Benzineprijs bijna op recordhoogte

De gemiddelde prijs voor benzine aan de Nederlandse pomp staat slechts 5 cent onder het vorige record. Dat dateert van 2012. Sinds begin 2019 is de benzineprijs met zo’n 14 procent gestegen. Is het een wonder met alle politieke spanningen in de wereld? De recentste zijn wel president Trumps acties om Iran economisch lam te leggen.

“Old pump” by RoboSchro is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 


OPEC

Ook de productiebeperkingen vanwege de olieorganisatie OPEC liggen aan de bron van de hoge prijs. Zowel aan de pomp als voor vaten ruwe olie. Deze laatste prijs is zelfs 33 procent hoger gegaan. Trump heeft als objectief de olie export van Iran tot nul te reduceren. Het land is al decennialang een doorn in het oog van de VS. Onder de vorige president, Obama, heerste er relatieve rust op dit vlak. Iran ging zich aan beperkingen houden wat nucleaire energie betreft. President Trump blijft in de Oosterse natie een gevaar zien voor de wereldvrede.

‘Met ons of tegen ons’

Prominente intellectuelen als de Amerikaans-Joodse Noam Chomsky zien maar één echte bedreiging voor die vrede. Op zijn best een gewapende vrede dan. Die ene bedreiging is dan Noord-Amerika zelf, zegt Chomsky. In plaats van internationaal te unificeren zoals Obama en voorganger Clinton, kiest Trump voor de confrontatie. America First luidt hier de slogan. In de zin ook van: je bent mét ons, of tègen ons. Dat stelde een vroegere republikeinse president reeds, George Bush Junior. President Trump zal sancties opleggen aan elke land dat vanaf 1 mei 2019 nog Iraanse olie koopt. In ieder geval betalen alle benzinegebruikers reeds de prijs van deze ontwikkelingen…

Naar een nieuwe oliecrisis?

De huidige hoge olieprijs doet Zerohedge denken aan de oliecrisis van 1973. Die de industriële wereld zo goed als plat legde. ‘2019 Is Starting To Look A Lot Like 1973… Oil Crisis & Stagflation Loom.’ Omdat we niet, nooit leren van de geschiedenis, is de kans groot dat we dezelfde vergissingen maken als toen. Aldus de kritische website die zowat alles op politiek, sociaal en economisch vlak keihard op de korrel neemt. Zij zien een voorbode van een herhaling van de jaren ’70. Ze noemen zo op: tal van winkelsluitingen. In de eerste vier maanden van 2019 zelfs meer dan in heel 2018. Lagere verkoop van huizen. De hoogste benzineprijs in vijf jaar. Basisartikelen die snel veel duurder worden. Maar voor stagflatie ontbreekt nog een hoog inflatieniveau. Dat is aan het komen, zegt Zerohedge, vooreerst al in voeding en energie.

Olie op het vuur

Wat is Irans antwoord op de dreigingen en acties vanwege de VS? Het volgende is veelzeggend, en zou de situatie nog verergeren. Iran zou wel eens ’the Strait of Hormuz’ kunnen afsluiten. Met alle gevolgen vandien, al zeker voor de olieprijs:

“If we are prevented from using it, we will close it,” the state-run Fars news agency reported, citing Alireza Tangsiri, head of the Revolutionary Guard Corps navy force. “In the event of any threats, we will not have the slightest hesitation to protect and defend Iran’s waterway.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: