BB: Centrale bank van Israël koopt aandelen

5

De centrale bank van Israel heeft aangekondigd dat het 1,5 miljard dollar gaat investeren in Amerikaanse aandelen. Dit komt uit op ongeveer 2% van de totale reserve van de Bank of Israel en de aankoop van de aandelen is bedoeld om de reserves van de centrale bank te diversificeren.

Het aankopen van aandelen door centrale banken komt niet vaak voor. De Israelische centrale bank liet weten dat de aankopen via UBS en BlackRock worden gewerkstelligd. Welke aandelen de BoI precies gaat kopen weet niemand. ‘The Bank of Israel does not disclose the currency composition of its portfolio, especially not the composition of its equity portfolio‘. Wordt deze stap genomen door angst voor waardevermindering van valuta, of om de Amerikanen een handje te helpen op weg naar de verkiezingen eind 2012?

Meer Nederlandse huishoudens in de schulden
Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben moeite om al hun rekeningen te betalen. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Paul de Krom dat maar liefst 30% van de Nederlandse huishoudens een betalingsachterstand heeft. Maar liefst 1,4 miljoen huishoudens hebben een lening  of doorlopend krediet, terwijl 680.000 huishoudens niet alle rekeningen konden betalen. Er werden afgelopen jaar bijna 600.000 afbetalingsregelingen afgesloten.  Ook als we kijken naar het opleidingsniveau van de huishoudens valt op dat steeds meer midden- en hoogopgeleide problemen hebben om hun hoofd boven water te houden. Ze lenen steeds vaker geld en gaan leningen aan bij familie en vrienden.

Ierland organiseert referendum
Het EU verdrag dat afgelopen december werd gesloten deed destijds veel opwaaien. Zo dienen landen afstand te doen van hun budgettaire vrijheid, waardoor meer macht in Brussel komt te liggen. Dit was een van de redenen dat David Cameron besloot om uit dit nieuwe pact te stappen. Een buurland van het Verenigd Koninkrijk, Ierland,  heeft nu besloten dat het lot over deze beslissing bij zijn burgers komt te liggen. Dinsdag maakte het land namelijk bekend dat het een referendum zal organiseren waarin burgers hun beslissing over dit verdrag dienen uit te spreken. Het is niet de eerste keer dat Ierland zich mag uitspreken over de Europese Unie, al vaker hebben Ierse regeringen hun burgers laten stemmen. Vaak kwam hier een NEE uit waardoor de regering moest heronderhandelen over voorwaarden, waarna burgers uiteindelijk toch instemde met het compromis.

4,7 miljoen Spanjaarden werkloos
Er zitten momenteel 4.712.098 (het kunnen er onderhand wat meer zijn natuurlijk) Spanjaarden zonder werk. Dit is het hoogste aantal sinds het begin van de de kredietcrisis en tevens het hoogste niveau sinds de start van de maandelijkse werkloosheidsstatistieken in 1996. Er kwamen op maandbasis ruim 112.000 werklozen bij. Ten opzichte van een jaar geleden werd steeg het aantal werkloze Spanjaarden met 410.000. Quote of the day:

Quote of the Day: ‘I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies
-Thomas Jefferson-