Benzineprijs stijgt harder dan Inflatie

0

ta
Sinds 1970 is de prijs van benzine bijna 1,4 keer sterker gestegen dan de inflatie, zo blijkt uit onderzoek van BOVAG. De accijns steeg tussen 1990 en 2008 zelfs met 91,7%. Met de stijgende brandstofprijzen, die vorige zomer recordhoogtes bereikten, is de vraag actueel of brandstof duurder is geworden ten opzichte van vroeger.‘Als we alleen naar de absolute literprijzen kijken, dan is die conclusie helder: ja, een liter benzine is fors duurder geworden’, aldus Jan Bessembinders, manager BOVAG Tankstations. Een liter super kostte in 1971 (omgerekend van guldens naar euro’s) €0,31. Op 1 juli 2008 kostte een liter gemiddeld €1,69. Dat is dus een royale vervijfvoudiging van de prijs.

Helemaal eerlijk is die vergelijking niet, want er moet ook rekening gehouden worden met de inflatie tussen 1971 en 2008. Daarom is het objectiever om te vergelijken hoeveel duurder een mandje boodschappen over dezelfde periode is geworden. Wat blijkt: ook na correctie voor inflatie is de benzineprijs in de afgelopen 38 jaar duurder geworden. Sinds 1970 is de benzineprijs bijna 1,4 keer sterker gestegen dan die van boodschappen. Met name de prijsstijgingen van motorbrandstof over de afgelopen negen jaar, in combinatie met een matige inflatie, hebben aan dit verschil bijgedragen.

Interessant is ook de ontwikkeling van de accijns op benzine. Die steeg tussen 1990 en 2008 van 36,2 eurocent naar 69,4 eurocent per liter. Bijna een verdubbeling (+91,7%), terwijl de inflatie in achttien jaar ‘maar’ met 53,2% steeg.

Bron: Allepersberichten

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.