel erg lang geleden ( tienduizenden jaren ) een belangrijk overlevingsmechanisme was. In deze complexe is wereld is dit ‘primitieve’ mechanisme wellicht niet helemaal adequaat meer.
  Maar dat neemt niet weg dat onze hersenen in belangrijke mate nog steeds zo functioneren/ reageren en het weldegelijk nog steeds functioneel is.
  Goed nieuws, hoor je misschien graag, maar het zal echt minder je aandacht hebben R, daar ben ik ban overtuigd. Een goed nieuwsshow van een uur ga ik niet trekken, en jij ook niet.
  Sorry, als ik arrogant overkom, is niet de bedoeling.

  PS minnetje was niet van mij.

 • R

  @21 VB
  Dank voor je reactie. Tevens eens met deze reactie. Tevens verhelderend. Wat mij betreft zitten wij wel weer op 1 lijn. Met name je zin “We hebben er behoefte aan slecht nieuws te horen [u]als het er is[/u]” plaatst je voorgaande reactie in een wat meer heldere context. Want ook slecht nieuws mag niet gemaskeerd worden.