ING, ABN AMRO, Campina & meer schrappen duizenden banen! Banenverlies november 2020 rapport

De technische afdeling van Biflatie.nl heeft eerder dit jaar een handige teller boven aan de website geplaatst. De vaste bezoekers is het waarschijnlijk meteen opgevallen. Niet alleen kunt u de actuele goudprijs, bitcoin prijs & zilverprijs bijhouden. Maar ook houden wij op Biflatie.nl het officiële werkloosheid cijfer bij.

Nou hoef ik u niet te vertellen dat deze corona crisis ons land enorm veel banen gaat kosten. Toch had menig lezer van Biflatie , waaronder ikzelf, verwacht dat de cijfers al eerder zouden stijgen. Echter trok de ECB alles uit de kast om de bedrijven staande te houden waardoor het banen verlies door de corona crisis in eerste instantie minimaal blijkt.

Nu zijn wij geen fan van de mainstream media, maar toch gaan wij de komende maanden het nieuws nauwlettend in de gaten houden met name op het banenverlies. In de mainstream media krijgt het zeker niet de aandacht die het hoort te krijgen. Daarom het door Biflatie.nl samengestelde banenverlies rapport van november 2021.

15% minder banen komende jaren bij ABN

Momenteel werken bij de bank meer dan 18.000 personeelsleden, van wie er zo’n 14.800 in Nederland aan de slag zijn. Een vermindering van 15 procent zou neerkomen op het verlies van ruim 2.700 banen. ABN kan desgevraagd nog niet meedelen om hoeveel banen het precies gaat.

https://www.nu.nl/economie/6093597/abn-amro-schrapt-in-de-komende-jaren-15-procent-van-de-banen.html

ING Schrapt wereldwijd duizenden banen

“Om de klappen van de coronacrisis op te vangen, schrapt ING wereldwijd 1000 banen. Ook wordt een prestigieus softwareproject stopgezet, wat de bank 140 miljoen euro kost.

Kantoren in Brazilië, Argentinië en Colombia worden gesloten en ook in Azië gaan er vestigingen dicht. Het hoofdkantoor van de internationale zakenbank zit in Nederland en waarschijnlijk zullen er ook daar banen verdwijnen.”

https://nos.nl/artikel/2355287-ing-schrapt-wereldwijd-duizend-banen.html

Scheepsbouwer Royal IHC ontslaat 300 mensen in Nederland

IHC telt meer dan 3000 werknemers op 39 locaties wereldwijd. De ontslagen gaan de komende maanden vooral vallen bij het management en op kantoor. Ook grijpt IHC in bij zijn tijdelijk personeel. Dat bestand telt nu ongeveer 500 mensen, zo meldt de onderneming op zijn website.

https://www.transport-online.nl/site/120681/scheepsbouwer-royal-ihc-schrapt-300-banen-in-nederland/

Friesland Campina schrapt duizend banen

“Tot eind 2021 verdwijnen hierdoor naar verwachting ongeveer 1.000 arbeidsplaatsen, grotendeels in Nederland, België en Duitsland.”

https://www.bnr.nl/nieuws/arbeidsmarkt/10425911/zuivelconcern-frieslandcampina-schrapt-circa-1000-banen-vanwege-coronacrisis

Danone schrapt duizenden banen

“Het Franse levensmiddelenconcern Danone gaat flink in de kosten snijden en tot wel tweeduizend banen schrappen. Het bedrijf wil de winstgevendheid opkrikken die onder druk staat door de coronacrisis, bijvoorbeeld omdat er veel minder flesjes bronwater worden verkocht door de horeca nu mensen meer thuiszitten.”

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/11/23/danone-zet-mes-in-kosten-en-schrapt-banen

Kwakkelend steenkolen bedrijf schrapt 42 banen

https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5196108/steenkool-oba-schrappen-banen-energietransitie

Pizzabakker snijdt in banen na afhaken AH  – 40 banen verloren

https://www.distrifood.nl/fabrikanten/nieuws/2020/11/pizzabakker-snijdt-in-banen-na-afhaken-ah-101140708?_ga=2.236513153.1425461910.1606792830-1685357547.1606108269

Erg opvallend is dat vooral in de bankensector er veel banen verloren raken. Toeval dar er geen personeel voor bitcoin nodig is? Bent u nog een artikel tegengekomen? Laat deze dan gerust in de reacties achter.

10 reacties

 1. De werkgelegenheid daalt terwijl de AEX stijgt. De omgekeerde wereld. Ooit daalden de beurzen voorafgaand aan dalende werkgelegenheid. Financiële markten lopen normaal gesproken vooruit op de economische verwachtingen. Wat de massa nog altijd niet beseft is dat hier sprake is van een omkering van de financiële wereld. Het zijn de financiële markten die profiteren van het stimuleringsbeleid van centrale banken. Er wordt een enorme bubbel opgeblazen. Dure aandelen en onbetaalbaar dure huizen door de extreem lage rentetarieven. Onbetaalbaar voor de gewone man, voor de massa dus, waarvan velen hun baan gaan kwijt raken. Toch blijft ook vandaag de AEX omhoog gaan. Zelfs ondanks een waarschuwing van de ECB dat de financiële stabiliteit kwetsbaarder is geworden, zo schreef Joost vandaag: https://biflatie.nl/ecb-financiele-stabiliteit-is-kwetsbaarder-geworden/

  Beleggers rekenen dus op aanhoudende stimulering. Da’s mooi, het sprookje van onbeperkte stimulering kan niet meer stuk. Nu wij nog, de massa die achterblijft met lege handen en veel mensen zonder werk. Zie hier de enorme tegenstelling die in ras tempo escaleert.

 2. It takes 66 days to wire in a new habit….is een (gekende?) uitspraak maar is zeker ook van toepassing op onze economie. Bedrijven en mensen zijn min of meer ‘gewoon’ geraakt aan het nieuwe normaal (online shoppen, thuis werken, vakantie in eigen land, zelf weer koken, …. ).
  Zowel wij als bedrijven zijn dus ‘geherprogrammeerd’ (na “66 days”) en dit gaat in alle hoeken van de maatschappij banen kosten (toerisme, vliegtuig, horeca, (fysieke) winkels, ….). Het huidige ‘normaal’ is snel gekomen maar zal minder snel “verdwijnen” met veel gevolgen voor bepaalde beedrijfssectoren en hieraan gerelateerd dus banenverlies.
  Gelijktijdig zijn de grote bedrijven bewust dat thuiswerken op zich niet zo slecht is en dus in vele gevallen kan resulteren in aanzienlijke besparingen. Waar ik bang voor ben is vooral het woord ’thuis’. De meesten gaan ervan uit dat thuis ergens in een straal van 50km is van het ‘kantoor’…..maar mi kan dit ook dus 500km zijn of zelfs meer. Wellicht dat werknemers in Romenie, Ierland, Spanje voor een ‘fractie’ willen werken dan wij hier. Dat zal zeker bedrijven niet ontgaan….dus ik verwacht daar over de komene jaren ook veel banenverlies.

 3. Ja, IBM schrapt heel veel banen (10.000 in Europa), zie bijvoorbeeld Bloomberg
  Hetgeen opmerkelijk is, omdat men juist had gedacht dat de banen die in andere sectoren zouden verdwijnen gecompenseerd zouden worden door IT banen
  Verder schrappen de meeste olieconcerns erg veel banen en had bijvoorbeeld BCD travel ook veel banen aangekondigd te schrappen en gaat KLM ook meer banen schrappen dan de 5000 aanvankelijk aangekondigd. En dan komen we ook weer op de banen die geschrapt gaan worden bij Boeing / Airbus, etc.. volgens Statista zouden er mogelijk 500000 banen in de Duitse auto-industrie verdwijnen en 90000 banen in de Franse auto-industrie

  1. Ik weet niet op wat voor een business IBM zich tegenwoordig richt, vroeger was dat toch voornamelijk hardware?. In de maakindustrie zie je bijna overal een terugval, deels door Corona en deels door de teruggang voor Corona die al wat was ingezet.

   1. IBM trekt zich meer en meer terug uit de server en hardware markt. Die mondiale concurrentie kunnen ze niet meer aan met China.
    De PC en laptop divisie is al lang geleden verkocht aan Lenovo (China) en dat gaat mogelijk ook met de server divisie gebeuren. De netwerk divisie (oa.token ring) was al eerder verkocht (ik geloof aan AT&T).
    Ze proberen zich nu al een tijdje te richten op cloud-diensten…
    Zie artikel op Zerohedge over de 10000 banen die verdwijnen en de strategische herorientatie.

 4. Samen met informatie over officiele werkloosheid (ik neem aan mensen die een WW-uitkering hebben aangevraagd nadat ze een baan in loondienst hebben verloren, want voor de anderhalf miljoen ZZP-ers is het wellicht niet interessant om zich als werkloze te registeren) zou er ook informatie moeten zijn / komen over het aantal ZZP-ers met geen of minder opdrachten. Dat geeft een beter beeld van de oplopende werkloosheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: