Beïnvloeden peilingen stemgedrag kiezers?

Uit de stembusuitslag van gisteren zijn twee dingen meer dan duidelijk geworden namelijk dat de zogenaamde peilingen er steeds vaker flink naast zitten én dat ze -volgens mij- kennelijk het stemgedrag van kiezers beïnvloeden door deze – op basis van de voorspelde mogelijke uitslag- te bewegen tot zogenaamd strategisch stemmen op basis van als dat…. dan doe ik dat… redeneringen.

Roze en donkere wolken

De verkiezingsuitslag heeft gezorgd voor heel veel verbaasde, blije en diep bedroefde gezichten. Voor Rutte, Samsom, Pechtold en hun partijgenoten kan het vooreerst niet meer kapot. Sybrand van Haersma Buma van het CDA is stilletje opgelucht dat het verlies niet groter is geworden. Geert kijkt nog wat verbaasd. De PVV heeft kennelijk nog niet de juiste aanpak en strategie gevonden. Roemer van de SP snapt het echt niet meer. Stond de SP vóór de debatten niet op mogelijk wel 36 zetels en was hij niet hard op weg om als een echte  staatsman het torentje in bezit te nemen? Zou hij dan toch door de mand zijn gevallen? Mensen niet echt vertrouwen hebben dat het met hem als premier en de SP als de grootste partij goed zou komen met Nederland? En dan Jolande Sap, zo haar best gedaan en naar mate haar meer vertrouwen werd toegedicht nam het daardoor juist af. Zo werkt het principe in de politiek. Wij hebben alle vertrouwen betekent eigenlijk dat er ernstige twijfels zijn. Dan nog even de rest. SGP, 50plus en PvdD blij. CU nog net goed gekomen en Hero? Diep bedroefd.

Peilingen

Tot besluit nog even over de peilingen. Vele soorten en maten. De één nog schreeuweriger dan de ander. Of ze doen wat ze zeggen moet u zelf maar beoordelen. Hier nog even een voorbeeldje van maandag. Ik zou zeggen vergelijk het zelf met de uitslag.

17 reacties

 1. De opmerking over de de hypotheekrenteaftrek en de 1-zinspotjes van de afgelopen dagen heeft de VVD de nipte overwinning op de PvdA bezorgd. Er is handig ingespeeld op de angst voor het verloop van de crisis die er onder de mensen heerst en zijn daardoor bang om op bv de SP te stemmen. Bovendien doen er teveel partijen mee waardoor velen door het bos de bomen niet meer zien.

 2. Nee dat was me niet opgevallen Gerard. Maar er zijn een paar hele kleine gemeentes die tegen elkaar strijden om als eerste de stemmen te tellen en door te geven. En dan kan het snel bekend zijn ja.

  Wat mij wel is opgevallen is dat de SP groot was tijdens de vakantie…tja…diegene die geen geld hebben blijven thuis en stemmen meestal SP ivm socialisme etc. Toen kwam iedereen terug van vakantie en waren de rollen ineens anders.

  Nou eens even kijken of we het Belgische record formeren van kabinet kunnen verbreken. Met deze uitslag zouden we wel een serieuze poging kunnen doen hahahaha.
  Januari weer stemmen mensen, bereid je maar vast voor 😉

 3. Vergelijk het eens met het wielrennen

  Hoe is deze sport veranderd is door constante doorgeven van de voorsprong van een kopgroep of koploper. (welke kopgroep blijft nog weg ?) Voeg hierbij regie uit de wagen (lees mediatraining en spin) en je krijgt een heel andere wedstrijd. Wat extra doping (valse beloftes, op angsten inspelen) en je hebt een totaal ander plaatje.

  De wielersport is zichzelf opnieuw aan het uitvinden, hopelijk volgt de politiek ook. Minder “the Voice politics” en meer inhoud.

 4. @Gerard: de uitslag was al eerder bekend maar wordt verkapt door de kleine verschilletjes bij het bekend maken van de uiteindelijke uitslag. De VVD moest winnen. De “elite” duldde niet nog een socialistische overwinning in Europa.

 5. Ik moet zeggen dat de peilingen deze keer van een enorme invloed zijn geweest. Het is een een wedstrijd tussen Rutte en Samsom geworden. Wat ik heb vernomen uit een andere peiling is maar liefst 75% van de VVD stemmers een regering met PvdA wel ziet zitten. Echter 25% van de PvdA ziet regeren met Rutte slechts zitten. Een stem op Samsom was dus in driekwart van de gevallen een stem tegen de VVD. Grappig dat al van te ver van te voren al was bekend dat VVD met PvdA wel samen wilden.
  Je zou dus kunnen zeggen dat de PvdA stemmers het meest naief zijn.

  Iets ander de buitenlandse MSM spreken allen over een overwinning van Europa. Als ze goed zouden kijken zouden ze zien dat deze verkiezingen helemaal niet meer over de EU gingen.
  Verder hoor je in de MSM de geluiden dat deze verkiezingen de overwinning op het populisme zijn. Mijn mening is juist dat dit deze verkiezingen de grootste overwinning van het populisme ooit zijn. Alles werd beheerst door een soort Xfactor achtige opzet, waarbij vooral de gewone man met angst werd bespeeld. En personen als reddende engels werden neergezet. Er was bitter weinig echt inhoudelijks te horen. Je zou zelfs kunnen stellen dat VVD en PvdA Wilders methodiek hebben overgenomen.

 6. Wat mij deze verkiezingen op viel was dat de media met name de SP buitensloot door de partij nauwelijks te noemen en daardoor serieus te nemen. De kiezers hebben dat naar mijn idee overgenomen. Waar door de NOS en RTL met name Rutte en Samsom naar voren werden geduwd (misschien betaalden deze partijen beter..?) lieten ze de SP links liggen. Ook in het slotdebat was het Roemer die pas 50 (!) minuten na aanvang programma in beeld kwam. Tja.. hoe duidelijk kun je als omroep zijn waar je voorkeuren liggen.

 7. Wederom zijn het naar mijn idee de omroepen in combinatie met valse peilingen geweest die de stemmen van de kiezers bepaald hebben. De NOS wordt betaald door de overheid (wat in feite de bevolking zou moeten zijn) maar behartigd slechts de belangen van haar eigen voorkeur. Wat klopt hier niet?

  Als dat de basis vormt van deze zogenaamde democratie.. wat is hier dan nog democratisch aan? Dit is Goebbels Style!

 8. Ik denk dat in deze tijd met veel zwevende kiezers, desinteresse, steeds minder voor de inhoud gaan, peilingen en het mediacircus tezamen voor een dynamiek zorgen die elke kleine ‘beweging’ in kiezersgunst een extra ‘duw’ geeft met als resultaat grote ‘bewegingen’ in een korte tijd.
  Voorbeeld: Een lijsttrekker hapert heel even tijdens een debat, dat verder goed verloopt.
  In de media gaat dit vervolgens enorm uitvergroot worden door zogenaamde deskundigen die er een overdreven negatieve duiding aan geven ( ik denk expres omdat ze ‘redenen’ hebben om partijdig te zijn ). Zelfs mensen die het niet zelf gezien hebben laten zich hier makkelijk door beinvloeden, zeker als ze niet een uitgesproken mening hebben.
  De dag erna wordt het effect al zichtbaar in een peiling. En dat feit op zich versterkt het effect weer omdat veel mensen daar dan weer op reageren ( ze willen bij de winnaar horen ). Volgende dag weer peilingen enz.
  Ik denk dus dat het bijna dagelijks peilen het grillige verloop in de voorkeur van het electoraat veroorzaakt.
  En is het duidelijk dat dit alles mogelijk is doordat kiezers steeds minder trouw zijn aan een politieke partij door ontzuiling, secularisatie enz.

 9. @7 primaat, ik vrees dat het de machtige eurocraten in Brussel zijn die achter de schermen de media in de lindstaten steeds meer onder controle hebben.
  Zou het kunnen zijn dat zowel de commercilele als de publieke omroepen met name SP onschadelijk hebben gemaakt omdat zij een bedreiging waren?
  Ze volgen de politieke situatie in de verschillende landen. Voor Nederland taxeerde ze de PVV als niet gevaarlijk. Logisch, omdat de kans op regeringsdeelname bijna uitgesloten is.
  Ik ben nog redelijk naief dat dat nu pas serieus tot me doordringt.
  De rillingen lopen over mijn lijf, want ik realiseer me dat Brussel al bezig is de democratie te wurgen en dat we ons erbij neer moeten leggen dat alles, en ook de verkiezingen gisteren, een schijnvertoning is.
  En dat betekent dat we er alleen nog maar zijn om voor de elite te werken, hun winsten veilig te stellen en ons mond te houden.

 10. Verontruste burger.. kraakheldere analyse, ik vrees dat je helemaal gelijk hebt. Veel zwevende kiezers gaan voor het koppie, zonder ooit het partijprogramma gelezen te hebben. Zo is Hitler ook ooit aan de macht gekomen.. ze haben es werkelijk nicht gewusst. Ich binn nur einen dumpfkopf!

 11. Waaom heeft iedereen weer slaafs zitten stemmen op de veroorzakers van de crisis? Ik snap echt helemaal niets meer van jullie maar dan zal het wel aan mij liggen…
  Waarom heeft SOPN geen zetel gekregen?
  Die lui tonen ballen en zeggen dingen die veel van de mensen hier schrijven. Of is dit zo’n elitair forum?

 12. @moerstaal : het beruchte nederlandse ‘masochistische allel’ is mijns inziens hier voor verantwoordelijk …

  Komt nog bij dat 99% van de gnomen hier niet beseft dat we voortdurend langs de financiële euro-afgrond aan het rennen zijn … met een mediatiek blinddoekje om, hè ?

  hijg-hijg …

 13. @14 KTM
  Ik geloof serieus, nee weet dat twee millennia van religieuze selectie alle genen welke zorgen voor kritisch nadenken er bij 99% van de populatie volledig uit zijn geselecteerd. Wie een ander geluid laat horen is geestesziek of je moet bij de elite behoren. Dan moet je zelfs geestesziek zijn! Calvijn was tot nu toe wel het hoogtepunt en het masochistische gedrag bezien moet zijn knoet langs genetische weg nog steeds pijn doen…

 14. @moerstaal, ik vind het niet zo erg dat die veroorzakers op het pluche komen te zitten…ik zie ze graag met dit schip de bodem van de oceaan opzoeken 😉

 15. Lieve moerstaal : Je opmerking is typisch ‘Nederlands’.
  Let me explain. Kijk, trek een Koerdische marxist uit het Ayatolla-gebergte, vlieg ‘m over en plant hem in Nederland, en laat hem de partij-programma’s van nederlandse marxistische partijen (SP,GrLi etc) lezen.
  Wedden dat ie dan zwéért dat het ‘rechtse’ partij-programma’s betreft ? ‘rechts’ dààr is nagenoeg ‘links’ hier, ivm afwezigheid van ‘radicaliteit’.

  Wat ik wil zeggen is dat ik m’n ‘basis kennis’ over Khazaren en hun Onzichtbare Wereldrijk hier in FR heb opgedaan, en dus aan hèn te danken heb, en wel via tientallen (frans-)Katholieke boeken.
  Je wil, als NL-er zijnde, eenvoudigweg NIET weten hoe Frans-Katholieke intellectuelen hier (terècht !) als [u]bloedhonden[/u] de financiële/maatschappelijke Khazaren- vrijmetselarij-invloeden documenteren en ’tracken’.
  En dat zonder ophouden, hè ?
  Schit-te-rend gewoon !
  Respect.
  Die (groep van) Katholieken hier hebben dus welbeschouwd helemaal [u]niets[/u] gemeen met bv het ‘Nederlandse’ Katholieke (Zio-zever-)gehalte.
  Dat is hetzelfde als appels met peren vergelijken, ècht.

  Wat ik het Christendom in haar algemeenheid inmiddels wèl ‘verwijt’ is haar achterlijke goedgelovigheid, ben ik helemaal met je eens. Ze worden (inderdaad) geconditioneerd om ‘coute que coute’ te geloven in de goede intenties van iedere medemens, en dat is, zeker wat betreft de ..ehh …(een deel van de ) K-tjes ja , gewoon be-la-che-lijk.

  Dus wat jouw ‘mening’ over ‘godsdienstige dumbed down believers’ betreft, snap ik je stelling, voor zover het nederlandse en ander Noord-Europese godsdienstige stromingen betreft, VOORAL Protestantse/Calvinistische/Gereformeerde enz, maar die zijn gewoon totaal NIET representatief voor de (Christelijke) [u]wereldwijde[/u] stromingen.

  Forget it .

  You have NO idea …

  Bij jou in Brazilië (of Argentinië ?) heb je bijv. de Katholieke TPF-organisatie (Tradition-Propriété-Famille) ; je wil NIET weten waar die gasten (terecht !) ‘staan’ … en de boeken die ze uitgeven-gn-gnnn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: