Als we maar zouden willen, dan…

98

Op 3 november was er op NPO2 het programma “De achterkant van het gelijk” te zien. Onder leiding van Marcel van Dam werd er op basis van stellingen en vragen door diverse deskundige gasten gediscussieerd over de opwarming van de aarde en wat wij daaraan zouden kunnen doen.

klimaat bif

Als de huidige CO2 uitstoot en ontbossing worden voortgezet dan is de kans heel erg groot dat aan het eind van deze eeuw de temperatuur van de aarde zo’n vier tot zes graden gestegen zal zijn. Deze verandering zal enorme gevolgen hebben voor o.a. het klimaat, de stijging van de waterspiegel en de wereldwijde voedselvoorziening. Wie denkt dat het eind van de eeuw nog ver weg is die steekt zijn kop diep in het zand en straks misschien wel in het water. Nu al zitten we op plus 0,9 graden. Veel van de mensen die nu leven, zeker onze kinderen en kleinkinderen, zullen de komende twintig tot dertig jaar echt te maken krijgen met de gevolgen van wat wij in het verleden en nu in gang hebben gezet.

De smeltende Euro

De huidige en nog te verwachten opwarming is slechts één van de vele problemen waar we in de huidige tijd mee te maken hebben. We hebben ook nog schuldenbergen, steeds dieper wordende kloven tussen arm en rijk, overbevolking, werkloosheid, oorlogen en zeker niet als laatste, het probleem van de toenemende vluchtelingenstromen. De stelling: “Geniet van deze dag omdat je niet weet hoe het morgen zal zijn”, lijkt me, gelet op het bovenstaande, een hele waardevolle.

Terug van de wereldschaal naar ons Europa. Hier doet een zekere meneer Draghi zijn uiterste best om de waarde van onze Euro ten opzichte van andere wereldmunten, met name de dollar, weg te laten smelten als ijs in kokend water. Draghi kan het zo mooi eenzijdige belichten. Als de Euro minder waard wordt dan nemen de schulden, relatief gezien, af. Dan wordt onze uitvoer goedkoper. Hoera! Meer uitvoer, meer werkgelegenheid, meer economische groei. Nog meer Hoera! Tegelijkertijd overstroomt Draghi de markt met Euro’s. Met een oude fiets als onderpand kunnen landen en banken ongelimiteerd geld verkrijgen. Veel goedkoop geld is goed voor de inflatie én de economisch groei aldus Draghi. Voor de 2e keer hoera!

Ons spaargeld en de pensioenen smelten ook

Niets komt voor niets. Geld lenen bij de ECB tegen nul procent rente maakt dat ons spaar- en pensioengeld geen rente meer oplevert. Een Euro die minder waard is zorgt er voor dat veel zaken en diensten, die bijvoorbeeld in dollars betaald moeten worden duurder worden. De prijs van olie is hierbij hét voorbeeld waarmee ieder van ons bijna dagelijks te maken heeft. Vorig jaar kon ik via Ebay kopen tegen een wisselkoers van 1,42 dollar voor één euro. Nu is dat al teruggelopen naar 1,24 dollar voor één euro. Als het aan Draghi ligt gaan we naar één op één. Dat is supergoed voor de Europese export.

Als we maar zouden willen dan…

In ons land zijn er kortgeleden op de Maasvlakte twee enorme kolengestookte energiecentrales bijgebouwd. Duitsland verstookt het bijzonder zure en CO2 rijke bruinkool met tonnen tegelijk. De schulden van landen blijven gewoon toenemen. De werkelijke inflatie is vele keren hoger dan de officiële. Griekenland heeft weer en nog veel meer geld nodig. Export binnen Europa vooral van noord naar zuid, is een wassen neus als deze wordt betaald vanuit kredieten die de exporterende laden verstrekken. Veel is niet wat het zo op het eerste gezicht lijkt. We blijven de problemen vooruitschuiven en de kop in het zand steken.

Wat kan ik, een eenling nu doen. Niets toch?

We zijn slechts een klein landje

We moeten het Europees bekijken

Nee, Europa kan op zich ook niets

We moeten het globaal aanpakken

Nou eigenlijk gaat het om de echte boosdoeners. Rusland, China, de VS

En zo dromen en argumenteren we door. Morgen is er weer een dag. Tot het zo ver is dat alles anders wordt. Tot we als Job op de mesthoop worden beproefd. U weet het. De Satan gaat grondig te werk, en ontneemt Job op één dag alles wat hij heeft. Hoe zal het gaan als ons alles wordt weggenomen. Zullen we als het te laat is onze spijt betuigen, ons geloof in de mensheid behouden?

Ware wijsheid

Wat als wij net als Job uiteindelijk beseffen dat we volkomen vrij kunnen zijn. Wat als wij al het oude durven loslaten en elke mens als heel, uniek en onlosmakelijk deel van het geheel, kunnen zien. Wat als we in Nederland gewoon beginnen, al onze talenten inzetten om tot grootschalige veranderingen te komen. We hebben enorme technologieën en kennis. We zijn nog rijk en er ligt zo een grote hoeveelheid aan werk en uitdagingen dat niemand ook maar één dag werkloos zou hoeven te zijn. We kunnen energieneutraal wonen, met zon en wind aan alle energiebehoeften voldoen. We kunnen opslagsystemen ontwikkelen die nu nog ongekend zijn omdat we er niet echt met man en macht aan gewerkt hebben. We kunnen levenslang leren. Profiteren van de kracht van de jeugd en de wijsheid van de oudere. We kunnen zo oneindig veel. Wat zou het heerlijk zijn om weg te drijven van alle problemen. Heerlijk om elke minuut die is te gebruiken om te scheppen en te creëren.

Lao Tzu

 • We verbinden spaken tot een wiel. maar het gat in het midden laat de wagen rijden.
 • We vormen van klei een pot, maar de leegte binnenin houdt alles vast wat we willen.
 • We timmeren van hout een huis, maar de innerlijke ruimte maakt het leefbaar.
 • We werken met wat is, maar wat niet is, gebruiken we.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter6Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Money as Debt

  Mooi geschreven Ben ! Tof dat je weer helemaal terug bent .
  We zitten er inderdaad midden in ! Heel veel om ons heen klopt simpelweg niet meer , omdat de verkeerde belangen ( onderhand crimineel en vernietigend voor alles ) voor de verkeerde beslissingen zorgen. Ik val dagelijks echt van de ene verbazing in de andere…
  Al die items die je benoemt laten we vaag genoeg over ons heen komen… Geen actie, geen reactie helemaal niets
  Ook onze liegende volksvertegenwoordigers kunnen gewoon aanblijven zonder enig protest !!??
  De enige emotie die op zo’n moment in ons opkomt is de schouders ophalen en mompelen “wat kan je er aan doen he..!? ” Dat in een tiental jaren onze eigenwaarde , samenwerking en daadkrachtgevoel helemaal verdwenen is tot niets..
  Hoe lang is het geleden dat boeren Den Haag op slot zetten en diverse verkeersaders afsluiten met hun trekkers…? Toch verdwijnen er 5 boeren vandaag de dag… Ook veel zelfmoord gevallen want boeren is hun leven.
  Hoe lang is het geleden dat de straten vol met dokters en zusters liepen strijdend voor betere werkomstandigheden.. Vandaag de dag weten we wel hoe het zit met onze zorg toch ? en er gebeurt niets…
  NOS beelden van uitrukkende ME , traangas , autobanden in brand en de straten vol met mensen zij aan zij…..
  En dan is niet als er weer is een voetbal wedstrijdje gespeeld word ergens…
  http://www.digibron.nl/search/detail/52825ef592717bf9abf51f4e28f5f9de/gebouwen-bezet-door-boze-boeren
  Het kan zo simpel zijn als je e link leest… Een beter teken dat er met ons rekening gehouden moet worden is er niet.
  Wanneer gaan we ?

  • moerstaal

   http://nicovandenham2.blogspot.nl/2014/11/deurwaarders-zelfmoord-en-ggz.html

   Nico van den Ham is één van de weinige mensen die echt tot actie overgaat.
   Maar ja, hij is net als Micha Kat gek niet?
   En dus krijgt hij hulpverleners op zijn dak en wordt over enkele maanden zelfs uitgezet.
   Dan staat een alleenstaande man van begin 60 op straat.
   Zo gaat Nederland om met haar helden met mensen die begaan zijn met anderen en hier ook vorm aan geven.
   Maar nee, het gaat aan onze deur voorbij, niet?
   Dream on!

   Jongeluy

   • moerstaal

    Ik vergat deze link van Nico zijn pagina te belichten waar het mij eigenlijk om ging:
    http://www.eenvandaag.nl/binnenland/55200/deurwaarders_werken_aan_zelfmoordpreventie
    U mag van de deurwaarder geen zelfmoord plegen.
    Niet omdat hij als mens zo met u begaan is.
    Nee, omdat hij anders niet of in ieder geval moeilijker kan incasseren.
    Orwell is allang gepasseerd!
    De tijd is aangebroken om deurwaarders samen met de pedofiele en psychopatische elite de stadspleinen gaan vullen. Niet om bevelen uit te delen en ons verder uit te persen om ter vermaeck van het volk en ter berechting door een volkstribunaal:
    http://volkstribunaal.net/

   • Ach misschien zou een oorlogje met rusland deze schuldenaars weer wat doel in het leven kunnen geven.
    Als het conflict in de oekraine nog wat meer escaleert hebben ze daar weer vers soldatenvlees nodig.

    Ik las trouwens afgelopen week dat de top 20 banken van de wereld wellicht een eigen vermogen van 20 % moeten aanhouden ten opzichte van hun balanstotaal.
    Als er dan nog geen economische depressie uitbreekt, weet ik het ook niet meer.
    Ik vind dat die geplande depressie erg lang op zich laat wachten.
    Ik zal er binnenkort een brief over schrijven en die naar de ombudsman sturen.
    Misschien kan hij bemiddelen.

 • Madman

  Prachtig geschreven, Ben.

  Vorige week skypte ik met mijn ouders en waren mijn oom en tante daar. Ik vertelde dat ik elke dag hout moet zagen, omdat de stukken te lang zijn voor in mijn kachel. Dat is ongeveer 10 minuten werk.
  Mijn oom zei meteen dat hij er niet aan zou moeten denken om elke dag hout te zagen.
  Een klein iets wat meteen laat zien hoe het zit.
  Verwendde gepamperde mensen die helemaal geen zin hebben om ook maar iets te doen, want dat moet maar voor ze gedaan worden door een of andere instantie of regering waar ze zogenaamd dan voor gekozen hebben denken ze.
  Doorsudderend slapend….verwacht van heel die meute echt niets.
  Zorg dat je voor jezelf dingen voor elkaar maakt want dat is m.i. het enige wat je nu kan doen, en werk samen met anderen die er ook zo over denken.

  • Money as Debt

   Je hebt helemaal gelijk Madman ,
   De beste man heeft niet door dat die voor zijn energie ook zijn uren moet maken , misschien wel met verschrikkelijk k*twerk.. Ik zou ook wel weg willen hier en voor mezelf gaan zorgen ergens maar met twee jonge kinderen neem je die stap niet zo snel. Ik zie het om me heen aftakelen en ik moet er iets mee.. Of hier actie met zijn allen of individueel hier ver vandaan..
   Als er maar iets gebeurt.

   • knowtoomuch

    Madman, je gaat me toch niet vertellen dat je daar in “het land van Stihl” géén kettingzaag hebt, hè ?

    Zelf heb ik er drie liggen ; klein, middel en groot. ( 23, 35& 52cm bladlengte)

    Twee er van zijn “Stihl”.

    Met de derde (de kleinste) heb ik dan ook startproblemen 😉

    • Madman

     van harte gefeliciteerd!

   • Madman

    @Money, hij is heel zijn leven ambtenaar geweest , hahaha, pas gepensioneerd…moek nog meer zeggen ? 🙂

   • sickworld

    Met een gezin zo’n stap maken is niet veel mensen gegeven. Ik ken wel een paar families die het deden: camping in Polen begonnen, B&B in Zweden, je kent het wel. Maar voor de meesten van ons die met fatsoen in hun donder proberen hun kinderen een betere wereld na te laten zijn stabiliteit en scholingskansen cruciaal. Veel van wat je zelf kunt (en wilt) doen hangt dan af van je woonsituatie. Wonen in een stedelijke omgeving vraagt andere voorbereidingen en skills dan in leven in landelijk gebied. Een beetje formaat tuin en garage zijn misschien niet erg hip maar wel handig, los van een zelfgestookte warmtebron, zonnepanelen, gereedschap en nog zo wat spul. Hier in de buurt ben ik de enige met een kettingzaag, bijlen, handzagen, handboren, ladders en kasten vol “re-useables”. Ik verzamel elk jaar meer dan voldoende -schoon- aanmaakhout in mijn directe omgeving. Brandhout kost meer tijd en moeite, maar met een kettingzaag en aanhanger is ook dat te doen. Om het hout sneller te drogen staat voor volgend jaar het bouwen van een afdak op de planning.
    Kies voor een vrijstaande gietijzeren houtkachel ipv plaatstaal, je kunt dan ook kolen en andere troep stoken (just in case) zonder de boel om te smelten of krom te laten trekken. Vergis je niet in de warmtelast van bv bruinkool (geeft je btw wel een goed idee van de problemen in Fukushima). Laat je de kachel ’s nachts doorbranden dan is veiligheid hoogste prioriteit. Openhaarden zijn m.i. “standaard” ongeschikt. Onze verbruikskosten zijn door investering in spul en tijd (je oom!) en discipline de afgelopen jaren fors gedaald zonder in comfort te zakken.
    Op financieel vlak hebben wij er altijd voor gekozen niets te lenen, de hypotheek daargelaten. Wij behoorden tot de stakkers die niet 120% leenden “gewoon omdat het kan” en kozen ervoor wel af te lossen. Nog een paar jaar te gaan, dat wel. Niet spannend destijds, maar voorlopig slaap ik nog steeds met een gerust hart in een huis met mogelijkheden in relatieve vrijheid en veiligheid (in de stad dus). Toch hebben we ook financieel de bakens verzet om onafhankelijk te worden van bank en HRA-regelingen. Jammer voor de lokale horeca en winkeliers maar ach, sinds de jaren 70/80 is de kwaliteit van spullen alleen maar gedaald zegt mijn gevoel.
    Al-met-al moet je wel een plan hebben, discipline en een lange adem. Ik ben jalours op Madman (niet afgunstig hoor) als ik lees dat het hem lukt daar in Zweden. Zelf ooit vergevorderde plannen gehad met een kot in Belgie. Maar met een gezin heb je verantwoordelijkheden en die draag je, gewoon omdat het zo hoort. Ook moet je op meerdere borden kunnen spelen, maar er kan veel. Pas op de dag dat het kaartenhuis in elkaar stort zal blijken of ik het goed heb gedaan maar ik hoef mezelf niet te verwijten werkeloos te hebben toegekeken. Sterkte met je keuzes MaD.

    • Madman

     @sickworld, mijn grote voordeel was en is dat ik al een levenswijze in “afzondering” en zelfvoorziening wil vanaf mijn pubertijd. Het komt me alleen nu ook nog goed uit omdat de situatie er zo raar bijhangt op dit moment in de wereld.
     Ik zag vanaf 2011 de omzet van ons bedrijfje schuin naar beneden beginnen duiken, en alle dingen die er aan het gebeuren waren en had het geluk dat mijn (ex) vrouw ook “in” was om de stap te zetten.
     Geen kinderen dus geen verantwoordelijkheid daaromtrent.

     Ik heb het hier enorm getroffen qua mensen die hier wonen, echt superbehulpzaam en vriendelijk, nie normaal naar NL-begrippen.
     Maar wat je zei, B&B beginnen of een camping of een hotel…terwijl mensen daar vaak helemaal geen benul van hebben, in een ander land is 9 van de 10 keer gedoemd om te mislukken…en wordt te rooskleurig gezien vooraf.
     Ik repareer hier wat witgoed, want dat is hier absoluut onbekend , vanwege de afstanden te duur , repareren. Ik heb bijna geen geld nodig, 300 euro of zo voor alles.
     Ik heb me ingeschreven bij het arbeidburo, voor tijdens de opbouw van mijn “bedrijfje” als ik een dag of 2 werk in de week en ik kan 800 tot 1000 euro in de maand verdienen, kan ik wat investeren in het grote huis wat hier staat, waar een en ander aan moet gebeuren. Als dat klaar is kan ik het verhuren voor vakanties, natuur in de zomer, wintersport in de winter (grote piste vlakbij , 70 euro pp /per seizoen).

     Maar al met al, in Nl waar ik woonde, had ik ook al 5 watertanks staan met 1000l regenwater per stuk, en ook een waterfilter, en groente in de tuin en allerlei attributen. Je moet gewoon slim zijn en elke zorg die je neemt voor jezelf en je gezin is er 1. En als je mensen in de buurt kan vinden die er ook zo over denken is het geweldig om samen te werken. En het is niet alleen omdat het je kan beschermen indien nodig, het is ook echt leuk, en voldoeninggevend, voor mij toch.
     En dat is het allerbelangrijkste , vind ik. En bedankt voor je steun.

     • sickworld

      Yeah, hoeveel mensen kunnen dat nog: iets repareren? Met hun handen, stel je voor! Maar het is mooi als je dit kunt MM en het helpt je op veel fronten verder. Gaat te ver om hier uit te werken maar als je weet hoe je dingen kunt repareren begrijp je ook hoe ze werken en krijg je “respect” voor de materialen, de dingen en taken de we ermee uitvoeren. Mijn vader (RIP) leerde me dit, van het motorblok in mijn oude Jawa tot het verbouwen van een huis. Het opknappen en onderhouden van mijn oude gietijzeren Morso, het installeren, opbouwen van een rookgaskanaal, ik doe het allemaal zelf en alleen. Accepteer daarbij geen gerommel, ben van huis uit architect. Moderne mensen zijn door de voormalige welvaart’s groei volledig getransformeerd in een consumerende slaven en het lijkt alsof ze niet terug kunnen. Maar mijn 25 jaar oude platenspeler geeft nog steeds meer vreugde en luistergenot dan de CD-spelers die ik in de waan van de dag ook meende te moeten aanschaffen.

     • Madman

      @SW, ja man, zo is t maar net…
      en da geneuzel van ieder zijn vak is ook maar om je in een hokje te stoppen..als je iets probeert kan het eerst misgaan maar als je er van leert kun je het voor altijd. Het is echt wel heel belangrijk om zelf dingen te kunnen, maar wederom..daar is de “economie” niet mee gebaat. (sowieso een geheel verkeerd woord , economie, want zo veel mogelijk consumeren is absoluut niet economisch).

      Ik had in Nl ook een 2e hands gietijzeren speksteenkachel gekocht, gat in de spouwmuur gekapt, metalen schoorsteen eraan, en klaar.
      Heel het huis warm. Het was zelfs 1 van de grote pluspunten bij de verkoop van het huis. Kon m helaas niet meenemen , te zwaar, maar je kunt echt veel zelf. Je wordt vaak bang gemaakt door allerlei “gevaren”die op de loer zouden kunnen liggen.Niks van aantrekken.
      Heb hier zelf de schoorsteen geveegd. Kostte vorige jaar 40 euro en die vent was binnen 10 minuten weg, terwijl ik ern nu 1,5 uur zelf mee bezig was, zijn rotzooi nog op te ruimen van vorige jaar.
      En dan roepen ze…dan ben je niet verzekerd, blablabla.
      De groeten. Ik doe alles zelf, en dan is het vaak nog 10 keer beter gebeurd als dat een ander het doet, simpelweg omdat ie geld van je wil hebben. Respect voor jou!

    • Money as Debt

     @ Sickworld ,
     Bedankt voor je reactie ! Fijn om te lezen en ik vind het tof dat er is serieus geluisterd en nagedacht word over een zinnig antwoord. Ik hou heel veel van mijn beste vrienden en kennissen om mij heen maar kan tegenwoordig mijn zorgen niet meer uiten of overleggen zonder onbegrip of totale onverschilligheid uit te lokken. Zij snappen niet welke ” beren ” ik in het bos ziet met als gevolg dat ik met steeds minder mensen “levelt ” Ik kan niet meer enthousiast zijn over iemands zijn nieuwe iphone , huis aankoop of allerlei debiele zaken die er voor mij allang niet meer toe doen.
     Hoe ik intussen erover denk maakt mij ook niet echt gezellig meer maar veel te serieus. De waanzin ten top vandaag de dag en daarin kinderen opvoeden is echt een uitdaging. Zij hebben het over hun toekomst plannen en ik zeg maar niets…
     Is het niet mijn plicht als vader om juist mijn kinderen te beschermen tegen deze maatschappij ? moeten kinderen niet opgroeien in een eerlijke duurzame beschaving ? Is het niet mijn verantwoording als vader om juist de balans op te maken…, en mijn biezen pakken ? Ik heb niets om te blijven hier of om te verdedigen . Geen eigen huis wat ik voor mijn persoonlijke gemakken en zelfvoorzienendheid crisis proof kan maken. Ik vind het inspirerend om te lezen hoe je zelf zoveel mogelijk maakt en oplost door gewoon te “doen.” Ik ben zelf ook een arbeider die het van zijn handen moet hebben en zoveel mogelijk zelf te leren in het werk. Van school uit meubelmaker en nu intussen in de staalconstructie . Mijn hoofd loopt over van de jippie jaja jippiejippie jee projecten en ideeen maar geen eigen huis om het in de praktijk te brengen. Te jong in de gulden tijd en tja de euro tijd en een huis kopen ?? Soms ben je blij dat je huurt zonder hypo maar als je handen jeuken om iets te willen maken dan wil je knallen ! Intussen ben ik met mijn skills op de arbeidsmarkt niets meer waard en moet ik schat ik volgend jaar vrezen voor mijn werk. Er is niets te doen op het werk en dat kan niet lang doorgaan.

     Dagelijkse rompslomp door de huidige “crisis/depressie” die ontstaan is door…. dat weten we nu wel en dat is het hem net ! Het blijft maar knagen en ik word serieus kwaad van de gehele situatie…
     Erover praten helpt zeggen ze…

 • knowtoomuch

  Zeg Ben, je gaat me toch niet vertellen dat je onderstaand doccie nog nooit gezien hebt, hè ?

  Of doe je hier soms een ‘Madmannetje’ met zijn kul-insinuaties dat ie zijn hout met de hand zaagt ?

  ■ Super-doccie (46 min) over “geo-engineering” :

  http://www.youtube.com/watch?v=a2x6TEeknfo

  • Madman

   Haha, zit er een bitcoin dwars? 🙂

 • Peter

  Mooie column, uit het hart geschreven….maar, je kunt het beter accepteren…..zelf als er ooit een revolutie komt, zelfs als Europa totaal uiteenvalt…..zullen dezelfde mensen die deze ellende veroorzaakt hebben, binnen no time weer de touwtjes in handen hebben….met een ander verhaal, met een ander masker op….de massa is te dom en te makkelijk manipuleerbaar….mijn advies aan jou is , om met gelijkgestemden op kleine schaal je eigen paradijs ergens te creeren….dat is je enige kans om je droom te bereiken……

  • MASH

   Nou, ik zou zeggen huisjes zat in Zuid Hongarije. prijsklasse 5 tot 15 duizend Euro.
   Ik heb verleden jaar de stap genomen, een mooi stekkie gevonden, in een keer betaald, en weet je hoe lekker dat voelt, een huis dat ook echt van jou is.
   En dan die mensen daar, straatarm maar o zo vriendenlijk, daar kan de buurjongen nog op een aftands brommertje rijden zonder kenteken papieren en dito brommercertificaat en als je dat jong een paar liter benzine geeft dan wordt je meteen overladen met soep en eten van z’n moeder.

   Steeds meer Nederlanders weten de weg te vinden die kant op, en allemaal hebben ze ook dezelfde gedachten, zo veel mogelijk weg uit dit gestoorde en over de kop gejaagde NEEderland met zijn leugenachtige schijnheilige politiek en dito bedrijfscultuur.

   Het is een verademing om in alle rust in zo een dorp te wonen, je weet niet wat je overkomt, geen bemoeienissen van belachelijke regels en dito ambtenaren.

   • moerstaal

    Is het anarchie aka lik-mijn-reet mentaliteit zoals hier in Rio de Janeiro of hebben mensen nog gezonde ‘noaberschap’?
    Als het dunbevolkt is, geschikt voor permacultuur, normale mensen met moraal kent dan wil ik Hongarije wel overwegen.
    Madman zijn plekkie lijkt me wel erg koud, lange winters enzo.
    Hongarije ligt wat centraler en is wat warmer, lange zomers toch?
    Waar ik zit is absoluut niet mijn plek.
    Brazilië is een ronduit ongezonde samenleving, het is corrupt tot op het bot.
    Bepaalde tokkies vinden die anarchie wel prettig en neuken en zuipen wat in het rond maar het is egoïsme.
    De vrijheid van het individu betekent terreur voor een ander.
    Deze wanboel wil ik nooit meer meemaken!!!

    • eenbeterleven

     Klopt, ook mijn vrouw en ikzelf hebben een stekkie gevonden in Zuid Hongarije, en het geeft inderdaad een kick. Je gaat 50 jaar terug in de tijd, maar wel met moderne voorzieningen (indien je dan wenst). Mensen zijn aardig, het is inderdaad dun bevolkt, en je krijgt veel land voor weining Euro, dus zelfvoorzienend leven is mogelijk (indien je dat zoekt). Ook het gevoel van vrijheid (weinig bemoeienis van overheid), en dat je rond kan komen met weinig geld (en toch een goed leven), is een uitkomst. Last but not least, de zomers zijn lang, winters kort en koud, maar er is genoeg hout en goede tegelkachels. Ja, de taal is het enige struikelblok, maar te leren in 2 jaar, in ieder geval om je verstaanbaar te maken. Dus, Zuid-Hongarije? Een volmondig ja!

 • Spiegel

  @Ben “Geniet van deze dag omdat je niet weet hoe het morgen zal zijn.”

  Precies zo kijk ik er tegen aan, want morgen kan alles anders zijn.

  Wat is er zo verkeerd aan om bij de dag te leven, als je op een verantwoorde wijze leeft?
  Jarenlang me druk gemaakt om van alles en nog wat (o.a. onderwerpen zoals die hier de revue passeren) , terwijl ik zelf degene was die me daar mee opzadelde. Niet een ander maakte het me moeilijk. Ik was mijn eigen kwelgeest. Enkele jaren terug de knop radicaal omgedraaid en dat bevalt opmerkelijk goed.

  Natuurlijk zie je om je heen heel veel negatieve ontwikkelingen op je af komen en dat wordt zeker niet alleen opgemerkt door Biflaten. Wat daar van gaat komen (revolutie, oorlog of vreedzame oplossing) kan helemaal niemand voorspellen. Er wordt maar al te gemakkelijk geopperd dat de massa dom is. Dat zegt echter meer over degene die de uitspraak doet dan dat het iets zegt over de massa en gaat m.i. volledig voorbij aan wat er werkelijk bij de massa leeft. Stel maar eens aan mensen (ook al kijken ze naar de meest waardeloze flut programma’s) de vraag wat men van de huidige ontwikkelingen vindt .

  Voor mij geen redenen om te vluchten, stellingen in te nemen of een strategie te bepalen.
  Toch begrijp ik Madman goed. Ook ik zou wel met mijn vrouw in de bossen van Noorwegen of Zweden willen wonen in een blokhut, lekkere warme kachel, zelf voor eten en drinken zorgen, lekker in de natuur en met een computertje en fijne muziek om me heen. De rest kan me dan gestolen worden. Maar voor mijn vrouw is het om medische redenen geen optie te vertrekken naar zo’n extreem koud land. En zelf moet ik na minder dan een week met opgezwollen ogen en allerlei allergische reacties noodgedwongen vertrekken. Iedereen heeft zo zijn redenen om iets te doen of juist te laten. Als naïeve techneut hanteer ik daarom een gewone pragmatische benadering en voor de rest geen zorgen voor de dag van morgen.

  • Madman

   @Spiegel, idd iedereen moet doen wat ie goed acht en wat mogelijk is. Maar zoals je zegt angst is een slechte raadgever. En je constant wentelen in ellende zoals je zei, alle negatieve berichtgeving bewust opzoeken, daar wordt je niet echt vrolijk of gelukkig van, hoezeer je ook denkt dat dat nodig is om zogenaamd “wakker” te zijn. Je eigen plan trekken en in je eigen leefkring zo fatsoenlijk mogelijk leven en laten leven, dat is eigenlijk het belangrijkste.
   Jij hebt altijd een mooie manier van verwoorden vind ik. En groot gelijk ook nog.

   • Spiegel

    @Madman

    De waardering is wederzijds beste Madman 🙂

  • moerstaal

   De massa is ten op zichte van mij wel dom en harde cijfers bewijzen dat.
   😀

   • moerstaal

    Ik had er een lachebekje achtergezet maar die zie ik niet terug.
    Bij deze een dikke smile want ik dit je te dollen alhoewel, ik heb wel gelijk hehehe

    • Madman

     Ben jij weer even goed af , Moers 🙂

     • moerstaal

      Madman, even onder ons hè, mensen zijn ook gewoon dom, niet dan?
      Duizenden jaren van fokprogramma op volgzame zombies.
      Volgzaam fokken! hahaha

   • Spiegel

    Ik zie de humor er wel van in beste Moers, want ik zit thuis “opgezadeld” met een vrouw met een IQ tussen de 145 en 150 (academische opleiding etc..). Wat betreft intelligentie ver uitstijgend boven mij, maar gelukkig een heel lieve vrouw die iedereen in zijn/haar waarde laat. 🙂

    • moerstaal

     Liet iedereen mij ook maar in mijn waarde 😉 (knipoog)

  • bertus

   Hallo Spiegel,

   “Ben “Geniet van deze dag omdat je niet weet hoe het morgen zal zijn.”
   Geniet,omdat je weet hoe de dag van morgen zal zijn.

   “Precies zo kijk ik er tegen aan, want morgen kan alles anders zijn.”
   Precies,want morgen zal alles beter zijn.

   Gezien de beweging van het Universum en de fysieke en mentale gesteldheid van de mens,gaat het 1 richting op.

   • Spiegel

    Beste Bertus, je schrijft: “Gezien de beweging van het Universum en de fysieke en mentale gesteldheid van de mens,gaat het 1 richting op”.

    Voor wat betreft het universum heb je gelijk Bertus, maar voor ons mensen is het nog niet helemaal zeker welke richting het op gaat (Big Rip, Big Crunch of Big Chill)

    Anderzijds schrijf je “Precies,want morgen zal alles beter zijn”.
    Ik hoef m.i. geen voorbeelden aan te dragen om duidelijk te maken dat zoiets helaas lang niet altijd het geval is.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Rip

 • jaren tachtig

  ik blijf het opwarmingsverhaal dubieus vinden omdat de constatering ervan gelijk viel met het actief worden van de door het SDI programma ontwikkelde installaties. (Starwars ronald reagan, op basis van theorieën van Nicolai Tesla) Al Gore kwam met zijn Inconvenient Truth toen HAARP installaties actief werden. ik vraag mij dus af of het opwarmingsverhaal niet gewoon een afleiding is van ongewenste gevolgen van het SDI programma.(of gewenste gevolgen)

  Deze raketschild installaties ook de mogelijkheid hebben om op grote afstand geologisch onderzoek te doen in de aardlagen van onze planeet, ook wordt hiermee geëxperimenteerd met het beïnvloeden van het klimaat door het lokaal opwarmen van hogere luchtlagen door middel van radiogolven, om hiermee luchtstromingen in de hogere luchtlagen te beïnvloeden door het toevoeren van energie (opwarmen) en op deze wijze ‘te sturen’

  • Madman

   @ jaren 80 , ik zie wel , als ik de jaaroverzichten zie van hier op
   http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur dat de temeratuur langzaam stijgt en de sneeuwgrens optrekt naar het noorden.

   Maar of dat nou werkelijk aan de mensen ligt of dat het een op en neergaande beweging is door de eeuwen heen, daar heb je als gewoon mens eigenlijk nooit een betrouwbaar zicht op. Want de metende heeft vaak ook belangen bij zijn metingen door de opdrachtgever.

   Dus ja…

  • moerstaal

   Occam’s Razor gozer!
   Je doet veels te moeilijk en kan dat niet staven.
   Als er in een verleden koude of warme periodes waren dan kwam dat meestal door een combinatie aan factoren. Zoals een bijzondere stand van onze planeet tov. de zon plus de activiteit van deze. De aarde draait niet alleen dom rondjes om haar as en de zon.
   http://en.m.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_orbit
   De afstand tot de zon is terug te rekenen.
   De zonneactiviteit kan men ook teruglezen denk aan optekeningen van bijzondere verschijnselen zoals poollicht.
   Dat verzin ik ter plekke en kan niet 123 hier iets over terug vinden maar als ik het kan bedenken…
   CO2 uitstoot is ook terug te rekenen want je kan ook schatten hoeveel brandstoffen sinds 1750 zijn verbrand.
   Tevens kan je het ook teruglezen uit jaarringen van bomen.
   Verzin ik ter plekke maar lijkt mij logisch.
   Kort gezegd komt de stijgende lijn van CO2 in de atmosfeer overeen met een stijgende lijn in temperatuur.
   Er zijn geen andere factoren bekend die deze stijging in temperatuur kunnen veroorzaken.
   Los van de discussue over wel of geen opwarming door fossiele brandstoffen is het geen slecht plan over te stappen op andere energiebronnen. De fossiele brandstoffen zijn steeds moeilijker te winnen en zullen dus duurder en op een gegeven moment schaarser worden.
   Maar wat zien wij gebeuren?
   Men blijft maar door zoeken naar voorraden fossiele brandstoffen.
   Er zijn zelfs lui die beweren dat de aarde zelf die fossiele brandstoffen heeft gemaakt volgens een a-biotisch proces.
   Zelfs dan nog is het geen slecht idee over te stappen op hernieuwbare energiebronnen.
   Vergeet ik nog te melden dat ontbossing ook een bijdrage levert aan klimaatopwarming.
   LBNL; Een oppervlak van Nederland op de evenaar kan de hele mensheid voorzien van energie mits voorzien van zonnepanelen. En er is ook zoiets als zuinig en duurzaam zijn. Onze maatschappij is vooral verspillend bezig door heen en weer slepen van vracht waar economie ook lokale orientatie kan kennen.

   • knowtoomuch

    “Er zijn geen andere factoren bekend die deze stijging in temperatuur kunnen veroorzaken”

    O ?

    Nooit van methaangas geheurd ?

    http://www.youtube.com/watch?v=a2x6TEeknfo

    • moerstaal

     Weer zo’n Hollywood wannabee met z’n hysterische gelul…
     Probeert waarschijnlijk wanhopig een boekje of DVD te verkopen en wat verkoopt dan beter… Kijk maar naar Xandernieuws of Niburu…
     Zolang de schapen maar kijken en klikken.
     In één woord: Religie.

     Methaan komt vrij bij ontdooien permafrost en opwarmen oceanen.
     Het is het gevolg van opwarming en zal de opwarming versterken.
     Voordeel is wel dat methaan afbreekt, nou ja, duurt 10 jaar…
     Die meneer verwart overigens contrails met chemtrails…
     Men denkt overigens dat contrails per saldo meer afkoeling veroorzaken dan opwarming.
     http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Methaan

    • moerstaal

     Ik heb dat kreng afgezet, het ratelt maar door als een pastoor dus is het een religie.
     Geef mij maar rustig pratende wetenschappers die niet bezig zijn met inspelen op emoties, zeg maar een hersenspoeling geven.

  • jaren tachtig

   tav verschillende gemiddelde temperaturen en een wisselende zeespiegel wordt gestaafd door een aantal archeologische locaties en middeleeuwse bebouwing, als voor beeld: de stad Tallinn ligt nu een stuk van de zee af, terwijl deze (waarschijnlijk) direct aan de oostzee zee heeft gelegen, dus de zeespiegel lag hoger in de tijd dat Tallinn is gebouwd, in Egypte ligt echter een archeologische locatie onder de middellandse zee, dus in de tijd van het oude Egypte lag de zeespiegel een stuk lager, conclusie, tav het klimaat, het kan vriezen het kan dooien, de afgelopen 10.000 jaar is het zowel warmer als kouder geweest.
   Broeikaseffect, bet is wel een goede dekmantel om allerlei extra belastingen te kunnen heffen.

   • moerstaal

    Zeespiegelstijging of daling is een heel lanzgaam proces welke twee oorzaken kent namelijk toename of afname water en temperatuursverandering.
    Beide oorzaken versterken elkaar.
    De zeespiegel is al duizenden jaren heel langzaam aan het stijgen.
    Dit zal nu worden versneld.
    Dat een stad vroeger dichter bij zee lag kan andere oorzaken hebben zoals geologische processen welke voor opstuwing zorgen.
    Zo is bekend dat gebieden welke eerst bedekt waren met gletsers heel langzaam stijgen.
    In een heel vlak gebied kan een verschil van slechts meters al dramatisch zijn.
    Ik ga voor wetenschap, niet hearsay…

   • moerstaal

    Overigens zullen klokkenluiders jou gelijk kunnen geven echter doen ze dat nu nog niet. Simpel, het is er niet of in ieder geval niet op zulke grote schaal.

    • bertus

     Natuurkundig is er nog net zoveel water op de aarde als 1 miljard jaar geleden.
     Onder normale omstandigheden kan er geen druppel buiten onze dampkring verdwijnen,of door gebruik oplossen of vergaan.
     Het kan hooguit op een andere plek komen te liggen,als sneeuw op de ijskappen,of als water op het land,in onze rivieren of in zee.
     Verder zijn altijd de geografische aardplaten in beweging,die de geografische landverhoudingen blijven veranderen.
     Niks hocus pocus,gewoon heldere natuurkunde.
     Temperatuur verschillen zijn van alle tijden.

     • moerstaal

      Ik bedacht mij dat er nog een derde factor is die van invloed is op de zeespiegel. Namelijk uitwisseling van water met de aardkorst en aardmantel.
      De zeespiegel was ooit 100 meter hoger, er waren toen vrijwel geen permanente ijsafzettingen en de temperatuur van het zeewater rond de polen was veel warmer dan nu het geval is. Rond de evenaar was de temperatuur van het aardoppervlek en het water vergelijkbaar. De broeikas die de aarde op dat moment was zorgte vooral voor minder afkoeling aan de polen.
      De ontvangen warmte van de zon kwam nagenoeg overeen met die van nu.
      Zie ook deze twee links over het zee niveau.:
      http://en.m.wikipedia.org/wiki/Current_sea_level_rise
      http://en.m.wikipedia.org/wiki/Sea_level

 • moerstaal

  Deze wereld is moreel failliet.
  Het gaat aan decadentie ten onder.
  Van de elite dan.
  Slechts enkele landen doen het goed als het om mensenrechten en sociaal beleid gaat.
  Denk aan Bolivia, Chili en Equador.
  Ook Putin doet het niet slecht al is het met harde hand. De man toont moraal en buigt niet voor duistere krachten.
  Zum kotzen om te zien hoe de hele politieke kliek in die polder weer als een schoothondje achter de kleptocratische staten aka “real axis of evil” van USSA-EUSR aanloopt.
  Maar er komt meer vuurwerk jongeluy.
  Wie een geweten heeft en wakker is moet nu lef tonen. Een goede toekomst hangt af van mensen die actie ondernemen en niet van mensen die wegkijken of zelfs niet willen weten.

  Jongeluy

  • jaren tachtig

   in ieder geval laat Putin Monsanto Rusland niet in.
   De EU bestuurders hebben zich al laten omkopen om gemodificeerd voedsel toe te staan binnen de EU, google maar eens wat Monsanto doet met het patenteren van plantengenen en rechtszaken die ze voert tegen boeren die ‘hun’ stuifmeel op de gewassen krijgen. Tevens heb ik een bericht gelezen dat in de kantine op het hoofdkantoor van Monsanto zelf geen gemodificeerde producten worden gegeten, dus zo gezond zullen die producten niet zijn. Monsanto is een hele enge organisatie en een van de beste voorbeelden waar de wereld naar toegaat met de monopolistische multinationals.

  • bertus

   Kon niet reageren op je vorige reactie, maar ondergronds zijn ook nog gigantische hoeveelheden water die zich naar alle mogelijke richtingen bewegen ( meest zoet water ).
   Oude en nieuwe monopolisten proberen grip te krijgen op deze belangrijkste grondstof voor de mens.
   Olie schijnt er meer dan genoeg te zijn en alternatieve,oneindige bronnen dienen zich aan.
   Daar zijn de machtswellustelingen zich allang van bewust.
   Daarom zijn ze al druk bezig een claim op de water voorraden te leggen,om hun terreur/geldhonger te kunnen voortzetten.
   Je kan je auto wel laten staan of wegdoen,maar we kunnen niet zonder goed drinkwater.
   Dit is een hele gevaarlijke,criminele ontwikkeling,waarvan zelfs overheden zich niet bewust zijn.
   Grote investeerders hebben al subtiel geprobeerd om waterleidingbedrijven over te nemen of op te kopen.
   Een zeer gevaarlijke ontwikkeling,waartegen burgers zich volledig met hand en tand dienen te verzetten en op TIJD.
   Als dit weer de kop opsteekt,dient de burger via sociaal media,protesten,petities,stemgedrag zo snel mogelijk de kop in te drukken.
   En zeker goed in de gaten houden wat er gaande is voor en achter de schermen.
   Als het voorgaande uitmond in werkelijkheid,maken ze ons slaaf om aan drinkwater te komen.
   Mensenleven tellen niet voor die bende,alleen geld en macht.

 • Dre

  Weer een heel treffend artikel Ben. Er zijn natuurlijk wel vraagtekens te plaatsen bij de opwarming van de aarde. Heb je ooit deze documentaire gezien? https://www.youtube.com/watch?v=D-m09lKtYT4

  • moerstaal

   Vraagtekens kan je plaatsen maar het wordt wel warmer en de fossiele brandstoffen steeds moeilijker te winnen.
   Laad mij raden, de wal gaat het schip keren…

 • houtskool

  Via gele pieten, ebola, schuldencrises, klimaatverandering, koude oorlogen, regionale conflicten, tanende pensioenen, a-social media, psy ops en andere bagger…

  Trekt men aan alle kanten aan het roer van de Titanic.

  Altijd lastig als eeuwige groei niet lijkt te werken. Zeker met 7+ miljard medebewoners.

  Heheh… biflaten.

 • Piet Pineut

  We denderen keihard achteruit in NL. Onze sociale verzorgingsstaat en sociaal verzekeringsstelsel worden totaal afgebroken door toenemende bezuinigingsdriften. De uit de hand gelopen integratie geeft grote onvrede. De “zwarte pieten”-discussie is de doodsteek voor een kinderfeest wat hoort bij de cultuur van onze bakermat. En dan lees ik in de Telegraaf dat NL rijp lijkt te zijn voor een islam-partij. Ik begin mijzelf steeds meer af te vragen wat wij voor een gezapig volkje zijn geworden. We laten werkelijk alles over ons heen komen en blijven onbekommerd naar onze plasmaschermen kijken naar platvloerse TV-programma’s zonder enige inhoud. De grote vervlakking. Ik zie een grote loomheid om mij heen waarvan ik denk dat deze zelfs al mijzelf heeft aangestoken. Ook ik voel mij machteloos tegenover alle gebeurtenissen om ons heen waar we geen grip meer op lijken te hebben. Een politiek die verder af staat van het volk dan ooit. Wel praatjes voor de stemmen, maar eenmaal in het pluche, dan meegaan in de maalstroom van het politiek-correcte-denken. Onze economie die geregeerd wordt door Draghi met zijn geldverruimende maatregelen wat alleen de financiële markten ten goede komt. Het lijkt wel of wij hard-werkende burgers klein worden gehouden. We hebben nauwelijks nog enige invloed. “Geef het volk brood en spelen,” zo zei ooit Julius Cesar. We maken nu ongeveer hetzelfde mee. Het volk wordt monddood gemaakt. We hebben zoveel verworvenheden en speeltjes dat we ons nauwelijks nog druk hoeven te maken. Van iphone, LED-schermen, internet en sociale media, accufiets, vermaak op straat, zoals straatartiesten bij de vele verwarmde terassen en noem maar op. We zijn overvoerd. Dat betekent overduidelijk dat we aan het einde vertoeven van onze welvaartmaatschappij die is gebouwd op schuld.

  Ik heb daar al vaker op gewezen dat we ten onder gaan aan ons eigen succes. Ons grote succes in de laatste decennia was het opvoeren van de enorme schuldenberg en het doorschuiven van het aflossen daarvan naar de toekomst. Die toekomst is nu aangebroken. We zijn op het punt aanbeland dat we langzaam moeten gaan snappen dat het zo niet verder kan. Er moeten enorme verliezen worden geleden door het afschrijven van onze schulden. De politiek draait als een draaitol en durft de enige juiste beslissing niet aan, namelijk het grote afwaarderen van de enorme schuldenberg. Want juist die grote machtselite zal door hun enorme aandeel in de financiële markten de grootste pijn moeten lijden als het grote afschrijven zou moeten beginnen. Maar ook onze pensioenfondsen en de banken. Kortom, een armageddon.

  Niemand, geen Yellen en geen Draghi, zal een beslissing in die richting durven te nemen. Alleen kwakzalverij, zoals renteverlaging en opkopen van slecht schuldpapier zijn hun paracetamolletjes tegen het bestrijden van de pijn. Maar de oorzaak van het abces, het wegnemen van de schuldenberg, gaat pijn doen. In feite bij iedereen. Dus wachten we op het moment dat door het niets doen het abces vanzelf gaat etteren. Bij onrust en chaos weet je nooit van welke kant het gaat komen. Van links of rechts, of van boven of van onderen. Het is een ondergrondse veenbrand waarvan we niet precies weten wanneer die aan de oppervlakte komt. Vaak komt er een onverwacht vlammetje, maar door de vertakking van het ondergrondse probleem kan het zomaar als een soort van vulkaan tot uitbarsting komen.

  Wat te denken bijvoorbeeld van de geopolitieke spanningen op dit moment om ons heen, Oekraïne en Isis, waarvan we in ons kleine kikkerlandje nog altijd denken dat deze verre van ons zijn. En wat te denken van de meest idiote discussie over de kleur van een pakjesbezorger. En wat te denken van het unheimliche gevoel bij veel Nederlanders over wat er speelt inzake de radicalisering van moslims. En wat te denken van moskeeën die kerken verdringen. Ik denk dat we bij al dat wat ik hier noem een behoorlijk omvangrijke veenbrand hebben die elk moment bovengronds kan gaan woeden. Daarom eindig ik met de wijze woorden van Ben: “Geniet van deze dag omdat je niet weet hoe het morgen zal zijn”.

  • moerstaal

   Piet, je schrijft zoals ik ooit schreef.
   Met spirit en toch pragmatisch.
   Ik heb zo’n berg shit te verwerken gehad en nog steeds dagelijks dat ik mijzelf in leven hou met sarcasme. Ik ben heel cynisch over de toekomst.
   Daarmee zitten wij op één lijn.
   Waar in landen als Rusland er nog enige cohesie is, zowel nationaal als op kleinere schaal zie je in de rijkere landen overwegend een doorgeslagen individualisme en dientengevolge egoïsme. Als de klap komt dan kunnen mensen niet terugvallen op sociale netwerken en lokale voedselproductie met eenvoudige middelen. Daarboenop komt het feit dat Nederland significant meer voedsel importeert dan exporteert. Ik meen dat men drie keer de landoppervlakte nodig heeft om de 16 miljoen inwoners te voeden.
   De enige netwerken die je zal hebben zijn die met wapens, zowel officiële instanties als milities en criminele bendes.
   Het toekomstscenario is die van madmax.
   In Brazilië is het al niet beter.
   De sociale banden die er zijn, zijn er vanwege de armoede en dus noodzaak en zijn vooral gebouwd op argwaan. Men zegt wel dat er sociale cohesie is maar dat is meer de waan van de dag zoals Nederlanders denken tolerant te zijn.
   De regios welke de komende klap nog het beste kunnen doorstaan zijn kleine zelfvoorzienende gemeenschappen welke ver weg van de grote steden zitten.
   Dat soort plekken zijn er niet veel.
   Vooral midden Scandinavië, zuid Canada, zuider eiland van Nieuw Zeeland en mogelijk her en der diep in het oerwoud van Zuid Amerika en (Papua) New Guinea.
   Daar waar in de kleine gemeenschappen mensen elkaar echt kennen en de psychopaten alswel het systeem van de NWO of welke dictatuur dan ook geen grip heeft.
   Madman zit goed, de meesten van ons zitten in het hol van de leeuw.
   You ain’t seen nothing yet.
   Ik kan het lijstje preppen gaan herhalen maar het heeft geen zin.
   Vrijwel niemand bereidt zich voor en wie dat doet zal toch het loodje leggen.
   Locatie is het probleem maar helaas onmogelijk de oplossing met 40 inwoners per vierkante kilometer land. Helaas vallen antarctica af alsmede Siberië, het grootste gedeelte van Canada, woestijnen, hooggebergtes alsmede de dichtbevolkte gebieden, die met een agrarische monocultuur, gebieden besmet met verarmd uranium, gebieden met landmijnen, tropisch oerwoud en zeer natte gebieden zijn ook heel moeilijk om te overleven als nieuwkomer. De goede plekken waar je als Nederlander rustig kan wonen zijn schaars, heel schaars. Europa kan je op midden Scandinavië na vergeten.
   En met z’n allen naar Madmen geeft weer dezelfde problemen als waar wij zaten.
   Kortom de meesten moeten met het schip ten ondergaan. Slechts enkelen mogen in de reddingsboot. Wij zitten op de Titanic, het orkest speelt nog door, de kapitein gaat zelfmoord plegen (analoog aan springende bankiers)…
   We are screwed!

   Jongeluy

   PS Gelukkig kan niemand de toekomst voorspellen dus ik hoop dat ik er helemaal naast zit!

   • knowtoomuch

    “Vrijwel niemand bereidt zich voor en wie dat doet zal toch het loodje leggen.”

    In al haar ‘zwartheid’ (?) ZO’N ‘mooie’ zin.

    Er rest mij slechts bewondering.

    Zonder woorden-gn-gnnn …

    (ook Piet Pineut : knàp je realiteitszin ZO onder woorden te brengen ! )

  • Cynicus

   Piet, je hebt gelijk. De schuldenproblematiek kan slechts opgelost worden door zaken weg of tegen elkaar weg te strepen. Deze zieke patiënt zal geopereerd moeten worden en de artsen zullen al snel constateren dat deze patiënt niet meer te redden is. Vervolgbehandelingen kunnen het leven nog wel even rekken maar de definitieve ondergang is onvermijdelijk. Zoals het Romeinse Rijk ten onder ging zo zal de de huidige Westerse beschaving hetzelfde lot beschoren zijn. Mensen om me heen denken dat nu alles weer goed aan het komen is en laat je een kritisch geluid los krijg je een kakofonische lading over je heen die je nog lang zal bijblijven.

  • jaren tachtig

   “we gaan ten onder aan ons eigen succes”
   ja en nee, we gaan terug in de tijd, voor de onafhankelijkheid van de zeven provinciën werden de Nederlanden eerst uitgemolken door Rome/ Vaticaan en later kwam daar Spanje/fillips de 2de bij. Nu bevinden wij ons onder het juk van Brussel die ervoor heeft gezorgd dat niet de tiende penning is ingevoerd maar zelf de vijfde penning (21 % BTW)
   Toen de Nederlanden het juk van deze zuid Europese landen van zich afgooide maakte Nederland de grootste welvaartsstijging door in zijn geschiedenis, zowel in materieel als innovatief opzicht. Helaas is Nederland opnieuw in de positie beland dat de Zuidelijke Europese landen Nederland lopen leeg te melken.

   Het wordt tijd voor een nieuwe beeldenstorm en het tekenen van een nieuw Plakkaat van Verlatinghe (26 juli 1581),

   De moderne Geuzen van nu verzamelen zich op het internet!

 • Mag ik jullie na laten denken over oorzaak en gevolg ? Mag ik jullie laten nadenken over geldzucht als wortel en alles wat daar uit voort vloeit ? Maar mag ik jullie ook dit laten lezen om na te denken of er verbanden zijn tussen ‘tegen Israel zijn ( en heulen met de vijand voor olie en alles voor olie koste wat kost ) en dat het wel eens zo kan zijn dat wie aan Israel komt aan God zelf komt ? NEE , niet gelijk je conclusies trekken nu want je hebt het stuk nog niet gelezen ! Daarna mag je conclusies trekken en zal het allemaal weleens een stuk duidelijker worden wat er in de wereld gaande is. Connect the dots . Want je kunt pas iets beoordelen als je alle kanten hebt belicht en dan ben je waardig te oordelen : http://www.eenvandaag.nl/binnenland/55200/deurwaarders_werken_aan_zelfmoordpreventie

  • moerstaal

   G’de dag Anita,

   Dit is religie en dan zit je volgens mij hier op het verkeerde forum.
   Jij bent zelf Joods? Dan snap ik jou nog wel. Excommunicatie is het ergste wat er is.
   Als je niet Joods bent dan ben je Goyim, een nuttige nog wel welke de blauwe pil (lees memes) heeft geslikt.
   Het probleem met dit soort figuren is dat eenmaal bekeerd met zelden nog zelf na gaat denken. De pijn van de cognitieve dissonantie is gewoon te heftig om toe te geven volledig verkeerd te zitten.
   Zaken als beloofde landjes, uitverkoren volkjes en andere antieke sprookjes mogen gelukkig van steeds meer zelf nadenkende mensen regelrecht de prullebak in.
   Apartheid heeft zijn hoogste tijd gehad!

   G’de week

   • knowtoomuch

    Blééf ’t maar bij ‘apartheid’, moerstaal ….

    … zucht …

   • Stan

    @moerstaal: waarom zou dit het verkeerde forum zijn? Columnist heeft ’t zélf over JOB, een parabel uit het Oude Testament. Van ‘off topic’ is dus geen sprake.
    Kijk wat Marc Faber, toch zeker geen schriftgeleerde, ooit op zijn site zette: ‘Voor de ontwikkelingen in deze wereld mogen we best af en toe religieuze overwegingen raadplegen’. (!)
    Wélke zei hij er niet bij.
    De tekenen van deze tijd en de te verwachten verdere ontwikkelingen zijn overigens moeiteloos terug te vinden in het laatste boek van de Bijbel, de ‘Openbaring’.
    De superieure, menselijke maakbaarheid (waarop velen blind vertrouwen) stelt geen moer vooor. Het is een decor van papiermaché dat bij de eerste de beste scheet omver wordt geblazen.

    • moerstaal

     Dag Stan,

     Ik kom net uit de kerk, je moet ook haast wel in Brazilië.
     Het is een sociale happening en er worden zowaar wijze woorden gezegd.
     Maar, wat als eerste omver wordt geblazen zijn woorden van anderen op een stuk papier.
     Wijsheid is als je zelf tot wijsheid komt en woorden van anderen hooguit ter inspiratie laat zijn.
     Dat staat!
     En, wie geen vraagtekens heeft, weet niets.
     Dit noemen ze het Dunning Kruger Effect.
     Wijsheid kan ook onzekerheid inhouden.
     Hersenspoeling neemt vragen weg en doet de deur voor verdere geestelijke ontwikkeling dicht.

     Overigens wordt Job er in de marge bijgehaald.
     Die Anita heeft een hele andere insteek!

     LBNL; Denk je nou echt dat men duizenden jaren geleden iets wist van de huidige ontwikkelingen?
     Dat is Wishful Thinking of in het uiterste geval Self Fulfilling Prophecy…

     Jongeluy

     • Madman

      “Denk je nou echt dat men duizenden jaren geleden iets wist van de huidige ontwikkelingen?”

      Filosofen als Plato en Socrates deden uitspraken die hedentendage nog van toepassing zijn.
      De kern van het bestaan is al duizenden jaren hetzelfde alleen trekt de mensheid geen lering uit het verleden, en blijft hangen in lage driften en het geluk buiten zichzelf zoeken.

      Als je van mening bent dat er wat nieuws is onder de zon omdat de zogenaamde moderne mens met al zijn technologische truukjes hedentendage in zon andere situatie verkeerd , in de kern van zijn wezen, dan ben je echt goed op pad 🙂 . Zeker als je ziet dat die technologie in de meeste gevallen doorsijpelt vanuit militaire technische ontwikkelingen….

     • moerstaal

      In reactie op Madman.

      Het is in die zin anders dat men geen zaken kan voorspellen.
      Volkeren en geografische locaties verschillen.
      Ik kan ook roepen dat er deze eeuw oorlog komt en ik krijg zeker gelijk.
      Maar roepen dat die en die het met elkaar aan de stok krijgen kan niet.

      Wat ook verschilt met vroeger is de snelheid waarmee informatie, mensen en goederen zich verspreiden. Deze dynamiek had men in vroegere tijden niet voorzien.
      Dus nee, je kan specifieke gebeurtenissen niet voorspellen.
      Wel kan men algemene gebeurtenissen verwachten zolang wij als mensheid de dezelfde mindset hebben
      In die zin hebben jij en Stan gelijk.

  • jaren tachtig

   wat heeft godsdienst met het klimaat te maken? (het scheppingsverhaal erbuiten svp)

 • Heel vreemd heeft hij mijn link niet gepakt ! Hier alsnog de goede link :

  http://brieven.webnode.nl/of-god-slaapt-/

  • moerstaal

   Nee dat is niet vreemd, jij had zojuist mijn link gecopieerd.

  • knowtoomuch

   Sorry Anita, maar je bent een af-grij-selij-ke ZIO-muts !

   ( en ik heb je dope-artikeltje gelezen ! )

   Hier een ECHT goed artikel van een èchte vooruitziende geest, Jan Smelt genaamd, die om zijn artikel binnenkort (12dec) moet voorkomen voor de Meervoudige Strafkamer in Almelo.

   Doe even je gordeltje om, Anita, en dit zeg ik voor jou(w verdwaalde geest) :

   Komptie :

   * * * * * * *

   Wanneer zullen de pogroms beginnen? Ze zullen een keer komen, als de gotspe van de holocaust meer in de openbaarheid komt. De woede van de heidenen zal groot zijn. De Kristallnacht zal er nog een rustdag bij lijken. Nee, de heidenen (=gojiem) zijn geen boosaardige beesten met een aangeboren Jodenhaat. Ze zullen terecht boos zijn, omdat de Joden hun economieën verwoest hebben, hun samenlevingen ontwricht hebben met feminisme en homoseksualiteit en hen tot oorlogen opgehitst hebben, wat geresulteerd heeft in miljoenen doden. Daarnaast zullen ze woedend zijn, dat de Joden tegelijkertijd nog de brutaliteit hadden om ‘de vermoorde onschuld’ uit te hangen in de vorm van holocaust-slachtoffers. De verontwaardiging van de heidenen zal terecht zijn en hun komende woede hangt als een opkomend onweer boven het experiment van het zionisme.
   In de tussentijd wil ik nog een poging doen om de gemiddelde Jood, die het judaïsme ziet als een soort folklore, te wijzen op hun rabbijnen, die dit opkomend onweer over hen hebben afgeroepen. Net als de leden van de Joodse Raad in Amsterdam, die de gewone Joden uitleverden aan de Nazi’s, maar zelf buiten schot bleven, zullen de leiders van het Joodse volk deze truuk weer uithalen. Ze zullen de gewone Joden overleveren aan de woede van de heidenen. Al in de dagen van Jesaja overlegden de leiders – en spotters – van Jeruzalem:
   We hebben een verbond met de dood gesloten en met het dodenrijk een verdrag gemaakt; wanneer de voortstormende gesel doortrekt, zal hij ons niet bereiken, want wij hebben leugen tot onze schuilplaats gesteld en in bedrog ons verborgen (NBG vert. Jes. 28, 15)
   Het standaard voorbeeld van een gotspe (Eng. Chutzpah) is van een kind dat zijn vader en moeder heeft vermoord en vervolgens de rechter smeekt om medelijden, omdat het wees is (Michael Hoffman, Judaïsm’s Strange Gods, p.56). Heidenvolken kennen dit soort brutaliteit en onbeschaamdheid niet. We moeten het daarom doen met het Hebreeuwse leenwoord. Trouwens, tal van Hebreeuwse leenwoorden in het Nederlands zitten in een bedenkelijke sfeer: sjacheren, jatten en smoes. De heidenen waren vol medelijden, toen ze hoorden over Auschwitz en de gaskamers. Nu deze niet bestaan blijken te hebben, voelen ze zich terecht bekocht.
   Daarom raad ik u, Joden van Nederland en daarbuiten, aan berouw te tonen over deze schaamteloze leugens. Dit druist wel zeer in tegen de mentaliteit die de rabbijnen u bijgebracht hebben. Ze hebben u de ene na de andere veer in de kont gestoken door te zeggen dat u zoveel slimmer was dan die stomme heidenen. Dat ging erin als koek. Einstein was het grote voorbeeld van die superieure Joodse intelligentie. Daarna kwam de lijst met nobelprijswinnaars. De rabbijnen vertelden u dat die heidenen zo dom waren als het achtereind van een varken. Eigenlijk waren het niet meer dan dieren. De onlangs overleden rabbijn Ovadja Josef vergeleek ze openlijk met ezels. Je kon de ze van alles wijsmaken. De heidenen hebben de Holocaust-leugen inderdaad lange tijd geslikt. Maar de heidenen zijn aan een inhaalslag bezig. De leugen wordt ontmaskerd.
   Behalve dat het u als een rabbijns geïndoctrineerde Jood moeilijk zal vallen om vergiffenis te vragen aan een heiden, zal het ook zeer moeilijk voor u zijn om verantwoording af te leggen aan een heiden. De rabbijnen hebben u bijgebracht dat u als een heer bent gesteld over de heidenen. Ovadja Josef verwoordde het zo: ‘We zullen neerzitten als een effendi (‘heer’ of ‘meester’ in het Arabisch) en eten’ (zie: Ted Pike, JEWRY MOURNS DEATH OF “GREATEST” RACIST RABBI ). Maar u bent geen heer in Nederland, noch in Duitsland of Rusland. U bent daar te gast. Het past niet dat een gast zijn gastheer de wet voorschrijft. U zult uw rol als ‘Hofjude’ moeten opgeven. Deze term wordt door historica Nesta Webster (boek: Secret Societies and Subversive Movements) opgediept voor de Joden die zich nestelen aan de hoven der koningen, de centra van de macht.
   Uw rabbijnen hebben u verteld dat macht en geld belangrijk zijn, omdat hun ‘komende wereld’ een aardse wereld is. De Messias die de voorgangers van de rabbijnen, de Farizeeën, verworpen hebben, was Jezus Christus. Hij zei tegen Pilatus dat Zijn koninkrijk niet van deze wereld was. De lijst met rabbijnse messiassen is daarom een lijst met mislukkingen. Ik noem slechts Bar Kochba in 135, Sjabtaj Tzwi (ook: Sabbatai Zevi) in 1666 en Menachem Schneerson, overleden in 1994. Het is allemaal op niets uitgelopen. Ook de zionistische heilstaat, die nu in het Midden-Oosten wordt gebouwd op het bloed van de Arabieren en de centen van Europa en de VS, zal op een mislukking uitlopen.
   Ik begrijp dat het voor u als Jood moeilijk is om afstand te nemen van de rabbijnen, want hiermee riskeert u ‘uit de synagoge geworpen te worden’; ook al komt u daar nooit. In het Nieuwe Testament staat zo?n verhaal beschreven. Een blindgeboren man, die door Jezus ziende gemaakt is, moet bij de Farizeeën op het matje komen. Ze verzekeren hem dat Jezus een zondaar is. Hij antwoordt: ‘Als deze niet van God gekomen was, dan had Hij niets kunnen doen’ (Joh. 9, 33). Dergelijke logica konden de Farizeeën niet verdragen. Ze schopten hem eruit. Mensen die zelf kunnen nadenken, passen niet in de synagoge. De Farizeeën en de rabbijnen eisen blinde gehoorzaamheid. Menig oprechte Jood is in de loop der tijden al geëxcommuniceerd. Er is zelfs een hele groep, de Karaïeten, die alleen in de Tenach (Oude Testament) geloven en de rabbijnse Talmoed verwerpen. Excommunicatie betekent dat u de steun van de mede Joden in het maatschappelijk leven zult moeten missen. Als u bijvoorbeeld burgemeester van Groningen zou willen worden, dan zult u dat op eigen kracht moeten doen. De ‘Hofjuden’ zullen geen goed woordje meer voor u doen. Het moet gezegd, dat de rabbijnen goed voor hun volgelingen zorgen en hen rijkelijk belonen voor hun kadaverdiscipline.
   Maar het verbond met de dood zal geen stand houden. Ik citeer verder uit Jesaja:
   En ik zal het recht tot meetsnoer maken en gerechtigheid tot paslood; en de hagel zal de leugenschuilplaats wegvagen en het water zal de toevlucht wegspoelen. (Jes. 28, 17)

   * * * * * * *

   • knowtoomuch

    Werkelijk waar Anita ; je leeft in een TOTALE (Zio-)FICTIE …

    ‘Sorry’ …

    • Madman

     Menneke toch, wat ben jij ongelofelijk aanmatigend met je “waarheid”.

     Je zou echt een goeje jehovahs getuige zijn.

   • Grappig , de reacties. Kun je zien hoe mensen toch vanuit hun eigen denken zich een heel beeld hebben gevormd. Maar bedankt in ieder geval voor de reacties. Verder vroeg ik of jullie soms mijn artikel wilde lezen en kon zien of je wat verbanden kon zien. Dat was al.

    Lieve mensen , Nu voel ik em dus genoodzaakt te gaan vertalle wie ik ben. Maar dat lijkt me inderdaad niet op zijn plaats hier dus laten we het maar houden op :

    – Gereformeerd opgevoed ,
    – Jehovah’s getuige vanaf 11 jaar
    – Mezelf uit laten sluiten vanaf 27 jaar
    – 10 jaar gevochten om te weten wie ik ben want tja , geen familie meer aan den zijde.
    – EN O , weet je wat ……alles wat los , vast , links , rechts . zwart , wit en wat je nog meer kunt vinden in deze wereld gelezen , bestudeerd , onderzocht , aangenomen , verworpen ….

    – Tot slot , een vrije geest die ziet dat mensen in hokjes denken en dat heel goed begrijpt omdat ik in allerlei hokjes geleeft hebt.

    – Nu wetende dat je pas een oordeel of inzicht kunt vellen als je alle kanten bestudeerd hebt.Dat is namelijk pas echt eerlijk en gefundeert.

    – Nog veel te leren

    – Maar een zo een echte Christen geworden , helemaal alleen , zonder religie , maar met hoop geloof en een hoop liefde. Beste voor jullie allemaal. En dan ook maar bedankt aan de mensen van deze site want daar kom ik ook al heel lang omdat ik heel graag de vorderingen bij houd van alles in deze wereld. Dat doen helaar veel mensen niet.

    En @ Madman … gelukkig geen JG meer . Groet

    • moerstaal

     Hallo Anita,

     Dan ben ik al verder dan jij (sorry).
     Maar ik ben dan ook niet zo diep gezonken (sorry).
     Jehova’s, mijn lieve hemel… hihihi
     Je noemt je zelf Christen en dus ben je religieus.
     PUNT
     Wat anders is als je zegt te geloven in een universele God.
     Dat valt niet onder religie maar gaat al aardig de richting van Gnosis op.
     http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Gnosis
     Dus Anita, niet stoppeen met vragen stellen maar door zoeken.
     Dit gaat heel interessant worden!
     Hou ons op de hoogte.

     • Anita

      Nee , ik noem mezelf een Christen zonder religie. Ik lees namelijk zelf de bijbel , bijbelstudies , aanverwante zaken ( aanders kwam ik hier toch al zo lang al niet ! ) en zelfs de Gnosis. Maar daar heb ik niets mee , wel vond ik het mooie wijsheden maar het leek me te veel op wat die tegenstander graag wil ( ik zal de naam maar niet noemen ) Nee , ik durf te stellen dat ik niet zonder Jezus de Christus kan. Daarmee ben ik zijn volgeling en daarom noemen ze mij een Christen. Heel wat anders als de voorgekouwde regetjes in de kerken hoor. Nogmaals , ik heb alles door lopen maar nu geloof ik pas, nu ik vrij ben van gemaakte wet en regel. Weet je wel dat dat een wonder is als je mijn leven zou hebben geleefd? Weet je wat een Christen zou zijn ? Naastenliefde. Vergeving vragen , nederig zijn en graag als een kind willen zijn die de wijsheid van een Vader krijgt. Daar kwam Jezus over vertellen. EN omdat ik geen aardse vader heb is het des te fijner dat er een vader is die mij niet af heeft gewezen maar mij talenten heeft gegeven om te over winnen wat er te over winnen valt. Nee , ik kan dat niet zelf. . Helaas veel mensen wel ( denken ze ) . Ik wens dat iedereen een vaderliefde als de mijne mag leren kennen want het is echt niet erg je over te geven. We maken er namelijk zelf met onze prachtige eigen wijsheden een enorme pot van . Bedankt voor je reactie in ieder geval . Ik vind het leuk met iedereen te praten .

     • Moerstaal

      ” tegenstander graag wil ( ik zal de naam maar niet noemen )”
      Wat is dit nu voor kinderachtig gedoe?
      Je bent een volwassen vrouw en je zit hier op een economie forum dus hup meid, noem het beestje of beest bij zijn naam hihihi.
      Bedoel je de duivel? Die zit in je eigen hoofd en als ie echt bestaat mag hij langskomen.
      De Braziliaanse rum (schoonmaak alkohol) van 1 euro per liter staat klaar.

      “Nee , ik durf te stellen dat ik niet zonder Jezus de Christus kan.”
      Ik kan niet zonder mijzelf en gelukkig kunnen steeds meer Brazilianen niet zonder mij.
      Ik ga die schapen een heuse cult bezorgen. Meer hangmat voor mij en vooral betere drank hihihi 😉

      “Daarmee ben ik zijn volgeling en daarom noemen ze mij een Christen.\
      Heel wat anders als de voorgekouwde regetjes in de kerken hoor. ”
      Dat is ook voorkauwen hoor of nou ja, voorkauwen, je hersenen spoelen dan…

      “Weet je wat een Christen zou zijn ? Naastenliefde.”
      Zit al in mijn genen. Ik ben geen psychopaat, heb geen rare deviaties in de toenmalige DMS4
      (heb uitslag nog ergens liggen bij mijn mams of kan deze opvragen dan wel opnieuw testen) dus ben gewoon sociaal.
      Dat lees je hier niet zo snel want dit is maar Internet en ik heb een fles wijn op
      maar ik ben heel wat socialer dan de doorsnee mensen die sociaal MOETEN doen.
      Lees je wat hier staat? Ik ben vanuit mijzelf gewoon SPONTAAN sociaal.
      Heb ik geen woorden van anderen voor nodig. PUNT
      Lees dit een paar keer en ga dan eens echt nadenken.
      Ik geef je deze boodschap met liefde mee.
      Oogjes open doen lieve Anita.
      Ook zonder boekjes, woorden en mannen met baard ben jij een goed mens!!!

      “We maken er namelijk zelf met onze prachtige eigen wijsheden een enorme pot van .”
      De grote puinhoop op deze planeet komt voornamelijk door geloof.
      Duizenden jaren kreeg logisch denken en daarmee oplossingen voor een beter leven geen kans.
      Zelfs nu nog hakken mensen elkaar de koppen af vanwege het geloof.
      Sorry hoor Anita maar je zit op een economisch forum en niet op een religieus forum dus dan kan je antwoorden krijgen waar jij wellicht niet op zit te wachten.

      PS
      Het leven is kut (ken uw geschiedenis) en als jij een prettig leven hebt met die blauwe pil, wie ben ik…
      Alle goeds!

    • Madman

     Anita, ik ben het eigenlijk nooit geweest, vanaf dat ik zelf na kon denken zeg ik al dat er iets niet klopte, en ben altijd tot mijn 17e of zo een buitenbeentje gebleven. Iedereen liet zich dopen van de leeftijdsgenoten, maar ik niet.

     Trek je eigen plan, kom in je eigen kracht en energie, focus je op goede intentie , en probeer anderen niet te overtuigen/veranderen want das echt nutteloos. Verandering komt van binnenuit. Succes en tot in het paradijs 🙂

 • knowtoomuch

  … zucht …

 • Stan

  “ALS….”. De grootste misleiding in de Nederlandse taal.
  “Als wij maar zouden willen, dan…” Ja, wat dan? Stijgt de zeespiegel geen zes, maar vijf centimeter?
  “Als we maar zouden willen, dan…” Leven we op slag als Adam & Eva in een Aards Paradijs?
  Columnist hoeft niets te bewijzen; hij suggereert en refereert aan verloren kansen en verkeerde collectieve keuzes. Alsof die nog ongedaan zouden kunnen worden gemaakt.
  “Als we maar zouden willen.”
  Als, als, als…, als dan blijkt dat het niet meer helpt? Ligt toch voor de hand dat de aarde en de mensheid al veel te ver héén zijn om nog ‘vanzelf’ te herstellen?
  Of mag niet worden verondersteld dat onze collectieve keuzes (en de gevolgen ervan) al lang onomkeerbaar zijn geworden?
  Wat resteert is dan slechts de (zeer beperkte) eigen, individuele keuzemogelijkheid, om het eigen, kleine lichtje in de duisternis brandend te houden.
  Als…

 • Mooi artikel, het doet me een beetje denken aan Prediker.

  Ik, Prediker, was koning van Israël in Jeruzalem. 13 Ik heb met heel mijn hart elke vorm van wijsheid onderzocht, want ik wilde alles wat onder de hemel gebeurt doorgronden. Het is een trieste bezigheid. Een kwelling is het, die de mens door God wordt opgelegd. 14 Ik heb alles gezien wat onder de zon gebeurt, en vastgesteld dat het niet meer is dan lucht en najagen van wind. 15 Wat krom is kan niet recht worden gemaakt, en wat ontbreekt kan niet worden meegeteld. 16 Ik zei tegen mezelf: Ik heb meer en groter wijsheid verworven dan iedereen die voor mij in Jeruzalem heeft geregeerd. Ik heb veel wijsheid en kennis opgedaan. 17 Ik heb me er met hart en ziel voor ingespannen te ontdekken wat wijs is, en wat dwaas en onverstandig is. Maar ook dat, zo heb ik ingezien, is enkel najagen van wind. 18 Want wie veel wijsheid heeft, heeft veel verdriet. En wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart.

  http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Pr

  • Ben

   Ja, Werner, ook een prachtige tekst die in al die jaren nog niets van zijn kracht heeft verloren.

   • Inderdaad Ben, men zegt al eens ‘niets verandert’, het is voor interpretatie vatbaar maar dat wist men vroeger ook al. Ter getuigenis, vanuit een andere hoek maar ook weer niet:

    Een guna is in de Indiase filosofie en spiritualiteit een fundamentele eigenschap of hoedanigheid van de natuur. (Het woord guna, uitgesproken “goena”, is Sanskriet voor “hoedanigheid”.) Er zijn drie guna’s die aan de basis van de gereflecteerde werkelijkheid liggen en deze op een illusoire manier als (Maya) aan ons geestesoog doen voor komen.

    Sattva: de universele hoedanigheid van orde en structuur
    Rajas: de universele hoedanigheid van beweging en transformatie
    Tamas: de universele hoedanigheid van handhaving, status quo

    Ook in het bewustzijn van de mens spelen de drie guna’s hun spel en bepalen er de aard van. Deze drie hoedanigheden staan, afwisselend in ruimte en in tijd, in verschillende evenwichtsrelaties tot elkaar. Wanneer Sattva overheerst, is er welvarendheid en welbevinden, opbouw en zuiverheid van intentie. Wanneer Rajas overheerst, is er veel energie, vurigheid en transformatie. En wanneer Tamas overheerst, is er status quo, stagnatie, en ten slotte intern verval, verrotting, corruptie, en lethargie.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Guna_(hindoe%C3%AFsme)

  • moerstaal

   Gelukkig heb ik geen bijbel nodig voor wijsheid.
   Er zit genoeg kracht in mij om zelf mijn eigen ethiek te ontwikkelen en daar woorden aan te geven.
   Vergeet dat boek, er zijn genoeg veel recentere werken van filosofen en andere grote denkers welke jou kunnen inspireren. Dat zijn heel wat tientallen tot honderden meters aan leesvoer!
   Belangrijkste is dat je eerst de geest / spirit hebt en niet het woord.
   Dat woord dient uit jouzelf te komen en niet uit antieke boekjes.

   • Anita

    Ach , Moerstaal , wat jij nu schrijft daar begint het WOORD mee te spreken in Den Beginne. Lees maar jouw woorden in Genesis . IK hoor graag van je wanneer je weet waar ik het over heb.

    • Moerstaal

     Lieve Anita,
     De uitdaging ligt andersom.
     Vergeet dat gedoe met woorden nou eens.
     VOEL wie je bent en vergeet alles om je heen.
     Het gaat om jou en niet al die anderen met hun woorden…
     Groetjes

 • MASH

  Jan Smelt 1 – 0 Zionisten

  Deze proclamatie van Jan Smelt is de spijker op zijn kop.

  • moerstaal

   Je vindt hem regelmatig op http://www.boinnk.nl , een christelijke maar evengoed alternatieve website met veel alternatief nieuws. Er staan zowel goede als minder goede dingen tussen. Silvia Videler is goed bezig. Laatst moest ze samen met Jan op het politiebureau komen en dan nu de dagvaarding van Jan.
   Overigens kon je tot voor kort reageren en zag je dagelijks ene Pieter A. Meijer welke het bloed onder onze nagels vandaag haalde door zijn über Joodse superioriteitsgevoelens te ventileren.
   Jan persifleert hem regelmatig als Rabbi Moos Kletsmeijer waarbij hij het Goyim weer flink onderaan de evolutionaire ladder plaatst. Het is Homo Sapiens maar behoort als niet uitverkoren volk toch tot de dieren en die hebben geen ziel.
   KTM noemde hem ook wel eens Besneden Lulhannes 😀
   Inmiddels heeft Pieter de zionistische vrijplaats van onze über complotter Xander ontdekt http://xandernieuws.punt.nl/ . Beloof mij dat je deze website met een korrel zout neemt.
   Er staan goede artikelen tussen maar meer nog bagger van hysterische schreeuwertjes als Shoebat, Alex Jones en allerlei Zionistische media of Duitse xander/niburu eindtijd websites.
   Afijn, wij bestaan nog steeds…
   Jan, rammen met die geit!

 • R

  Ik heb de uitzending bekeken. 1 uur lang en maar een paar seconden hoor ik windmolens en zonnepanelen voorbij komen. Groot gebrek in deze uitzending zijn de alternatieven. Hoeveel grondstoffen hebben we voor de alternatieven dan ? Ik hoor niet: Hoeveel Lithium (accu’s), hoeveel (bijvoorbeeld) Thorium en niets over de ontwikkelingen van waterstof. Wel hoor ik over belastingen over de dingen die slecht zijn en (nogmaals) veel te weinig over de alternatieven. Ik denk dat onze ‘eigen’ houtskool wel eens gelijk zou kunnen hebben met onze verslaving aan olie, peak oil en noem het maar op. 5 voor 12 en een echt goed alternatief hebben we niet en al helemaal niet op tijd. Die paar windmolens en zonnepanelen gaan het niet worden voor het overgrote deel. Als je echt positief bent (sprekers in de uitzending) dan heb je het over de vorderingen die inmiddels zijn gemaakt met de alternatieve mogelijkheden.

  En ja Ben… het is weer een mooi artikel.

  • moerstaal

   Google hier maar eens op:
   GE opens $500m centre in Brazil for developing subsea oil and gas technology
   Het is om te huilen!

   Ik heb er op een LinkedIn discussie volgens mij heel fatsoenlijk op gereageerd.
   Maar je ziet zo’n stropdas die het draadje had geopend alleen maar op mijn profiel kijken en mijn reactie is niet goedgekeurd.
   De hele wereld dendert de afgrond in en jullie staan erbij en kijken ernaar.
   Ik ga steeds meer actie ondernemen!
   Kom jongens en meisjes, uit de stoel, actie!

   • R

    @moerstaal

    Ik heb ge-googled en gelezen maar kan je iets specifieker zijn ? Waar jij naar refereert is in elk geval geen ‘easy oil’ of bedoel je dat er juist mee ? Of doel je juist op de innovatie aangaande oliewinning ? Doel je op de olieverslaving ? Vervuiling ? Veiligheid ? Ik begrijp eerlijk gezegd niet helemaal wat je met je reactie op mijn reactie bedoelt. Kan je misschien iets meer vertellen over de discussie op LinkedIn ?

    • moerstaal

     Het is ter aanvulling.
     Men gooit 500 miljoen weg ipv. van te investeren in hernieuwbare bronnen.
     En het is nog groot nieuws ook.
     Maw. Borstklopperij en Graaien!!!
     Vraag je waar de berichten aangaande alternatieve energie blijven dan is het opeens stil maar je ziet zo’n gelikt smoeltje wel op je profiel kijken.
     Rijk zal ik nooit worden.
     Ik ben geen hoer en ik graai niet.
     Jammer nou voor mij…

 • knowtoomuch

  Die tekst van Jan Smelt had ik natuurlijk niet op deze site moeten wegzetten.
  Heeft ook niets van doen met economie, behalve dan voor de duitse (*), maar dat zal mij een Bratwurst wezen.
  En eerlijk gezegd had ik zo’n 10 jaar geleden ook wel zo’n reaktie als die van Anita geproduceerd.
  Sindsdien véél bijgeleerd over “het meest leugenachtige volk” ooit, dat regeert via leugens, misleiding, bedrog en desnoods pure terreur. En dan heb ik het niet eens over de palestijnen of zo, want die kunnen er ook wat van. Bij gebrek aan opties wellicht, toegegeven.
  Mij stéékt het alleen dat de enkelingen die zich er in hebben verdiept en er openhartig en reëel (!) over schrijven, voor het ‘Gerecht’ worden gesleept.
  Om hun glasheldere analyse.

  De geschiedkundige Waarheid zo vermoordend.

  * = Duitsland heeft Israël de afgelopen 65 jaar zo’n één mil-JARD eurootjes betaald ivm de gaskamertjes, oftewel om een ‘koshere waarheid’ anders gezegd om totààl FICTIEVE redenen.

  Afijn, er zit inmiddels ‘schot’ in ‘De Zaak der Zaken’.

  Komt allemaal goed uiteindelijk.

  Hoop ik dan maar.

  Dus, Anita, m’n excuses voor m’n harde woorden, echter zonder dat ik ze intrek.
  Kàn intrekken.

  Laten we het houden op een goot verschil aan betrouwbare info.

  • moerstaal

   Moet je die website van der eens zien.
   Haar strohalm, allemaal angst, komt nooit meer goed, jammer.
   Ik heb haar getipt dat ze antwoord heeft:
   http://brieven.webnode.nl/gastenboek/

  • Madman

   respect!

   • Madman

    Respect was bedoeld voor ktm ivm de toonmatiging 🙂

    Ik probeerde de reactie te plaatsen onder die van jou, maar hij kwam lager terecht 🙂

    • moerstaal

     Hij kwam lager omdat hij na mij binnenkwam.
     Als jij op mij had gereageerd dan was het kader van jouw reactie ingesprongen.

 • knowtoomuch

  -Reactie weggesnoeid-

 • maud
  • moerstaal

   Omdat er meer neerslag is maar je bent dan ook geen wetenschapper…
   Dat is het vervelende met al die mensen die niet gehinderd door enige kennis op de stoel gaan zitten van wetenschappers.

 • Madman

  Kijk dit eens, en dan voornamelijk de eerste reacties 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  http://www.zerohedge.com/news/2014-11-17/here-your-global-recovery-24-charts

  • knowtoomuch

   Het gaat even niet goed, nee 😉

   • Madman

    Ging mij meer om de eersten die reageerden op dat topic 🙂

 • Madman

  Als we maar zouden willen 🙂 🙂

  vanmiddag geleerd hoe je van soja bonen hamburgers maakt 🙂 bij een vriend thuis.

  Vrijdag in het water leggen, zaterdag koken (2 uur) met kruiden, zondag in de handgehaktmolen en vermengen met wat aardappelzetmeel en kruiden en ui, papirika of wat dan maar ook en een ei. Kneden tot hamburgers en bakken.
  24 hamburger uit 1 kilo soyabonen (zelf te kweken).Smaken verrukkelijk.

  Thuisgekomen wat eigengemaakte wijn uit de emmer geschept van 23 liter die nog 2 dagen moet. Gefiltert in een koffiefilter met actieve koolstof (ook makkelijk zelf te maken) en een flesje eigengemaakte wijn ter consumptie…was al een hele tijd geleden.

  ik begin een hillbilly te worden 🙂

  • knowtoomuch

   Is “vega-fjordbillie” wellicht een leuk nieuw pseudoniem voor je ?

   ps : eet smakelijk !