Bericht aan de malcontenten en bashers van Europa. U heeft de keuze: Amerikaan of Chinees worden

“Indien de 28 landen van de EU allemaal hun ‘brexit’ zouden hebben, met andere woorden als iedereen de Europese Unie zou verlaten, en we 28 exits zouden hebben, dan zouden alle landen binnen 10 jaar de keuze hebben tussen een Amerikaanse of een Chinese kolonie worden,” zegt oud premier Enrico Letta van Italië. Wat een opluchting eindelijk nog eens een intelligent commentaar, getuigend ook van gezond verstand te lezen.  Nou, en? Vrolijk vooruitzicht, die titel, dames en heren malcontenten?

Vuistje

Zelf kreeg ondergetekende al vaak negatieve commentaren op artikels die niet zozeer uitgesproken pro Europa zijn. Als wel relativerend in de zin van: elders is het gras niet groener. Dat e.e.a. in andere landen en werelddelen er nog heel anders aan toe gaat. Maar vooral ook wijzend op de enorme voordelen van Samen Sterk zijn. Economisch, politiek, maatschappelijk. Hoe moeten Trump en Poetin en Xi Jinping in hun vuistje lachen, wanneer ze ons hier in Europa zo onderling zien bakkeleien. Denkend: verdeel en heers. En daar hoeft dit trio dan zelf nog niets voor te doen! Neen, we vernietigen onszelf, van binnenuit, uit vrije wil. Onze eenheid, onze sterke en kracht! Dus wij blij dat alvast genoemde oud premier onze mening deelt.

Lever eens opbouwende kritiek voor een keer?

Ach kom, alles kan beter en moet ook beter binnen Europa. Er is véél kritiek te leveren op ‘Europa’. Op de logheid, de traagheid, de innertie soms zelfs en het geldverslinden, verspillen. Maar met bashen, afkeuren om maar te kunnen afkeuren, doch zelf op je achterste blijven zitten, gaan we er natuurlijk niet geraken. Met kortzichtigen en lieden niet gehinderd door al te veel kennis ook niet. Als Europa split, worden we één voor één met haar en huid verorberd door genoemde drie grootmachten. We zouden de titel en het commentaar van de oud premier zelfs nog moeten uitbreiden. Wilt u Amerikaan, Chinees of Rus worden?

De domheid regeert

Domme Brexiteers. Toch de politici onder hen. De bedrijven, de handel en industrie vroegen en vragen hier niet naar! De gewone burgers zouden ook vast wel anders kiezen vandaag, oktober 2019. Zo ze nog de kans kregen d.m.v. een tweede referendum!

9 reacties

 1. Ik zou het toejuichen als de EU nu zou instorten en ik geloof dat we dan over 10 jaar een nieuwe wereld zouden hebben van een Germaans Noord Europa van Ierland tot de Oeral, een Romaans Zuid-Europa met Noord-Afrika en een nieuw Ottomaans Rijk van India tot Midden Afrika We zullen echt geen Amerikanen of Chinezen worden. China en India zullen zelfstandig blijven

 2. Ik denk maar aan het opgelegde emigratie beleid, welke totaal belachelijk is en niemand aan haar eigen gemaakte regels naleeft.
  Ik denk maar aan de open grenzen.
  Ik denk maar aan hoe de Nedriglander destijds belazerd is, lees bewust benadeeld, bij de toetredingaan die geweldige euro, die ons nfekende welvaart zou brengen.
  Ik denk aan die lage rente, welke heel slecht is op veel vlakken voor de Nedriglandse burger.
  Ik denk aan dat er dagelijks vele tientallen besluiten genomen in Brussel waar je als burger totaal geen weet van heeft, de gemeentelijke politiek is immers al ingewikkeld genoeg.
  Ik denk aan een 2e Kamer welke niets meer te vertellen heeft, behalve verkiezingen uitschrijven om het volk te doen geloven dat ze nog iets te vertellen heeft.

  O ja Brussel heeft ons economische welvaart gebracht, maar niet als het over inkomen van de burger gaat.
  O ja er komt door Brussel ook geen oorlog meer!

  En als ik mensen wel positief over dat Europa hoor praten, gaan het niet verder dan geen grenscontroles meer en geen wisselkoersen betalen in het buitenland, dus vinden ze het geweldig.

  Nou Joost, als ik mag kiezen tussen hoogstens 2 keer per jaar wel een grenscontrole en 6 keer kosten betalen voor het wissel van geld, dan graag op 31 oktober er ook uit!
  Want meer dan dat heeft Brussel niet aan de NIET Bashersende burger kunnen uitleggen.

  Mijn vlag staat al in de gang!

 3. Een groot Europa vereist een centrale macht waarbij landen hun soevereiniteit kwijt raken. Persoonlijk zou ik liever terug willen naar een handelsunie, zoiets als eerder de EEG. Geen Sovjetunie, geen China, geen VS, maar elkaar respecterende staten op hetzelfde continent. Geleerd van de fouten uit het verleden en heerlijk handel drijven met fluctuerende wisselkoersen en toch maar wat grenscontroles. Kijk eens om je heen in onze grote steden, daar heerst bijna anarchie. Massa’s politieagenten met ME op de been met Oud en Nieuw en andere evenementen. Gaan we dat normaal vinden? Een beetje bescherming van de eigen cultuur is niet fout. Het vernietigen van je eigen geschiedenis vind ik fout. De ideale wereldburger bestaat niet. Dit gezegd hebbende zal ik worden weggezet als een nationalist. Absoluut niet, de 2e WO zijn we niet vergeten. Herdenken we toch? We hebben een NAVO voor de bescherming van Europese staten. Het gevaar wat daarin schuilt is bijvoorbeeld de aanwezigheid van Turkije. Er bij gehaald om strategische redenen. Hier zit de NL-burger en de Duitser enzovoort niet op te wachten. Strategie neigt naar oorlogvoering en komt voort uit machtsconcentraties. Zo zijn er veel feiten te noemen om met onze EU een stapje terug te doen. Puur alleen een behapbare handelsunie. Geen euro maar eigen munt. Handiger om in tijden van nood de eigen munt op of af te waarderen t.o.v. de buren. Is jarenlang goed gegaan, gezonde concurrentie toch? Het nadeel van meer grensdocumenten bij grenscontroles kan in dit digitale tijdperk eenvoudiger worden opgelost door snelle digitale overdracht van gegevens door scanapparatuur. Daarnaast vraag ik mij af hoe tegenwoordig de burgers van de verschillende lidstaten denken over het behoud van hun eigen identiteit en soevereiniteit. Ben daarom ook benieuw of er in GB eventueel nieuwe verkiezingen volgen of een nieuw referendum. Persoonlijk prefereer ik mijn Nederlanderschap boven mijn lidmaatschap van een EU.

 4. Meneer Letta mag gerust zijn (al of niet gesponsorde) pro-EU mening geven, talloze onafhankelijke onderzoekers komen tot een heel ander oordeel, gebaseerd op feiten.
  Welles/nietes? Eurocritici krijgen in de policor mainstream nauwelijks een poot aan de grond. Zoals ook de ‘mening van het volk’ voor de Brusselse instituties vooral onder de koolbladeren moet blijven.

  ‘Domme Brexit’ is daarom een weergaloos domme kwalificatie. Het Verenigd Koninkrijk is tot nu de enige lidstaat waar het volk democratisch om zijn ultieme mening werd gevraagd, mét de hoogste uitvoeringsgarantie.
  Het jarenlange politieke treurspel eromheen is eigenlijk ‘very British’ en zal niet afleiden van de quintessence. Van nog meer uitstel komt geen afstel. Integendeel, het leave-kamp wordt er nog door versterkt. Bijna onvermijdelijke nieuwe verkiezingen zullen naar verwachting een eclatante overwinning opleveren voor de Brexit Party.

  Tot slot past ook op Letta de kwalificatie ‘dom’ (of ‘seniel’?). Weet hij niet (meer) dat het Eurogebied al 75 jaar een kolonie is van de VS?
  Tot grote ontsteltenis van onze Toppers heeft Trump geen boodschap meer aan het ‘Marxistische’ Europa en wenst hij niet meer voor ons de kooltjes uit het vuur te halen.
  Europa zonder Amerikaanse leiding en steun zal ontaarden in een hopeloze Toren van Babel.
  Wie daarbij weer echt ‘de domme’ zal zijn hoeft niemand meer te vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.