Beurscrash: AEX-index daalt tot 300 punten

27


Gekkenhuis op de beurzen. Alles gaat in de verkoop. Ondanks dat de AEX-index donderdag nog flink in de plus opende, crashte de Nederlandse beursindex in de middag. En terwijl alle aandelen in de verkoop werden gezet, ging de AEX-index stuk, letterlijk, want Euronext had weer eens te maken met een storing, waarover vrijwel niets in de media verscheen, terwijl het toch al voor de zoveelste keer raak was. Door de storing stond de AEX van half vijf tot kwart over vijf op -1,8%.

Uiteindelijk sloot de AEX op een stand van 300,85, een daling van 3,2% ten opzichte van gister. Op moment van schrijven zie ik trouwens nu dat de FTI (de Future van de AEX) onder de 300 punten is gedaald.  De FTI noteert 4,8% in het rood, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Woensdag daalde de AEX ook al met 3%. De symptomen van de vorige beurscrash, eind 2008, begin 2009 zijn duidelijk zichtbaar. Toen sloot de AEX ook 10 dagen achter elkaar in de min, net als nu. De AEX is in 2011 al met 17% gedaald. Wat staat ons te wachten?

Twee fondsen hielden het droog op de beurs. Twee defensieve fondsen wel te verstaan, namelijk KPN (+1,26%) en Unilever (+2,74%). Die tweede kwam donderdag met goede cijfers over het eerste half jaar van 2011. Unilever boekte een 9% hogere nettowinst en een 4,1% hogere omzet. Tevens is er volgens het voedingsmiddelen concern een procentueel dubbelcijferige volumegroei in opkomende markten zichtbaar. Crisis of geen crisis, voedsel hebben we altijd nodig.

Voor de overige AEX fondsen was het kommen en kwel. Zo maar een greep: KLM -8,2,%, Fugro -8,6%, Randstad -8,5%, het ging, zoals ze altijd zo leuk bij RTL Z zeggen, van dik hout. Steeds meer onzekerheid omtrent de schulden in Spanje en Italië, een stagnerende economische groei en een stijgende inflatie in Nederland. De inflatie steeg tot 2,6% in juli 2011. Vooral door de stijgen prijs van benzine en aardgas. De olieprijs daalde echter mee met de neergaande financiële markten. Een vat ruwe olie (WTI) noteert ruim 3,5% in de min en staat nu onder de $90,-

Dan kwam ook nog naar buiten dat de kersverse nieuwe baas van het IMF, Lagarde, betrokken is geweest is in duistere praktijken (Lees: IMF chief Lagarde faces finance crime probe). Lekkere uitgangspositie voor de nieuwe baas van het Internationaal Monetair Fonds. Die kunnen we vertrouwen, ahum. Als laatst had Trichet van de ECB ook nog zijn maandelijke praatje. De rente in de eurozone blijft onveranderd op 1,5%. Tevens zal het beleid worden gehandhaafd om ongelimiteerd korte leningen, met looptijden van een week tot zes maanden, te blijven verschaffen aan banken. Want als de beurzen zo onderuit blijven gaan, hebben ze dat geld van de ECB hard nodig.

Koen Dil