Australië handhaaft rente, huizenprijzen dalen

0

De RBA (Reserve Bank Australia) heeft het renteniveau in Australië deze week gehandhaaft op 4,5%. Het is voor de derde maand op rij dat de rente ongewijzigd blijft. De maanden daarvoor werd de Australische rente zes keer met 25 basispunten naar boven bijgesteld. Naar verwachting zal de rente in 2010 alleen verder worden verhoogd, indien de inflatie boven de 3% uitkomt.

In de komende maanden zal blijken of de Australische economie ook zonder stimuleringsmaatregelen blijft groeien. Flinke overheidsstimuleringen hebben ervoor gezorgd dat de recessie down under uitbleef, maar de Australische overheid heeft ook actie ondernomen om meer gelden binnen te krijgen. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe supertax voor mijnbedrijven. De mijnbedrijven zullen naar alle waarschijnlijkheid 30% extra belasting over de winst moeten gaan betalen.

Het rentepercentage in Australië bedroeg in 2008 gemiddeld 5,2%. In 2009 werd de rente verlaagd tot 3%. De Australische economie groeit gestaag, de werkloosheid is laag (5,1% en in Western Australia 4%) en het inflatiepercentage is de afgelopen tijd weer iets gedaald. De inflatie daalde van 2,9% in juni, naar 2,75% in juli. Aan het einde van de maand worden de definitieve kwartaalcijfers van de Australische inflatie bekend gemaakt.

Het consumentenvertouwen is in juli fors toegenomen. Het consumentenvertrouwen steeg in juli naar het hoogste niveau van het afgelopen jaar. De ‘Australian Consumer Confidence Index’ steeg van -6 in juni naar +11 in juli. De huizenmarkt is nog steeds stabiel, maar aan de stijging van de huizenprijzen lijkt eindelijk een einde gekomen. In februari van dit jaar stegen de huizenprijzen nog met 1% op maandbasis, in maart met 0,9%, in april met 0,6% en in mei met slechts 0,3%. In juni daalden de huizenprijzen met 0,7%. De huizenprijzen in Australië waren al 17 maanden achter elkaar niet meer gedaald. Dit blijkt uit de zogenaamde RP Data-Rismark Hedonic Home Value Index (link: http://www.rpdata.com/index.html ). Het is de grootste daling van de huizenprijzen sinds april 2008. Ook zijn er in het afgelopen half jaar een stuk minder nieuwe woningen gebouwd, in vergelijking met vorig jaar.

De Australische aandelenbeurs (ASX-200) reageerde positief op het nieuws en sloot op 4571,60 punten (+0,7%). Zo’n 70% van alle inwoners in Australië bezit een eigen huis, tegenover ongeveer 50% in Europa. De huizenbezitters halen opgelucht adem. Sinds oktober vorig jaar, is de rente 1,5% gestegen, waardoor Australische huizenbezitters gemiddeld zo’n A$3.600,- per jaar meer moeten betalen voor de hypotheek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.