Banken brengen geld van de ECB naar de ECB

9

Vorige week maakte de Europese Centrale Bank bekend dat het de rente had verlaagd van 1,0% naar 0,75%. Iets wat echter over het hoofd werd gezien, was de renteverlaging van de depositofaciliteit. Dit betreft de rente voor het ’s nachts geld stallen bij de ECB. De rente stond al op een historisch dieptepunt van 0,25% in de hoop dat banken weer meer aan elkaar zouden gaan lenen. Tegelijkertijd met het rentebesluit van 1,0% naar 0,75% werd ook deze rente met 25 basispunten verlaagd naar 0%. Hierdoor loont het helemaal niet meer voor banken om hun geld naar de ECB te brengen.

Het effect van de renteverlaging is een week na dato duidelijk zichtbaar. In 2012 deponeerden de banken ongeveer 800 miljard per nacht bij de ECB. Dit bedrag is echter teruggelopen naar 325 miljard euro na de renteverlaging. Dit is een daling van €484 miljard, een ongekend bedrag. ECB officials waren er dan ook als de kippen bij om deze ontwikkeling te prijzen als een goed teken dat banken weer aan de ‘reële’ economie zouden uitlenen. “De renteverlaging zou er voor kunnen zorgen dat er meer geld wordt uitgeleend in plaats van dat het vermogen gestald wordt bjij de ECB’, aldus Josef Bonnici, hoofd van de Centrale Bank van Malta.

Om echter te stellen dat banken al dat geld zouden uitlenen aan elkaar of aan bedrijven is iets te kort door de bocht. Nog geen dag later werd namelijk bekend waar al het geld naar toe was gevlucht. De honderden miljarden werden niet meer naar de depositofaciliteit van de centrale bank gebracht, maar naar de lopende rekening (current account) van de ECB. Dit is de plek waar banken onder normale omstandigheden geld plaatsen om aan hun reserve verplichtingen te voldoen.

Ook op deze plek ontvangen de banken geen rente op het overschot aan geld. Toch is het een beter alternatief, want het brengt minder kosten met zich mee. Het geld van de depositofaciliteit wordt elke ochtend teruggestort terwijl het geld op de lopende rekening bij de ECB blijft staan totdat de desbetreffende bank het opvraagt. De hoop van de ECB dat banken meer zouden gaan uitlenen bij 0% rente is voorlopig dus niet uitgekomen. “Het is veel te vroeg om te denken dat banken meer geld in de economie zullen pompen. Ze zijn op zoek naar andere plekken om hun liquiditeitsoverschotten te stallen dan de ECB” zegt Carsten Brzesk, econoom bij de ING die investeringen in vastgoed of Amerikaanse obligaties als overige alternatieven noemde.