Belgische pensioenen tussen hamer en aambeeld

5

jobIn een interview met Le Soir zet Luc Coene, de Gouverneur van de Nationale Bank van België, de aanval in op de pensioenrechten die door werklozen opgebouwd worden zonder aan het systeem bij te dragen.  Het is altijd de heilige koe van de vakbonden geweest : de zogenaamde gelijkgestelde periodes.  Wie niet werkt, in loopbaanonderbreking of met tijdskrediet is, bouwt toch mee aan zijn pensioen voor de verloren tijd, zonder effectief te hebben afgedragen.

Verworven rechten niet meer veilig

In België moet 45 jaar gewerkt worden om een volledig pensioen te krijgen maar in de praktijk blijken dat er slechts gemiddeld 28.  In Nederland is dat 37 jaar en in Duitsland bijvoorbeeld 34 jaar.  De Gouverneur wil dat deze rechten – decennia lang reeds verworven door de vakbonden die opkomen voor de rechten van de werkende (of niet-werkende) mens – ingeperkt worden.  De regering Di-Rupo verminderde 2 jaar geleden reeds een aantal gelijkstellingen maar experts waarschuwen dat dit niet voldoende was.  Volgens Coene moeten pensioenrechten uitsluitend nog gebaseerd zijn op daadwerkelijk gewerkte jaren.  Vindt u dit fair, lezer, of is het eerder mensen die al “neerliggen” nog een natrap geven? Wij vernemen het graag…

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Vincent

  Ja hoor, ik vind het fair. Ook in België is er voor iedereen een door de staat gegarandeerd minimum inkomen, ook voor gepensioneerden. Alles wat je daarboven weet op te bouwen, moeten de vruchten zijn van je eigen inspanningen, en niet die van een ander.
  Tegen de tijd dat ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik over een jaar of 30, is de NLse aow gefiscaliseerd (hoger pensioen => lagere aow), daar durf ik mijn rechterhand om te verwedden. En dat vind ik dus niet fair omdat dat betekent dat de mensen die wat hebben weten op te bouwen, minder rechten hebben dan mensen die niet hebben gespaard.
  Typisch Nederlands.

 • Hart

  Het bovenstaande verhaal is ook toepasbaar op het basisinkomen wat zo sterk gepromoot wordt. Sorry, maar privileges voor iedereen is niet betaalbaar.

 • Pim Pandoer

  Citaat: “Wie niet werkt, in loopbaanonderbreking of met tijdskrediet is, bouwt toch mee aan zijn pensioen voor de verloren tijd, zonder effectief te hebben afgedragen.”
  Vergis je niet: a) in Belgie bestaan er geen pensioenfondsen (opgebouwde pensioenreserves). Pensioenen worden betaald door zij die op dat ogenblik actief zijn (geput uit de fiscale ontvangsten van het lopende jaar) en b) de wettelijke pensioenen zijn in vgl met Nl en D belachelijk klein.

  • germain

   Juist; Pim… nu moet je mij niet geloven maar in Belgie… volgens de propaganda euh staatsmedia… verdient een kapper in loondienst 2400 euro in de maand… lachen, graag.
   De vdab(arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding) vindt zelfs geen ingenieurs meer… en nog straffer… ze plaatst zelf vacatures in Griekenland. Wij willen niet meer werken…. ja, zoals in de koolmijnen eerst Italianen en dan die andere nog goedkopere generaties !!!! Mocht men bij ons, de pil van drion gratis uitdelen dan heb je straks geen werkkrachten meer…maar ook geen gepensioneerden meer, dat kan ik nog eerder als waarheid aannemen. Om maar te zeggen dat de leugen ons in de mond wordt gelegd. Belachelijk of tenenkrommend ? Zijn wij dan dom ? Neen wij gedragen ons defensief tegen een niet te vertrouwen overheid die zoals steeds haar beloftes breekt. Wist je dat zo ver is gekomen dat ze ons een volkslening willen aansmeren (bv om de de pensioenen te betalen met ons eigen geld … valt uw gulden) omdat ons spaargeld daar “oh” zo nutteloos staat. Ik heb nog niet vernomen dat hun ophaalronde een groot succes is geworden.

 • Hendrik1730

  Mocht ik in België een pensioen krijgen in verhouding tot mijn gecumuleerde bijdragen over mijn loopbaan moet men die belachelijke aalmoes die ik nu hoop te krijgen vervijfvoudigen. België is een paradijs voor luiaards, politici en superrijken. Wie echt werkt of productief is wordt leeggezogen, door alles en iedereen en nadien gedumpt als een oude vod waarbij tegenover de levenslang betaalde belastingen nagenoeg NIETS meer staat. Dat Coene daar eens over begint ipv. te leuteren over gelijkgestelde periodes ( die inderdaad problematisch zijn maar de facto een randprobleem – de immense en decennialange geldverspilling door de overheid is een veel groter probleem ).