Beurzen crashen verder: Bullmarkt na 11 jaar voorbij

10

Het coronavirus woekert verder (lees hier onze laatste update) en er worden steeds meer rigoreuze maatregelen genomen door landen om de gezondheidsrisico’s verder in te perken. Deze maatregelen hebben vrijwel allemaal een negatieve impact op de economie. En dat is dan weer terug te zien aan de als maar dalende aandelenkoersen en de paniek op de Repomarkt.

Beurzen voorspellen weinig goeds voor economie

Beleggers kijken namelijk altijd naar de toekomst. De verwachtingen van de omzetten en winsten van bedrijven worden in de beursindexen geillustreerd. En het ziet er voor veel bedrijven momenteel slecht uit. Heel veel onzekerheid. Momenteel zijn de aandelenmarkten al met ruim 20% gedaald en zitten we nu officieel in een bearmarkt.

Bullmarkt is voorbij

Hierdoor is ook de bullmarkt ook ten einde gekomen. Die begon op 9 maart 2009, toen het laagste punt in de AEX werd bereikt na de kredietcrisis (195 punten). De vraag is dat ook terecht of we nu aan de vooravond staan van een nieuwe recessie (of misschien wel depressie).

Uit trendkanaal gebroken

Het ziet ernaar uit dat de aandelen verder zullen gaan dalen, met alle gevolgen van dien voor vooral de pensioenfondsen, die komen hoe dan ook in de klem met de dekkingsgraden. De rentestanden zijn namelijk ook verder gedaald. De AEX is inmiddels naar beneden door het langjarige opgaande trendkanaal gebroken, zoals hierboven te zien is in de grafiek.. Op moment van schrijven staat de AEX-index alweer op 454 punten (-6%). Alle hens aan dek in beleggersland momenteel.