Het coronavirus woekert verder (lees hier onze laatste update) en er worden steeds meer rigoreuze maatregelen genomen door landen om de gezondheidsrisico’s verder in te perken. Deze maatregelen hebben vrijwel allemaal een negatieve impact op de economie. En dat is dan weer terug te zien aan de als maar dalende aandelenkoersen en de paniek op de Repomarkt.

Beurzen voorspellen weinig goeds voor economie

Beleggers kijken namelijk altijd naar de toekomst. De verwachtingen van de omzetten en winsten van bedrijven worden in de beursindexen geillustreerd. En het ziet er voor veel bedrijven momenteel slecht uit. Heel veel onzekerheid. Momenteel zijn de aandelenmarkten al met ruim 20% gedaald en zitten we nu officieel in een bearmarkt.

Bullmarkt is voorbij

Hierdoor is ook de bullmarkt ook ten einde gekomen. Die begon op 9 maart 2009, toen het laagste punt in de AEX werd bereikt na de kredietcrisis (195 punten). De vraag is dat ook terecht of we nu aan de vooravond staan van een nieuwe recessie (of misschien wel depressie).

Uit trendkanaal gebroken

Het ziet ernaar uit dat de aandelen verder zullen gaan dalen, met alle gevolgen van dien voor vooral de pensioenfondsen, die komen hoe dan ook in de klem met de dekkingsgraden. De rentestanden zijn namelijk ook verder gedaald. De AEX is inmiddels naar beneden door het langjarige opgaande trendkanaal gebroken, zoals hierboven te zien is in de grafiek.. Op moment van schrijven staat de AEX-index alweer op 454 punten (-6%). Alle hens aan dek in beleggersland momenteel.

10 reacties

  1. Op https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/5052661/ecb-lagarde-rente-corona-vergadering-obligaties het volgende:

    Angst voor crisis

    De sfeer is gespannen. ECB-president Christine Lagarde zou volgens persbureau Bloomberg bij een videoconferentie met de leiders van de 27 landen al gezegd hebben dat ze vreest voor een nieuwe financiële crisis. Zeker als de overheden geen actie ondernemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.

    Volgens Lagarde zou Europa zonder gecoördineerde ingrepen een scenario tegemoet zien ‘dat velen van ons zal herinneren aan de grote financiële crisis van 2008’. Maar met de juiste respons, zouden de effecten van de schok waarschijnlijk tijdelijk zijn.

    Gaat de ECB daar überhaupt wat aan doen, of laat die de boel maar instorten om daarmee het gehele financiële systeem te resetten?

  2. Ik denk dat de banken de dupe worden vd crisismaatregelen vd ecb en dat de beleggers de maatregelen vinden tegenvallen.

    Laten we wel wezen. De ecb heeft niet zo veel tools meer om met maatregelen te komen. Het zal dus vd overheden moeten komen.

    1. Overheden werken met belastinggeld en lenen op de kapitaalmarkt om hun tekorten te dekken. Je zou zeggen hun keuze is reuze. Ze kunnen zelfs kiezen uit 3 mogelijkheden om de economie te stimuleren. De eerste is een belastingverlaging, nummer twee is gratis geld lenen op de kapitaalmarkt, en nummer drie is fors bezuinigen op de ministeriële uitgaven.

      Echter zal belastingverlaging weinig helpen als de consument op de rem staat. Nummer twee gaat niet werken omdat bijvoorbeeld de grote marktpartijen, zoals pensioenfondsen die (verplicht) beleggen in staatsleningen, hiermee nog meer kapitaal verliezen en moeten korten. En nummer drie zal grote ontevredenheid geven bij de burgers die worden getroffen door nog meer krimp van de verzorgingsstaat. De Coronokrach 2020 gaat geschiedenis schrijven!

      1. Dat geld lenen van overheden gaat denk ik geen probleem worden.
        Maar er is inmiddels sprake van een coronacrash.
        Al moet ik zeggen dat ik t allemaal wat hysterisch vind.
        Wel gouden tijden voor de ietwat speculatieve belegger.
        Wat de aex aangaat verwacht ik dat die nog wel wat verder gaat zakken.
        Helaas het dieptepunt nog niet gehad. Op dit moment van schrijven do 12 mrt 2020 staat de aex op 456,63 minus 5,59%.

      2. Alle maatregelen, hoe goed bedoeld ook, halen weinig tot niets meer uit. Intussen gaat het olieconflict tussen Rusland en Saudi Arabië ook gewoon door. AEX inmiddels alweer 8% in de min en W.Hoekstra beweert dat de regering voldoende geld achter de hand heeft om zo’n crisis te bezweren. Geruststellende woorden? Wij Biflaten trappen er niet meer in. De Amerikanen willen hardere maatregelen in Europa, maar ik vrees dat dat de laat is en het virus al teveel verspreid is. Kortom de boel gaat in de BV Nederland ook op slot.

  3. Scholen worden dichtgegooid warschijnlijk v.a. volgende week, bedrijven zullen ook dicht moeten. Het wordt een puinhoop. Ik ga nog wel even extra inslaan vandaag.

  4. De nieuwe wereldmunt komt er aan. Deze (inmiddels) pandemie is het perfecte script voor de invoering van een nieuwe valuta en een nieuwe manier van betalen; volledig contactloos (weg met die bacteriën!) via zoiets als een persoonlijke chip. Daar staat dan meteen in opgeslagen of je wel of geen orgaandonor bent, loopt allemaal via het nieuwe 5G netwerk, dus un-encrypted harde schijfjes zijn voltooid verleden tijd.

    Regeringsleiders zullen het – al dan niet na een korte politieke- en/of handelsoorlog – eens worden dat er meer baat is bij één wereldregering. Geleid door een nog op het podium te verschijnen dirigent die de ene oplossing na de andere uit zijn baton tovert.

    Ordo ab chao. Als men zich nu nog af vraagt of dit voor een nieuwe financiële crisis gaat zorgen dan zal ik het antwoord geven: nee, dit wordt geen crisis…

    … dit wordt een ramp.

    Maar goed nieuws, het zal van korte duur zijn, de oplossingen liggen namelijk al geruime tijd klaar. Wat we nu meemaken is de laatste noot uit de prelude van De Nieuwe Wereld Orde in D mineur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: