Al half jaar deflatie in België, prijs groente en fruit stijgt wel

0

De inflatie in België is voor de zesde maand op rij negatief. De deflatie nam wel licht af, van 1,19% in september tot 0,97% in oktober. Dat blijkt uit een publicatie van het Belgische ministerie van Economische Zaken. Buitenlandse reizen en hotelkamers werden voornamelijk goedkoper. De prijs van groenten en fruit steeg gemiddeld het meest op maandbasis.

De consumptieprijsindex steeg in oktober met 0,05 punt tot 111,07 punten. De lichte stijging is vooral te wijten aan hogere prijzen voor groenten (+12%) en fruit (+2,7%), die voor het eerst in 6 maanden stegen. Bijna alle groenten stegen sterk in prijs, zo werden tomaten maarliefst 54% duurder. Ook bloemkool (+23%), sperziebonen (+21%) en witlof (+19%) stegen fors in prijs. Vers fruit werd voor het eerst in 5 maanden duurder. De stijging bedroeg 2,7%, vooral door hogere prijzen van citrusvruchten en bananen. Appels en peren daarentegen werden wel goedkoper. Kleding werd op maandbasis 0,3% duurder en voor schoenen moest gemiddeld 0,9% meer worden betaald. De prijs van benzine is op maandbasis met 2,5% gedaald. De prijzen voor buitenlandse reizen daalden met 2,2%. Hotelkamers werden in oktober bijna 5% goedkoper.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.