Deken van schuld (Tissen)

35

Op aangeven van de lezer een bericht van de heer Tissen, respectvol overgenomen van RTL Z. Vandaag is het leven op een tikkende tijdbom, we zien het overal opduiken maar we horen het misschien liever niet. Hoe we hierop reageren is een andere zaak maar we kunnen onmogelijk zeggen dat er geen oplossingen zijn. Hiertegenover is ‘rationaliseren’ een gekend begrip in de psychologie, het wil zeggen dat we de situatie gaan minimaliseren en ons voorhouden dat het allemaal wel meevalt. Doemdenken is natuurlijk nooit een goede zaak maar wat betekent ‘realisme’ dan?

Deze week werd bekend dat de staatsschuld van Spanje duizend miljard euro bedraagt. Ieder weldenkend mens krabt zich bij het lezen van dit nieuws achter de oren. Een biljoen euro? ‘Hou d’r maar mee op’ en ‘Dit komt nooit meer goed’ zijn normale reacties, maar niet voor onze Europa-vriendelijke politici.

Voor hen geldt het nieuwe normaal, namelijk dat er geen schuldenplafond is en er ook niet moet komen. Lekker geld uitgeven, nieuwe schulden aangaan en vooruit met de pret en ondertussen om het hardst roepen dat Europa begrotingsdiscipline nodig heeft. Bizar is dat het in Spanje om de officieel gerapporteerde staatsschuld gaat. Heel veel schuld is verborgen in allerlei obscure constructies – zoals Special Purpose Vehicles – maar daar kraait geen haan naar. Het is niet onaannemelijk dat de verborgen staatsschuld gelijk is aan de gerapporteerde staatsschuld, dus in werkelijkheid twee keer zo groot. Er wordt momenteel veel gedaan om belastingfraude tegen te gaan – terecht- maar we zijn nergens als het om schuldenfraude gaat.

Het begon in Griekenland

Vrijwel niemand herinnert zich nog dat de Griekse schuldencrisis begon met foutieve en zelfs frauduleuze rapportages over de staat van de Griekse economie. Dat gebeurt als politici zich met de economie bemoeien. Nu, vele jaren later, is de Europese economie een politieke economie geworden en is sprake van zelfverstikking. Hoe zat het ook al weer met het bedrag van 640 miljoen euro extra dat Nederland aan Europa in december van het afgelopen jaar moest afdragen omdat onze economie na hertelling groter bleek te zijn dan voorafgaand was aangenomen? De regering was verrast, maar maakte het bedrag in één keer over. Even was er zelfs sprake van een extra betaling van ruim één miljard euro. De kwestie werd snel met de mantel der liefde bedekt. Ook in Engeland bleek de economie groter te zijn dan verwacht. Anders dan voorheen werden drugs en prostitutie meegeteld. Alles kits achter de rits in de Britse politiek? Ik meen van niet.

Knoflookgrens

Voor het zoveelste achtereenvolgende jaar – ik meen het negende – voldeed Frankrijk niet aan de Europese begrotingsnormen. Elk jaar gaat men er fors overheen, maar een kniesoor die daar op let. Even sputteren en dan gewoon weer doorgaan op de oude voet. Het is bijna cynisch dat Griekenland steun zoekt bij Frankrijk om van zuidelijk Europa een socialistische economie te maken. Want die past goed bij de cultuur van burgers die leven en werken ten zuiden van de knoflookgrens. Uiteraard mag Noord-Europa betalen. Het geld moet immers ergens vandaan komen. Wie moest er niet smullen van de foto’s van het luxe appartement dat playboy-minister Varoufakis in Athene met zijn glamourvrouw bewoont? En hij maar schelden op minister Schaüble van Duitsland, zelfs op ambassadeursniveau. Volgens mij is Europa gek geworden.

De oorlogskas van Europa

Ondertussen pompt de ECB een biljoen euro in de economie en dat geld komt overal terecht behalve bij degenen -burgers- die het nodig hebben. De banken en de beurzen worden naar hartenlust bedient en ook veel grote bedrijven genieten van de melkkoe die de ECB is geworden. Pijnlijk is dat er onvoldoende kwalitatief onderpand is voor de bazooka van de ECB. Dus koopt de bank gewoon alles wat los en vast zit. Het zou mij niet verbazen wanneer over 10 jaar de huidige president-directeur van de ECB als een financieel oorlogsmisdadiger wordt gezien. Hoe komt het trouwens dat er in Oostenrijk weer een bank is (de rommelbank Heta Asset Regulation) die door zijn hoeven is gezakt en afgewikkeld moet worden? Wat is het beleid van de ECB ter zake en wie betaalt de rekening? Het zou een goede zaak zijn als alle slechte banken afgewikkeld werden, maar van een Europese sanering van enige omvang is geen sprake. Er wordt veel geroepen over de hervorming van de Europese bankensector, maar hoe die eruit moet zien weet eigenlijk niemand. Veel geschreeuw maar weinig wol.

Tikkende tijdbom

Te midden van de dreiging van expansief oorlogsgeweld in Oost-Europa is de financiële crisis naar de achtergrond geschoven. Het Europa van de vrede maakt plaats voor het Europa van de oorlog. Nog maar een dag of tien en Griekenland zit zonder geld. Dan is de beer los. Een kwaadaardig vooruitzicht. Ook nu weer zal Europa bijlappen op straffe van oorlog. Zijn wij collectief gek aan het worden? Nee, want telkens blijkt weer dat het nog gekker kan als politici hun vrije gang mogen gaan. Eerst waren bankiers de avonturiers. Nu onze politici. (RTL Z)

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter5Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Berichten van externe websites en andere bronnen.

 • jos van veen

  Dit zal er heel hard aan bijdragen dat de de dictatuur van Brussel een feit wordt. Alle belastingen innen door Brussel en lidstaat budgetten met regels voor besteding.De staatsschulden vervallen tot EU schuld en dan leeft iedereen in no time op Oostblok niveau. Dan hebben we dus de gewenste EU waar alleen nog het geld regeert en de controlediensten met Gestapo’s de dwang doorvoeren en vorm geven. De repressie wordt groter en verder worden we dan geregeerd door banken en multinationals. De coup compleet. Het oudeland wordt armland, leeggeplukt en een Aziatische vuilnisbelt. Mensen draaien zichzelf graag een rad voor de ogen.

  • Dat noem ik een congruente beschrijving van wat er vandaag gebeurt Jos, vaak omschreven als een ‘welvaartsdictatuur’. Zoals Tissen zeer terecht naar verwijst, politiek weet het ook niet meer en verzint dan maar dingen die ‘gekheid’ laten vermoeden. Het economisch analfabetisme druipt van hun lippen en dat is echt niet moeilijk om te onderzoeken. Het is alsof ze letterlijk nog in de Middeleeuwen leven, het leven en daarmee ook de evolutie is ze blijkbaar totaal ontgaan. En in de boekjes lezen we hoe dat allemaal werkt, no secrets.

 • houtskool

  Ja joh, gooi de grenzen open, maak jezelf afhankelijk van bank & beurs, jaag de boeren weg, produceer elders langs de nieuwe zijderoute van de facilitaire dienst van haute finance, en laat ongesgoolde zandbakgeloofsfanaten het bbp kunstmatig oppompen door hogere ziektekostenpremies voor het resterende autochtone plebs. Gekoloniseerd tot een globale schuldenkibboets met aan het roer de “1% inbreds”. En het dan gek vinden dat het fout loopt. Tsk tsk … sheeple…

  • Kan jammer genoeg de link niet meer terugvinden maar het Vaticaan blijkt ook een economische dienst te hebben. Hun stelling was destijds dat we meer kinderen moeten maken om de vergrijzingsproblematiek te kunnen financieren in Europa. In eerste instantie dachten we dat het om een grap maar dat bleek niet zo te zijn. Hebben toen nog een mail gestuurd om duidelijk te maken dat er elk jaar nog 9.000.000 kinderen sterven onder de vijf jaar omwille van erbarmelijke levensomstandigheden. Kortom, mensen zijn slechts wegwerpartikelen, je kan ze ook aanmoedigen om er nog meer van te maken wanneer de geldkassen leeg zijn. Het noemt allemaal economie maar dat kan je maar beter niet zeggen omwille van te confronterend voor het intellect dat zich nog slechts veilig voelt tussen veel woorden en getallen. Het logisch boerenverstand gebruiken is slechts een optie maar dat zal wellicht niet kunnen zonder een oneindige reeks vergaderingen en bijhorende stuiptrekkingen. Anno 2015, gelukkig is het Tissen die stelt dat gekheid ons overvallen is, het is maar al te waar natuurlijk. Het is amper geloofwaardig, de oplossingen zien we niet eens, stekeblind.

   • R

    @Werner,
    Kinderen fokken om het vergrijzingsproblematiek op te lossen ?
    Hier:
    http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/werken-van-morgen.html
    ‘Er moet steeds meer gedaan worden met steeds minder mensen.’ Da’s overigens ook zo’n tekst die ze maar even uit de brillenreclame hebben verwijderd. Zou Asher deze brillengigant op de vingers hebben getikt ?

    • Inderdaad R, onze prognoses waren nog modest zoals in het ‘Verloren paradijs van Keynes’. Maar neen, politiek doet het net andersom, we moet nu eerst geld produceren met als neveneffect de producten die iedereen – willens nillens – zal moeten slikken.

     https://biflatie.nl/artikelen/crisis/verloren-paradijs-keynes/

    • Beste R, die uitspraak “Er moet steeds meer gedaan worden met steeds minder mensen.” is een beetje typisch voor de moet-maatschappij. Normale mensen zeggen dat heel anders, namelijk “Met veel meer mensen hoeven we veel minder te doen”. Zoiets gaat natuurlijk boven het petje van de blinde economen want de eerste bladzijden van hun boekjes zijn ze natuurlijk al lang vergeten. Het is werkelijk simpel, klakkeloos vergeten en door allerhande misvormingen kunnen ze eenvoudige dingen niet eens meer begrijpen. Ter getuigenis de zinsverbijstering waarvan sprake in het artikel van Tissen. Een uiterst lastige zaak is het natuurlijk wel want hoe kan je nu uitleggen dat eenvoud eenvoudig is? Het is de evidentie zelve, punt.

     • Wim

      Als ik een ding geleerd heb is het wel dat je de toekomst moeilijk kunt voorspellen. Ergens in de 60s had je de club van Rome die voorspelde dat veelgebruikte grondstoffen rond 2000 op zouden zijn. In de 70s werd de jeugd voorgehouden dat ze vooral met vrije tijd om moesten leren gaan omdat er rond 2000 weinig tijd in werk hoefde te worden gestopt omdat dan alles geautomatiseerd zou zijn. In de 80s was iedereen voorbereid op het einde van de wereld doordat we leken af te steven op een atoomoorlog. En wat zien we vandaag de dag dat tweeverdieners zich kapot werken om hun hypotheek af te lossen en wat iApparaten te kunnen bezitten. Er zijn gewoon heel veel scenario’s te bedenken over de toekomst. Bijvoorbeeld een beurskrach, 2de Wereld Oorlog of een of ander verschrikkelijk virus kunnen de koers van hoe de toekomst er uit gaat zien totaal veranderen.

     • Beste Wim, waar je naar verwijst is de chaostheorie en evolutionaire processen die zich in de evolutie al meermaals voltrokken hebben. Vandaag zitten we op een breekpunt van de laatste cyclus die gestart is rondom 1800. De turbulentie vandaag past perfect binnen dit proces en kan eenvoudig geneutraliseerd mits kleine systeemveranderingen. In theorie is dit alles geen probleem en zelfs verbluffend eenvoudig, er is een ander probleem dat veel weerbarstiger is. Op deze site zijn we daar getuige van.

   • houtskool

    Juist Werner. De participatiemaatschappij. E.o.a. psychopaat maakt zich zorgen over groei en zo. Idd, compleet gestoord. Maar zoals ik in mijn bescheiden olie artikeltje al schreef; globalisering is gijzeling.

    • Inderdaad Houtskool, veel psychopaten zijn top managers, niet alles in deze hoedanigheid hoeft slecht te zijn maar ze worden uiteindelijk ook gedwongen. Heb in het bedrijfsleven zelf op top managementniveau gewerkt, soms geloofde ik echt niet wat ik hoorde. Soms werd er gevraagd of we iemand zouden buiten pesten of gewoon ontslag geven maar ze moesten wel hun opzegperiode volledig uitdoen. En veel meer van die dingen, it’s all human based (op de website toch). Wat globalisering betreft, dit is ook een natuurlijk groeiproces dat z’n gangetje gaat maar duidelijk nog niet zo goed begrepen wordt. Je krijgt dan de strijdmodus van iets dat gewoon veel vloeiender en zelfs sneller zou kunnen verlopen.

   • Cynicus

    Ik heb al eens eerder gezegd dat de mens niet centraal staat en dat in de politiek het korte termijn denken centraal staat. De gemiddelde mens kan moeilijk wat verder vooruitkijken en dat staat duurzaamheid veelal in de weg. Ik heb er vrijdag met een ex-collega over gehad dat we momenteel in een razend snel verharderende maatschappij zitten waarin het alleen nog maar gaat om kengetalletjes en maximaal rendement, kortom geld, en alle fascistische aspecten die daaraan vastkleven. Het bedrijfsleven is al voor een groot deel in handen van keiharde investeringsmaatschappijen die als vampieren gezonde bedrijven.leegzuigen en vervolgens failliet laten gaan als het “rendement ” een half procentje lager is, het personeel en lokale directie in ontreddering en verbijstering achterlatend. Door de private schuldenproblematiek durven werknemers daar geen actie tegen te ondernemen en hebben vakbonden in Nederland te weinig invloed. De politiek doet er vrolijk aan mee. Ik heb daarom besloten om politiek en georganiseerde misdaad synoniem te verklaren. Willem Holleder is zojuist vrijgelaten zodat ie zich volledig kan richten op het lijsttrekkersschap van de VVD en de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

    • Inderdaad Cynicus, al wie niet het slachtoffer van het starre (ideologisch) dogmatische denken, ziet het economische analfabetisme vanop een afstand. Het systeem rijdt zichzelf vast en de belangenkwestie leidt tot een comatueze toestand. Ik ben van mening dat men dat zelf niet eens doorheeft en de oplossingen legt men terzijde met als excuus de ketenen die men enkel zichzelf oplegt. Het is werkelijk een menselijk drama, bijna ongeloofwaardig.

 • R

  Over Europa en ECB gesproken. De ECB die, hoeveel was het ook alweer ? 1.100.000.000.000 Euro in het systeem pompte. AEX piekt boven de 500 punten:
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23806096/AEX_piekt_boven_500_punten.html
  En het geld komt niet bij de burger.
  In januari aangifte gedaan over een jaar in het verleden want ik kon nog geld terug krijgen. Ik las ergens dat het voor een bedrijf acceptabel was om binnen 4 weken iets terug te betalen en dat voor de belasting dienst geldt 6 weken. Nou ik mag er straks gewoon doodleuk 3 maanden op gaan zitten wachten. Moet jij eens 3 maanden je verplichte bijdrage te laat betalen.

  • R

   Oh ja… Even iets anders. Waarom wordt het ons pertinent verboden om alinea’s te maken ? Het puntjes trucje kan inmiddels ook al niet meer geloof ik.

   • Dat probleem is inmiddels opgelost 🙂

   • knowtoomuch

    Komt door Madman.
    .
    Wahaahaaa !
    .
    (punt)
    .

  • Waar gaat al dat geld dan naartoe? Ter aflossing van schulden waardoor het terug in het niets verdwijnt misschien? Wie nog iets absurder kan verzinnen dan dat, graag een seintje. Straks wordt het de bananenstandaard, het enige probleem zal zijn dat de chimpansees sterven. Die worden dan vervangen door bananenzoekers. Sommigen beweren dat evolutie bestaat, er wordt niet gezegd of dat nu goed of slecht nieuws is. 🙂

  • houtskool

   R, de BoJ koopt aandelen wereldwijd zodat andere landen straks genoodzaakt zijn om Japan uit te kopen —>> besmettingsgevaar. Globalisering = gijzeling. Mark my words. Uiteraard met bijbehorende hyperinflatie (sorry Werner) en apocalyptisch gedrag in financiele ‘markten’.

   • knowtoomuch

    “Gijzeling”.
    .
    Mooi gevonden, inderdaad !
    .
    Voldoet wèrkelijk aan àlle eisen heheh …
    .
    (punt)

 • Money as Debt

  Waar gaat al dat geld naar toe…. de beurzen wereldwijd… de stervoetballers van vandaag , top bestuurders..
  De beurzen , Wolf of Wallstreet .Figuren die dagelijks tonnen verdienen en een dito lifestyle hebben. Dagelijks hoeren en snoeren met allerlei luxury gadgets waar de wereld aan kapot gaat qua grondstoffen en beschermde dieren. Met een helikopter olifantje schieten in Africa , geen probleem. Voetballers die tonnen verdienen en op avonden 4 a 5 ton uitgeven is heel normaal in de Champions League .
  Top bestuurders van multinationals met bijbehorende achterban in de politiek maken intussen meer kapot dan ooit tevoren. Landen gaan naar de klote , bevolking heeft niets meer te willen of te zeggen en de aarde vervuild maar verder in rap tempo.

  • Wim

   In Nld heeft de bevolking alles te zeggen. maar als er verkiezinegn zijn neemt de helft niet eens moeite om naar de stembus te gaan.

   • Money as Debt

    Dat we eens in de vier jaar een kruisje mogen zetten heeft niets te maken met de mate waarin we het in Nederland voor het zeggen denken te hebben. Dat is echt een illusie.
    Ik heb een stem !!! pffff yeah wright , Zo zou het normaal gesproken moeten werken maar zolang mijn politieke landvertegenwoordigers liegen , bedriegen , draaien en verdraaien op hoog niveau en met een bepaalde desinteresse tijdens debatten alleen maar met een scherm in hun handen kunnen zitten en verveeld wat tweets de lucht in sturen heb je weinig te zeggen met je stem.
    Politiek is een leeg iets geworden.

 • jaren tachtig

  HEt bovenstaande artikel geeft een samenvatting van de realiteit, helaas slikken de EU bestuurders nog elke dag hun rose pilletjes en als ze naar buiten gaan, snel de rose zonnebril op. , een van de weinige politieke monumenten die het tegenwoordig hardop durft te zeggen is Frits Bolkestein, maar deze man wordt tegenwoordig ook nergens meer uitgenodigd zijn zienswijze mee te delen. zijn er nog berichten van Bolkestein te vinden? Bolkestein heeft wel een website waarop ook wat oudere artikelen van zijn hand te vinden zijn, een interessante is over Europa tussen Ponk en Bolkestein, uit dit artikel 2009 geeft een stukje inzicht over het denken over de EU http://app.cubender.com/downloads/106459/documents/a05_wij_leerden_te_kiezen_voor_europa__09.pdf
  in dit artikel van 2009 wordt al een discussie gevoerd over het mogelijke lidmaatschap van de Oekraine, kun je nagaan hoelang de Oekrainse revolutie al gepland is.

 • carthago

  Schulden leveren (alleen voor de elite) het meeste rendement op, net als slavernij. Dat zal alleen maar veranderen als de slaven(, lees :de overige 99 procent) zich niet meer als zodanig gaat gedragen. Tja….

  • Meestal blijkt pas achteraf, wanneer de aanhangers van het oude, al te beperkt gebleken wereldbeeld hun invloed en macht hebben verloren, dat er sprake was van een echte revolutie.

 • Pietje

  Er is helemaal geen deken van schuld ( die schuld is totaal niet belangrijk!).
  Er is een deken van ignorance is bliss.
  Politici zijn te dom om het te snappen.
  De kiezer denkt dat de politicus het snapt en komt niet overeind.
  En dus wordt er door actieve haviken handig gebruik van gemaakt, zoals in het verleden.

  • Duidelijk met kennis terzake Piet, schulden zijn een fata morgana om de bevolking te misleiden. Meermaals in artikels verschenen hier, het is strijden tegen een probleem dat – als je er even over nadenkt – niet bestaat. Het niet bestaan is relatief naargelang het niet zien van de oplossingen die op de tafel liggen. Zo eenvoudig is het, vandaar dat Tissen meent dat de wereld gek is natuurlijk, hij stelt dat echt niet zomaar. Het is een wel doordachte uitspraak.

 • moerstaal

  Werner op 21 maart 2015 19:03

  Er is geen samenzwering. Daarvoor is de problematiek te complex en zijn er teveel participanten.

  • Pietje

   Of er een samenzwering is …ja die is er en het is helemaal niet complex.
   Het is allemaal neocortex en reuze simpel.
   Omdat de mens zich nu eenmaal zo simpel laat bespelen.

  • Inderdaad Moerstaal, ‘samenzwering’ is maar een woord om de kudde bezig te houden en dat lukt wonderwel zeer goed. In werkelijkheid is het nog veel erger, hier zijn we elke dag getuige van. Al het nobele studiewerk van velen wordt klakkeloos genegeerd, misschien niet eens begrepen door diegenen die zeggen onze belangen te verdedigen. Iedereen kan die test makkelijk zelf eens doen, het resultaat om schrik van te krijgen.

 • moerstaal

  Dan is er nog steeds geen sprake van een samenzwering maar van systeemfouten waardoor bepaalde lieden de rest uit kunnen buiten.
  Zie ook dit artikel:
  http://achterdesamenleving.nl/51-van-de-nederlands-mag-ophouden-met-belasting-betalen/

 • moerstaal
 • bertus

  ALLE grote lidstaten van de EU waren bij de toetreding van Griekenland aan de EU volledig op de hoogte van de Griekse economische en fiscale situatie.
  Maar dit werd door de Europese grootmachten collectief genegeerd en onder het kleed geschoven,omdat ze er met hun export naar Griekenland lekker aan verdienen konden.
  De Europese leiders verdienen een draai om hun oren,maar de burgers niet.
  Deze zijn de afgelopen 13 jaar opgezadeld met extreem hoge prijsverhogingen,belastingen en lasten.
  Je ziet het weer,ING heeft maar koud z’n laatste aflossing aan de Nederlandse staat gedaan,of ze beginnen weer met decadente loon uitgaven.
  Als ze nu van ING weer een solide bank zouden maken,zouden ze daar op termijn veel meer profijt van hebben.
  Maar nee hoor,ze moeten weer vol het derivaten pad op.