Australië klimt uit het economische dal

0

De economie van Australië lijkt uit het dal te kruipen. In het tweede kwartaal versnelde de groei verrassend, en de vooruitzichten voor het hele jaar worden naar omhoog bijgesteld. Het BBP (Bruto Binnenlands Product) van Australië groeide in het tweede kwartaal met 0,6%. Daarmee deden de Aussies het ook een stuk beter dan de analisten hadden verwacht.

Ook de bouwsector en de industrie tekenden voor het eerst sinds lang weer groei op, net als het ondernemers- en consumentenvertrouwen. Consumenten gaven dan ook weer meer uit dan de afgelopen maanden. Dat laatste is niet toevallig. De Australische overheid heeft in het kader van een breder stimuluspakket zo’n 20 miljard Australische dollar (11,7 miljard euro) uitgekeerd aan cash voor belastingbetalers.

Dat beleid moest de retailsector van het land behoeden voor dalende verkoopcijfers, maar werd hard bekritiseerd door de oppositie. Die dacht dat de cheques tot zo’n 950 Australische dollar per kop vooral de spaarrekeningen van de consumenten zouden doen groeien, maar dat wordt nu door de cijfers tegengesproken. De komende maanden wordt nog 22 miljard Australische dollar geïnvesteerd in infrastructuurwerken.

De nationale bank van Australië gaat voor dit jaar nu uit van een groei van het BBP met 0,5 procent, waar ze eerder nog een economische krimp voorspelde. Ook de dollarkoers profiteerde van het goede nieuws.
‘Het stimuluspakket heeft Australië onttrokken aan de zwaartekracht van de wereldeconomie’, triomfeert minister van Financiën Wayne Swan. ‘Zonder het pakket was de economie gekrompen.’

Bron: De Tijd

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.