Na het uit elkaar klappen van de huizenprijzen zeepbellen in de VS, Engeland, Spanje, Portugal, maar ook huizenmarkt zeepbel in Nederland (en dan vergeet ik er nog wel een paar), zijn er nog steeds zeepbellen te vinden in de wereld. Vandaag kijk ik naar één van de grootste huizenmarkt zeepbel; namelijk die in Australië.

Grondstoffen & China

Australië is één van de rijkste landen qua natuurlijke grondstoffen in de wereld. Denk hierbij aan kolen, ijzer, koper, tin, goud, zilver, uranium, zink en lood, maar ook aan agrarische grondstoffen. Gezien de enorme stijging van grondstoffen en de enorme vraag naar grondstoffen, voornamelijk door het nabij liggende China, is de export vanuit Australië flink gestegen. Hierdoor heeft Australië een groot overschot op de handelsbalans en dat geld in omloop moet ergens heen gaan.

Meer oorzaken

Dit geld is grotendeels naar de Australische huizenmarkt gegaan. Overigens is dit uiteraard niet de enige oorzaak. Gezien de hoge economische groei zijn hypotheken makkelijk te verkrijgen en dus kon vrijwel iedereen huizen kopen (zoals in de VS). Ook is er een belastingvoordeel voor huiseigenaren (zoals in NL) dat het aantrekkelijk maakt huizen te kopen. En vergeet uiteraard niet speculatie.

Groter dan de VS

Dit alles (en er zijn nog meer oorzaken, zie bijvoorbeeld Australian Property Bubble, heeft ervoor gezorgd dat de huizenzeepbel nog groter is dan die van in de VS, zie onderstaande grafiek van Debtdeflation.com.

australische huizenprijzen

Waar op de piek van de zeepbel in de VS de huizenprijzen 2 keer zo duur waren als het lange termijn gemiddelde, is dit in Australië zelfs 3 keer zo hoog. Een ander voorbeeld is de huizenprijzen te delen door het besteedbaar inkomen. Bijvoorbeeld in Melbourne, waar het gemiddelde van deze ratio rond de 3 a 4 ligt, is deze nu rond de 8, mimimaal 2 keer te hoog.

Zeepbel is geklapt…

Met een enorme zeepbel is het een kwestie van tijd voordat het mis gaat. Nu de economische groei wereldwijd terug valt, zal de export en dus de economische groei ook in Australië dalen. Daarnaast zit de Australische consument al tot de nek in hypotheekschuld (bijna 90% van het GDP). Dit zal er voor zorgen dat er minder vraag naar hypotheken en dus huizen zal zijn. In andere landen hebben we al gezien hoe dit afloopt; de zeepbel klapt en prijzen zullen flink dalen. Sterker nog, de laatste maanden zien we al een flinke daling van de Australische huizenprijzen en dit is pas het begin.

9 reacties

  1. leuke link ktm 🙂 Ik zit tussen niveau 6 en 7

    Hier een level 7 link: 😉 http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M3&s=M122&ss=P1752&l=NL

    In aanvulling op jouw stelling dat de afstammelingen van de Khazaren ( Rothschilds & consorten ) de top van de machtspiramide zijn op deze planeet, staat in het verhaal in de link dat in ieder geval een deel van de top van de machtspiramide bestaat uit NIET menselijke entiteiten.

    Wat vind jij daar van? Het klinkt mij wel aannemelijk in de oren.

  2. Nou, in ‘reptieltjes’ enz geloof ik niet.
    Wèl in het bestaan van het Goede (de Liefde), dat een beeld is van (het origineel) GOD ; DE VOLMAAKTE LIEFDE / HET GOEDE ZELF.
    Daarnaast geloof ik in het bestaan van het kwaad, dat een beeld is van een gevallen/inzichzelf gekeerd schepsel (satan, lucifer etc) die in ‘den beginne’ alléén maar uit het Beeld van het Goede (of ‘de Liefde’) bestond.

    Ik geloof dat iedere mens uit (een mengsel van) de bovenstaande twee beelden bestaat.

  3. @ Ktm Idd goed en slecht bestaan niet als men weet hoe deze karakters tot stand komen ,alle beslissingen die wij als mens nemen wordt uit onze twee basis emoties genomen en wel angst en liefde .
    Een zeer informatief boek hierover Het Lucifer effect ,van Philip Zimbardo

  4. @4 Antonio,
    Ik dacht dat alleen zoogdieren als een hond twee emoties hadden. Bij mensen heb je de vier B’s, bang, boos, bedroefd en blij. Daarnaast heb je nog secundaire en typisch menselijke emoties als schaamte, schuld, jaloezie en trots.

  5. Oei-oei ! Er vindt (weer eens) een ‘drive by shooting’ plaats op de PM’s op dit moment.

    Goud stond (weer eens) op uitbreken ; zilver aarzelde wat in afwachting van haar grote gouden broer.

    En ‘Au’ zei ‘Au !’ hi-hi …

    … voor dit moment dan …

    Ach, ze doen maar …

    … lekker belangrijk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: