Beurs in Egypte is al 21% gedaald in 2011


De opstand in Tunesië van een aantal weken geleden is overgewaaid naar Egypte. Er braken deze week heftige rellen rellen uit, met vrijdag als hoogtepunt. Zoals Gerald Celente al aangaf in het interview
met Biflatie.nl en Goudportal.nl: ‘Off with their heads, the revolution has started’. Volgens Celente zijn de opstanden in de verschillende landen (ook in Jordanië en Algarije is het zeer onrustig) een trend die zal doorzetten in 2011.

Door de rellen en protesten is de Egyptische beurs deze week gecrasht. Tijdens de grootste protesten vrijdag was de beurs gesloten en dat is misschien maar beter ook. In 2011 daalde de grootste beursindex van Egypte, genaamd de EGX 30 (Egyptian Exchange) al met 21%. Donderdag werd de handel bijna een uur stilgelegd, toen de index bij de opening zo’n 6% daalde. Uiteindelijk sloot de Egyptische beursindex 10,5% lager. In totaal verloor de EGX30-index donderdag meer dan 10 miljard dollar aan waarde.

Een andere beursindex, de EGX 70 (de bredere beursindex van Egypte) daalde donderdag met maarliefst 15,4%. Het is de één na grootste daling in de geschiedenis van de Egyptische beurshandel. Uit berichten blijkt dat voornamelijk buitenlandse beleggers massaal hun posities in Egyptische bedrijven verkopen. Ze zijn bang voor de economische gevolgen van de revolutie. Dat beleggers nerveus zijn, is ook te zien aan de rente op de Egyptische staatsobligaties. Deze staat inmiddels op een recordhoogte.

Egyptenaren riepen woensdag via de Social Media (Twitter, Facebook, Youtube, e.d) de mensen op om te gaan protesteren. Ze eisen het vertrek van president Hosni Mubarak. Deze heeft inmiddels aangegeven niet te zullen vertrekken, maar wel de regering te vervangen. Ook protesteren de Egyptenaren tegen de als maar stijgende voedselprijzen. Dit was in Tunesië ook één van de redenen voor de opstand. Het is afwachten of de Egyptenaren genoegen nemen met slechts een nieuwe regering. Verschillende regeringsgebouwen zijn vrijdagnacht in brand gestoken. Er zijn deze week in Egypte inmiddels 53 doden gevallen, inmiddels 74 doden gevallen inmiddels meer dan 100 doden gevallen, onder andere in Alexandria, Caïro en Suez.

Ook werd Egypte vrijdag geheel van het internet afgesloten. Volgens experts is het de afsluiting van het internet in Egypte de grootste in de historie van het internet zelf. In 24 uur verloor het internet 97% van alle traffic vanuit Egypte. Er is nog steeds geen connectie met internet, volgens experts kan deze ontwikkeling zeer grote economische schade tot gevolg hebben.

Lees ook: ‘Egypt Shuts of Internet, to shut up protesters’ en ‘Egypt may face economic Doom Monday K.Dil

3 reacties

  1. Marc Faber had dit maanden feleden al voorspeld. De onrust in het Midden Oosten.
    Volgens Faber gaat dit snel overslaan in meerdere landen in Zuid Amerika. Waar ook de voedselinflatie mensen de extreme armoede in drijft.

    Hoe sneller de USD-drukpers, des te duurder voedsel…
    LANG LEVE BERNANKE!!

  2. Bernanke is lid van de Illuminati, daarom zette hij de geldpers aan, opdat voedsel zo duur zou worden dat er protesten zouden komen!

    D.m.v. de ontstane chaos zullen de Illuminati de Nieuwe Wereld Orde doorvoeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.