Banken in Ierland krijgen nieuwe Bailout

Het gaat niet zo goed met de Ierse banken. Eind november ontving Ierland 85 miljard euro uit het noodfonds van de EU en het IMF. Deze miljarden werden voornamelijk gebruikt om de banken te helpen. Ierland heeft afgelopen twee jaar al ruim 46 miljard euro aan kapitaal in de banken gepompt en er zijn verschillende banken genationaliseerd.

De nieuwe stresstest die onder Ierse banken is gehouden zal waarschijnlijk aantonen dat er nog een flinke bailout nodig zal zijn om de banken overeind te houden. Er zal tussen de 18 en 25 miljard euro aan vers kapitaal aan de banken moeten worden overgemaakt. De Europese Centrale Bank zal naar alle verwachting zorgen voor de nieuwe liquiditeiten.

De verse Ierse regering heeft de centrale bank verzocht om op middel lange termijn 60 miljard euro ter beschikking te stellen aan de Ierse banken. Deze noodmaatregelen (ofwel nieuwe bailout) moeten de financieringen van de Ierse regering aan de banken vervangen. Het geeft dus eigenlijk aan dat de Ierse regering zélf ook niet meer in deze banken wil investeren. Dit bedrag van 60 miljard euro komt overigens bovenop het bedrag van 117 miljard euro die al van de ECB is geleend voor andere monetaire operaties.

De situatie in de financiële sector van Ierland is nog steeds problematisch. Politici en centrale bankiers dachten de druk van de ketel te kunnen halen met de miljarden bailouts, maar niets blijkt minder waar. Weinig investeringspartijen zien nog heil in erse bankaandelen bezitten. Het vertrouwen in het Ierse financiële systeem brokkelt verder af. Kan deze sector ooit weer gezond worden?

Dat het slechts gaat met de banksector in Ierland is ook terug te zien in de koersen van de bankaandelen. De koers van Bank of Ireland steeg na de eerste bailout einde november 2010 met ruim 100% in een maand tijd. (van €1,50 naar €3,00). Drie maanden later kost een aandeel IRE al weer minder dan een biertje in de kroeg. De huidige waarde is €1,85. Ook de koersen van andere Ierse bankaandelen, zoals die van Allied Irisch Banks en Irish Life & Permanent staan onder druk.

Lees ook: Banks cannot challene results stresstes

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: