Balansen van de Centrale Banken exploderen

10

Sinds het uitbreken van de crisis eind 2007 wordt er door centrale banken wereldwijd alles aan gedaan om ons monetaire systeem in stand te houden. Als economen praten over herstel dan is dit over het algemeen te danken aan de injecties van de centrale bankpresidenten. Een grafiek van Reuters laat zien hoe de balansen van de centrale banken in Amerika, Europa, Verenigd Koninkrijk en Japan worden uitgebreid om de financiële markten draaiende te houden.

Als we 2007 als beginpunt nemen dan zijn de cijfers zeer opvallend. De balans van de Amerikaanse Federal Reserve is 222% gestegen sinds 2007 en de Bank of Japan zag zijn balans met 125% uitdijen. De balans van de Europese Centrale Bank zag een toename van 51%. Andere opvallende stijgers die niet in deze grafiek te zien zijn: De Zwitserse centrale bank (SNB) kende een toename van 230%, maar ook balans van de Chinese centrale bank (PBOC) steeg met maar liefst 93%. Dit zet de recente stijgingen van de aandelenmarkten toch in een heel ander perspectief nu wordt aangetoond dat machtige centrale bankiers er alles aan doen om prijzen te ondersteunen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie