Banken brengen geld van de ECB naar de ECB

Vorige week maakte de Europese Centrale Bank bekend dat het de rente had verlaagd van 1,0% naar 0,75%. Iets wat echter over het hoofd werd gezien, was de renteverlaging van de depositofaciliteit. Dit betreft de rente voor het ’s nachts geld stallen bij de ECB. De rente stond al op een historisch dieptepunt van 0,25% in de hoop dat banken weer meer aan elkaar zouden gaan lenen. Tegelijkertijd met het rentebesluit van 1,0% naar 0,75% werd ook deze rente met 25 basispunten verlaagd naar 0%. Hierdoor loont het helemaal niet meer voor banken om hun geld naar de ECB te brengen.

Het effect van de renteverlaging is een week na dato duidelijk zichtbaar. In 2012 deponeerden de banken ongeveer 800 miljard per nacht bij de ECB. Dit bedrag is echter teruggelopen naar 325 miljard euro na de renteverlaging. Dit is een daling van €484 miljard, een ongekend bedrag. ECB officials waren er dan ook als de kippen bij om deze ontwikkeling te prijzen als een goed teken dat banken weer aan de ‘reële’ economie zouden uitlenen. “De renteverlaging zou er voor kunnen zorgen dat er meer geld wordt uitgeleend in plaats van dat het vermogen gestald wordt bjij de ECB’, aldus Josef Bonnici, hoofd van de Centrale Bank van Malta.

Om echter te stellen dat banken al dat geld zouden uitlenen aan elkaar of aan bedrijven is iets te kort door de bocht. Nog geen dag later werd namelijk bekend waar al het geld naar toe was gevlucht. De honderden miljarden werden niet meer naar de depositofaciliteit van de centrale bank gebracht, maar naar de lopende rekening (current account) van de ECB. Dit is de plek waar banken onder normale omstandigheden geld plaatsen om aan hun reserve verplichtingen te voldoen.

Ook op deze plek ontvangen de banken geen rente op het overschot aan geld. Toch is het een beter alternatief, want het brengt minder kosten met zich mee. Het geld van de depositofaciliteit wordt elke ochtend teruggestort terwijl het geld op de lopende rekening bij de ECB blijft staan totdat de desbetreffende bank het opvraagt. De hoop van de ECB dat banken meer zouden gaan uitlenen bij 0% rente is voorlopig dus niet uitgekomen. “Het is veel te vroeg om te denken dat banken meer geld in de economie zullen pompen. Ze zijn op zoek naar andere plekken om hun liquiditeitsoverschotten te stallen dan de ECB” zegt Carsten Brzesk, econoom bij de ING die investeringen in vastgoed of Amerikaanse obligaties als overige alternatieven noemde.

9 reacties

 1. Eigenlijk alles dat verwacht werd is niet uitgekomen de laatste 2 jaren. Uit alles blijkt dat er maar wat geprobeerd wordt, soms zelfs met oogkleppen op. Het hier bovengenoemde hadden ze toch gewoon aan moeten zien komen? Of ben ik nou gek?

  Afijn, en het volgende bankenschandaaltje borrelt al op…
  http://www.foxbusiness.com/news/2012/07/16/spain-tax-authorities-probe-barclays-over-dividend-stripping-report/
  Kunnen ze dan ook helemaal niets verdienen zonder zich aan de regels te houden. Banken zijn gewoon niet meer te vertrouwen.

 2. @1: Daar zit de kern wat het oplossen van de crisis zo moeilijk maakt. Het wantrouwen neemt toe onder de bevolking. Het is dat we eigenlijk praktisch bijna niet anders kunnen, maar volgens mij denkt inmiddels de meerderheid van de mensen dat de banken een soort van legale maffia zijn.

  Waar een paar jaar geleden nog met respect naar bankiers werd geluisterd, zijn ze nu niet meer serieus te nemen. Kijk naar de gekke Zalm!! Wat een zakkenvuller. Blegh. Zo’n man KAN je toch niet vertrouwen?

 3. Het LIBOR-schandaal past in ditzelfde rijtje. Het is een volgende scheur in het systeem. De scheuren en manipulaties worden steeds groter en zichtbaarder. Ik las ergens dat er ook stilaan bewijzen aan de oppervlakte komen dat de goudprijs ten prooi is gevallen aan eenzelfde manipulatie. Het zou me niet verbazen.
  Het faillissement van MF global was ook zo’n storm die even woedde. Dit is van een groter kaliber, maar manipulaties zullen meer en meer aan het licht komen. Manipulatie is nu eenmaal de enige vorm van overleven voor de aanhangers van het fiatgeld.
  Ik verwacht nog meer en grotere gelijkaardige verhalen in de toekomst, waaronder een groot goud en zilver manipulatie verhaal (JP Morgan in de hoofdrol?). Believers in goud zullen dan eindelijk beloond worden.

  http://www.fininfo-be.com/2012/07/14/kijk-op-de-week-van-fininfo-be-33/#more-2053

 4. @Bob, elders heb ik mijn gal al gespuid over Zalm. Destijds als minister van Fin. Zaken vond ik hem wel goed, maar nu merk ik op dat de bankierspet die hij momenteel heeft opgezet hem tot een onderkruipsel heeft doen verworden. Inderdaad ‘blegh’ !

  Het vertrouwen verdwijnt momenteel als sneeuw voor de zon, helemaal in de Spaanse zon. Die Rayoj gaat nog van een hele koude kermis thuiskomen, heeft zowat elke belofte gebroken die hij vóór de verkiezingen in Spanje heeft gemaakt verbroken…
  …allemaal voor de bankenwereld.

 5. @Bob / Gangpad : Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van Gerookte Zalm.

  Maar er hoeft van mij in dit uitzonderlijke geval niet persé eiken- of beukenhout voor worden gebruikt ; een paar droge pallets volstaan-gnn-gnnn …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.