Beurzen zakken weg, morgen QE3 ?

10

De voorspelde Armageddon bleef vandaag gelukkig uit op de aandelen- en obligatiemarkten maar toch werd er veel verlies geleden. Zo sloot onze eigen AEX maar liefst 4,4% lager en hadden de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs eveneens te maken met forse verliezen van maar liefst 3,4 tot 5%.

 

Terwijl het op de aandelenmarkten in Europa bergafwaarts ging, zorgde de Europese Centrale Bank voor lucht op de obligatiemarkt door grootschalig Spaanse en Italiaanse obligaties op te kopen waardoor de 10-jaars rente van beide landen daalde tot onder de 6%. Dat deze stap genomen moest worden zegt duidelijk iets over de huidige paniek op de markten. Dankzij deze sell off vluchtten beleggers massaal naar Goud en Zilver die tussen de 2 en 3% hoger noteerde gedurende dag waarmee Goud weer naar recordhoogtes ging.

wall street

 

’S Avonds verplaatste de aandacht zich echter razendsnel naar de Amerikaanse beurzen. Aanleiding was groeiende onzekerheid dankzij onder meer een tweede afwaardering van Standard & Poors die nu de overheidsgerelateerde instanties Fannie Mae en Freddie Mac eveneens afwaardeerde van AAA naar AA+ en een dreigende rechtszaak van verzekeringsgigant AIG, hetzelfde bedrijf dat een kleine 3 jaar geleden aan de basis stond van het eerst TARP programma, tegenover Bank of America die een claim van 10 miljard dollar kreeg vanwege “massale fraude”. BofA liep dan ook forse klappen op vandaag en verloor op het dieptepunt van de dag zo’n 24% en noteerde daarmee op $6,31. Deze financial was echter niet de enige die flink verloor op de Dow Jones, ook JPMorgan Chase, Citigroup en Goldman Sachs kregen flinke klappen. Uiteindelijk sloot de Dow Jones 5,5% in het min en deed de S&P er met -6,6% het nog wat slechter.

 

Beleggers snakken dan ook naar morgen wanneer Ben Bernanke tijdens zijn speech naar verwachting voor de derde keer zijn befaamde “Quantitative Easing” programma zal gaan aankondigen. Boze tongen beweren dan ook dat de grote verliezen vandaag op de Amerikaanse beurzen niet geheel toevallig zijn. Mocht Bernanke deze aankondiging doen zal dit echter het zoveelste bewijs zijn dat de aandelenbeurzen alleen nog maar afhankelijk zijn van Helicopter Ben en zijn geldpers, aangezien telkens blijkt dat alle financiele markten niet zonder zijn geldpers kunnen. Marc Faber voorspelde het half Maart al, waarin hij zei dat eerst alle aandelenmarkten tussen de 10 en 15%  zouden dalen waarna beleggers Bernanke zouden toejuichen wanneer hij zijn geldpers zou aanzetten. Er zit echter een steeds kortere periode tussen het aan en uitzetten van de geldpers waardoor men soms ook spreekt over “QE infinity”. Of de geruchten over QE3 bewaarheid zullen worden, zal morgen moeten blijken, maar dat verliezen als vandaag niet veel langer kunnen voortduren lijkt duidelijk.

 

Ruben van der Gun