Het zijn vreemde tijden in deze 21ste eeuw. Hebben we 10 jaar geleden al een heuse recessie meegemaakt, nu gaan we dus een echte depressie in. Door de coronacrisis slaan we zelfs de inleidende recessie over en geraken vanuit een gezondheidscrisis direct in een heuse depressie. Niemand had dit verwacht. Veel mensen hadden de gedachte aan een depressie al lang van zich afgezet. Dat was iets uit het verleden toen men de zaken op monetair gebied nog niet zo ‘voor elkaar’ had als heden ten dage.

Wie had dit verwacht

We vertoeven nu immers in een wereld waarin het globalisme ons een nieuwe welvaart heeft gebracht,  met een heuse verzorgingsstaat in de westerse democratieën. En met een Europese Unie die Europa als een eenheidsclubje op de kaart wil zetten. Althans, zo was de bedoeling van regeringsleiders, 751 EU-parlementariërs en duizenden hoge ambtenaren die posities bekleden op de burelen van de verschillende Europese instituten.

Collecteren

Het had zo mooi kunnen zijn in de ogen van de eurocratische politici en ambtenaren die een verenigd Europa zien als een nieuw wereldrijk met een nieuwe wereldmunt die uiteindelijk de dollar van de troon zou stoten. De ultieme droom van bijvoorbeeld een fantast als Frans Timmermans met eerbiedwaardige Sinterklaasbaard maar zonder een zwarte Piet die cadeautjes uitdeelt. Integendeel. Het is zijn droom van een machtswellusteling die het geld uit de collectezakjes herverdeeld onder de armen. Z’n eigen armen dan wel te verstaan. Neem me niet kwalijk beste Frans, je bent een beste man alleen had je vakkenvuller moeten worden. Dan komen de producten tenminste op een eerlijke manier bij de klant terecht. Ik begin mij mateloos op te winden over het gemak waarin eurocraten denken. Het inzamelen van bedragen van honderden miljarden naar nooit eerder vertoonde bedragen van biljoenen euro’s. Niet te geloven dat Europese afgevaardigden in het Europees Parlement(EP) het in hun hoofd halen om over dit soort onvoorstelbare bedragen te gaan stemmen.

De angst regeert

EU-parlementariërs denken niet meer aan belastingbetalende burgers die de goede gaven moeten opbrengen. Ze denken alleen maar aan de verdeel- en heerspolitiek van de EU. Het komt nu goed van pas dat door een pandemie de EU-lidstaten in de crisismodus zijn geschoten. En braaf de beteugelende bevelen opvolgen van door virologen beïnvloedde ministers. We verkeren in een gezondheidscrisis en dus is het zaak om de orders op te volgen ter voorkoming van nog meer coronadoden. De angst regeert. En juist dat is het moment om daar slim gebruik van te maken. Ineens is de economische schade door het stil leggen van de economie zo ontzettend groot dat ondernemers en bedrijven hun hand moeten ophouden om te voorkomen dat veel ondernemingen omvallen en werklozen in de rij staan voor de UWV-loketten. Het meest ideale moment om als regering in EU-verband gezamenlijk op te treden en drastische maatregelen te nemen. Nu kan het. Nee, nu moet het. Collecteren op moment dat de ramp zich voltrekt.

ECB denkt mee

Enorme bedragen zingen in het rond. Via video-conferenties worden, net als bij inzamelingsacties op TV, door de ministers van Financiën enorme bedragen op tafel gelegd voor de diverse Europese rampenfondsen. Met een klein conflict heeft onze Wopke Hoekstra, de blokkeer Fries, het voorstel weten te blokkeren om gezamenlijk eurobonds te gaan uitgeven. Er wordt in de volgende conferenties opnieuw vergaderd over andere vormen van collecteren. De biljoenen vliegen over en weer door de digitale videoverbindingen. Het geld komt er niet vanzelf,  want wij belastingbetalende burgers zijn natuurlijk niet bereid dat zomaar spontaan te doneren. Ook al verkeren we in  pandemiepaniek. Er worden namen bedacht voor rampenfondsen en de ECB denkt mee. Alsof daarmee een goedkope oplossing voor handen ligt. Het geld dat er niet is moet worden geleend op de kapitaalmarkt. En dat ligt nogal gevoelig vanwege de ongelijke staatsschuld van de verschillende lidstaten. Landen die nu al omkomen in de schuld kunnen minder bijlenen dan landen zoals NL dat het volk zuinig heeft bedeeld uit de staatsruif. Maar er bestaat gelukkig nog zoiets als solidariteit. Helemaal ten tijde van een pandemie. Toch?

Vitaal belang

Hopelijk gaat Corona gauw afscheid nemen en komen de belastingbetalende burgers weer snel tot hun positieven. Maar dan slaat de schrik ons om het hart als ineens Wopke Hoekstra op vrijdag 24 april op een historische persconferentie bekend maakt dat we aansturen op een tekort van mogelijk 92 miljard(of meer). Nooit eerder vertoond in de NL-staatsboekhouding. En in een ingelaste TV-uitzending maakt Wopke bekend dat er even 4 miljard extra wordt ingezameld om onze nationale trots de KLM niet te laten crashen. Hoewel, de hele vloot staat geparkeerd op Schiphol. Zonder maar iets te betalen in de parkeermeters. En zonder ook maar één cent accijns te betalen op de kerosine. Maar ja, nationale trots toch? Dat gaat nog een dingetje worden straks als andere bedrijven waarop we nogal trots zijn zich gaan melden. En ook van vitaal belang zijn. Zoals mijn pensioenfonds bijvoorbeeld. Die is van cruciaal belang om de vele senioren te voorzien van een maandelijks inkomen.

Het wordt een hete zomer

Wie of wat is nu belangrijker? O ja, senioren zijn wat minder vitaal natuurlijk. Dat is wat ik bedoel. Het wordt straks een strijd om de diepe zakken van Wopke Hoekstra. Ieder gezond bedrijf die getroffen is door corona is van vitaal belang. Kortom, wij belastingbetalers moeten over de brug komen. Als we ons eigen MKB op de been willen houden en het UWV niet willen overbelasten. Net zoals de ziekenhuizen die niet mochten overlopen. Het is alle hens aan dek. Maar wat volgt er nog meer als de ministers van de eurogroep weer gaan vergaderen? We zouden het haast vergeten. De EU heeft biljoenen nodig. En wij kaaskoppen moeten meer solidariteit tonen is ons boos toegeroepen door politici vanuit het warme zuiden. Ik vestig mijn hoop op onze koele Wopke. Hij bleef een dooie Fries toen hij zijn belastingbetalers waarschuwde voor grote tekorten. Zal deze koele blokkeer-Fries de idiote plannen weten te blokkeren van zijn collega’s uit het warme zuiden? Zal hij er dwars voor gaan liggen met het gevaar om overreden te worden door boze collega’s? Ik bedoel dus met woorden overgehaald worden en niet met een bus vol boze euro-ministers die hem overrijden. Hoe dan ook, het gaat spannend worden. Ik verwacht een hete zomer.

GW

27 reacties

  1. Even een correctie: Wopke heeft geen diepe zakken, de burger heeft diepe zakken volgens Wopke.
    Wopke is de spreekpop van de machthebbers, een order follower, een marionet die ten dienste staat van de EU.

  2. Het wordt een grijze druilige zomer. Het weerbeeld dat past bij een crisiswinter. Van de mensen die blijven werken zullen ook offers worden gevraagd zoals het inleveren van tientallen procenten salaris en vakantiegeld. Ook zal fink aan vrije dagen moeten worden ingeleverd en zal vrijwel niemand meer naar het buitenland op vakantie kunnen door alle lockdowns die nog wel een tijdje zullen voortduren. We hoeven er echt niet op te rekenen dat de maatregelen in Nederland na 20 mei en 20 juli zullen worden versoepeld zodat de vakanties die in Nederland worden doorgebracht voor het overgrote deel in het water zullen vallen. Als je goed luistert naar de berichtgeving door de beleidsmakers dan kan je er al uit opmaken dat het die kant uitgaat en dat de huiskamer uw vakantieadres zal worden. Dus ook per 1 juli: hou vol en blijf thuis!! Die 92 miljard zal bij lange na niet genoeg zijn om alle ellende die er de rest van dit jaar nog aan komt en wellicht ook volgend jaar te dekken. Net als Lubbers zal ook Rutte een flinke graai uit de pensioenpotten moeten nemen om de BV Nederland nog enigszins draaiende te houden. In. de EU zitten sommige landen nog veel dieper in de ellende dus mogen we in dat opzicht nog niet eens zeuren.

      1. Of de Nederlanders op vakantie in eigen land kunnen is afhankelijk van de ontwikkeling van de coronacijfers. Het gaat wel wat beter maar het is tot nu toe niet goed genoeg om de maatregelen te versoepelen en als het al gebeurt is de horeca en gerelateerde business als laatste aan de beurt. Ik zie zelf al veel mensen al dan niet in groepen weer naar buiten gaan en hierdoor kan het aantal besmettingen en daaraan gerelateerde ziekenhuisopnames weer toenemen. Maar goed een virus gedraagt zich onvoorspelbaar dus het kan spontaan een andere kant opgaan. Wat helaas niet de andere kant opgaat zijn de u reeds genoemde economische ontwikkelingen en die zijn direct van invloed op de vakantie-uitgaven.

  3. De laatste patriot moge uit zijn hunebed kruipen. Even
    wennen: je bent al bijna 30 jaar lid van een kluppie met het volkslied:
    “Alle Menschen werden Brüder”. Je nationale volkslied hield daar al
    in 1932 rekening mee. Sindsdien schamen we ons er niet voor om luidkeels uit te
    dragen dat we ‘van Duyts Bloed’ zijn en den Koning van Spanje altijd hebben
    geëerd. Logisch, de kern van de Nederlandse identiteit, Sinterklaas, was een
    Spanjaard.
    Kijk om je heen, maar schrik niet. Zelfs de oer-Friese DE
    koffie en de ‘Goudse’ zijn Duits. ‘Royal’ siert nog wel de namen van sommige
    oude, nationale statussymbolen, maar dat slaat vooral nog op de Koninklijke
    grootaandeelhouders. De olie is ‘very British’, net als de bamiballen van Mora.
    Hema en kwaliteitskranten in Belgische handen En de KLM? Vul nu verder zelf
    maar in. Alleen dankzij Trump kluift Europa nog aan ‘Hünchen aus Holland’en niet
    aan de Amerikaanse plofkip.
    Nostalgie is een mooi , maar vergeeld album. Zelf denk ik soms nog aan ‘de Gruyter’ en mijn kinderlijke nieuwsgierigheid naar het Snoepje van de Week.

    (Wees gerust: voldoende gepamperd en gesocialiseerd overleeft de Hollandse Handelsgeest ook de heetste zomer!)

    1. Voorzichtig doen we een stapje terug naar vroeger. Van globalisering naar de-globalisering. Van open grenzen naar grenscontroles. Van wetteloosheid weer terug naar overheidsgezag met wekelijkse persconferentie van Rutte en co. Van vrije markteconomie naar eurocratie. Enzovoort, enzovoort.

      1. Opzichtig doen we -onder de dekking van de coronacrisis-
        grote stappen naar een veel hogere macro-economische overheidsquote, die -gestimuleerd door een Chinees virus- meer en meer gaat lijken op het Chinees staatskapitalisme.

  4. Even een correctie: Wopke heeft geen diepe zakken, de burger heeft diepe zakken volgens Wopke.
    Wopke is de spreekpop van de machthebbers, een order follower, een marionet die ten dienste staat van de EU.

    1. Europees Recht boven nationaal Recht kan juist van
      voordeel zijn voor burgers van lidstaten (zoals Nederland) waar het nationaal
      Recht gebaseerd is op formeel politieke Wetgeving die (nationaal) niet mag
      worden beoordeeld door de onafhankelijke rechter.

    2. Europees Recht boven nationaal Recht kan juist van
      voordeel zijn voor burgers van lidstaten (zoals Nederland) waar het nationaal
      Recht gebaseerd is op formeel politieke Wetgeving die (nationaal) niet mag
      worden beoordeeld door de onafhankelijke rechter.

    3. Europees Recht boven nationaal Recht kan juist van
      voordeel zijn voor burgers van lidstaten (zoals Nederland) waar het nationaal
      Recht gebaseerd is op formeel politieke Wetgeving die (nationaal) niet mag
      worden beoordeeld door de onafhankelijke rechter.

    4. Europees Recht boven nationaal Recht kan juist van
      voordeel zijn voor burgers van lidstaten (zoals Nederland) waar het nationaal
      Recht gebaseerd is op formeel politieke Wetgeving die (nationaal) niet mag
      worden beoordeeld door de onafhankelijke rechter.

    5. Europees Recht boven nationaal Recht kan juist van
      voordeel zijn voor burgers van lidstaten (zoals Nederland) waar het nationaal
      Recht gebaseerd is op formeel politieke Wetgeving die (nationaal) niet mag
      worden beoordeeld door de onafhankelijke rechter.

    6. Europees Recht boven nationaal Recht kan juist van
      voordeel zijn voor burgers van lidstaten (zoals Nederland) waar het nationaal
      Recht gebaseerd is op formeel politieke Wetgeving die (nationaal) niet mag
      worden beoordeeld door de onafhankelijke rechter.

      1. Nieuwe wet zodat alles beter geregeld is !! Mooier kunnen we het niet maken wel makkelijker

        Het kabinet werkt aan een spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus een steviger juridische basis te geven. Binnen enkele weken moet deze wet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu zijn vastgelegd. Dat bevestigen bronnen in Den Haag aan NRC.

        De nieuwe wet moet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen als het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer.

        Ingaan tegen de Grondwet is alleen toegestaan als het wettelijk is vastgelegd – dat is bij de noodverordeningen niet het geval. De nieuwe wet moet dat beter regelen, waardoor burgerrechten (tijdelijk) ingeperkt kunnen worden. Dat kan betekenen dat burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze maatregelen niet opvolgen.

        De wet moet óók de democratische legitimiteit van de maatregelen versterken. Over de verordeningen is niet gedebatteerd en gestemd door volksvertegenwoordigers: ze zijn door de voorzitters van veiligheidsregio’s opgesteld en ingevoerd. Daardoor vindt geen democratische controle plaats. Dat kan met de spoedwet, die naar verwachting tot 30 september geldt, wel. Zo moet de Tweede Kamer instemmen met de wet en met eventuele verlenging.

        Lees ook dit opiniestuk van Wim Voermans:Parlement, maak een eind aan deze uitzonderingstoestand
        De noodverordeningen die zulke maatregelen in de eerste, acute fase van de crisis regelden, voldoen niet meer, nu blijkt dat sociale afstand langere tijd nodig is. Noodverordeningen zijn bedoeld voor tijdelijke, lokale crises, bijvoorbeeld om rellen bij voetbalwedstrijden of demonstraties te voorkomen. Niet om het ‘nieuwe normaal’ van de anderhalvemetersamenleving juridisch vast te leggen, zegt Jan Brouwer, hoogleraar en directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Na drie à vier weken is het tijd om de noodverordeningen terug te schroeven.”

        ‘Superburgemeesters’ die de veiligheidsregio’s voorzitten, eigenen zich steeds meer vrijheden toe en overtreden daarbij vaak de Grondwet, aldus Brouwer. Lokaal zijn steeds meer juridische spanningen over de verordeningen ontstaan. Zo verbood de burgemeester van Zwolle een demonstratie omdat die tegen de regels in zou gaan. Maar dat is niet zo: de noodverordening gaat over samenkomsten van groepen die géén anderhalve meter afstand houden. Demonstreren kan, zolang die afstand in acht wordt genomen.

        Verbod op groepsvorming
        De noodverordeningen van de coronamaatregelen kwamen vorige maand na veel discussie tot stand. Op 23 maart kondigde het kabinet een verbod op groepsvorming aan, vier dagen later pas werd dat in de noodverordeningen vastgelegd. De voorzitters van de veiligheidsregio’s en het ministerie van Justitie en Veiligheid konden het niet sneller eens worden over de precieze formulering van de maatregelen. De voorzitters sturen de toezichthouders aan die de maatregelen handhaven.

        In de tussentijd hadden toezichthouders en politieagenten geen juridische basis om te handhaven. Kappers hoefden bijvoorbeeld juridisch pas vrijdag dicht, maar waren dat dinsdag al: het succes van de maatregelen zat in de gehoorzaamheid van burgers en bedrijven. Maar nu de crisisbestrijding langer duurt, zijn veel bestuurders bezorgd dat strengere handhaving nodig zal zijn.

        Juridisch was er ook een alternatief voor de noodverordeningen, zegt hoogleraar Brouwer: de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden in combinatie met de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. „Daarmee roep je de noodtoestand uit”, zegt hij. „Zoals Frankrijk en Amerika deden.” Met zo’n tijdelijke toestand kunnen volgens Brouwer makkelijker maatregelen afgedwongen worden. De toetsing daarvan gebeurt dan in het parlement.

        Het ministerie van Justitie en Veiligheid besloot begin maart geen gebruik te maken van die wet. Brouwer: „Zo’n noodtoestand zorgt mogelijk voor paniek, Nederland wil het graag laagdrempelig houden.” Zo kwamen de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s aan tafel bij het crisisoverleg van het kabinet, met praktische ideeën over hoe de maatregelen lokaal gehandhaafd konden worden. Nu de crisis een semi-permanente toestand wordt, krijgt het parlement er zeggenschap over.

  5. Op https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5103346/banlieue-voedselhulp-frankrijk-parijs-eten-coronacrisis-onrust “Coronacrisis in de Franse banlieues: mensen staan uren in de rij voor eten”:

    Een tas met gratis fruit, groente, zeep en pasta. De zwangere Djemba Diatite wacht er geduldig op, urenlang in de rij waar afstand houden soms moeilijk is. Maar ze heeft geen keuze: ze moet er haar gezin mee voeden. “Zelfs tomaten zijn nu te duur. Dit is voor mij de enige oplossing.”

  6. Op https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5103346/banlieue-voedselhulp-frankrijk-parijs-eten-coronacrisis-onrust “Coronacrisis in de Franse banlieues: mensen staan uren in de rij voor eten”:

    Een tas met gratis fruit, groente, zeep en pasta. De zwangere Djemba Diatite wacht er geduldig op, urenlang in de rij waar afstand houden soms moeilijk is. Maar ze heeft geen keuze: ze moet er haar gezin mee voeden. “Zelfs tomaten zijn nu te duur. Dit is voor mij de enige oplossing.”

  7. Op https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5103346/banlieue-voedselhulp-frankrijk-parijs-eten-coronacrisis-onrust “Coronacrisis in de Franse banlieues: mensen staan uren in de rij voor eten”:

    Een tas met gratis fruit, groente, zeep en pasta. De zwangere Djemba Diatite wacht er geduldig op, urenlang in de rij waar afstand houden soms moeilijk is. Maar ze heeft geen keuze: ze moet er haar gezin mee voeden. “Zelfs tomaten zijn nu te duur. Dit is voor mij de enige oplossing.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: