Bail-ins: overal wordt spaargeld geconfisqueerd

10

thiefHet geval Cyprus was een proefballonnetje opgelaten door politieke machthebbers om te zien hoe ver ze konden gaan. Ver dus, héél ver. Want de massa? Die kan je blijkbaar alles laten slikken. Bail-in is het nieuwe modewoord. In Cyprus veroorzaakte het in ieder geval een stille bankrun.

Bail-in versus bail-out

Een bail-out is wanneer de overheid bijspringt om een financiële instelling te redden. Een bail-in is momenteel de nieuwste trend en ook veel interessanter – voor die overheid. Bank in problemen? Laat de rekeninghouders en/of obligatiehouders er maar voor opdraaien. Net wat in Cyprus gebeurde: wie meer dan 100.000 euro op zijn of haar rekening had staan kan naar dat geld fluiten. In het beste geval krijg je  er slechts een paar aandelen voor terug en zelfs daar zijn ze nog niet helemaal uit: work in progress.

Nare gevolgen voor de spaarders

Geen spaarrekening of pensioenplan in de wereld is nu nog 100% veilig.  “In fact, Cyprus-style wealth confiscation is already starting to happen all around the world”. Spaargelden worden inmiddels wereldwijd geconfisqueerd. In Polen werd onlangs een groot deel van de private pensioenfondsen “getransfereerd” naar publieke fondsen.  Voortaan bepaalt de Staat dus waarin die Poolse pensioenen mogen beleggen en…raad eens waarin dat is? In staatsobligaties natuurlijk die twee keer niks opbrengen maar de staatsschuld verfraaien, zodat de mogelijkheid tot bijkomend lenen door die staat stijgt.

Geen garanties meer

IJsland gaf altijd onbeperkte garanties voor spaargeld.  Maar nu stelt de minister van Financiën voor dit te beperken tot 100.000 euro. De EU-ministers van Financiën hebben net een plan goedgekeurd “dealing with future bank bailouts, forcing bondholders and shareholders to take the hit for bank rescues ahead of taxpayers. The new framework requires bondholders, shareholders and large depositors with over 100,000 euros to be first to suffer losses when banks fail. Depositors with less than 100,000 euros will be protected. Taxpayer funds would be used only as a last resort“.

Italië is van dat “Europa” het meest urgente en recente geval: Monte Paschi als oudste bank van het land is net gestopt met intrestbetalingen op obligaties ter waarde van 481 miljoen euro. De obligatiehouder is gezien en wie weet straks ook de spaarrekeninghouder? Zelfs in het verre Nieuw-Zeeland en in Canada wordt er over gesproken om bail-ins officieel en wettelijk maken.  The genie is out of the bottle, zoals ze in ’t Engels zeggen; de geest is uit de fles! Dus spaarders aller landen: let op, want uw spaargeld is in gevaar…!