‘Bezuinigingen in Europa helpen niet’

Volgens Ashoka Mody, voormalig hoofd van de Ierland missie van het Internationaal Monetair Fonds, is het helemaal niet zo slim geweest om geheel in te zetten op bezuinigingen. Op de website van de Irish Times staat te lezen: “We are seeing a belated recognition of the fact that the constraint imposed only by austerity was untenable.” Volgens Mody is inmiddels wel gebleken dat de bezuinigingen contraproductief zijn geweest. In Ierland zijn volgens de ‘assistent director’ van het IMF de verkeerde keuzes gemaakt. De eerste keuze was in eerste instantie om de obligatiehouders deels te laten opdraaien voor de problemen. Tweede keus was meer financiering vanuit Europa. De derde keuze waren forse bezuinigingen.

ierland economie

Bailout funest voor economische groei

In november 2010 ontving Ierland €85 miljard euro uit het noodfonds van de EU en het IMF. Deze miljarden werden voornamelijk gebruikt om de banken te herkapitaliseren. Ierland had in twee jaar zo’n 46 miljard euro aan kapitaal in de banken gepompt en tevens werden er verschillende banken genationaliseerd. De enorme bailout heeft vooralsnog nog geen positieve effecten op de economische groei van Ierland, wat dat betreft kunnen we Ashoka gelijk geven. Ierland kreeg de bailout als het zou overgaan op forse bezuinigingen, een gebruikelijke voorwaarde van de trojka. Het heeft de economie in de afgelopen jaren niet echter niet echt geholpen. In bovenstaande de ontwikkeling van de economische groei, via Tradingeconomics. Wie wel geholpen zijn met de miljarden aan steun zijn de banken natuurlijk.

‘Significante onzekerheden’

Na voltooiing van de tweede evaluatie door de trojka in mei 2011, voorspelde het trio van de Europese Centrale Bank, de EC en het IMF dat het Ierse BBP in 2012 met 1,9% zou groeien. In plaats daarvan groeide de economie in Ierland met slecht 0,4%. De ramingen voor de economische groei in 2013 zijn inmiddels gedaald van 2,2% naar 1,0%. De Europese machthebbers zaten er dus eens weer flink naast, maar dat doen ze wel vaker. Dit alles komt volgens Mody door de schuldsaneringen en de bezuinigingen. Ze hebben klaarblijkelijk de effecten hiervan onderschat. Ook het Irish Fiscal Advisory Council (Ierse Fiscale Adviesraad) heeft laten weten dat het nog maar de vraag is of de Ierse economie verder zal gaan herstellen in de komende tijd. Lees ook: ‘significant uncertainties’ remain for Irish economy.

10 reacties

 1. Ik meen mij te herinneren, het zijn maar flarden, het klonk ongeveer als volgt:

  Griekenland…2014…4%…groei

  Net een paar zilveren munten ontvangen. Dit keer eens voor wat mooie decoratieve munten gekozen. Voor de heb 😉

 2. Gelukkig heeft het ongebreideld uitgeven wel veel economische voorspoed gebracht in Japan en de USA. Het blijven domkoppen die schriftgeleerden. Er is maar een ding wat helpt en dat is afblijven van mensen hun geld en weg met verstikkende regelgeving. Voor Nederland dus al veel te laat.

 3. Grappig, dit soort onderwerpen? Alsof we niet weten hoe het toch komt dat bezuinigen niet werkt, of zeg maar DAT NIETS WERKT!

  Daar gaan we maar weer, zal ik het uitleggen…..het is namelijk vreselijk simpel dat NIETS WERKT……namelijk daarom, er werken steeds minder mensen in de productieve sector, ofwel fabrieken, die goederen produceren. Deze fabrieken zijn in hoog tempo gesloten of naar Azie verhuisd. Kijk, dat is nu het echte probleem en daarom zal ook niets helpen, dus geen bezuinigingen, hervormen of stimuleren, wat dan ook!

  Zolang de industrie uit de Westerse wereld verdwijnt zal het steeds slechter gaan. De werkloosheid kan fictief naar beneden, stel iedereen wordt ambtenaar. Helaas ,ook dat helpt niets ,is al eerder gebeurd in de zogenaamde Oostblok landen, iedereen had werk…..,maar er werd NIETS geproduceert. We weten allemaal hoe dat is afgelopen!

  Fabrieken zijn de bakermat van een sterke economie en die sluiten een voor een. De toekomst is dus niet zo rooskleurig, als de huigelaars U willen laten geloven.

 4. Als Econimisch dom blondje snap ik dat als je bezuinigt en het resultaat van deze bezuinigingen naar de banken gaat omdat je schuld hebt dat je persoonlijke situatie er niet beter van wordt.
  Maar ik meen op diverse sites te hebben gelezen (onderbouwde stukken) dat er helemaal niet bezuinigd wordt maar dat de overheden alsmaar meer uitgeven (zeker in relatie tot het GDP).

  De leugen is dat er bezuinigd wordt!

  1. Als dom blondje moet je natuurlijk wel begrijpen dat onze (R)overheid er alles aan zal doen om de inflatie zo hoog mogelijk te krijgen. Nu begrijpt u natuurlijk ook dat u gemanipuleerde cijfers krijgt want het is niet de bedoeling dat uw salaris mee stijgt met de echte inflatie. Met andere woorden u bent een stuk goedkoper aan het worden voor uw werkgever op de wereld markt en de staatsschuld wordt zo weer minder. Gaat het, dom blondje. De volgende keer maar eens nadenken als je stemt.

   1. 2 kleine opmerkingen op uw commentaar.
    – Ik ben werkgever, maar in Azie waar de lonen helaas omhoog aan het gaan zijn.
    – ik stem niet daar ik niet mijn volmacht weggeef aan die stukken onbenul in Den Haag! Zij regeren niet uit mijn naam (probeer ik met mijn niet stemmen over te brengen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.