Bankrun in Zimbabwe – één bitcoin kost daar $9.000

2

De prijs van bitcoin is wederom tot nieuwe recordhoogtes gestegen. De waarde van één bitcoin liep op tot boven de $6.000,-. In de afgelopen 30 dagen steeg de bitcoinprijs met ruim 60%. Dit terwijl er momenteel 2 hardforks op komst zijn, waaruit waarschijnlijk Bitcoin Gold en B2X (hardfork naar grotere block van 2 MB) zullen ontstaan.

Van hyperinflatie naar deflatie

In Zimbabwe zijn er momenteel, en niet voor het eerst, weer enorme economische problemen. De Zimbabwaanse dollar is door hyperinflatie ten onder gegaan (op een gegeven moment was de inflatie in Zimbabwe 80.000.000.000 %  per maand). Inmiddels worden alweer geruime tijd Amerikaanse dollar gebruikt in het land. In 2016 had Zimbabwe zelfs even te maken met deflatie.

zimbabwe bitcoin

Bankrun Zimbabwe: er zijn te weinig dollars

De afgelopen tijd is er een nieuwe probleem onstaan, namelijk: er is steeds moeilijker aan dollars te komen. In een gesprek met een Zimbabwaanse krant laat gouverneur John Mangudya van de centrale bank van Zimbabwe weten dat er wekelijks 10 miljoen dollar wordt geïmporteerd, echter is er zo’n enorme run op geld ontstaan dat dat inmiddels te weinig is. Hierdoor is een bankrun ontstaan en kunnen burgers nog maar 20 dollar opnemen bij de bank per keer, waardoor er enorme rijen voor de banken ontstaan.

Bitcoin als alternatief

Omdat er dus moeilijk aan geld is te komen grijpen steeds meer Zimbabwanen naar alternatieven, zoals bitcoin. Volgens Golix.io, een Afrikaanse website voor digitale valuta, wordt er inmiddels zo’n $9.000 neergelegd voor één bitcoin, dat is zo’n 50% meer dan de normale marktprijs. Ook via LocalBitcoin.com worden er in Zimbabwe forse premies betaald om maar aan bitcoin te komen.