Australië verhoogt rente naar 3,25%


Australië verhoogt zijn belangrijkste rentetarief met 0,25% naar 3,25%. Het is de eerste renteverhoging sinds maart 2008. De centrale bank van Australië heeft de rente de afgelopen tijd agressief verlaagd van 7,25% tot 3%.

De rente werd dinsdag met 25 basispunten verhoogd, omdat de economie van Australië in het tweede kwartaal van dit jaar verrassend groeide. In vergelijking met andere westerse landen heeft Australië relatief weinig last van de economische crisis.

Economen gingen er vanuit dat de centrale bank de rente onveranderd zou laten op 3%, het laagste niveau in 49 jaar. De Australische Dollar profiteerde van het nieuws. De wisselkoers steeg zo’n 1% ten opzichte van de Euro en de Amerikaanse Dollar. Één Euro is nu $1,65 waard.

De Australische overheid heeft als stimuleringsmaatregel zo’n 20 miljard Australische dollar uitgekeerd aan cash voor belastingbetalers. Per consument kwam dat neer op zo’n 950 Australische Dollar. Ook kregen gepensioneerden en lagere inkomens nog een extraatje en werd er veel geld geïnvesteerd in de infrastructuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.