Australische huizenmarkt is een zeepbel

9

Na het uit elkaar klappen van de huizenprijzen zeepbellen in de VS, Engeland, Spanje, Portugal, maar ook huizenmarkt zeepbel in Nederland (en dan vergeet ik er nog wel een paar), zijn er nog steeds zeepbellen te vinden in de wereld. Vandaag kijk ik naar één van de grootste huizenmarkt zeepbel; namelijk die in Australië.

Grondstoffen & China

Australië is één van de rijkste landen qua natuurlijke grondstoffen in de wereld. Denk hierbij aan kolen, ijzer, koper, tin, goud, zilver, uranium, zink en lood, maar ook aan agrarische grondstoffen. Gezien de enorme stijging van grondstoffen en de enorme vraag naar grondstoffen, voornamelijk door het nabij liggende China, is de export vanuit Australië flink gestegen. Hierdoor heeft Australië een groot overschot op de handelsbalans en dat geld in omloop moet ergens heen gaan.

Meer oorzaken

Dit geld is grotendeels naar de Australische huizenmarkt gegaan. Overigens is dit uiteraard niet de enige oorzaak. Gezien de hoge economische groei zijn hypotheken makkelijk te verkrijgen en dus kon vrijwel iedereen huizen kopen (zoals in de VS). Ook is er een belastingvoordeel voor huiseigenaren (zoals in NL) dat het aantrekkelijk maakt huizen te kopen. En vergeet uiteraard niet speculatie.

Groter dan de VS

Dit alles (en er zijn nog meer oorzaken, zie bijvoorbeeld Australian Property Bubble, heeft ervoor gezorgd dat de huizenzeepbel nog groter is dan die van in de VS, zie onderstaande grafiek van Debtdeflation.com.

australische huizenprijzen

Waar op de piek van de zeepbel in de VS de huizenprijzen 2 keer zo duur waren als het lange termijn gemiddelde, is dit in Australië zelfs 3 keer zo hoog. Een ander voorbeeld is de huizenprijzen te delen door het besteedbaar inkomen. Bijvoorbeeld in Melbourne, waar het gemiddelde van deze ratio rond de 3 a 4 ligt, is deze nu rond de 8, mimimaal 2 keer te hoog.

Zeepbel is geklapt…

Met een enorme zeepbel is het een kwestie van tijd voordat het mis gaat. Nu de economische groei wereldwijd terug valt, zal de export en dus de economische groei ook in Australië dalen. Daarnaast zit de Australische consument al tot de nek in hypotheekschuld (bijna 90% van het GDP). Dit zal er voor zorgen dat er minder vraag naar hypotheken en dus huizen zal zijn. In andere landen hebben we al gezien hoe dit afloopt; de zeepbel klapt en prijzen zullen flink dalen. Sterker nog, de laatste maanden zien we al een flinke daling van de Australische huizenprijzen en dit is pas het begin.