Verbod op cash geld door eventuele negatieve rente?

14

Geen-geldIn Groot-Brittannië is 97 % van het geld al afkomstig van geldcreatie van banken. We evolueren steeds meer naar een maatschappij die betaalt met bank- en kredietkaarten, die geld overschrijft … en we gebruiken dus steeds minder cash geld in de vorm van briefjes en muntstukken. En de overheid ziet dit graag gebeuren om verschillende redenen, maar vooral om 1 idee waar de ECB mogelijk nu al mee begint te experimenteren: een negatieve rentevoet.

Als (centrale) banken een negatieve rentevoet willen invoeren, hebben ze niet veel bewegingsruimte omdat bij een te lage negatieve rentevoet de bevolking zijn digitaal geld liever omzet naar cash geld dat niets opbrengt maar ook niets kost. Maar wat als er een verbod komt op cash geld, aldus de Telegraaf.

Bron: Beurs.com

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • R

  Is dat dan niet een duw in de rug voor Bitcoins ? Ook al fluctueert deze nu nog ?

 • Geert-Jan

  Dat punt hebben we toch al bereikt? Na aftrek van vermogensrendementsheffing heb ik een negatief rendement. Dus steeds meer cash in huis want op een bankrekening loop ik risico’s terwijl ik er niets voor terugkrijg.

  Het wordt pas echt interessant als meer mensen dit gaan doen: dan komt er een tekort op de balansen en moeten de rentes wel omhoog!

  • rowe

   Beste Geert-Jan, dit is wel een optie maar vergeet even niet dat onze Roverheid vorig jaar een “oude wet” opnieuw geïntroduceerd heeft zodat wij t.z.t. als oudere, als we naar een oude van dagen woning willen gaan, we ons vermogen (huis zonder financiering) weer net als tot 1997, mogen inleveren bij de staat……

  • houtskool

   Slechts een gevolg Geert-Jan.

   Negatieve rente voor het gepeupel zal niet gebeuren, bank run is het gevolg namelijk.

   De negatieve rente betreft -/- 0,1 % voor het geld dat banken stallen in de relatief veilige digitale kluis van de ECB; m.a.w., die poen moet worden uitgeleend aan het MKB.

   Er is echter geen vraag naar leningen; je kunt een paard wel dwingen om naar de rivier te lopen, maar je kunt het niet dwingen om te drinken.

   Inflatie trekt het schuldensysteem uit het moeras;

   In het matras
   Briefjes met nullen
   Hoewel goedbedoeld
   Is waar ik je verras
   Want ik ben het beest
   Fractioneel verscholen
   Schuld is een feest
   Dat menig mens laat dolen
   Spenderen of aan het gas

 • Hendrik1730

  Alternatief : koop goud. Inflatievast, compact, transporteerbaar, blijft eeuwig goed en eet geen brood, de overheid kan er niet aan als je niet zo dom bent het in een bank te laten, geen derde partij risico, op dit ogenblik heel goedkoop, wat wil je nog meer.

 • Rocksan

  Als cash verdwijnt is al het geld dat de centrale banken in omloop brengt voortaan het bezit van de algemene banken. Jij en ik zijn dan voortaan exclusief aangewezen op dit soort vorderingen op (=schulden van) particuliere banken om elkaar te betalen. Die vordering hoeven banken echter nooit meer daadwerkelijk te voldoen, want hoe zou dat kunnen zonder cash.Vanaf het moment dat contant geld wordt afgeschaft is de de loop tussen centrale banken en algemene banken volledig gesloten.

  Disclaimer: dit is geen oproep tot een bankrun.

  • Pascal

   Cash = Trash

 • houtskool

  Jaja, 97% uit schuld in GB…

  Wederom een gevolg van…. net als het exponentieel toenemende wangedrag van de paperpushers. Het gepeupel gaat vanzelf op zoek naar WAARDE, en er is niets dat dat tegenhoudt; ik schilder jouw schuurtje, jij fixt mijn lekkende dakgoot. Of; een half ounce zilver voor jouw twee reservebanden.

  Who run bartertown?

  http://m.youtube.com/watch?v=_Xetonjc3M8

  Biflaten.

 • Rocksan

  Ooit betaalden we elkaar met volwaardige munten. Dat werden later bankbiljet zodat de muntjes omgesmolten tot baren in de kluis van de CB belanden. Waarna de omwisselbaarheid van papier in goud werd stopgezet waardoor ons bankbiljet een niet meer opeisbare vordering op de centrale bank werd.

  Vanwege het girale betalingsgemak wisselden we vervolgens onze bankbiljetten om in giraal geld, dwz direct opeisbare vorderingen op een private bank. Die direct opeisbare vorderingen dreigen dus nu nooit meer opeisbare vorderingen te worden: een leven lang ‘unsecured creditor’.

  Nou ja, gelukkig leggen bankiers tegenwoordig een eed af die ons gaat beschermen tegen ‘moral hazard’.

 • Roi

  Overheid en banken werken langzaam toe naar een cashloze samenleving. Kijk om je heen en je ziet het al gebeuren!
  Dit zal in de toekomst bankruns voorkomen en kunnen ze u met 1 druk op de knop van uw geld afhouden.

  Dit onderstaande artikel geeft toch al een voorproefje van wat er komen gaat.

  Als het aan Europa ligt kunnen spaarders voortaan nog maar €100 tot €200 per dag opnemen als de bank waar ze hun spaargeld hebben staan in de problemen komt.
  Tijdens de reddingsoperatie zullen spaarders vier weken lang niet over al hun spaargeld kunnen beschikken. Deze maatregel komt van ons nieuwe lid van de Euro, Litouwen Lees hieronder verder!

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/eu-maximaal-e100-tot-e200-pinnen-bij-bankencrisis/

 • Martin K.

  Het is natuurlijk onzin, als de (r)overheid tot zulke wandaden overgaat.
  Neem onze pensioenpotten, die gaan hieraan failliet. Zeg maar dag tegen je pensioen! Dat is politiek moeilijk uit te leggen en wordt niet gewaardeerd door het volk.

  Niemand zal nog 1 Euro sparen en direct alles in natura omzetten. Dit kan op veel manieren, edelmetaal (OK, dat kan men wettelijk verbieden of een enorm belastingtarief eraan koppelen), maar ook branstof (ja, mensen benzine wordt steeds duurder…niks van te zien in de inflatiecijfers), hardhout, koper, zetmeel, onroerend goed, edelstenen, kunst, antiek etc……

  Ofwel er ontstaat een grijs circuit, mensen zijn vindingrijk en bedenken iets om onder deze last uit te komen.

  OK, volgens mij dus een cowboy verhaal. In de praktijk zal de burger de politici die dit bedenken afstraffen en niet meer herkiezen, dat weten politici en dus doen ze dit niet. Het verhaal van de negatieve rente is hiermee ontkracht, totaal geen meerderheid te vinden voor zo’n waan idee.

  Dit neemt niet weg dat de (r)overheid wel graag een hap uit Uw bankaccount willen nemen, ala Cyprus. Ik zou niet raar opkijken als een bankbelasting op rekeningen wordt geheven of dat het vermogenstarief verder omhoog gaat.

  Ook hier zal de (r)overheid voorzichtig moeten zijn, omdat de politici worden gestraft, die met zo’n voorstel komen. Echter van een Pvda of VVD kan dit wel worden verwacht.

  Vanwege het behouden van het politieke electoraat zal de politiek liever voor inflatie kiezen. Er is een grote kans dat Draghi gewoon de geldpers op volle toeren laat draaien, tot er voldoende inflatie ontstaat.

  Wat niet is te voorspellen of daarna het konijn weer in de hoge hoed kan worden gestopt. Als het printen van geld onbeheersbare gevolgen heeft (hyperinflatie) is het spel uit.

  Geen probleem komen er nieuwe verkiezingen en stemmen de burgers weer braaf op hun eigen ondergang. Zo blijven burgers braaf en arm en behoud de elite de macht, een spel wat al eeuwen duurt, geen nieuws onder de zon.

 • IIS

  De mens is inventief en zodra de maffia banken denken slim te zijn door cash geld af te schaffen en daarmee een bloeiende zwarte economie de nek om te draaien en van de mens een gehoorzame slaaf te maken dan zullen er altijd weer mensen zijn die even wat slimmer zijn dan de bank en zal men alternatieven bedenken in de vorm van een vrije NIET DIGITALE doch tastbare valuta waar de banken en overheid geen grip op hebben. En ook al zullen ze deze valuta verbieden, de mensen zullen begrijpen dat een overheid en banken beperkte macht hebben en verliezen ze meer en meer de macht over ons en ons geld. Ooit zal er een moment komen dan is het breek- of kantelpunt bereikt waarbij de machtselite/banken/overheid een mens niet langer kan delegeren en knechten als slaven. De mens is gek, maar zo gek als men denkt dat ze zijn dus echt niet. De toekomst zal het leren.

 • max29

  Goed artikel doch de burger heeft niets in de gaten.(en laat je dat ook weten door weer vvd d666 pvda cda te stemmen)

  Gezien ons belastingstelsel- o.a.rendementsheffingen spaargeld betaal je al 3 – 5 % aan de Bank en overheid op je spaargeld aldaar.
  Bank of Overheid is weinig tot geen verschil noch onderscheid.

  …Je raakt veel meer kwijt als alleen de vermogensrendementsheffing.

  Dat heeft te maken met hoe de Bank je spaargeld inzet en mis-gebruikt. Hoe zet een Bank je spaargeld in… ?

  Doch de bank heeft je geld nodig om aan de 3-4 % dekkingsgraad te blijven.
  Die zal dus in de toekomst zeker vallen doordat bijv. aandelen e.a. i.p.v. cash-je spaargeld nu mee opgenomen worden in de dekkingsgraad.

  I.p.v. bijv. zilver- grond – goud – platinum e.a.
  Onbegrijpelijk dat mensen niet begrijpen dat grondstoffen de toekomst hebben voor langere termijn.

  Zoals Martin zo juist meldt ..het is de kiezer welke weer traditioneel stemt op bekende gezichten.
  Eu banken en multinationals behouden de macht en breiden deze alleen verder uit. Elke dag een stapje.

  Indien er 10.000 man hun spaargeld van de bank halen krijg je een leuke beweging. Dan wordt er gereageerd.
  Naast belastingontwijkend werken kan je zo een behoorlijk steentje bijdragen.Ze dienen beiden het gelijke doel

 • leugendetetor

  Of door een andere ‘dwingende noodzaak’, waarin we werkelijk moeten geloven dat die reel bestaat.
  Er zijn heel wat leugens denkbaar, die we wel zullen geloven als die maar continue via veel kanalen er in wordt gehamerd.

  De heimelijke bedoelingen van het bankierskartel gaan zelfs nog veel verder.
  Niet alleen afschaffen én verbieden van contact geld, incl. alle transacties die niet digitaal gaan.
  Zelfs ook afschaffen van bankrekeningen.
  Je hele privé-leven, SBN, medisch paspaspoort, alle betalingstransacties, bankrekeningen, financiële en verzekeringsproducten op 1 chip.
  Tevens de gewenste totalitaire maatschappij.

  Geen fabels, zelfs niet overdreven: van een klokkenluider van ‘inside the system’:
  Zie Aaron Russo’s “America: Freedom to Fascism”
  bekroonde docu. http://www.youtube.com/watch?v=ZKeaw7HPG04

  ‘CIA killed Aaron Russo’: http://www.youtube.com/watch?v=Axz6xkWowZk zie 2min.40, waar hij spreekt over de ‘Amero’, die in de plaats gaat komen van de $.

  Zie vanaf 5min. over wat de Rockefellers hem toevertrouwd hebben, dat iedereen zal moeten gaan betalen met een chip – totále controle.
  http://www.youtube.com/watch?v=WN0Y3HRiuxo:

  Een proces dat heimelijk al aan de gang is: de Wereldreserve munt (US $) wordt vervangen door SDR’s:

  Denk eens aan de (toevallige?) gevolgen daarvan door de grote crediteuren van de wereld. De landen met de grote valuta-reserves. De BRICS landen!

  Het is gelegaliseerde diefstal op wereldschaal. VOC-mentaliteit. Laat dat nu idd. precies de bedoeling zijn!

  Robert Wenzel, editor Economic Policy Journal. “De VS stopt nooit echt het promoten van SDRs als wereldreservemunt,” Wenzel noted. “Nu is de Ukraine van faillissement gered met dit geld dat de Wereldregering hen opgdringt”

  ‘tijdens de bankzwendel van 2008 zette het IMF al SDRs uit voor enkele landen, in 2009 en 2011. “Hierover is de Bank of China woedend.

  Smith zei dat wat nu met de ‘redding’ van de Ukraine gebeurt deel is van de heimelijke vervangen van de US$ door een wereld fiat valuta zoals de SDR.

  De SDR betekent dat het IMF het management overneemt van de te vervangen valuta en de instapkoers tegen de SDR gaat bepalen.”

  Dit is al in de hoogste versnelling. Sinds de bankenzwendel van 2008 noemt het IMF de SDR an “international reserve asset,; in een IMF fact sheet: de hoeveelheid fiat SDR is geexplodeerd. 10 x meer, in de laatste paar jaren’.
  http://www.thenewamerican.com/economy/item/18207-imf-bailout-for-ukraine-and-a-new-world-currency

  Dit prototype voor die ene wereldmunt, de SDR; de globalisten hebben een veel groter plan, zoals ‘The New American magazine’ uitvoerig heeft gedocumenteerd.
  Dit is een radikaal plan voor plundering door het IMF, Wereldbank, c.s..

  Alex Newman; correspondent The New American. anewman@thenewamerican.com.

  De Europese Commissie en Raad bevestigen aldus hen inzet voor het opbreken van de EU en het doen opgaan in een trans-atlantisch politieke en economische totalitaire staat onder leiding van de VS.

  Een model dat al feit is de onderhandelingen over doorgeven van bank- en persoonsgevens, en het versmelten van deze handelsblokken. negotiations on agreements to transfer personal data on European
  De euro zal blijven bestaan als lege huls:
  http://www.voltairenet.org/article166367.html

  Ook het geld dat de burgers in pensioenfondsen e.d. hebben zitten wordt aldoende sterk afgeroomd, cq. geplunderd.

  Dat verklaart ook waarom media en de pluche plakkers ons hierover dom houden, het blijven verzwijgen.