‘Bezuinigingen in Europa helpen niet’

10

Volgens Ashoka Mody, voormalig hoofd van de Ierland missie van het Internationaal Monetair Fonds, is het helemaal niet zo slim geweest om geheel in te zetten op bezuinigingen. Op de website van de Irish Times staat te lezen: “We are seeing a belated recognition of the fact that the constraint imposed only by austerity was untenable.” Volgens Mody is inmiddels wel gebleken dat de bezuinigingen contraproductief zijn geweest. In Ierland zijn volgens de ‘assistent director’ van het IMF de verkeerde keuzes gemaakt. De eerste keuze was in eerste instantie om de obligatiehouders deels te laten opdraaien voor de problemen. Tweede keus was meer financiering vanuit Europa. De derde keuze waren forse bezuinigingen.

ierland economie

Bailout funest voor economische groei

In november 2010 ontving Ierland €85 miljard euro uit het noodfonds van de EU en het IMF. Deze miljarden werden voornamelijk gebruikt om de banken te herkapitaliseren. Ierland had in twee jaar zo’n 46 miljard euro aan kapitaal in de banken gepompt en tevens werden er verschillende banken genationaliseerd. De enorme bailout heeft vooralsnog nog geen positieve effecten op de economische groei van Ierland, wat dat betreft kunnen we Ashoka gelijk geven. Ierland kreeg de bailout als het zou overgaan op forse bezuinigingen, een gebruikelijke voorwaarde van de trojka. Het heeft de economie in de afgelopen jaren niet echter niet echt geholpen. In bovenstaande de ontwikkeling van de economische groei, via Tradingeconomics. Wie wel geholpen zijn met de miljarden aan steun zijn de banken natuurlijk.

‘Significante onzekerheden’

Na voltooiing van de tweede evaluatie door de trojka in mei 2011, voorspelde het trio van de Europese Centrale Bank, de EC en het IMF dat het Ierse BBP in 2012 met 1,9% zou groeien. In plaats daarvan groeide de economie in Ierland met slecht 0,4%. De ramingen voor de economische groei in 2013 zijn inmiddels gedaald van 2,2% naar 1,0%. De Europese machthebbers zaten er dus eens weer flink naast, maar dat doen ze wel vaker. Dit alles komt volgens Mody door de schuldsaneringen en de bezuinigingen. Ze hebben klaarblijkelijk de effecten hiervan onderschat. Ook het Irish Fiscal Advisory Council (Ierse Fiscale Adviesraad) heeft laten weten dat het nog maar de vraag is of de Ierse economie verder zal gaan herstellen in de komende tijd. Lees ook: ‘significant uncertainties’ remain for Irish economy.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.