Beurzen krijgen nieuw shot hoop

22

De aandelenbeurzen staan vrijdag 8 maart fors in het groen. Dit komt mede door het banencijfer uit de Verenigde Staten. Het aantal banen in de VS steeg volgens het Bureau of Labor Statistics in februari 2013 met 236.000. Dat is hoger dan de banken, economen en andere analisten van tevoren hadden gedacht. Gemiddeld gingen de analisten ervan uit dat er 160.000 banen bij zouden komen in Amerika.

banen amerika

Raming van banken was lager

De banken hadden de volgende schattingen naar buiten gebracht (via Zero Hedge):

  • Morgan Stanley +135.000
  • Barclays Capital +150.000
  • Goldman Sachs +150.000
  • Bank of America +160.000
  • JPMorgan +165.000
  • HSBC +179.000
  • Deutsche Bank +180.000
  • UBS +190.000

Het is moeilijk in te schatten of de banken niet gewoon gebaat zijn bij een ‘groter dan verwachte’ uitslag van macro-economische data. Die willen het liefst hogere koersen, want als de aandelen stijgen, dan móet het wel goed gaan met de economie. De realiteit is echter anders, want terwijl dat het goed gaat met Wall Street, de beurs in Amerika weer een nieuwe high bereikt, zijn er steeds meer problemen met de reële economie. Inmiddels maken bijvoorbeeld 47 miljoen Amerikanen gebruik van voedselbonnen.

Banencijfer januari 25% lager uitgevallen

Het totaal aantal banen van februari mag dan voor euforie op de aandelenmarkten zorgen, de cijfers van januari 2013 zijn fors naar beneden bijgesteld. Daar staan de beleggers echter liever niet bij stil. Het cijfer voor januari werd kwam uiteindelijk zo;n 25% lager uit, dan eerder werd gedacht. 119.000 in plaats van 157.000. Het zou ons dan ook niets verbazen, als dit huidige cijfer in maart ook zal moeten worden aangepast.

Werkloosheid naar 7,7%

De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde volgens de nieuwe cijfers naar 7,7%. Het werkloosheidspercentage voor januari bleef ongewijzigd op 7,9%. Het was al eerder bekend dat er flink wordt gesjoemeld met cijfers van de beroepsbevolking, waardoor het werkloosheidscijfer kunstmatig naar beneden wordt gedrukt.

Beurzen fors omhoog

De beurzen krijgen door de banencijfers en nieuw shot hoop. De AEX-index steeg weer tot boven de 350 punten en staat op moment van schrijven 1,2% in het groen. Grootste stijger op het Damrak is Fugro. Het bedrijf dat gegevens over het aardoppervlak en de (zee)bodem verzamelt en interpreteert voor voornamelijk de olieindustrie, boekte in 2012 een 1,4% hogere nettowinst en een 16,5% hogere omzet. Het aandeel staat vrijdagmiddag 13% in de plus.

Geënsceneerde koersverloop

Al met al willen we de stijging wel even nuanceren. Daarvoor schakelen we over naar Ad Nooten , van ADNBeursanalyse: “Wat een kunstmatig gedoe is het weer op de beurs vandaag. Er is in de buurt van 350 punten een vloertje onder de koersen gelegd, waarmee het koersverloop uiterst doorzichtig is. Dit koersverloop is allesbehalve natuurlijk, een fraai staaltje tactiek. Laat ik het hier maar bij houden en verder geen woorden meer vuilmaken aan dit geënsceneerde koersverloop.