Beurzen houden adem in voor Jackson Hole

16

ben bernankeVrijdagmiddag om 4 uur Nederlandse tijd zal Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke zijn keynote speech geven op Jackson Hole. De grote vraag die al weken, zo niet maanden, boven de financiele markten hangt is of Bernanke zal overgaan op een nieuwe ronde monetaire verruiming (QE3). Analisten zijn verdeeld over de vraag wat Bernanke gaat doen. De algehele consensus is dat als er geen aankondiging komt over nieuwe obligatie opkopen, de markten hevig teleurgesteld zullen zijn. “Wij hebben lage verwachtingen dat er belangrijk nieuws zal komen”, zegt Vincent Reinhart, econoom bij Morgan Stanley en tevens oud staflid bij de Fed.

Het was twee jaar geleden precies op diezelfde plek dat Bernanke het alom bekende Quantitative Easing 2 (QE2) programma aankondigde. Met dit programma werd er voor in totaal $600 miljard aan langlopende Amerikaanse obligaties gekocht. Tevens werd er nog eens 250 a 300 miljard gebruikt voor de herinvestering van oude obligaties. Hiermee kwam het totale stimuleringspakket uit op 900 miljard dollar.

Of de Amerikaanse centrale bank opnieuw overgaat tot economische stimulering hangt voornamelijk af van recente economische data. Terwijl de Amerikaanse economische groei rond de 1,5% groei ligt, blijft de werkloosheid erg hoog. Het werkloosheidspercentage kwam in juli uit op op 8,3%, waardoor beleidsmakers zich gedwongen kunnen voelen om verder te gaan met stimuleren. Toch is de situatie van de Amerikaanse economie al langer op dit punt en is het nog maar de vraag of Fed officials daadwerkelijk stimulering nodig achten. Daarnaast hanteert de centrale bank een rentestand van ron de 0% sinds eind 2008. Er is inmiddels voor $2,3 biljoen aan obligaties opgekocht.

Jackson Hole zal niet alleen maar gaan over nieuwe stimulering. Zo kan Bernanke ook de datum waarop de Federal Reserve rentestanden weer zal verhogen nog verder uitstellen. Tot nu toe is eind 2014 genoemd als datum waarop rentestanden weer omhoog zullen gaan. Andere economen verwachten een ander signaal: ”Nominal GDP Targeting (NGDP)”. In dat geval zal de centrale bank zijn duale mandaat van prijsstabiliteit en economische groei loslaten. Alleen economische groei zal er nog toe doen, terwijl de differentiatie tussen nominale en reële groei vervaagd.

Intussen heeft BofA uitgerekend dat QE3 al voor 110% zou zijn ingeprijsd op de Amerikaanse aandelenmarkt. Zie de grafiek hieronder. Daarom zou het uitblijven van de aankondiging van QE3 vandaag of over twee weken, als de FOMC zijn periodieke verklaring afgeeft, betekenen dat Jackson Hole nog wel eens kan tegenvallen.

QE3 bernanke

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie