Maandag 4 maart spraken de Europese Ministers van Financiën opnieuw over een bailout van Cyprus. Het land dat al tijden kapitaal nodig heeft voor zijn noodlijdende banken zegt er alles aan te zullen doen om zo snel mogelijk tot een deal te komen. De deal, die vermoedelijk rond de 17 miljard euro zal gaan kosten, is hiermee even groot als het BBP van het land. Dat de Cyprioten echter niet van plan zijn met elk voorstel akkoord te gaan is wel duidelijk. Een land als Rusland, dat eveneens belangrijk is voor de banken en de Cypriotische economie, heeft veel kapitaal in de banken zitten zal niet snel akkoord gaan met het meebetalen van depositohouders. “Ik wil absoluut duidelijk zijn. Er zal niet meebetaald worden door depositohouders. Deze kwestie staat niet eens open voor discussie”, aldus president Nicos Anastasiades afgelopen week die hiermee indirect aangeeft ook voor Russische belangen op te komen.

Cyprus rusland bailout

Drie mogelijkheden

De drie voornaamste opties (via Steen Jakobsen, Saxo Bank) die op tafel liggen zijn:

–          Bail-in (radicale versie): Het reduceren van de uitstaande schulden naar ongeveer 75% t.o.v. het BBP door middel van een gedwongen verlies bij buitenlandse deposito- en obligatiehouders. Dit zou vooral grote investeerders uit Rusland treffen.

–          Bail-in (light versie): Alleen schuldhouders worden getroffen. Hiermee zou het reduceren van de bankensector echter flinke vertraging oplopen. Daarnaast zouden belastingen onder dit plan flink verhoogd worden.

–          “ESM style”: Het verkopen van de Cypriotische banken aan het ESM die zorg draagt voor de funding van de banken. Het probleem is dat het ESM tot op dit moment nog niet bevoegd is banken direct te financieren.

Griekenland nr. 2

Daarnaast moet beslist worden hoeveel tijd het land moet krijgen voor het hervormen en welke schulddoelen hierbij horen. Naar verwachting heeft het eiland tussen de 8 en 10 miljard euro nodig voor het herkapitaliseren van zijn banken, terwijl 7 miljard nodig zal zijn voor het terugbetalen van leningen en het financieren van de huidige activiteiten. Hiermee zou de schuldpositie van Cyprus stijgen naar 145% van het BBP, een niveau waar Griekenland zich al tijden in begeeft.

Russisch witwasparadijs

Volgens ECB lid Jorg Asmussen is het grootste probleem dat het publiek niet het gevoel moet gaan krijgen dat er Europees geld wordt besteed om Russische miljonairs te redden. Mocht de troika later deze week tot een afspraak kan komen kan dit nog wel eens uitdraaien op een hekel punt. Cyprus staat al jaren bekend om zijn geringe financiele transparantie, terwijl het vanwege de lage belastingen ook als witwasparadijs wordt gezien voor Russische belastingontduikers. Asmussen verwacht vooralsnog dat de deal eind maart beklonken zal zijn. Haast is in ieder geval geboden. Volgens de laatste berichten komt het land in mei zonder geld te zitten.

7 reacties

  1. Leuk voor de Bühne. Ze krijgen het geld echt wel zelf al zouden ze het niet willen. Rutten en Samson zouden het dan nog huilend met afgezakte broek komen brengen.

  2. vooralsnog is het een gecontroleerde meltdown. Na Cyprus is Slovenie aan de beurt.
    Misschien hebben ze op de Bilderberg conferentie wel een geheime afspraak gemaakt om de FED dwars te zitten. Als die ecb er niet was, had ik nog maar moeten zien of de duitse centrale bank of de italiaanse centrale bank, of de spaanse centrale bank de boel overeind konden houden.

    Nou moet ik zeggen dat ze met die bilderberg conferenties niet voorkomen hebben dat er giftige hypotheekleningen wereldwijd op de balansen van financiele instellingen kwamen te staan.

    Kunnen we niet een pooltje maken op de site van biflatie wie er na cyprus aan de beurt is aangaande financiele hulp?
    1. cyprus
    2, slovenie
    3. hongarije
    4. slowakije
    5. polen

    en dan de pool des doods
    1. spanje
    2. italie
    3. engeland
    4. frankrijk
    5. vs

  3. ik heb eens wat gegoogled en ik begrijp dus dat de ecb niet oneindig geld kan creeeren. Ik geloof dat dit o.a. afhankelijk is van het onderpand van de leningen zoals een huis bij een hypotheek.

    Maar we kunnen dus een situatie krijgen dat de landen geld moeten storten om het eigen vermogen aan te vullen van de ecb of dat landen garant gaan staan voor staatsobligaties van landen.

    Pfoei dan kunnen we nog spannende financiele jaren gaan krijgen.
    Of moet ik zeggen tropenjaren?

    http://www.realiteitsblog.nl/economie_crisis/kan-de-ecb-uberhaupt-de-euro-redden/#.UTUY7DCQXl8

    Deze internetsite gaf me een paar antwoorden op de oneindigheid of juist de eindigheid van de geldcreatie van de ecb.

    Zowiezo is de hoofddoelstelling van de ecb prijstabiliteit en dit impliceerd een restrictie op geldcreatie.
    En nu wordt die restrictie wel een beetje opgerekt door fenomenaal met de bestaande regels om te gaan maar ik ben echt bang dat we bijzonder financieel economische tijden tegemoet gaan.

    1. De ecb kan wel oneindig geld drukken. Momenteel staan ‘assets’ in de boeken naar marked to fantasy; wat de gek ervoor geeft. Zodra dat vastloopt worden de eisen voor onderpand (BIS Zwitserland, tier kapitaal eisen) gewoon aangepast.

      Net als het schuldenplafond in de vs zeg maar, wordt ook steeds verhoogd.

  4. Is er een relatie tussen Cyprus en de waanzinnig stijgende Bitcoins?
    Oftewel: Kopen Russen ze ook?
    Van 15 naar bijna 29 in 30 dagen. Brrrrr…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: