Belgische inflatie stijgt flink: 2,3%

De inflatie in België is in mei uitgekomen op 2,3%. België kende in juli 2009 nog een deflatiecijfer van 1,68%, terwijl de inflatie in juli 2008 bijna de 6% oversteeg. Na een aantal maanden van deflatie (prijsdalingen) stijgen de prijzen weer, momenteel voor de 5e maand op rij.  Het inflatiepercentage steeg voornamelijk door de hogere prijs voor energie en fruit. In april was de inflatie in België nog 1,8%. In Nederland is momenteel sprake van 1,1%.

De inflatie van de energieproducten zit sinds september 2009 in stijgende lijn. In september van  2009 was er nog een prijsdaling van 20%. Ondertussen is die terug omgeslagen tot een stijging van 11%. Voornamelijk diesel (+2,3%) en gas (+2,8%) deden het inflatiepercentage bij onze zuiderburen flink stijgen. Verse groenten werden juist flink goedkoper. De prijs van groente daalde met 16% en ook telecommunicatie werd goedkoper (-3,7%).

Het viermaandelijks gemiddelde van de ‘gezondheidsindex’, dat is de prijsindex waar de prijs­evoluties van tabak, al­co­hol, ben­zi­ne en die­sel zijn ge­licht, steeg in mei licht. Deze stijging was echter onvoldoende om de spilindex te overschrijden. Als dat gebeurt, worden in Belegië de lonen van de ambtenaren en sociale uitkeringen aangepast aan de gestegen levensduur. Het Belgische Federaal Planbureau verwacht dat dit pas aan het eind van dit jaar gebeurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: