Bewoners Spanje meer dan woedend

49

Vele Spanjaarden lopen warm. Zijn meer dan boos op de regering, alle politieke nietsnutten en natuurlijk de bankiers. In meer dan tachtig steden zijn er massale protesten en uitingen van woede, terwijl men nog pas aan het begin staat van een periode met enorme bezuinigingen en lastenverhogingen. Wordt Spanje daarmee een reëel gevaar voor de eenheid van Europa, de laatste stoot die het Europese-ford zal gaan doen wankelen?

BTW verhoging met een echte killer

Per direct is onlangs de BTW verhoogd, namelijk het hoge tarief, van 18 naar 21% en het lage tarief van 8 naar 10%. Wat aanvankelijk helemaal geen aandacht kreeg van Rajoy was de enorme verschuiving die men had doorgevoerd van laag naar hoog. Een hele groep goederen en diensten ging hierdoor van 8% naar 21 % BTW. Een verhoging dus met 13%!

Arbeidsvoorwaarden en uitkeringen

Per decreet, heeft Rajoy met onmiddellijke ingang diverse verandering doorgevoerd wat betreft arbeidszekerheid, ontslagrecht, beperkingen van uitkeringen en lastenverhogingen op tal van terreinen. De Spanjaarden staan daarmee nog maar aan het begin van een grote omwenteling. Door alle maatregelen zal de krimp van de economie zich in een hoog tempo gaan uitbreiden. Ook zullen er de komende tijd vast en zeker vele lijken uit de kast gaan vallen in de regio’s, bij de banken, de   investeerders en bedrijven.

Door de Duitse voorwaarden met de rug tegen de muur

Gisteren heeft het Duitse parlement met een grote meerderheid ingestemd met een eerste noodlening van dertig miljard aan Spanje. Daaraan ging een hele dag van discussiëren in de Bundestag vooraf, omdat de politici heel goed voelen dat men momenteel tegen de wil van de meerderheid van het Duitse Volk handelt. Om daaraan tegemoet te komen werd er keer op keer benadrukt dat Spanje de lening alleen onder heel strenge voorwaarden kreeg en zou krijgen. Het was een lening aan de Spaanse staat en niet direct aan de banken benadrukte minister Schäuble met de vuist op tafel.

Regering Rajoy 180 graden om

Rajoy heeft zich altijd sterk verzet tegen een steunoperatie voor Spanje in de trend van de hulp aan Griekenland. Hij wil geen gezichtsverlies voor het machtige Spanje. Indirect krijgt hij nu echter met zo veel voorwaarden te maken dat hij gedwongen werd en is om een 180 graden draai te maken ten opzichte van zijn eerdere beloftes. Dit met als gevolg een enorme volksopstand in Spanje tegen alle net in gang gezette maatregelen.

Gevaarlijke situatie

Spanje is nu net als een toren gevuld met kruit. Het weet niet welke tegenvallers en rampen het economisch nog allemaal te wachten staat. Zeker is dat de inkomsten met sprongen omlaag zullen gaan. Er nog weer meer bezuinigingen nodig zullen zijn met nog meer boze Spanjaarden. Als het vuur de toren bereikt en het kruit tot ontploffing komt dan krijgt heel Europa te maken met een hele grote boem, dat is zeker.

Laatste aanvulling

De ministers van Financiën zijn inmiddels akkoord gegaan met de lening aan Spanje. Wat de markten betreft bracht dat geen enkel positief effect. Het renteniveau voor 10-jarige Spaanse-staatsobligatie, steeg naar een recordhoogte van 7.28%, mede als gevolg van het om steun aankloppen van de regio Valencia. Na Valencia zullen er vast nog vele regio’s en banken volgen. De verwachtingen van investeerders en andere betrokkenen is dat het niet lang zal duren of heel Spanje zal aan de noodleningen moeten. Dat zal dan nog wat worden. Griekenland zal er niets bij zijn. Als u een spannende vakantie tegemoet wilt zien dan weet u waar u naar toe moet, zo niet? dan beter even naar de camping in Zoutelande ofzo.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie