Als schrijver van artikelen over economie en maatschappij ben ik voortdurend op zoek naar het waarom? Hoe leven wij, wat zijn onze bewuste en onbewuste keuzes? Waarom verzamelen we zoveel terwijl ons leven toch maar kort is? Waarom zou je miljardair willen zijn, een huis willen hebben met tien badkamers, waarom veertig, vijftig of meer uren willen werken en geen tijd hebben om je kinderen te zien opgroeien. Waarom willen we een Europa zoals dit nu vorm krijgt? Waarom kopen we een goedkope broek die in Bangladesh voor dertig cent in elkaar is gezet? Waarom willen we melk voor 90 cent per liter wetende dat een boer daar maar een heel klein beetje van meekrijgt en er dus nooit van rond kan komen? Een oneindig aantal waarom’s en why’s.

phrase

Leven en levendigheid in Brazilië

Mede naar aanleiding van deze vele vragen, op zoek naar antwoorden, keek ik deze week naar een documentaire over Brazilië. Wat direct opviel was de enorme geestdrift die er uitging van dit land en zijn mengelmoes aan bewoners. Er was leven en levendigheid. De markten geurden en kleurden. De inventiviteit en inzet was enorm, ook bij de miljoenen arme Brazilianen die in gevaarlijke en onveilige sloppenwijken wonen.

Terug naar Nederland

Wie deze Braziliaanse levendigheid vergelijkt met de situatie in ons land die kan niet anders dan tot de conclusie komen dat wij met zijn allen, eigenlijk al een hele tijd, een beetje stervende zijn. Zo lang het ons persoonlijk maar redelijk gaat, vinden we het wel goed, maken we ons nergens zorgen over. Door een oerwoud van geboden en verboden, rijen verzekeringen, een enorm aantal overheidsvoorzieningen, bestuur en controle op elk niveau, een gezondheidszorg die tot het uiterste en soms nog verder gaat en oudedagsvoorzieningen die ouderen feitelijk buiten de samenleving plaatst, zijn we in een soort kunstmatige wereld terecht gekomen.

Een wereld waar risico’s zoveel mogelijk worden gemeden, waar we altijd op zoek zijn naar koopjes, waar meer materiele goederen bezitten staat voor meer leven, waar mensen direct roepen om overheidsingrijpen, waar alles in bestanden en register wordt vastgelegd, waar wonen in caravans of tuinhuisjes, het bouwen van een simpel huis, het stoken van een lekker kampvuurtje en nog zoveel meer dingen verboden zijn.

Langzaam maar zeker richting klif

We slapen met open ogen, zien niet, of maken ons er niet druk om, dat wij door de ontwikkelingen in de westerse wereld, in een razend tempo richting afgrond gaan. Onder het mom van de Europese solidariteit raken we de solidariteit in ons eigen land kwijt, wordt onze democratie volledig uitgehold en zijn we met een enorme vaart op weg naar een kastesysteem met maar twee kasten of klassen. De superrijken en de rest. Het verbond waarin gold dat rijk zijn best kon als ook de andere mensen zich maar redelijk zouden kunnen redden is door de elite eenzijdig opgezegd. Rijk zijn en nog rijker worden mag en kan nu volledig ten koste van de rest gaan. Het maakt niet uit hoe.

Economische groei als gouden kalf

We kunnen het dagelijks horen roepen door de Eurobonzen. Alles komt goed als we maar weer economische groei hebben. Consumeren, exporteren, nog meer regels, nog meer subsidies en bovenal een centraal Europees Regiem dat leiding geeft aan dit alles. Als we met zijn allen niet heel hard stop gaan roepen dan zal het gaan zoals Samson van de PvdA het graag wil. Europa zal ons veel meer gaan kosten dan ooit beloofd én we moeten meer bevoegdheden afstaan dan we comfortabel vinden. Ik zou er aan toe willen voegen dat Europa ons veel meer kost en gaat kosten dan ons lief is. Home is where we belong to, en dat is voor ons Nederlanders zeker niet een federaal Europa.

Terug naar Bekneld leven uit de titel

Wij mensen hebben in principe alles in ons. De verzetsstrijder, de grijze muis en de collaborateur. Wij hebben bewustzijn en kunnen dus keuzes maken. In de westerse samenleving hebben we het inmiddels meer dan vijftig jaar redelijk tot heel goed gehad. Velen kunnen zich zelfs niets anders voorstellen, hebben er geen gevoel bij, kennen niet de geur van armoe en verval. Dat goede voor ons is veelal ten koste gegaan van moeder aarde, de dieren en onze medemensen. Het koopje voor ons, ging en gaat gepaard met het lijden van anderen. Economische groei als een alles vermorzelend wiel, blind en gulzig.

Voor mij is het duidelijk, in een warme kamer en met een volle buik dommel je gemakkelijk weg, maak je je niet druk om de buitenwereld denk je niet aan de kip in de legbatterij, het meisje van dertien in Burma dat, in wolken van stof, twaalf uur per dag in een razend tempo ritsen in broeken zet. Ook denk je niet aan de boom die 200 jaar is gegroeid, ons van tonnen zuurstof heeft voorzien en die in drie minuten is omgezaagd voor de schutting in de achtertuin. Ons leven en onze levendigheid hebben we ingeleverd voor gemakzucht en het lineaire tijdsdenken dat gebaseerd is op de gedachte dat morgen en overmorgen een voortzetting zullen zijn van gisteren en vandaag.

De jaren die komen

Uit tal van gebeurtenissen in onze wereld blijkt dat we aan het eind gekomen zijn van wat overheden op een eerlijke en redelijke manier kunnen regelen en beheersen. Het is aan ons om te kiezen. Zelf verantwoording nemen en medevormgeven aan een nieuwe en betere samenleving of al vast de kluisters laten aanleggen voor een toekomst in virtuele of misschien wel echte ketenen. Een wereld zonder vrijheid en solidariteit, vol van uitbuiting en nog maar twee kastes of klassen zoals eerder genoemd. The haves and the have nots.

33 reacties

  1. Zelf vorm geven aan een betere samenleving?
    Dat verdient een verdere uitwerking van de inbreng van Houtskool: de economie scheiden in twee poten.
    Een basiseconomie waaraan iedereen in ‘deeltijd’ dient deel te nemen aan de productie van goederen ter bevrediging van de primaire levensbehoeftes ( in kleine leefgemeenschappen ) en een markteconomie waaraan deelname vrijwillig is voor degenen die dat leuk vinden, meer wensen hebben, ambitie hebben or what ever.
    Als ik het verkeerd zeg dan verbetert Houtskool me wel. Dit is toch wel een hele interessante gedachte. Mensen die vrijwillig tijd inzetten in de markteconomie zijn waarschijnlijk gemotiveerder, creatiever, ambitieuzer en dus productiever. En zo zijn er meer voordelen te noemen. Wat dacht je van minder bureaucratie. Het sociale vangnet wordt voor een groot vervangen door de zelfvoorzienende gemeenschappen ( immers voor de basisbehoeftes ).

  2. Geinig dat Brazilië wordt genoemd.
    Het is o zo waar en ik heb er weinig aan toe te voegen.
    Dat strafkamp HOL-land is gelijk aan een wurgcorset.
    Wat Ben schrijft roep ik al jaren.
    Je hebt geen andere keus dan meerennen.
    Anders rest je de straat, gevangenis, inrichting of voortijdig je graf.
    Aan Brazilië mankeert nog steeds een hoop en ook hier grijpt de octopus van familie K om zich heen.
    Gelukkig zijn tientallen miljoenen mensen hier nog vrij.
    Hypotheekvrij optrekje, vreten uit je eigen tuin.
    Fuck the rest!

  3. @Vb aka wereldverbeteraar 😉
    Gooi je laptop in de plomp, koop een retourtje Brazilië en ga op in de massa hier. Miljoenen Brazilianen zijn stateloos.
    Na enige tijd in Brazilië te hebben verblijft komt er wel weer een generaal pardon… Boete voor illegaal verblijf sowieso maximaal iets van 700 a 800 Real.
    Fuck the rest!

  4. Mooi stuk.

    @1VB
    Ik kan me het gedachtegoed nog herinneren van houtskool in een reactie. Het lijkt me wel wat, maar geen idee of dit kan werken. Ik vraag het me af. Schat eens in hoeveel procent van de mensen zullen kiezen voor die basiseconomie en het percentage van mensen die kiezen voor de markteconomie. Ik kan me zo voorstellen dat je in die markteconomie hoe dan ook toch winners en losers zal krijgen en dat misschien wel vele losers, helemaal in de put komen aankloppen bij mensen van de basiseconomie. Ok, die laten we die dan toe ? Met een puntmuts met het opschrift ‘Ezel’ voor de rest van z’n leven ? Ook denk ik dat de ‘markters’ vanwege de massa toch de ‘basics’ trachten ‘het kwaad in te trekken’. De ‘basics’ zullen toch best wel veel grond moeten hebben om lokaal dingen te kunnen verbouwen. ‘markters’ willen ook grond maar mogelijk voor geheel andere doeleinden. En grond(stoffen) zijn vaak een bodem voor onenigheid. Nou ja, misschien schets ik het iets teveel of dat er twee overheden zijn maar dat is niet mijn bedoeling.

  5. @1
    Leuk vb dat je er op terugkomt. Slechts 1 aanvulling: ‘chantage’ door de hogere kaste is niet langer mogelijk want er is altijd een vluchtweg. De basiseconomie als communicerend vat tussen socialisme en kapitalisme.

  6. Ik stel me al jaren deze vragen. Een stuk naar mijn hart. Ben er heilig van overtuigd dat het anders moet.

    Het idee van de keuze spreekt me aan. De vraag die R zich stelt is een goede: “hoeveel mensen zouden kiezen voor…”

    De kennis komt met de jaren en op mijn jongere leeftijd stelde ik mezelf minder vragen. Nu is dat anders. De vraag is echter: Hoe kunnen we deze dingen veranderen?

    Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat zulke drastische wijzigen niet te realiseren zijn omdat er uiteindelijk altijd mensen zullen zijn die het inzicht dat hier geëtaleerd wordt niet hebben en hun keuze baseren op deze beperkte inzichten. (huidige financiële systeem)

    Toch is de ontwikkeling heel natuurlijk en gelijk aan allerlei processen in de natuur. Daar gaan veranderingen geleidelijk ( evolutie ) . Naar mijn idee zullen we dingen dus geleidelijk moeten veranderen. Het begin van de oplossing ligt in respect en samenwerking. Als we dat opgelost hebben, hebben we waarschijnlijk al de helft van het probleem te pakken.

    Dank heer Bennink, Ben voor dit mooie artikel. Goed om te zien dat er gelijkgestemden zijn.

    Arie Mulder

  7. Het antwoord van de huidige politiek is meer centraliseren om zodoende welvarender noord Europese burgers te kunnen belasten om de falende ponzi te rekken. Gedrag dat steeds extremer zal worden en uiteindelijk fascistische trekjes zal krijgen; grote bedrijven met grote invloed in de politiek en een nog groter belang om ‘hun’ papieren wereld overeind te houden en de burger verder te verstikken in consumptie.

  8. @4 R
    Ook mensen die vrijwillig deelnemen aan het kapitalistische deel blijven een plicht houden om te blijven deelnemen aan de basiseconomie. Ze zijn dus nooit weg geweest.

  9. Ik blijf toch de oplossing van dit probleem in de reeds bestaande gemeenschappen en leegstaande dorpen in landen als Spanje zien. Ook zijn er op andere plekken ook genoeg plekken waar de homo-capitalismus geen grip op heeft gekregen. Ook zijn er diverse gidsen van collectieven in Europa. Het probleem is wel dat het kankergezwel van de EU, wat ons mooie zaken als open grenzen heeft gegeven overal de zieke westerse samenleving tracht op te dringen. Dit in het kader van ontwikkeling. Overal worden in Oost Europa nieuwe fossiele energie vretende industriele landbouwprojecten opgestart.

    Nederland zie ik om diverse redenen niet als mogelijke oplossing en dat is dat dit land te dicht bevolkt is en daardoor overgereguleerd, waardoor je de circus niet kan ontsnappen. Om dit circus te ontsnappen moet je ver weg zijn van de machtscentra. Immers ver weg is vaak nog van alles mogelijk.

    Ook in Griekenland trekken veel jongeren al weg van de hel van Athene en Thessalonika naar het platteland om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Het beste is dit om met nieuwe handtechnieken zoals permacultuur te doen en met een leuke groep mensen, die ook met een middelste vinger denken naar het Westerse systeem.

    Ik ben me inmiddels in al deze mogelijkheden aan het verdiepen en ook naar het kijken naar een goede lange afstandsfiets. – Ik wens niet in deze waanzin te blijven zitten als het ook hier mis gaat.

  10. Ik heb ‘m wel eens eerder geplaatst maar mogelijk op een net iets te oud draadje. Een Spaans ‘dorp’ dat min of meer maling heeft aan de gewone Spaanse verplichtingen maar leeft naar de lokale regels. Past volgens mij bijzonder goed in dit artikel van biflatie thuis.

    @S7P
    Jouw reactie nr 9 alinea 3, onderstaande link heeft daar ook mee te maken.

    ‘Spaans dorp immuun voor crisis’

    http://nieuwsuur.nl/video/363144-spaans-dorp-immuun-voor-crisis.html

  11. @10 waarbij deelname aan de markteconomie op vrijwillige basis. 1 uur per week, 80 uur per week, wat jij wilt. Vraag en aanbod zal hierin (mede) bepalend zijn. Zodra de markteconomie naar verhouding teveel vraagt van haar deelnemers neemt het aanbod van werknemers af (lees: vloeit terug naar de basiseconomie) en zal de markteconomie aan de vraagzijde zich moeten aanpassen. Dit is niet alleen in financieel opzicht, maar ook moreel, sociaal en op het gebied van duurzaamheid. Nu past de markteconomie zich niet aan, maar chanteert en parasiteert, en er is geen vluchtweg anders dan een collapse van de ‘host’, de burger dus, in termen van schulden die inmiddels zijn gesocialiseerd.

  12. Ik ben van mening dat de artikelen van Ben eigenlijk een veel breder publiek zouden moeten bereiken dan alleen Biflatie.
    Wat Ben schrijft is bijna niet meer te negeren ondertussen.

    Mijn complete omgeving van ”gewone Nederlanders” knikt in ieder geval geestdriftig bij het lezen van de afgedrukte en uitgedeelde ”Ben stukjes”.

  13. @12 Houtskool, precies en het maakt mensen in alle opzichten meer bewust en betrokken. Bewust van moeder aarde en dat we er met respect mee om moeten gaan en betrokken bij de producten die je maakt, zowel is de basiseconomie als in de de markt economie.
    En laten we eerlijk zijn, de moderne mens heeft het toch nodig om weer op een hele directe manier betrokken te zijn bij bijvoorbeeld de voedselproductie. Nog een voordeel is dat mensen ook hun lichaam weer moeten gebruiken, wat de volksgezondheid zeker ten goede zal komen. Ook de hoeveelheid psychische aandoeningen zou weleens drastisch kunnen afnemen.
    Meer in cotntact met de natuur, goed voor lichaam en geest.

  14. Er gebeuren rare dingetjes in de markten. Merkwaardig verloop van veiling VS staatspapier, upgrade Grieks schuldpapier (mwaha). De invloed van centrale planning in de markt neemt toe. Dat is een teken van verslechtering. De politiek probeert het vertrouwen overeind te houden. Forse toename van slechte leningen in Spanje neemt toe.

    Duitsland steunt zuid Europa, simpelweg omdat de banken in Duitsland niet zijn geherkapitaliseerd (zie artikel kb hiervoor). Zodra dat gebeurt gast Duitslands debt/gdp verhouding door het putje en volgt afwaardering.

    Men verzwijgt de waarheid om het vertrouwen bij burgers niet (verder) te ondermijnen.

    Zaken staan er [b]VEEL[/b] slechter voor dan men ons wil doen geloven. Met de kaasschaafmethode tracht men ons leugen na leugen, bezuiniging na bezuiniging en verdere afdracht van soevereiniteit door de strot te duwen tot het moment supreme: confiscatie van pensioenen en spaargeld.

  15. @houtskool : Wat dacht je van Bernanke die op 12/12/12 aankondigt dat er voortaan niet 1,3 maar 2,8 mil-JARD DOLLAR [u]PER DAG[/u] gaat worden bijgedrukt / toegevoegd aan de M3, waarna de goudprijs (30$) [u]DAALT[/u] ???

    Want die had namelijk minimaal 100$ moeten stijgen, hè ?

    Samengevat : er is al lang geen ‘vrije’ markt meer ; er zijn alléén nog maar markt-[u]interventies[/u].

    De burgers worden op ongekende schaal in een kunstmatig coma gehouden.

    We leven In een totale fictie, en anders niets.

  16. @16
    Totale fictie ktm. Helemaal eens. Endgame voorspel, heb je genoeg popcorn? Naast andere ‘benodigdheden’ uiteraard. De verbazing onder ‘ingewijden’ neemt met de week toe lees ik op ZH. Die fascitische trekjes zijn dichterbij dan we denken.

  17. [quote]Langzaam maar zeker richting klif

    We slapen met open ogen, zien niet, of maken ons er niet druk om, dat wij door de ontwikkelingen in de westerse wereld, in een razend tempo richting afgrond gaan. Onder het mom van de Europese solidariteit raken we de solidariteit in ons eigen land kwijt, wordt onze democratie volledig uitgehold en zijn we met een enorme vaart op weg naar een kastesysteem met maar twee kasten of klassen. De superrijken en de rest. Het verbond waarin gold dat rijk zijn best kon als ook de andere mensen zich maar redelijk zouden kunnen redden is door de elite eenzijdig opgezegd. Rijk zijn en nog rijker worden mag en kan nu volledig ten koste van de rest gaan. Het maakt niet uit hoe.[/quote]

    VVD-beleid ten top. Hoe durven de Nederlanders om op zo’n elitepartij te stemmen? En Samsom doet daar volop aan mee!

  18. @15, 16, maar 2013 wordt echt het jaar dat het besef doorbreekt dat veredere Europese integratie een tweeledig doel heeft.
    1. Een grootscheepse nivellering tussen noord en zuid. En dat gaat ook de Nederlander ongelooflijk veel geld kosten terwijl de bodem onder al zijn zekerheden wordt weggeslagen ( pensioen, huis, baan, sociaal vangnet ).
    2. De definitieve genadeklap voor de democratie waardoor de k-elite ook de middenklasse onder controle heeft. En dan komen we op wat Ben ook al aangaf: Straks heb je nog maar twee klassen: de elite die alle productiemiddelen in handen heeft en de rest die ten dienste staat van de elite.

    Mijn inschatting is dat ergens rond deze tijd volgend jaar een fataal voorstel komt tot kwijtschelding Griekse schulden en/of nieuwe kredieten ter hoogte van tientallen miljarden.
    Dat zal tezamen met revolutie/burgeroorlog in het zuiden een zeer belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Europa worden.

  19. @18 Moin, Samsom is een carriere-politicus van het ergste soort.
    En de pvda achterban bestaat uit volk van het ergste soort.
    Zij hebben gewoon in koelen bloede een dolk in de rug van de sociaal-democratie gestoken.
    Ga maar na: de vvd achterban kreeg het voor elkaar het regeerakkoord open te breken, terwijl die verraders van de pvda zwijgen als het gaat om ingrepen in de awbz waar je stil van wordt.
    Need I say more?

  20. Waarom verzamelen we zoveel terwijl ons leven toch maar kort is? Waarom zou je miljardair willen zijn, een huis willen hebben met tien badkamers, waarom veertig, vijftig of meer uren willen werken en geen tijd hebben om je kinderen te zien opgroeien.

    Het is al heel goed als je hier bij stilstaat,dit alles heeft met hebzucht en status te maken een miljonair kan de ambitie hebben om zijn medemiljonairs te overstijgen met andere woorden het is nooit genoeg voor sommigen
    in de bijbel,ja ik weet het tis wellicht een oud stoffig boek maar daar moet je toch echt zijn wil je wijsheid leren en weten wat de toekomst brengt het staat er allemaal in
    zo staat er letterlijk dat het dwaas is om je rijk te werken alles is ijdelheid, ook staat er in dat in de eindfase van de wereld zoals we hem nu kennen er hongersnoden zullen komen en alles aan de hoogste prijs verkocht zal worden, schaarste misschien? en dat zijn slechts een paar voorbeelden.
    de mens wil autonoom zijn welnu dit is het gevolg ervan, een puinhoop die steeds groter word.
    dus economisch gezien is de bijbel een zeer goede raadgever zo is bijv. goud en zilver ingesteld als geld voor de mens,maar wat doen wij eeuwen later? papier er voor gebruiken want dat kan je lekker manipuleren om er bijv. oorlogen mee te kunnen financieren. de mens kiest dus voor ongehoorzaamheid en dat heeft altijd gevolgen, dat is een ieder bekent.

  21. @21 Verontruste burger 18-12-2012 23:47:
    [quote]@18 Moin, Samsom is een carriere-politicus van het ergste soort.
    En de pvda achterban bestaat uit volk van het ergste soort.
    Zij hebben gewoon in koelen bloede een dolk in de rug van de sociaal-democratie gestoken.
    Ga maar na: de vvd achterban kreeg het voor elkaar het regeerakkoord open te breken, terwijl die verraders van de pvda zwijgen als het gaat om ingrepen in de awbz waar je stil van wordt.
    Need I say more?[/quote]

    Ik denk dat de PvdA-achterban wel op de achsterste benen gaat staan wanneer blijkt dat bij het uitwerken van de AWBZ-ingrepen deze wel erg hard blijken te zijn. Zeker omdat veel mensen die in de zorg werkzaam zijn, of die zelfs kampen met een chronische ziekte of een handicap, vaak PvdA stemmen of lid zijn van die partij.

  22. @24 Moin, Dat die ingrepen erg hard zijn weten ze natuurlijk wel. Maar als ze daar politiek zonder al te grote kleerscheuren vanaf komen kan het ze geen barst schelen.
    Het gaat mij om de mentaliteit.
    Al die mensen die hun vertrouwen op het laatste moment aan de pvda hebben gegeven voelen zich belazerd. Maar die klootzakken hadden beter kunnen weten en hadden door die zorgvuldig voorbereide negatieve beeldvorming rond Roemer heen moeten prikken die volkomen absurd was en echt helemaal nergens op sloeg. Waardeloos volk zonder eigen mening en eigen perceptie die zich van alles op de mouw laten spelden. Met dit volk win je geen oorlog.
    Vvd-ers zijn natuurlijk sowieso allemaal, met de elite heulende, landverraders.
    Maar dat spreekt vanzelf.
    Één der grootste landverraders, je weet wel die onechte ijdeltuit Samsom die ons nu al heeft beloofd dat we nog veel meer mogen betalen voor Griekenland, is nu op tv.
    Gatverdamme, ik kan niet wachten op zijn politieke ondergang. Kan helaas nog even duren want hij heeft die hele k-afhankelijke hersenloze media achter zich.

  23. @11 Dit soort projecten schieten denk ik als paddestoelen uit de grond, omdat steeds meer mensen weten dat dit economisch systeem een dead end is.

    @19 Welke nivellering? Heb je wel eens het leven van een gemiddelde Griek of Spanjaard gezien? Dat is GEEN nivelering. De PIGGS zijn een scheme om geld van de belastingbetaler en de drukpers naar de banken / belggers / pensioenfondsen te sluizen, die hun verliezen door verkeerde beleggingen niet kunnen nemen. Als men daar in Spanje, Griekenland, … echt de boel zouden nivelleren, dan zou artsen zonder grenzen ook niet met Athene bezig hoeven te houden.

    Dat de democratie volledig wordt uitgehold om banken en andere financiele instellingen overeind te houden is een ernstige zaak. Ik denk aan Ijsland. Dikke middelvinger naar de banken, verliezen nemen (en dus flink pijn leiden voor de toekomst en een oplossing) en nu van plan om [b]Full-reserved[/b] (dus geen geld maken door de banken) banking in te gaan voeren. Die hebben hun bankencrisis opgelost en hebben hun democratie NIET verraden voor glimmende kralen.

    Om even terug te komen op nivelleren – De Ijsland oplossing in de EU betekent ook dat een groot deel van de pensioenen ook zullen gaan verdampen, netzoals spaartegoeden etc. Ik denkdat dit uiteindelijk toch zal moeten gebeuren, omdat deze reddingspogingen tot niets gaan leiden. Ook zullen veel hypotheekschulden weggestreept worden. Dan krijg je pas echte nivellering, omdat schulden en bezittingen/tegoeden tegenelkaar wegvallen. Banken nivelleren NIET, maar houden de verschillen alleen in stand en maken er nu een hyperbool van de verschillen tussen rijk en arm van. En als je geld met een bepaald doel hebt gespaard is dit zeker een zure appel.

  24. Ah kijk nou…Ierland sluit aan. Van W. Middelkoops twitter:

    A new political party in Ireland, Direct Democracy Ireland, is raising the gold issue, asking Ireland’s finance minister Michael Noonan, about the country’s gold vaulted at the Bank of England, such as whether the gold is held in allocated form with a bar list available and whether the gold is leased or otherwise used for surreptitious market intervention. We hope Direct Democracy Ireland gets answers and shares them with us for publication. The party’s questions are posted here: http://directdemocracyireland.ie/question-for-michael-noonan/

  25. Dank voor dit prachtige artikel!

    In dit verband goed om nog eens de aandacht te vestigen op een artikel van Pieter Stuurman uit 2009, maar nog steeds meer dan actueel: een sluipende verschuiving van variabele kosten naar vaste kosten in ons levensonderhoud. De consequentie hiervan is, dat alle deelnemers aan de maatschappij steeds minder keuzemogelijkheden overhouden en daarmee hun vrijheid wordt ingeperkt.

    Voor wie het nog niet gelezen heeft, een absolute aanrader:
    http://pieterstuurman.blogspot.nl/2009/09/geld-als-dictatoriaal-instrument.html

  26. Goed verhaal.
    Ik denk dat de media en vooral de reclame een grote rol spelen in de dagelijkse beknelling.
    Als je op vakantie bent, ver weg van de media en reclame, voel je je veel beter en vrij.
    Laat de TV en radio eens een week uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: