Biflatie.nl: Harm van Wijk, oprichter en hoofd beleggingsexpert van Beleggen.com. Afgelopen jaren niets anders gedaan dan particulieren ondersteunen met beleggen in aandelen en opties.  Recent verscheen je eerste artikel op Biflatie.nl over de goudmarkt. Bedankt dat je ook mee wilt doen met dit interview.

Beleggen.com boek

Voor onze lezers die ons nog niet kennen, zou jij je zelf kort kunnen introduceren? Hoe ben jij voor het eerst met beleggen in aanmerking gekomen?

Tijdens mijn studie bedrijfseconomie aan de universiteit van Tilburg, ben ik voor het eerst gaan beleggen. Geld wat ik bij elkaar had gespaard door krantenwijken en bijbaantjes. Ik verloor toen vrijwel mijn gehele gespaarde bedrag en ben toen gaan kijken naar hoe de succesvolle beleggers beleggen. Daar had ik natuurlijk mee moeten starten in plaats van zelf proberen het wiel uit te vinden. Het heeft me wel een aantal waardevolle lessen geleerd, die ik graag met andere beleggers deel.

Biflatie.nl: In 2012 verdiende jij geld met short gaan in SNS, zijn er bedrijven waar jij nu short op gaat of waar je je ogen op hebt gericht?

Short gaan doe ik nu in principe niet meer. Dat komt omdat ik gebruik maak van een bewezen succesvolle strategie en dat legt mij geen windeieren. Deze strategie werkt het beste in een stijgende trend. Ondanks mijn jarenlange zoektocht, ben ik nog steeds geen succesvol systeem tegengekomen om short te gaan. De dalingen zijn vaak sneller en feller en het herstel vaak ook. Ik sta daarom zeker open voor goede ideeën. Bij SNS en Fortis was het echter overduidelijk dat de koers een zouden dalen. Daarom durfde ik toen de gok wel aan.

Biflatie.nl: Op je website valt te lezen dat je verwacht dat er een zware crisis aankomt. In je cursus leg je onder andere uit hoe je je vermogen in veiligheid brengt. Heb je een gratis tip voor onze lezers?

De belangrijkste tip is: zorg voor een goede spreiding. Spreiding over diverse aandelen, maar zorg ook voor spreiding over bijvoorbeeld goud, obligaties, crypto en cash. Kijk bijvoorbeeld eens naar de permanente portefeuille van Harry Browne (zie https://beleggen.com/permanente-portefeuille-van-harry-browne-de-16-gouden-regels-voor-financiele-zekerheid/) Bij de spreiding over aandelen is het belangrijk om een bewezen systeem te volgen. Mijn voorkeur gaat uit naar een trendvolgend systeem en gebruik maken van het momentumeffect waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kunt verslaan.

Biflatie.nl: Op https://mijn.beleggen.com heb jij een van Nederlands grootste community ’s op het gebied van beleggen opgebouwd. Hoe is dit zo ontstaan? En wat kan men hier verwachten?

Enkele jaren geleden heb ik samen met een aantal experts besloten om de krachten te bundelen en samen particuliere beleggers te helpen om geld te verdienen op de beurs. Inmiddels is dit uitgegroeid tot 15 experts en ruim 26.000 leden. Het leuke is dat iedere expert zijn eigen aanpak heeft. De ene houdt zich bezig met bijvoorbeeld hoog dividend aandelen, de andere met crypto en een volgende weer met optiestrategieën of daytrading. Geen enkele belegger is hetzelfde en het leuke is dat je op deze manier over de schouder kunnen meekijken van diverse experts.

Biflatie.nl: In 2008 bij Rondom10 waarschuwde jij al voor de problemen op de huizenmarkt. Nu, 12 jaar verder, is er nog steeds een enorme krapte op de markt. De fear of missing out is groter dan ooit en huizen worden ondanks de corona nog steeds verkocht voor recordprijzen. Gaat deze bubbel barsten?

Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar zie wel dat de situatie er niet beter op is geworden. We zien een record hoeveelheid aan schulden zowel bij de overheden, de bedrijven als bij de huishoudens. Door het onafgebroken bijdrukken van geld, lopen we het risico dat vroeg of laat de rente oploopt en de zeepbel klapt. Nederland is natuurlijk door de hypotheekrenteaftrek extra kwetsbaar voor een oplopende rente vanwege de enorme hypotheekschuld.

Biflatie.nl: Veel van onze vaste lezers hebben interesse in crypto. Heb jij crypto? Wat is jouw visie hierop?

Ik doe op dit moment niet zoveel meer in crypto. Ik heb een aantal jaren geleden hier wel een boek over geschreven omdat ik wilde weten wat het was. Ik ben toen aan de slag gegaan met het minen van crypto, maar dat ging mij niet goed af. Ik heb zelf gemengde gevoelens bij crypto. Ik denk dat het zeer interessant is, maar ook dat er risico’s zijn zoals het verbieden van crypto door de overheden en centrale banken. Het monopolie op het creëren van geld levert nu eenmaal veel op.

Biflatie.nl: Er wordt enorm veel geld bij geprint, waartoe zou dit uiteindelijk leiden? Gaan we kopjes koffie voor 10 euro krijgen? Of gaat er voornamelijk inflatie in de financiële markten komen?

Ik sluit zeker niet uit dat de prijzen verder gaan oplopen. Er zit echter wel een plafond aan het bijdrukken van geld. Hierdoor loopt de inflatie op en zal de rente gaan stijgen. Als gevolg hiervan zullen veel overheden, bedrijven en gezinnen niet langer de rente meer kunnen betalen. Hierdoor zullen velen failliet gaan waardoor er juist deflatie ontstaat.

Zolang het geld dat wordt bijgedrukt niet in de reële economie komt, blijven de gevolgen gering. Wanneer ik echter kijk naar de voorspelling van McKinsey dat meer dan 50% van de bedrijven het einde van 2021 niet zal halen, dan zal dit grote economische gevolgen hebben.

De voorspelling van het World Economic Forum (WEF) is dat in 2030 je niets meer bezit. Er lijkt te worden aangestuurd op een grote reset. Misschien worden alle bezittingen weggestreept tegen alle schulden. We hebben in het verleden al vaker gezien dat de overheid alle bezittingen geconfisqueerd. De grote vraag is natuurlijk hoe hier mee om te gaan.

Biflatie.nl: Eerder publiceerde je het volgende artikel op Biflatie.nl. Over welke onderwerpen verwacht je de komende tijd op Biflatie.nl nog meer te schrijven? Wat kunnen onze bezoekers van je verwachten?

Ik verwacht een aantal artikelen te plaatsen op het gebied van goud, zilver, maar natuurlijk ook de macro-economische ontwikkelingen. Hoewel ik een groot voorstander ben van objectieve bewezen systemen, ben ik van mening dat het belangrijk is om, vanwege het bovenstaande, goed de ontwikkelingen in de gaten te houden. Hoe kun je je wapenen tegen dit soort grote krachten?

Wij bedanken Harm van Wijk nog maal voor het deelnemen aan dit interview. Wij kijken daarom ook uit naar toekomstige publicaties van Harm. Niet alleen op Biflatie.nl, maar natuurlijk ook op zijn website Beleggen.com.

3 reacties

  1. Het ziet er echt niet mooi uit voor de wereldeconomie. De VS die ook $ aan het drukken zijn om hun economie draaiende te houden. Goud blijft sowieso een goed activum om in te investeren. Maar in deze Coronatijden blijken ook bedrijven in duurzame energie opwekking interessant te zijn. Spreiding van jouw investeringen is in ieder geval altijd slim!

  2. “Great Reset” “2030” “WEF” en MSM die ons niet de waarheid vertellen. Alle bezit wordt afgeschaft en alle bedrijven worden genationaliseerd. Communisme voor de gewone man en kapitalisme voor de elite. De democratie schaffen we maar af en omdat we weten wat goed is voor het volk voeren we de “Dictatuur van het volk” in. Natuurlijk heeft het volk dan niets meer te zeggen. Je gelooft het allemaal of je gelooft het niet. https://factcheck.afp.com/trudeau-un-speech-sparks-great-reset-conspiracy https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Reset Als ons dat allemaal te wachten staat dan doe ik nu al een oproep om een nieuwe beweging te starten met de naam “Wir sind das Volk” https://de.wikipedia.org/wiki/Wir_sind_das_Volk En wat in de DDR lukte gaan we over de hele wereld waarmaken.

  3. Kan iemand mij uitleggen hoe het wegstrepen van schulden tegen bezittingen zou moeten werken? Op 61% van alle koopwoningen rust een hypotheek. Wat zijn die waard als ze allemaal genationaliseerd of ingenomen worden door een bank? Tijdens de kredietcrisis mochten in de VS de wanbetalers om die reden in hun huis blijven wonen omdat de bank wist dat deze huizen (hun onderpand) niks waard zou zijn als ze hele blokken tegelijk zouden invorderen, en leeg laten staan totdat er een koper voor zou zijn. En wat te doen als iemand zijn schuld niet wil laten wegstrepen tegen zijn huis? Dit zal ook betekenen dat 43% van de Nederlanders ineens dakloos wordt. Denken zij echt dat daar geen opstanden van gaan komen?

    Mij lijkt dat een reset heel anders in zijn werk gaat. De euro houdt bijv. op te bestaan, en daarmee ook alle in euro genoteerde schuld. Dit houdt in dat het onderpand vrij van schuld is, en het huis daarmee van de eigenaar blijft. Ook houdt dit in dat alle spaargeld weg is (want schuld van de bank) en alle pensioenen ook verdwijnen (want schuld van pensioenfonds). Je kunt toch niet 1 deel van de schuld wegstrepen (spaargeld, pensioenen) maar niet het andere (hypotheken)? Hoe zou dit ingepast moeten worden in een nieuwe monetaire systeem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: