Beurscrash: AEX-index daalt tot 300 punten


Gekkenhuis op de beurzen. Alles gaat in de verkoop. Ondanks dat de AEX-index donderdag nog flink in de plus opende, crashte de Nederlandse beursindex in de middag. En terwijl alle aandelen in de verkoop werden gezet, ging de AEX-index stuk, letterlijk, want Euronext had weer eens te maken met een storing, waarover vrijwel niets in de media verscheen, terwijl het toch al voor de zoveelste keer raak was. Door de storing stond de AEX van half vijf tot kwart over vijf op -1,8%.

Uiteindelijk sloot de AEX op een stand van 300,85, een daling van 3,2% ten opzichte van gister. Op moment van schrijven zie ik trouwens nu dat de FTI (de Future van de AEX) onder de 300 punten is gedaald.  De FTI noteert 4,8% in het rood, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Woensdag daalde de AEX ook al met 3%. De symptomen van de vorige beurscrash, eind 2008, begin 2009 zijn duidelijk zichtbaar. Toen sloot de AEX ook 10 dagen achter elkaar in de min, net als nu. De AEX is in 2011 al met 17% gedaald. Wat staat ons te wachten?

Twee fondsen hielden het droog op de beurs. Twee defensieve fondsen wel te verstaan, namelijk KPN (+1,26%) en Unilever (+2,74%). Die tweede kwam donderdag met goede cijfers over het eerste half jaar van 2011. Unilever boekte een 9% hogere nettowinst en een 4,1% hogere omzet. Tevens is er volgens het voedingsmiddelen concern een procentueel dubbelcijferige volumegroei in opkomende markten zichtbaar. Crisis of geen crisis, voedsel hebben we altijd nodig.

Voor de overige AEX fondsen was het kommen en kwel. Zo maar een greep: KLM -8,2,%, Fugro -8,6%, Randstad -8,5%, het ging, zoals ze altijd zo leuk bij RTL Z zeggen, van dik hout. Steeds meer onzekerheid omtrent de schulden in Spanje en Italië, een stagnerende economische groei en een stijgende inflatie in Nederland. De inflatie steeg tot 2,6% in juli 2011. Vooral door de stijgen prijs van benzine en aardgas. De olieprijs daalde echter mee met de neergaande financiële markten. Een vat ruwe olie (WTI) noteert ruim 3,5% in de min en staat nu onder de $90,-

Dan kwam ook nog naar buiten dat de kersverse nieuwe baas van het IMF, Lagarde, betrokken is geweest is in duistere praktijken (Lees: IMF chief Lagarde faces finance crime probe). Lekkere uitgangspositie voor de nieuwe baas van het Internationaal Monetair Fonds. Die kunnen we vertrouwen, ahum. Als laatst had Trichet van de ECB ook nog zijn maandelijke praatje. De rente in de eurozone blijft onveranderd op 1,5%. Tevens zal het beleid worden gehandhaafd om ongelimiteerd korte leningen, met looptijden van een week tot zes maanden, te blijven verschaffen aan banken. Want als de beurzen zo onderuit blijven gaan, hebben ze dat geld van de ECB hard nodig.

Koen Dil

27 reacties

 1. Het eindspel is begonnen. Vanaf nu kunnen de financiële markten niet meer kunstmatig ondersteund worden door regeringen omdat verschillende landen nu zelf deels of geheel bankroet zijn. We gaan allemaal de financiële afgrond in.

 2. Als alleen het IMF en de overheden moeten betalen voor de schulden van de pigs is het nog vol te houden, maar nu de beurs zomaar naar beneden crasht komen ook simpele zieltjes met een belegde hypotheek in de problemen. Dalende aandelenmarkten kunnen echt een beginpunt zijn tot een nieuwe recessie. Al zullen de belangen groot zijn en de banken er alles aan doen om de aandelenmarkten weer hoger te zetten. Niemand vertrouwd het nog en daarom kunnen alle verkopende partijen alleen maar laag verkopen.

  @gerard”: Het eindspel is vorig jaar met Griekenland al ingezet. Toen werd er ook al geschreven dat andere landen gingen volgen, nu is het moment daar dat Spanje en Italie niet meer verder kunnen zonder hulp. Het begin van het einde?

 3. Volgens mij is dit nog maar een voorbode wat er de komende maanden / jaren nog te wachten staat. De economische problemen van 2008 zijn niet opgelost, maar weggepamperd door de overheden en drukpersgeld.

  Deze beurscrash is mijninziens een prelude voor QE3, die denk ik in dit najaar zal plaatsvinden om vervolgens met veel hangen en wurgen dit spelletje proberen tehouden tot eind 2012 na de presidentsverkiezingen in de US.

  Natuurlijk kan dit spelletje al veel eerder gedaan zijn. Een beurscrash is altijd een voorbode voor slecht economisch weer.

 4. Hoe diep zal de aankomende recessie zijn? Nog vele malen dieper dan die recessie van vlak na de val van Lehman Brothers in September 2008? Of wordt het maar een milde dip?

 5. @4 Het kan zomaar eens mild beginnen (binnenkort) en nadat heel het stimuleren vastloopt en valuta echt gaat crashen kan die wel eens heel erg diep worden.

 6. @5 En indien de valuta ook nog gaat crashen en de olieprijs ook nog eens enorm omhoogschiet door de onrust in het Midden-Oosten, is de depressie een feit en zullen de Illuminatie de Nieuwe Wereld Orde door gaan voeren.

 7. Volgens mij is JP Morgan ook weer lekker bezig. Alles diep in het rood en zilver 7% eraf. Na een solide stijging van de afgelopen week. Hoeveel zilvercontracten heeft deze bankster nu weer gedumpt?

  Momenteel al druk bezig met aankoop fysiek goud en zilver (tegen te hoge koers, I know). Volgende stap is investeren in noodrantsoen, groententuin, cashvoorraad enzovoort.

 8. Als ik jullie reacties zo lees. Dan wordt er een soort situatie verwacht zoals in de jaren 30 ! Ik zit er ook aan te denken om enorme hoeveelheden houdbare voeding en water in te slaan maar vind het idee wel bizar. Is het al zover dat ik dat nu al kan gaan doen ?

 9. tja wat je nu ziet is de vlucht van het kapitaal uit aandelen… De defensieve aandelen (unilever, ahold, heineken etc) die doen het nog wel goed, maar cyclische aandelen worden en masse gedumpt. Dit kapitaal moet ergens heen natuurlijk, daarom verrastte mij de crash van zilver mij gister ook (goud in veel mindere mate, maar ook een aardige dip). Ik vermoed idd zoals HB zegt dat de grote zilver optie handelaren weer wat contractjes hebben gedumpt…

  Maar goed op de middellange termijn: of we krijgen nog weer een kortstondig herstel van de aandelen markten als obama of van rompuy weer een stimulerings/obligatie opkoop programma aankondicht, of het kapitaal zal er steeds verder wegtrekken.. Niet al dit geld kan in CHF of zilver of goud worden gestoken wereldwijd, dus zal de run op grondstoffen nog wel wat aantrekken (inflatie). daarnaast zie je dat de luxe goederen steeds goedkoper worden, omdat ze met grote voorraden zitten.. Zie hier het biflatie scenario..

  Totdat er een echte valuta crash ontstaat zal biflatie volgen daarna en het is onzeker of het zover komt, omdat dat vrijwel zeker oorlog tot gevolg heeft hyper inflatie

 10. @8:

  In de jaren ’30 stortte een paar jaar na de beurskrach van 1929 het gehele financiële systeem ook compleet in. Maar omdat de mensen veel meer zelfvoorzienend waren en men elkaar door de crisis hielp, ging het dagelijkse leven wel gewoon door. Wel was er bittere armoede en hoge werkloosheid.

  Ik vraag me af wat er nu zou gebeuren als de het gehele financiële systeem in elkaar dondert, juist nu de mensen zo egoïstisch zijn geworden en men niet meer zelfvoorzienend is. Het is nu ook compleet aan het instorten, uit deze puinhopen zal de Nieuwe Wereld Orde tevoorschijn komen!

 11. @11

  mag ik zo vrij zijn om te vragen wat je precies op voorraad hebt liggen? Hoe zit het bv met de houdbaarheidsdata?

  Ook een schot hagel klaar liggen voor als de buurt honger krijgt??

 12. @ 10 Het gaat in elkaar donderderen en er zal een nieuw systeem moeten worden opgezet, maar ik vind het NWO geneuzel wat te ver gaan.

  @ 11: Wanneer ben je begonnen met deze aanleg van een noodpakket? Sinds de afgelopen kredietcrisis? Als het zo doorgaat en Spanje gaat ook echt failliet, heb je het misschien wel nodig, maar inderdaad,g oeie vraag van 2012, hoe ga je voorraad beschermen. ALs mensen honger krijgen doen ze gekke dingen.

 13. @10

  Tja NWO zoals Dre ook stelt in @13, is wel een beetje een rare gedachte nietwaar… Welke revolutie uit de geschiedenis heeft nu echt verandering gebracht in de macht? Volgens mij geen een, nu in egypte ook Moebarak weg, leger aan de macht, bevolking was arm, is nu nog armer omdat er geen toeristen meer komen…

  Als het financiele systeem klapt, klappen niet de bezittingen, de ervaren welvaart onder het klootjesvolk is door veel te lenen (hypotheken en consumptief krediet) buitengewoon hoog geweest, zij hebben echter geen bezittingen (zie de bulldozers van fannie en freddie en BOA al die huizen maar tegen de grond drukken) en zullen die ook echt niet geschonken krijgen! De ware bezittingen zitten bij de mensen die nu ook de macht hebben, die hebben geen hypotheken hoor (hooguit voor het derde en vierde huis voor de aftrekposten) en zitten er qua edelmetalen en andere waardevaste zaken ook warmpjes bij….

  nee een nieuwe wereld orde my ass, het volk zal denken dat ze de macht hebben wanneer ze de banken omver hebben gegooid, maar uiteindelijk zullen de corrumperende tentakels van het bezit alles weer naar zich toe trekken!

 14. @2012. Ik ben een paar jaar toen ik het gezeur aan zag komen naar Frankrijk verhuisd met ons gezin. Dus we hebben 2 ha. grond, eigen put, moestuinen, kippen, dus eieren. Even inhoudelijk op je vraag; we hebben grondstoffen, geen kant en klare produkten (ivm de houdbaarheid). We hebben bv 1000 kg graan (7 jaar houdbaar), 200 kg rijst, 100 kilo pasta. Ook veel blikvoer, nogmaals enkelvoudig, olieen, suiker, zout, wijn!!, vlees in de vriezer en in blik. Gedroogde groenten en vruchten.

  De lokatie beveiligt zichzelf. De economische ineenstorting is nog maar het begin. Dus we hebben ook een behoorlijke voorraad diesel, en een grote diesel-aggregaat.

  Belangrijk; goud en zilver ook in munten!!!!

 15. @15

  Netjes! klinkt bijna als het ideale plaatje…
  Waarschijnlijk zal, als je de grondstoffen die je overhoud verhandeld je goud en zilver voorraad alleen maar stijgen….

  Dat bedoel ook in mijn vorige post met bezit heeft de macht, jij hebt bezit dus zal er goed vanaf komen…

  verder telt nog een ding, voorkennis! wij weten wat er gaat gebeuren dus zijn de massa altijd een stapje voor dat is ook wat waard…

  Ik zou je echter toch adviseren om een wapen te kopen, vroeg of laat stromen de steden leeg en komen ze ook naar jou…

 16. Zijn de Illuminatie nu bezig met het eindspel waarbij het huidige systeem compleet weggevaagd aan het worden is?

  Marc Rutte lacht zich nu al rot, hij heeft vast wel hele gemene plannen om de zwakkeren in ons land de genadeslag te geven nu de totale cracsh in aantocht is! Hij is namelijk ook een ingewijde binnen deze kliek en weet wat hun werkelijke bedoelingen zijn!

 17. @18

  vanwaar toch dat constante gehamer op de wereldorde en illiminatie..

  De illuminatie is niets anders dan een club met mensen die niet hoeven te werken voor hun geld en dus met cluppie bij elkaar komen om te discussieren over hun kijk op de wereld… Het volk werkt en doormiddel van de banken stroomt het geld in hun zakken, wij zijn de slaven en zij de weldenkenden…

  Vergelijk het een beetje met het oude griekenland of rome… De slaven werkten en de elite zat op zijn reet en dacht na (zijn overigens mooie dingen uitgekomen hoor: pythagoras, plato, aristoteles)

  Wat zou dan als het systeem zo lekker werkt, en de heren illuminatie geen vinger uit hoeven te steken om de hele dag dure wijnen te drinken en kaviaar te bikken, in hemelsnaam hun motief zijn om de boel te laten crashen??? Ze leven als god in Frankrijk nota bene..

  nee ik denk dat ze de grip juist aan het verliezen zijn… in hun systeem zit een fout: en dat is dat de rente over rente uiteindelijk tegen het theoretische maximum aanloopt, en dat is het punt waar de reeele productiviteit de geldgroei niet meer bij kan benen… China heeft het de afgelopen decenia nog geprobeert door haar hele land uit te putten en te produceren als een malle, maar ook zij loopt nu tegen grenzen aan..

  Nee beste M, ik denk dat jou heren illuminatie netzo in de rats zitten als menig andere die snapt hoe de vork in de steel zit. Ze proberen niet voor niks uit alle macht om nog dit systeem nog wat langer te rekken (schoolvoorbeeld is natuurlijk de president van griekenland).

 18. @Robert: Kijk, goede voorbereiding. Maar wanneer kwam deze gedachte voor het eerst bij je op? Dat het daadwerkelijk echt nog wel een fout zou kunnen gaan en dat je het dan alleen red met een voedselvoorraad…

  @M: Ik word een beetje moe van deze reacties, ga eens inhoudelijk in op de discussies, zonder steeds terug te vallen om deze onzinnige samenzweringstheorieën.

  @2012: I like you way of thinking.
  ’n dat is dat de rente over rente uiteindelijk tegen het theoretische maximum aanloopt, en dat is het punt waar de reeele productiviteit de geldgroei niet meer bij kan benen’

  De grenzen zijn inderdaad bereikt, alleen wil niemand dit zien en al helemaal niet erkennen.

 19. @20

  De mensen die het zien, met alle respect, zijn ofwel de rijken die dit generatie op generatie door hebben gekregen (ze zijn niet voor niks rijk), ofwel de auto didacten uit mindere milieus (ondergetekende). Helaas zijn er van die laatste maar bar weinig, omdat mensen hun tijd liever besteden om de “talenten” van gordon te adoreren dan eens een keer een boek te lezen.

  RTL en SBS icm MacDonalds zijn een beetje de brood en spelen die de elite voor het klootjesvolk hebben bedacht… helemaal prachtig is dat wanneer de slaaf zijn werkende (productieve) leeftijd is gepasseerd hij waarschijnlijk tenonder gaat dichtslibbende vaten of suikerziekte als het gevolgd van diezelfde (vet en suiker)brood en spelen… Daarom is er in het verleden ook die enorm krachtige lobby geweest tegen het ziekenfonds en nu tegen medicare in de US…

 20. Dré, ik heb niet gezegd dat je het alleen redt met voorraad. Vanmorgen stelde iemand (2012)de vraag hoe te denken over het aanleggen van voorraad, en daar heb ik op gereageerd. Zelf kwam ik op dit pad door te zoeken naar de waarheid achter het leven, 15 jaar geleden. Via mediumschap kwam ik terecht bij heel veel verborgen kennis. Ook dat er wat banksters op mijn planeet ronbaggeren, die proberen mijn leven te controleren, en dat van mijn kinderen. En dat probeer ik niet toe te staan door mijn leven zoveel mogelijk los te koppelen van de “grid”. En van het een komt het ander. Als kind van een jaar op 8 realiseerde ik me al dat er niets anders is (financieel) dan goud. Maar dat is een beetje een lang verhaal.
  Samenzweringsfeiten? Ja!, maar op zich is dat niet zo belangrijk. Trek je eigen plan, en zorg dat je gelukkig bent/blijft, dan kom je de komende -interessante- jaren wel door. Speel je rol met lol, en neem jezelf niet te serieus. Een goede raad voor iedereen.

 21. @2012. Ben het trouwens eens met je visie. Voor 2012 ligt de boel aan barrels en is de lawine losgekomen. Maar de elitisten hebben er zo’n zooitje van gemaakt dat het voor hun niet meer te controleren is. Wij zijn wakker geworden. Ik heb een paar jaar in de farmacie rondgelopen, ik dacht dat ik goed werk deed, tot ik erachter kwam dat ik namens Big Pharma mensen aan het vergiftigen was, en er nog behoorlijk mee verdiende ook. Toen ben ik met mijn vak gestopt. Nu werk ik met alleen natuurlijke middelen.

 22. Een nieuwe recessie? Zeg maar de Grote Depressie 2.0 die sinds 2008 al aan de gang is! En de politici en de economen hebben ons bedrogen m.b.t. het zogenaamde economische herstel! Tijd dat de bevolking in de Westerse landen keihard actie gaan voeren!

 23. Beste M,

  Bepaalde bevolkingsgroepen (Grieken, Spanjaarden etc) in de EU voeren al actie/of hebben actie gevoerd. Het haalt allemaal niets uit. De machtige elites worden beschermd door leger en politie die dit soort protesten neerslaan of verjagen. Je maakt weinig kans als burger, je verweren betekend een arrestatie. Daarnaast weten de elites ook dat dit soort acties altijd kortstondig zijn, uiteindelijk keert men met de staart tussen de benen weer naar huis, ruimt de spandoeken weer op en gaat weer aan het werk/solliciteren. Bovendien hebben we het in de EU nog niet ‘ te slecht’ massale en rebellerende protesten ala midden-oosten is dan ook nog lang niet aan de orde. Er moet acute hongersnood en verdamping van alle financieele middelen zijn, willen Europeanen massaal de straten opgaan en de elites opjagen en vervolgen. Men heeft dan toch niets meer te verliezen.

 24. 2012?
  Ik heb nog gereageerd op jouw opmerking binnen “iedereen vart naar zwitserse veilige haven op jouw stelling: ‘ik zie het zo’
  Denk echt het overwegen waard
  Grt Ronfin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: