Bankrun in Zimbabwe – één bitcoin kost daar $9.000

2

De prijs van bitcoin is wederom tot nieuwe recordhoogtes gestegen. De waarde van één bitcoin liep op tot boven de $6.000,-. In de afgelopen 30 dagen steeg de bitcoinprijs met ruim 60%. Dit terwijl er momenteel 2 hardforks op komst zijn, waaruit waarschijnlijk Bitcoin Gold en B2X (hardfork naar grotere block van 2 MB) zullen ontstaan.

Van hyperinflatie naar deflatie

In Zimbabwe zijn er momenteel, en niet voor het eerst, weer enorme economische problemen. De Zimbabwaanse dollar is door hyperinflatie ten onder gegaan (op een gegeven moment was de inflatie in Zimbabwe 80.000.000.000 %  per maand). Inmiddels worden alweer geruime tijd Amerikaanse dollar gebruikt in het land. In 2016 had Zimbabwe zelfs even te maken met deflatie.

zimbabwe bitcoin

Bankrun Zimbabwe: er zijn te weinig dollars

De afgelopen tijd is er een nieuwe probleem onstaan, namelijk: er is steeds moeilijker aan dollars te komen. In een gesprek met een Zimbabwaanse krant laat gouverneur John Mangudya van de centrale bank van Zimbabwe weten dat er wekelijks 10 miljoen dollar wordt geïmporteerd, echter is er zo’n enorme run op geld ontstaan dat dat inmiddels te weinig is. Hierdoor is een bankrun ontstaan en kunnen burgers nog maar 20 dollar opnemen bij de bank per keer, waardoor er enorme rijen voor de banken ontstaan.

Bitcoin als alternatief

Omdat er dus moeilijk aan geld is te komen grijpen steeds meer Zimbabwanen naar alternatieven, zoals bitcoin. Volgens Golix.io, een Afrikaanse website voor digitale valuta, wordt er inmiddels zo’n $9.000 neergelegd voor één bitcoin, dat is zo’n 50% meer dan de normale marktprijs. Ook via LocalBitcoin.com worden er in Zimbabwe forse premies betaald om maar aan bitcoin te komen.

2 REACTIES

  1. Raar verhaal, Zimbabwe is het grote voorbeeld van een vreedzame machtsoverdracht door het oude “blanke racistische regime” aan een nog steeds levende legende genaamd Robert”, die “Robert” werd wereldwijd geprezen en is deze week nog voorgedragen als ambassadeur van de WHO. Een geweldige leider met een enorme visie ,die de rijkdom van het land goed beheert en verdeelt, toch? NEE, dus van rijk welvarend land (onder Ian Smit ex. dictator van Rhodesia) naar gruwelijke armoede onder dictatuur van Robert! Er zijn nu meer politiek gevangenen, als onder Smit! Er is maar een juist antwoord, Ẅesterse wereld SCHAAM je voor je hypocriete gedrag en durf toch een keer de WAARHEID te ZEGGEN!

    Nee, liever huichelen met de duivel, stelletje correcte viezerikken, jammer voor de burgers in Zimbabwe, zelfs diegene die nog vrij mogen rondlopen, en dus zijn regime steunen.
    Een voorbeeld van mislukte democratie en vooral van mislukte ideeen, die het “Ẅesten” heeft over Afrika. LEER DAAR VAN!

    • @ Martin er viel daar niet veel te halen zoals olie, gas ed dus Robert mocht zijn gang
      gaan en van Zimbabwe een hell hole maken. Geen kritiek van het vrije westen inderdaad super hyporcrieten had je anders verwacht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.