Bailout Cyprus blijft boven markten hangen

7

Maandag 4 maart spraken de Europese Ministers van Financiën opnieuw over een bailout van Cyprus. Het land dat al tijden kapitaal nodig heeft voor zijn noodlijdende banken zegt er alles aan te zullen doen om zo snel mogelijk tot een deal te komen. De deal, die vermoedelijk rond de 17 miljard euro zal gaan kosten, is hiermee even groot als het BBP van het land. Dat de Cyprioten echter niet van plan zijn met elk voorstel akkoord te gaan is wel duidelijk. Een land als Rusland, dat eveneens belangrijk is voor de banken en de Cypriotische economie, heeft veel kapitaal in de banken zitten zal niet snel akkoord gaan met het meebetalen van depositohouders. “Ik wil absoluut duidelijk zijn. Er zal niet meebetaald worden door depositohouders. Deze kwestie staat niet eens open voor discussie”, aldus president Nicos Anastasiades afgelopen week die hiermee indirect aangeeft ook voor Russische belangen op te komen.

Cyprus rusland bailout

Drie mogelijkheden

De drie voornaamste opties (via Steen Jakobsen, Saxo Bank) die op tafel liggen zijn:

–          Bail-in (radicale versie): Het reduceren van de uitstaande schulden naar ongeveer 75% t.o.v. het BBP door middel van een gedwongen verlies bij buitenlandse deposito- en obligatiehouders. Dit zou vooral grote investeerders uit Rusland treffen.

–          Bail-in (light versie): Alleen schuldhouders worden getroffen. Hiermee zou het reduceren van de bankensector echter flinke vertraging oplopen. Daarnaast zouden belastingen onder dit plan flink verhoogd worden.

–          “ESM style”: Het verkopen van de Cypriotische banken aan het ESM die zorg draagt voor de funding van de banken. Het probleem is dat het ESM tot op dit moment nog niet bevoegd is banken direct te financieren.

Griekenland nr. 2

Daarnaast moet beslist worden hoeveel tijd het land moet krijgen voor het hervormen en welke schulddoelen hierbij horen. Naar verwachting heeft het eiland tussen de 8 en 10 miljard euro nodig voor het herkapitaliseren van zijn banken, terwijl 7 miljard nodig zal zijn voor het terugbetalen van leningen en het financieren van de huidige activiteiten. Hiermee zou de schuldpositie van Cyprus stijgen naar 145% van het BBP, een niveau waar Griekenland zich al tijden in begeeft.

Russisch witwasparadijs

Volgens ECB lid Jorg Asmussen is het grootste probleem dat het publiek niet het gevoel moet gaan krijgen dat er Europees geld wordt besteed om Russische miljonairs te redden. Mocht de troika later deze week tot een afspraak kan komen kan dit nog wel eens uitdraaien op een hekel punt. Cyprus staat al jaren bekend om zijn geringe financiele transparantie, terwijl het vanwege de lage belastingen ook als witwasparadijs wordt gezien voor Russische belastingontduikers. Asmussen verwacht vooralsnog dat de deal eind maart beklonken zal zijn. Haast is in ieder geval geboden. Volgens de laatste berichten komt het land in mei zonder geld te zitten.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie