Besmetting bereikt hart eurozone

9

Nadat woensdag ook Duitsland plotsklaps de rente op staatsobligaties zag oplopen, met daarbij een mislukte veiling van 10-jaarsobligaties, heeft de eurocrisis nu ook officieel het hart van europa bereikt. Maar liefst 39% van de aangeboden 6 miljard euro aan schuld moest door de Bundesbank zelf worden opgekocht. Dit is een duidelijk teken aan de wand. Langzaam maar zeker begint het vluchthaven effect voor Duitsland uitgewerkt te raken. Nog nooit was er sinds de introductie van de euro zo weinig belang voor Duitse obligaties (zie grafiek). “Beleggers beginnen in te zien dat ook de AAA landen enorme overheidsschulden hebben en zoeken hun heil in obligaties buiten de eurozone” aldus Société Générale.

Natuurlijk heeft Duitsland een klein begrotingstekort in vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk(1,5% tegenover 5,7%), maar desalniettemin zijn de Duitse banken nog steeds onder gekapitaliseerd en zal een nieuwe recessie dat pijnlijk duidelijk maken. Zo kwam ook het bericht naar buiten dat Commerzbank, één van de grootste banken uit Duitsland, bezig is met het oprichten van “bad bank”. Alles moet alles aan worden gedaan om de nog enigszins waardevolle bezittingen op de bankbalansen te houden en alle rommel zo snel mogelijk te neutraliseren.

De Duitse rente noteert inmiddels rond de 2,3%. Deze rente kan niet veel verder stijgen, indien men de rust binnen de Eurozone wil behouden. Als financier voor de rest van Europa is het namelijk essentieel dat Duitsland nog wel tegen een laag percentage kan lenen op de markt. Nu dit steeds minder zeker is, gaan we daarom waarschijnlijk ook veranderingen zien in de houding van Duitsland richting Europa. Als men niet meer onaantastbaar blijkt, zal men meerdere opties gaan onderzoeken die duiden op verdere samenwerking van Europa, met bijvoorbeeld euro-obligaties of een fiscale unie. Ook een vertrek uit de Eurozone is dan nog een optie. Stilzitten en niets doen zal namelijk als dodelijk worden ervaren door de financiële markten.

Ruben van der Gun

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie