In de laatste Capital Account heeft Steven Keen, auteur van “Debunking Economics”, een paar goede punten. De private schulden van de geïndustrialiseerde economieën zijn zo hoog door de ponzi scheme van de financiële sector die de huizenmarkt heet. (Lees overigens ook: Het zijn de private schulden!) Keen: ‘De financiële sector maakt winst, doordat ze geld creëren. Als ze consumenten kredieten kunnen verstrekken, doen ze dat. Dat gaat het makkelijkst wanneer ze consumenten kunnen laten geloven dat er een bezitting bestaat die blijft stijgen in prijs, zoals een woning.’ Ook gaat de Australiër nog in op Fractional Reserve Banking en Shadow Banking.

4 reacties

  1. Grappig hé? Geld lenen tegen 0%, uitlenen tegen 6%, tot de conclusie komen dat je teveel hebt uitgeleend t.o.v. je eigen vermogen van slechts 4% en dan handjeklap met die fascisten in Brussel om het echte onderpand (woningen, havens, bedrijven, goud, grond, commercieel vastgoed) op te eisen.

    Goh, zijn wij even lekker van dat teveel aan lucht verlost, zei de bank.

    En betaalde haar senior managers een bonus van Euro 900.000,- uit p.p.

  2. Há…en er waren nog die trotse belgen die eigen geld in staatsobligaties staken om een duit in het zakje te doen. Straks waardeloos papier verworden.

  3. Op zich is er niet zoveel mis mee dat banken op basis van een onderliggende waarde geld mogen uitlenen en daardoor geld verdienen aan schuld creëren.

    Het alleen verneukratief dat er door het bestaan van een centrale bank een orgaan is die er voor zorgt dat alle banken dit op grote schaal tegelijk tegen een steeds grotere hefboom gebruiken.

    Als we echt in een vrije samenleving leefden en er geen centrale bank bestond dus banken écht met elkaar concurreerde dan bestond er een limiet aan het geld wat banken konden creëren, omdat een uitbreiding van de balans en de vergroting van de risico van de ene bank er voor zorgt dat de andere bank onderpand terugvraagt (goud) bij de betreffende bank. Een zelfcorrigerend systeem, waarbij de vrije markt de beste toezicht houdt die je maar kan bedenken.

    Geniale economen die dit principe goed weten uit te leggen zijn bijvoorbeeld Mises en nobelprijswinner Hayek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: