Beurzen in the mood, economie in the mud

5

Al een tijdje zien we slechte economische berichten voorbij komen. Dalende productiecijfers in de industrie en dat wereldwijd. Vooral de auto-industrie krijgt er van langs. Onlangs publiceerde de Amerikaanse online nieuwssite Zero Hedge een lijst met ontslagplannen van grote autofabrikanten. Het is bekend dat veel toeleveringsbedrijven afhankelijk zijn van een bloeiende auto-industrie en daarom is het zorgwekkend dat autofabrikanten slechter presteren. De neergang zal voelbaar worden in een groot deel van de maakindustrie.  

Afbeelding van Lorenzo Cafaro via Pixabay

Slechte prestaties auto-industrie

In feite zijn autofabrikanten de spil in de economie en zal de economische neergang op den duur van invloed zijn op de algemene economische prestaties. Zoals bekend zijn er meerdere factoren die innovatieve fabrikanten er van weerhouden om te investeren in nieuwe projecten. De handelsspanningen tussen de VS en China die zich dreigen uit te breiden naar Europa en diverse geopolitieke spanningen remmen de investeringsdrift af van mondiaal opererende bedrijven. Dat gaan we weldra merken wanneer de arbeidsmarkt omslaat van gespannen naar ontspannen, in de zin van personeelstekorten die omslaan naar personeelsstop en uiteindelijk ontslagen. Kwestie van tijd.

Opnieuw aan de pep

Het is verbluffend om te zien dat juist met afname van economische activiteiten in de mondiale economieën, de beleggers enthousiast raken en vol optimisme aanwezig zijn op de beurzen. Bang om de boot te missen worden op het laatst nog volop aandelen ingekocht. Dividend is toch altijd meer dan (negatieve) rente op spaartegoeden waar je na aftrek van inflatie flink op inteert. Behoorlijk verontrustend om te zien dat vooral particulieren op het laatst instappen in een markt met enorm risico. Maar ja wat wil je, als centrale banken aankondigen opnieuw te komen met stimuleringsplannen om de wegzakkende economie weer op te peppen.

Race naar de bodem

Het pepmiddel “negatieve rente” schijnt te werken. Trekt juist de grote institutionele beleggers aan die minder risico durven te nemen met hun enorme kapitalen en gaan beleggen in staatspapier van veilige landen met nog altijd oplopende negatieve rente. De 10-jarige Duitse staatslening met rentecoupon van – 0,40 en de NL-10-jarige op – 0,27. Een record rentedieptepunt. Een race to the bottom.

Knippen en scheren

De bewegingen die we nu zien op de financiële markten zijn buitengewoon zorgelijk. In feite zijn we al door de bodem van de nulrente. Hoe kun je nu nog beleggen in een overspannen markt die alleen nog wordt gevoed met stimulerende middelen terwijl de onderliggende sociale samenleving economisch ondervoed raakt. Wanneer gaan verslaafde beleggers inzien dat het tijd wordt om af te kicken alvorens als een zombie afhankelijk te worden van de inmiddels overvolle afkickcentra. Krijgen we straks het stadsbeeld van overvolle straten vol zwervers en ‘verwarde personen’ die aan lager wal zijn geraakt door zoveel overdosis stimulantia in een op hol geslagen samenleving.

Bibberen

Gevoed door sluwe beleidsmakers met de pep van de elite. Ach ja, de mens is ook maar een kuddedier. Als makke schapen lopen we achter elkaar het geitenpaadje af op weg naar de rand van de afgrond. Voorlopig heb ik mij losgerukt van de kudde en zie met lede ogen aan dat de kudde wacht om geschoren te worden. En dat voor de aanstaande economische winter. Dat wordt bibberen.