Belgische pensioenen: Onhoudbaar want onbetaalbaar

15

elderlyDe Belgische pensioenlast is absoluut onhoudbaar en de Belgische overheid doet hier merkwaardig weinig aan.  Dat blijkt uit cijfers van de OESO.  In geen enkel land zijn gepensioneerden meer afhankelijk van de staat zegt de organisatie, en dan hebben we het over West-Europa, de VS, Canada, tot Japan toe.  Met Finland vlak daar achter is de inkomensafhankelijkheid van 65-plussers in België iets meer dan 80 %.  Nederland staat op 45 %. In de niet-Europese landen vallen mensen het meest terug op werk en eigen kapitaal zoals spaargeld en pensioensparen.

Rekenen op toekomstige generaties

In België is het dan ook nog zo dat de werkende generatie betaalt voor de generatie met pensioen, in de wetenschap (of hoop?) dat zij op haar beurt zal kunnen rekenen op toekomstige generaties voor haar pensioen.  Dat pensioeninkomen komt er dus grotendeels van de overheid terwijl bijvoorbeeld Nederland een kapitalisatiesysteem kent.

“Beide systemen hebben voor- en nadelen. In het Nederlandse kapitalisatiesysteem is het pensioeninkomen heel gevoelig voor de koersschommelingen op de financiële markten. Een zware beurscorrectie of een financiële crisis zoals die van 2008-2009 duwt de Nederlandse economie dan nog dieper in de put. Het Belgische omslagstelsel is stabieler, maar is veel kwetsbaarder voor de vergrijzing. De steeds hogere pensioenfactuur wordt, zeker op lagere termijn, op de schouders van een dalend aantal werkenden geschoven”.

Onbetaalbaar

En die vergrijzing gaat het Belgische probleem nog groter maken. Studies tonen aan dat de belastingdruk op de werkende bevolking met 20 % moet stijgen om de vergrijzingskosten op te vangen. “Gegeven de al hoge fiscale druk in België wordt het omslagstelsel onhoudbaar en onbetaalbaar”, aldus zakenmagazine Trends.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Vincent

  Inderdaad.
  En dit is al decennia lang bekend, ook in België.
  Meest bijzonder is inderdaad dat het probleem stoïcijns vooruitgeschoven wordt door alle regeringen. Waardoor het natuurlijk alleen maar groter wordt.
  Alleen dat zou voor mij al voldoende reden zijn om niet in België te willen wonen, ook als je niet afhankelijk bent van een Belgisch inkomen.
  Het kan niet anders of de Belgen zullen tzt ook bij de Nederbelgen aankloppen (met de botte bijl) om het probleem op te lossen.

  • Eén op Een

   Eén op één vergelijkbaar met de huizenmarkt bij de ‘Nederbelgen’?

 • Joost Visser

  Gelukkig hadden wij het AOW fonds opgebouwd tot aan een 50 miljard euro. Vooruitziende blik van de toenmalige regering.

  Nu zijn er blijkbaar volkomen nieuwe inzichten gerezen waardoor het niet meer nodig is en is verdampt. Wellicht hangt dit samen met het verminderen tot het minimaliseren van de ouderenzorg, waardoor de gemiddelde leeftijd drastisch verlaagd wordt.

  Begin de strategie van het beste kabinet ooit te begrijpen.

  We moeten toch maar blij zijn met een regering die zo intelligent en vooruitziend bezig is.

  Zou mij niets verbazen als het antibioticavirus (ziekenhuisvirus) plotsklaps ook in bejaardenhuizen gevonden wordt. Dit op het moment dat het actueel wordt of pensioenfondsen wel of niet onder de bankenunie gaan vallen. Wordt het antwoord ook makkelijker.

  Zou het CPB al die plannen al doorgerekend hebben?

 • knowtoomuch

  * * * * * * * *

  ” According to a recent World Bank report, the level of private domestic debt in China has grown from about 9 trillion dollars in 2008 to more than 23 trillion dollars today”

  &

  “Unfortunately for China and for the rest of us, there are lots of signs that the gigantic debt bubble in China is about to burst, and when that does happen the entire world is going to feel the pain.”

  &

  “It was Zero Hedge that initially broke this story. Over the past several years, most of the focus has been on the reckless money printing that the Federal Reserve has been doing, but the truth is that China has been far more reckless…”

  * * * * * * *

  In case you don’t believe mijn kwootjes :

  http://www.silverdoctors.com/china-is-on-a-debt-binge-and-a-buying-spree-unlike-anything-the-world-has-ever-seen-before/

  En dan durven ze ook nog te beweren dat gebitsmuntjes een ‘ponzi scheme’ zijn-gn-gnnn

  • Bas

   Volgens mij zijn hier de verhoudingen een beetje zoek geraakt.
   China staat er helemaal niet zo slecht voor als je denkt. bovendien kunnen ze met hun eigen versie van democratie veel makkelijker hervormingen erdoor krijgen. Met zoveel inwoners is een belasting verhoging namelijk wel rendabel voor de staat . China draait ook al wat langer mee dan vandaag en het klappen van de zweep is hen zeker niet vreemd .
   Volgens mij kan je je beter druk maken over je “homeland ” Frankrijk..

 • knowtoomuch

  ” … it has taken $35.17 of government intervention to generate a single $1 of economic growth over the past five years.”

  Kijk, ja, dàn weet je zeker dat er een betonnen muur aan het einde van je snelweg staat hihi …

  Jim Willie …

  http://www.silverdoctors.com/jim-willie-taper-propaganda-delivered-final-blow-to-big-us-banks-liquidity-crisis-looms/#more-34839

  .. bitchez …

  Got brown beans ?

 • knowtoomuch

  … en een blikopener ..?

 • knowtoomuch
 • knowtoomuch

  Ik heb nog een oude 5.0 liter V8 staan hier.

  Met een beetje mazzel kunnen we daarmee J-K de Jager over de 250km/u laten gaan ..!

  Aan een kabel bedoel ik dan, hè ?

 • knowtoomuch

  Ok, 8 minuten duurt de volgende docu, maar hij is iedere minuut dubbel en dwàrs waar, zèlfs voor de ongesgoolden onder ons :

  http://www.youtube.com/watch?v=00iY4cpEQDY

  Die Michael Hudson vergist zich echter op twee punten :

  1.Israelieten kenden eerder het principe van ‘sabbatical year’ dan de Romeinen. (Remus & Romulus waren nog niet eens geboren, net zomin als de hen zogende wolvin)

  2.Ook de Israelieten hebben, net als de Romeinen, dit “Jaar van (schulden-)Kwijtschelding” nooit in praktijk gebracht.

  Tot zo ver mijn enige kritiek op bovenstaande, uitstekende docu.

  • Dick S

   Zou het niet meer te maken hebben met doodgewone integriteit? Ayn Rand beschrijft dat uitgebreid in haar ‘Altas shrugged’. Iemand die de gemeenschap een grote dienst bewijst door een bedrijf te leiden, hoeft niet perse een slecht mens te zijn. Het zijn zijn of haar inzichten, die een soort van nieuwe wereld hebben geschapen. Dit gaat ook op voor vele wetenschappers, hoewel veel van hun werk dat oorspronkelijk vredelievend bedoeld was bijna altijd gelijk in militaire doeleinden vertaald werd. Er zijn vele goede mensen geweest die het op die manier aangepakt hebben. Geld speelt daarbij een rol, maar is niet alles overheersend, zoals het nu wordt voorgesteld. De geldindustrie, ofwel de macht die daarvan uit kan gaan, heeft velen, juist in deze tak van industrie doen degeneren tot min of meer gewone dieven, die het echt niet gaat om het algemeen welzijn, maar om zelfverheerlijking gaat.

 • HansPolderman

  Terug vallen op eigen kapitaal en bezit . Mooie woorden maar dat gaat niet op on NEEderland. Ik ben al mijn gehele leven beroofd en daar komt nog boven op de schulden die de staat op mijn naam maakt . Teweten meer dan 450.000.000.000 Euro. En dan onze onnozele Rutte zich inspannen voor 100 Euro per jaar aan Duitse tol. Wat een land en wat een bestuurders. Ik begrijp steeds beter hoe Hitler de macht kon grijpen.

  • Bas

   Wat een zielige vertoning zeg.., Proef ik hier wat jaloezie en afgunst richting diegene die boven jou staan ? Je bent zelf net zo’n Neederlander waar je het alsmaar over hebt in je reacties .
   “ik ben al heel mijn leven beroofd ” – tjonge tjonge zeg , wat sneu voor je.
   Natuurlijk kan je wel terug vallen op je eigen kapitaal en bezit.., Het is maar net waar je heel je leven in geinvesteerd hebt..
   Zelfvoorzienend zijn is natuurlijk voor het arme gepeupel wat niet zo kan regeren en zaken doen als jij..
   Je eigen vlees slachten en je eigen groenten verbouwen is natuurlijk helemaal van de gekke voor geslaagde mensen zoals jij.

   Persoon A , die in Drenthe dus zijn eigen prive boerderijtje heeft opgebouwd in de afgelopen jaren kan GEWELDIG terug vallen op zijn kapitaal , bezit en KENNIS.
   Persoon B , Die in mooie autos , penthouse en allerlei luxe randzaken heeft geinvesteerd zal precies hetzelfde zeggen als jij..

   In tijden van crisis of zelfs oorlog is de manier waarop je ERVOOR geleefd hebt bepalend voor hoe je er doorheen gaat komen.

   Ik wens hierbij al die geslaagde mensen veel succes met het terug gaan naar de basis van het leven zonder al die vergaarde luxe..

   En al die boeren , kluizenaars zullen gewoon verder gaan als de dertig jaar ervoor en nauwelijks uit evenwicht raken.
   In de jaren 40/45 zat mijn opa op zijn boerderij kaas en melk te verruilen met de meest luxe artikelen van mensen die uit Rotterdam naar ons dorp kwamen LOPEN !!! 40 km.
   Die mensen hadden niets meer en mijn opa had alles…, Luxe artikelen verkregen met ruilen en iedere avond vers , goed en veel eten op zijn bord !