Betekenen dode Chinese kinderen het einde van de staatscensuur?

Chinese internetgebruikers zijn dankzij blockchain tegen de strenge overheidscensuur ingegaan. Zo verspreidden ze op ingenieuze wijze via het Ethereum blockchainnetwerk berichten ‘over het corrupte en inefficiënte vaccinatiesysteem’. Onder meer honderduizenden Chinese baby’s lopen grote risico’s wegens ondermaatse vaccinaties toegediend door één van de grootste farmaceutische fabrieken van het land. De lijst van kinderen ‘die er ziek van worden of zelfs overlijden’, of ongeneeslijke ziektes hebben opgelopen, is lang en de volkswoede is zeer groot. Raak aan iemands kind en ouders zijn tot alles in staat, zelfs met groot gevaar voor lange gevangenisstraffen…

Gesjoemel met vaccins

De beursgenoteerde Chanchun Changsheng Biotechnology group is een van de belangrijkste Chinese bedrijven van ’s lands erg lucratieve farmaceuticabusiness. Het was al eerder veroordeeld met een boete van 400.000 euro wegens wanpraktijken, wat door de publieke opinie gezien werd als een veel te lichte straf. En nu komt dan aan het licht – dankzij moedige internet/blockchaingebruikers – dat het gesjoemel met in het bijzonder vaccins al jarenlang gaande zou zijn. ‘(…) de sector is berucht wegens de losse regulering en gebrek aan toezicht’.  Doodzieke kinderen van heel jonge leeftijd, verdachte overlijdens, gehandicapten – het zou gaan om inentingen met producten over de vervaldatum, vervuilde vaccins en zo meer. En dit voor zover bekend sinds haast tien jaar! Het Chinese bestuur bekritiseren is heel gevaarlijk voor de gezondheid (!) Maar de Volkskrant vond toch ouders die het aandurfden hun beklag te doen en verdriet te delen.

Blockchain tegen staatscensuur

De manier waarop dappere Chinese internetgebruikers de zeer strenge censuur wisten te omzeilen is ingenieus. Eerst probeerden ze via sociale media protestberichten over de wanpraktijken en corruptie in de sector te verspreiden. Wat mislukte vanwege de staatscensuur op alles wat internet aangaat. Vervolgens kwam iemand op het idee om blockchain te gebruiken en wel het Ethereum netwerk. Hij of zij (‘een Ethereumadres’) zond 0,001 cryptomunt naar zichzelf en ‘plakte dan de tekst in de metadata van de transacties’. Daardoor werd die voor iedere gebruiker zichtbaar en zodoende raakte het protest verspreid. De Chinese censuur stond machteloos.  Op Twitter volgden dan nog snerende opmerkingen aan het adres van die overheid. ‘Laat de censuurdienst voortaan de veiligheid van ons voedsel en medicijnen bewaken, dan gebeurt het tenminste streng‘.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.