België sluit/Verbond van Belgische Opportunisten

9

Schaamteloos. Schandalig. Schofferend. Schurkachtig. Superopportunistisch. We kunnen de uitspraken van Pieter Timmermans, de topman van het VBO niet anders benoemen. Met zo’n woordvoerder, die zo’n gedachtengang heeft? Dit is niet meer het Verbond van Belgische Ondernemingen. Eerder een Verbond van Belgische Opportunisten! Met zulke werkgevers is het nauwelijks een wonder dat werknemers opnieuw een nationale staking houden, op woensdag 13 februari 2019. Vakbonden voorspellen dat de omvang van deze staking ‘ongezien‘ wordt.

Wat zegt het VBO eigenlijk?

‘De index staat in de weg van klimaatoplossingen.’ En: ‘Als we willen dat mensen hun gedrag aanpassen om het klimaat te redden, kunnen de lonen niet automatisch mee stijgen met nieuwe milieutaksen.’ Alsof het Verbond van Belgische Opportunisten ook maar één mallemoer geeft om dat klimaat. Neen, het is het zoveelste excuus om de automatische indexering van de lonen te dwarsbomen. Dit verworven recht door werknemers sinds decennia is altijd al een doorn in het oog van de werkgeversorganisatie geweest. Maar het is niet alleen het VBO dat opportunistisch is en zelfzuchtig. Er is ook prins Laurent die bij de premier aandringt even zijn 50 miljoen euro terug te halen. Nu die toch naar Libië vertrekt op dienstreis. Een investering van de prins (broer van koning Filip) die verkeerd liep. De man zit eeuwig in geldnood ondanks een uitkering van 225.000 euro per jaar. Tja, Ferrari rijden, zelfs op kosten van de gemeenschap, is een dure hobby. Zulke zaken steken in de ogen, van de burgers van een land waar het leefloon onder de Europese armoedegrens ligt.

Sneer naar de oppositie

Verder is er ook nog de voorzitter van de CD&V, de katholieken. Hij durft het aan te beweren: “Extreemlinks heeft de klimaatbeweging gekaapt.” Gekààpt zegt hij! Terwijl alléén maar alles links van het politiek centrum het gigantische probleem van de klimaatverandering op de agenda tracht te krijgen.

Minachting

De katholieken dus, met een minister van Werk die verklaart dat Belgen boven hun stand leven. En een burgemeester van de rechtse regeringspartij NV-A die de protesterende klimaatspijbelaars van Climate Justice now! ‘verwend’ en ‘naïef’ noemt. Die Belgen zijn nu zeer boos en ‘de politiek’ zal het geweten hebben.

Het broeit al heel lang in Belgenland

Je kunt een ezel belasten met een zware lading te moeten dragen. Die lading kun je telkens verzwaren, maar slechts tot een zeker punt. Eens dat bereikt, staat die ezel stil en verzet geen poot meer. Al sla je hem dood, nog verder bewegen doet hij niet. Hij voelt namelijk van nature aan wanneer het teveel is. Zo is het de Belgische werknemer vergaan na de afgelopen jaren. De belastingen zijn er ook van de hoogste ter wereld. Alsof de crisisjaren van tien jaar geleden nooit zijn gestopt. Het is niet de eerste staking in dat land van malcontenten. En het valt te betwijfelen of woensdag 13 februari de laatste wordt. Het gros van de werkende bevolking klaagt over veel te hoge werkdruk. In veel sectoren is die onhoudbaar geworden, naar verluid. De arbeidsproductiviteit is aan haar top gekomen.

Wie allemaal is boos en ontevreden?

Het bedienend personeel van de distributiesector zoals Lidl. Verkeersleiders van de nationale luchthaven. De postbedelers en andere personeelsleden van Bpost. Al het treinpersoneel van de nationale spoorwegen. Iedereen die in de zorgsector werkt. En uiteraard ook de schoolgaande jeugd van het land. Die komt vaak twee keer per week de straat op om echte aandacht te eisen voor het milieu. Beter is de vraag te stellen wie van de Belgen niét boos en ontevreden is…