Belangrijk om te weten bij een nieuw huis

Een erg belangrijke behoefte, misschien zelfs wel de belangrijkste behoefte die we hebben, is de behoefte om een dak boven ons hoofd te hebben. Al eeuwenlang bouwen we huizen. Vanzelfsprekend is er hier sprake van een ontwikkeling. De huizen die we nu bouwen zijn namelijk van een veel betere kwaliteit dan de huizen die tijdens de middeleeuwen werden gebouwd. Dit is natuurlijk ook niet zo raar als je gaat kijken naar de middelen die we nu tot onze beschikking hebben en als je dat gaat vergelijken met de middelen van toen. Bovendien worden er nu ook veel meer eisen gesteld aan onze woningen. Ze moeten namelijk wel aan bepaalde standaarden voldoen. Deze eisen worden ook steeds veranderd. De huizen die er al jaren staan hebben hier eigenlijk weinig mee te maken. Het gaat namelijk met name om de huizen die nog nieuw worden gebouwd. Hier komen namelijk steeds meer nieuwe eisen bij.

Een gebouw dat energieneutraal is

Zoals gezegd zijn er allemaal eisen waaraan een woning moet voldoen. Voor bepaalde dingen heb je ook een vergunning nodig. Je mag namelijk niet zomaar gaan verbouwen. Hiervoor zul je een verbouwvergunning moeten hebben en ga zo maar door. Zo zijn er nog tal van dingen te bedenken waaraan je moet denken bij je nieuwbouwhuis. Sinds begin 2021 is er een nieuwe eis gesteld door de overheid. Er is nu een verbeterde variant van de EPC-berekening. Het gaat dan om de BENG-berekening. BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Dit heeft alles te maken met de eisen die de overheid stelt op het gebied van energie. Er moet voldaan worden aan alle drie de eisen. De eisen zijn: energiebehoefte, primair energiegebruik en aandeel hernieuwbare energie. Het ontstaan van deze nieuwe eis valt te herleiden naar de klimaatakkoorden van Parijs. Hier zijn namelijk strenge eisen gesteld om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door deze nieuwe eis is het de bedoeling dat we een steentje bij gaan dragen om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Het kan nodig zijn om te laten zien dat je gebouw voldoet aan de eisen. Hiervoor heb je dan dus een BENG-berekening nodig. Voor een dergelijke berekening zijn wel een aantal dingen nodig. Een situatietekening, plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden, details en het installatieconcept zijn er allemaal voor nodig om een goede berekening te kunnen doen.

De klimaatplannen voor het jaar 2030

Enkele jaren geleden waren er conferenties in Parijs. Deze hadden te maken met het maken van plannen om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegen te gaan. Er werden plannen gemaakt en eisen gesteld waar in het jaar 2030 aan moest worden voldaan. Het is zelfs het doel om de gehele Europese Unie in het jaar 2050 klimaatneutraal te krijgen. Of dit ook echt gaat lukken is echter nog maar de vraag. Om aan alle eisen te voldoen is er namelijk nog wel flink wat nodig. Dit is allemaal niet zonder slag of stoot gebeurd. We zullen letterlijk en figuurlijk namelijk veel gas terug moeten nemen. Je kan nog niet echt zeggen dat we op schema lopen om op tijd aan alle eisen te voldoen. We zullen dus behoorlijk op moeten schieten om aan alle gestelde eisen te voldoen. Echter, zoals het welbekende gezegde luidt, is haastige spoed zelden goed. Ook in Nederland is er nog niet veel gebeurd als het gaat om klimaatneutraal worden. De politieke partijen zijn namelijk enorm verdeeld. Het lijkt er eigenlijk op alsof we van de ene crisis zo de andere crisis in gaan rollen. We zullen dan wederom met allerlei maatregelen te maken krijgen en waarschijnlijk is niet iedereen daar erg blij mee. Het is ook nog maar de vraag of al deze plannen wel zo goed zijn voor de economie.

Ga voor een groener leven

Misschien zie je de ernst nog niet zo in van alle klimaatproblemen die er zijn. Het is echter beter om wel de ernst van deze situatie in te gaan zien. Je kan ook niet alleen maar van anderen verwachten dat ze groener gaan leven, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Het is belangrijk dat we met z’n allen in actie gaan komen om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan. Kom daarom zelf ook in actie en begin met groener leven. Als je even niet weet hoe je dat precies kan doen is het niet erg. Er is namelijk meer dan genoeg hulp voor je te vinden zodat ook jij groen gaat leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.